Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz poprawiam

moja mała -4 tyg-nie chce w ogole smoka-naciskac czy nie?

Polecane posty

Gość juz poprawiam

NIE!!!! I ciesz sie z tego, nie bedziesz miala problemu z odzwyczajaniem :) Moj Maly tez nie ssal by smoka w ogole gdyby nie tesciowa ktora mu na sile wpychala (maluch plul a ona wkladala, ech...) - oduczylam go calkiem jak mial 6 miesiecy, i nigdy wiecej nie byl potrzebny!

NIE!!!!!!!! Bardzo dobrze że nie chce.Dzieci ze smoczkiem słabiej przybierają na wadze. Ja zrobiłam ten błąd i....mój mały ma prawie trzy lata i jeszcze musi mieć smoka do spania.

Gość to okropne
Nie, jeżeli nie przymierza się do palca. Mój tak robił i na siłę nauczyłam go smoczka. Potem smoczek wyrzuciłam, a z palcem bylaby tragedia.

Gość ola06
jeżeli dziecko jest spokojne i nie ma problemów z zaśnięciem to nie jest potrzebny smoczek, ale jeśli zasypia tylko przy piersi albo marudzi dużo to lepiej podać smoczek. dzieci się wtedy uspokajają. ja mojemu podałam smoczek jak miał 12tyg, bo zasypiał przy piersi, więc zamiast ciągle z cyckiem latać do niego żeby mógł zasnąć to smoczek do buzi i dzidzia śpi jak malowanie :)

Moja mała smoka zaczeła ciągnąć dopiero jak miała pół roku więc nie przejmuj się. Nie naciskaj na dziecko jeśli nie chce.Pozdrawiam.

A to że dzieci ciągnące smoka mają niedowagę to nie prawda. Moja mała jest wagowo idealna ani za chuda ani za gruba. Przybiera na wadze normalnie. Nie ma na to reguły. Pamiętaj że jak dzidziusiowi będą wychodziły ząbki smok może powodować krzywy zgryz. Nie dawaj maluchowi na siłę jeśli nie chce to tylko powinnaś się z tego cieszyć.

Gość enteraaaa
a ja mam pytanie-bo karmie piersia tylko -wiec mały nie wie co to butelka i nie daje smoczka rowniez-ostatnio słyszałam opinie ze dziecko moze nie potrafic jesc jak bede chciała pozniej wprowadzac nowe pokarmy-bo tak przyzwyczai sie do piersi ze tylko cyc-czy to prawda?

Gość już doświadczona.
Mój synek od 7 msc jadł z łyżeczki,nie było problemów. Co do smoczków to dziecko ssające smoczka od początku, nie ma ochoty na cyca a co za tym idzie nie przybiera na wadzę bo odzwyczaja się ssać efektywnie. Do ssania smoczka używa innych mięśni niż przy karmieniu piersią.