Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimoza23

Pierwsze ruchy dziecka - jak rozpoznać?

Polecane posty

Gość mimoza23

Witam. Mam pytanko. Być może ten temat był już poruszany na forum ale ja nic nie znalazłam. Jakie są odczucia podczas pierwszych ruchów dziecka? Są bolesne, nieprzyjemne? Jak je mogę rozpoznać? Jestem w 20 tyg ciąży a nie odczuwam żadnych ruchów, nawet delikatnych. Czy to normalne? Dziękuję za odpowiedzi.

Gość aksa31
Ruchy dziecka to naj najfajniejsza rzecz :) ja swoje pierwsze poczulamw 17 tyg. takie pukanie, ale odczuwa się tez jakby bulgotanie, kopniaki takie wyraźniejsze gdzieś koło 25 tyg, teraz jestem w 33 i maluch kopie mocno, czasem boli ale mimo to jest to super :)

Gość mimoza23
Ja odczuwam jedynie takie jakby burczenie w brzuchu. Czy to normalne? Chyba powinnam odczuwać mocniejsze ruchy.

Gość maysza
Ja bym raczej powiedziała, że to takie uczuciejaby mi ryba pływała ...:-) W 16 tygodniu.

hello dziewczynki ja teraz jestem juz w koncowce 15tyg i dwa dni temu jak lezalam sobie popoludniu na lozku poczulam takie ruchy jak opisujecie, a mianowicie takie babelki, bulgotanie. Od razu wiedzialam ze to malenstwo daje mi znac o sobie. W 13tyg natomiast czulam pulsowanie w okolicy lonowej jakbym miala tam drugie serce. W ta srode bylam na Usg pierwszym w UK i widzielismy swoje malenstwo, nawet widzielismy jak ziewalo !!! Niesamowite przezycie !!! Z utesknieniem czekam na pewniejsze i bardziej wyraziste ruchy malenstwa ale to tak kolo 20 tyg. Pozdrawiam Andzia :)

Gość dariiiiiiiiiaaja
ja jestem teraz w połowie 15tc moja pierwsza ciaza wiec dziwne ale jestem bardzo szczupla i mało przytyłam prawoie mi brzuszka jeszcze nie widac i od dwoch dni czuje jakby pulsowanie wlasnie, bulgotanie, myslalam ze mi sie wydaje ale mam to troche razy w ciagu dnia ale jest to bardzo lekko wyczuwalne....tylko nie chcialo mi sie wierzyc ze to juz:)

u mnie pierwsze ruchy poczulam w 16t, i byly to 3 kopniaki, po czym maluch przez kolejne dwa dni nie ruszal sie. Dopiero potem czulam babelki, kazda kobieta odczuwa to inaczej.

Gość monisia1705__
czesc przyszłe mamusie.. ja poczułam pierwsze ruchy po skończeniu 16tc , było to takie bulgotanie w dolnej czesci brzucha, albo jakby mocno serduszko tam biło.... potem długa przerwa a po tym czasie juz codziennie czuje jak mały baraszkuje- super uczucie

Gość saleminka8
ja równiutko w 18tc poczułam kopniaka,wiedziałam ze to jest właśnie to :)

Gość zielonawrona30
pojutrze koncze 19. tydzien. ciezko mi sie okreslic z tym 'bulgotaniem' w brzuchu, ale jak sobie troche mocniej przycisne reke nad pepkiem, czuje pulsowanie, jakby od pileczki pod spodem (nie ruchy). czy to on/a?

Jestem w 20 tygodniu i od kilku dni wyraźnie czuję harce i tańce w brzuchu :) czekałam na to już od 15/16 tygodnia ale nic konkretnego się nie działo. Mój lekarz powiedział że poczuję od 20 tygodnia i dokładanie tak było, czuję pływającą rybkę, bąbelki, smyranie, nawet mini kopy. Zabawne uczucie które wywołuje u mnie napady śmiechu :)

Gość martucha020290
Jak przyjdzie na to czas to poczujesz... To wspaniałe przeżycie. :) Nic się nie bój napewno nie przegapisz tego momentu :) Każda matka ma instynkt i wie że to właśnie jej dziecko a nie jakaś niestrawność ;) :P

Gość meelodiiia
ja poczułam ruchy w 13 tyg i 3 dniu ;)) wtedy to określałam że czuje jak by mi tam jakaś rybka pływała ;)) teraz jestem w 30 tc i czasem boli jak kopie w żebra albo mocno wypycha łokieć lub stópke ;D ale ja uwielbiam to uczucie nawet jak boli ;p

Myślę, że to burczenie, to jest właśnie to. Przecież każdy wie, jak to jest, jak coś się dzieje w jelitach i potrafi to rozróżnić. Jeżeli odczuwasz to jakoś inaczej, to znaczy, że to jest to. Ja pierwsze ruchy poczułam w 21 i to też było takie bardzo delikatne. Prawde mówiąc, teraz jestem w 30, a tak porządnie odczuwam je od może 4-5 tygodni. PWczesniej miałam co parę dni zchizy, że za mało się rusza, że nie mogę wyczuć, że może coś złego się dzieje. Zresztą słuchając opowieści koleżanek mogę swojego synia raczej zaliczyć do leniuszków. Wczoraj na przykład większość dnia przespał, że niby ciśnienie słabe, to po co się przemęczać, ale tak co godzinę, dwie dawał sygnał, że jest - pewnie się na drugi bok przekręcał. To po tacie tak ma.

Gość Mamuśka hihihi
Ja pierwsze ruchy odczułam jakieś 2 tygodnie temu (12 tydzień), jestem w pierwszej ciąży. Wtedy poczułam rybkę w brzuchu. A od kilku dni, zwłaszcza rano lub wieczorem gdy leżę w łóżku odczuwam jakby mi brzuszek falował, są to dość krótkie falowania, można to porównać też do jakiegoś takiego stukania kilka razu pod rząd, do trzepotania skrzydeł. Już się śmieję, ze maluch puka do mnie:) strasznie się tym cieszę bo jest to zupełnie inne niż ruchy jelit. To zupełnie inne uczucie, wiem że to maluch i rzeczywiście czasami może to wyglądać jak opisują dziewczyny do bijącego serduszka - tylko że to serduszko odczuwasz przez 3 - 4 sekundy i milknie:) Kończę 14 tydzień i wielokrotnie słyszałam, ze to niemożliwe, ale z każdym tygodniem się nasila więc to musi być to....

Gość Kafeterianka252
ktoś na początku napisał, że ruchy to najfajniejsza rzecz:) Hehe ale do czasu:) jak o 5 nad ranem mloda mnie budzi i w ciągu dnia okopuje żebra to już nie jest tak miło:):) Żywe bardzo te moje dziecię:)

Gość babie lato_
Hej kobietki :) Zapraszam Was na nowe forum dla kobiet www.babie-lato.pun.pl Rozmowy w miłym gronie gwarantowane! :D Mamy też dział dla Mam i kobiet oczekujących dziecka :) Wejdźcie na nasze forum i zarejestrujcie się :) ZAPRASZAMY SERDECZNIE 🌻

Gość babie lato_
Hej kobietki :) Zapraszam Was na nowe forum dla kobiet www.babie-lato.pun.pl Rozmowy w miłym gronie gwarantowane! :D Mamy też dział dla Mam i kobiet oczekujących dziecka :) Wejdźcie na nasze forum i zarejestrujcie się :) ZAPRASZAMY SERDECZNIE 🌻

Gość Kafeterianka252
Jestem w 27t.c. i tak od 2 tygodni kopie mnie po czym się da:) Czasami to aż podskoczę:)

Gość bzzzyka
W 20 tygodniu też nic nie czułam. Tzn. cos było, ale nie myslałam, ze to "to", dopiero jak sie potem wzmogło, to sie zorientowałam, ze już to odczucie znam. A zidentyfikowałam to tak w 22 tygodniu. W 20 bylam u lekarza, pytał, czy czuję ruchy, powiedziałam, ze nic , a on na to, zeby sie nie martwić, bo to by sie moglo w 20 tygodniu dopiero zaczynac, więc jak nic nie czuje, to i tak nie ma powodu do strachu. Teraz jest tydzień 25 i od jakichs 2 tygodniu czuję wyraźnie kopy - przez skórę zresztą też mozna je wyczuć

ja jestem w 16 tyg i czuje dokładnie tak jak opisujecie bulgotanie ;p pytalam kolezanek czy to ruchy dziecka bo tez nie bylam pewna i mowia ze to pierwsze ruchy malenstwa;D

ja jestem w 16 tyg i czuje dokładnie tak jak opisujecie bulgotanie ;p pytalam kolezanek czy to ruchy dziecka bo tez nie bylam pewna i mowia ze to pierwsze ruchy malenstwa

Gość Mamuśka hihihi
Już od dłuższego czasu czuję że coś się dzieje z moim brzuszkiem... Jak rozpoznać - hmmm sama nie wiem, czy to właśnie tak wygląda ale dopasowując moje odczucia do innych opisów to chyba czuję dobrze. O ile wcześniej czułam takie dziwne pulsowania, jakby bąbelki o tyle teraz czuję poniżej pępka, rzeczywiście takie muśnięcie piórka. I faktycznie czuje się to tak jakby musnąć piórem delikatnie wewnętrzną stronę dłoni, czuje się to jednak w podbrzuszu, wewnątrz. To takie przyjemne łaskotanie. Czuję też od niedawna i z każdym dniem się nasila, takie drżenie brzuszka, jeszcze nieuchwytne, ale czuje się taki niespokojny, ledwie wyczuwalny ruch, drżenie brzuszka. Do najsilniejszych należy jednak to odczucie łaskotania piórkiem. Mój 17 tydzień się zaczyna:):):):)

ruchy dziecka :) to jest niezapomniane i piękne uczucie...ja miałam motylki w brzuchu , albo takie bulgotanie... super

Gość Mamuśka hihihi
Każda z nas chyba troszkę inaczej to odczuwa. Dzisiaj np. odczuwam to wyjątkowo intensywnie, po prostu mój maluch cały czas mnie łaskocze. I tak od rana...

Gość nelka872
Ja to czuję takie pukanie, szczególnie z lewej strony... Od paru dni jak przyłożę rękę do brzuszka to czuję takie jakby przesuwanie się maluszka... tak jakbym miała z jednej strony pusto, a z drugiej aż za dużo... Ale fakt jest taki, że to jest niesamowite uczucie :)

Gość ciężarówka ;)
witam, obecnie jestem w 18 tyg. ciąży pierwszy ruch dzidziusia poczułam w 16 tyg. było to takie delikatne pukanie, teraz odczuwam je bardziej intensywnie jak nie z jednej strony to z drugiej (fajne uczucie- przynajmniej narazie zanim dzidzia urośnie;)