Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Zwykły biszkopt nasączyłam płynną niezastygłą jeszcze galaretką.Na to truskawki i galaretka.Rozpuściłam dwie torebki w ok 800 ml wody-mniej niż pisze na opakowaniu.Trzymało sie. Kremu nie robiłam,bo nie miałam w zapasie nic na krem,ale i tak dobre.Takie proste,szybkie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zwykły biszkopt
dzieki -moje dzieci będą wniebowziete-nie lubią kremów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wea ja do tego ciasta nie dawałam cukru. Ciesze sie że ci smakowały, ja już dawno ich nie piekłam bo nie mam swojej patelni, pożyczałam od koleżanki ale teraz jej nie ma bo wyjechała. Musze sobie kupić swoją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luuujjqqq
wojka a jak sie rozpuszxza krowki i co to sa szalone krowki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
luuujjqqq zwrot "szalone krówki" to żart, nawiazałam do korespondencji Ulotnej chwili, która takiego użyła zwrotu z roześmiana buźką, tak ze spokojnie, są to zwykłe krówki, które powinny byc kruche [ nie ciągnące], no i najlepiej w jednym smaku. Jak sie rozpuszcza krówki::: Do rondelka dajesz masło, i krówki. Podgrzewasz na ogniu i cały czas mieszając rozpuszczasz je. Jak zaczniesz ten proces to sama zobaczysz co to znaczy.:D Życze powodzenia:) wojka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wea
Baka-ła to chyba dlatego tak bardzo schudłas, ze nie pieczesz orzeszków. Co ja sie wczoraj nalizałam masy, az mi było ciężko. a później i z wagą mam problemy. Trudno, coś za coś :) pozdrowionka dla wszystkich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luuujjqqq
dzieki za odpowiedz bede musiala przepis wyprobowac , bardzo mi sie podoba , ale wydaje sie tuczace

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wea orzeszków ostatnio nie pieke ale i tak ciągle jem coś słodkiego bo uwielbiam, jakby nie te moje słodkości to więcej bym schudła:P ale słodycze mnie gubią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wea
piekłam orzeszki baka-ły, na imprezę dla mojej koleżanki, wyszły smaczne, wszyscy sie zajadali i prosili oprzepis, ale bez patelni daleko nie zajadą;) Pozdro:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wea ciesze sie że orzeszki wea cieszsmakowały ale masz racje bez patelni ani rusz ja też musze w końcu sobie kupić. A ja dzisiaj piekłam taki torcik: Biszkopt z 3 jajek na biszkopt puszka mleka skondensowanego słodzonego ja miałam już takie ugotowane, jeśli jest zwykłe to trzeba gotować w puszce 3 godziny. Na mleko wyłożyć pokrojone truskawki w plastry , a na truskawki 2 szkl śmietany ubić dać 2 kopiate łyżki cukru i 1 łyżeczke żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, Na wierzch zetrzeć czekolade - pychota.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam ciasteczka, nawet wszystkie te panie, które są na diecie!!!!!!!!! Zdrowe ciasteczka: Składniki i ich ilość: szklanka płatków owsianych, szklanka otrębów pszennych, szklanka rodzynek, szklanka mąki, 1 jajko, szklanka soku jabłkowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon... Sposób przygotowania: Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temp. 200st. ok. 10min, nie dłużej. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć Babeczki:-) w końcu udało mi się zdobyć przepis na to moje inne czeskie:-D a jak już go mam, no to sie nim podzielę,a w sobotę je upiekę i napiszę jak mi wyszło i czy warto było tyle czasu poświęcić na szukanie tej receptury:-) przepis na ciasto: 5 jajek 1 masło 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier zagotowac i ostudzic.Jajka ubic na sztywno, mąkę zmieszac z sodą.Do jajek stopniowo dodawac mąkę z sodą na przemian z rozpuszczonym masłem miodem i cukrem.Mieszac łyżką, nie miksowac!Wyrobione ciasto podzielic na 3 części i każdą częśc upiec osobno w temp.180st. to tyle w kwestii placków do czeskiego pozdrawiam i miłego popołudnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SW-59
Cześć babeczki, poszukuję przepisu na ciasteczka muszelki takie przekładane marmoladą i sklejane po 2 razem , do połowy zamoczone w czekoladzie. Może ktoś takie piecze ? Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czeskie nie miało być bez bez miodu, miało mieć tylko inną konsystencję ciasta:-) a co do tych ciasteczek muszelek, to może wystarczy upiec zwykłe kruche ciasteczka, przełozyć je marmoladą i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie? pozdrawiam wszytskie łasuchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki Wam mam książkę kucharską na słodko Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Ten topik jest świetny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kolejny przepis na \"pijaka\" Biszkopt z 6 jaj Do kremu: 1 szklanka kaszy manny sypkiej 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka wódki 1 kostka margaryny (ja dałam masło) Dodatkowo: 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady (ale połowa w zupełności wystarczy) 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypac wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę ucierać z margaryną aż do powstania kremu (ja ucieram w makutrze za pomocą pałki) Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje- mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedna część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremikiem, wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą lub kokosem, albo rodzynkami.Ja posypałam gorzkim kakao.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierożki z jabłkami • 1 kg mąki • 1 kostka margaryny • 1 szklanka gorącej wody • tłuszcz do smażenia • 1 kg jabłek • 0,5 szklanki cukru pudru • 1 łyżeczka cynamonu • 0,5 szklanki cukru • 1 Cukier wanilinowy Sposób przyrządzania Wsypać mąkę na stolnicę, margarynę roztopić i jeszcze ciepłą dodać do ciasta. Dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do nich cynamon, cukier i wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać tak jak pierogi i nadziewać jabłkami. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odsączać na bibule i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość justynina
czym nasączyć biszkopt do kremu ajerkoniakowego? macie jakieś sprawdzone pomysły ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość justynina
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nasączam czym bądź,oby tylko nie gryzło sie z resztą. Rozpuszczonym kakao,kawą,herbatą,syropem owocowym(np.z brzoskwiń w puszce),możesz jakimś alkoholem.... Na pewno,mając wizję już gotowego tortu,coś wymyślisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie bywalczynie topiku:)) Widzę,że nadal wypiekacie te słodkości i super:)a ja odkąd zaczęłam pracowac w cukierni opuściłam się w tym fachu na dobre;) Pozdrowionka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adanna
Witajcie dziewczyny!!!! Ten topik już będzie moim jednym z ulubionych.Nie miałam na razie dzisiaj czasu go dłużej poczytać bo jest już sporawy ale jutro jadę na targ i chcę kupić jagód truskawek.wiem,że można takie ciasta upiec np.z galaretką może inaczej.jeśli macie dobre przepisy,napiszcie coś proszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam zamiar zrobic takie z jagodami Składniki: BISZKOPT 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2/3 szklanki cukru pudru 1 masło extra jagody 3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 litrze wody Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adanna
Dzięki za przepis juyro piekę dzisiaj niestety zajęłam się przetworami.Jestem ciekawa czy już piekłaś takie ciasto i czy wyszło,bo ja przyznam szczerze nigdy nie wychodził mi krem z budyniem.Albo jest już za zimny i za gęsty albo jeszcze za gorący i nie udaje mi się połączyć z masłem .Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czy macie przepis na ciasto z czarna porzeczka i kruszonką? Jadłam kiedyś - pyszne... :P Pamiętam, że tam było ubito na sztywno biało ułożone pod kruszonką...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×