me_36 0 Napisano Luty 12, 2007 ciasto izraelskie ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 całe jajka 2 żółtka 1 i 2/3 szklanki mąki porcja proszku do pieczenia 1 opakowanie skórki cytrynowej - masło utrzeć na jednolitą masę, stopniowo dodawać cukry, a następnie jajka i żółtka - wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać - cały czas ucierając - do masy maślanej - na końcu dodać skórkę cytrynową - przełożyć do przygotowanej (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) sporej blaszki 30x40 cm - piec przez ok. 20-25 minut w temp 180-200 stopni - wyjąć z piecyka i przygotować masę masa 2 białka 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g posiekanych migdałych (np.w słupkach mogą być także płatki) 2-3 łyżki kwaskowatego dzemu - dżemem posmarować cienko gorący jeszcze blat - ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać cukier - i ubijać całość, aż się cukier rozpuści - na końcu dodać migdały - masę rozłożyć na cieście - wstawić ponownie do piecyka i piec w tej samej temperaturze przez ok 6-8 minut smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paczki francuskie Napisano Luty 15, 2007 Witam .mam pytanie,które mogłabym zadać na tłustym czwartku,ale tam szerzy się złośliwość:O Chiałabym zrobic paczki francuskie-takie karbowane gniazdka,ciasto w srodu dzieli sie jak francuskie.Na pewno ktoś tu skojarzy.Bardzo bedę wdzieczna za przepis. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 17, 2007 Witam:) Dysponuje tylko przepisem na paczki hiszpańskie z ciasta parzonego i na dodatek juz po fakcie.Może jeszcze sie przyda. PĄCZKI HISZPAŃSKIE 1/4l wody 50g masła szczypta soli 125g mąki 3 jajka 2 łyżki rumu 200g cukru pudru Olej do smażenia Zagotować wodę w garnku zmasłem i solą.Jednym ruchem wsypac mąkę i mieszać tak długo,aż uformuje się ,,klucha,,i ciasto zacznie odrywac sie od dna.Garnek zestawic z ognia,do wystygnięcia,następnie masę utrzeć z kolejno dodawanymi jajkami.Ciasto powinno miec połysk i ciągnąć się za łyżką.Ciasto pozostawic na 30 min. w temperaturze pokojowej.Rozgrzać tłuszcz do 175C.Cztery paski pergaminu o szerokości 8cm zanurzyc w gorącym tłuszczu.Napełniac ciastem szprycę ,zakończoną nasadką w kształcie duzej gwiazdki i wyciskac na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1,5cm.Obwarzanki zanurzyc górną częścia w tłuszczu,a gdy zaczna sie odklejac od pergaminu usunąć papier.Smażyc partiami,4 minuty z każdej strony na złoty kolor.Wyjmowac za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibule.Cukier puder utrzec z 2 łyżkami gorącej wody i rumem,smarowac pączki. Praktycznie do wielkanocy juz blisko,moze polecimy teraz z przepisami na babki,mazurki i inne wypieki wielkanocne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Luty 21, 2007 babka jogurtowa 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju - ubić białka na sztywną pianę, dodać cukry i ubijać tak długo aż się cukier rozpuści, następnie cały czas ubijając dodać żółtka; - miksując sukcesywnie dodawać jogurt i olej - zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta - blaszkę (ja robiłam w dużej keksówce) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - wlać ciasto - piec 50-60 minut w temp. 180-200 stopni (jak piecyk z termoobiegiem to ta niższa temperatura) - to jest wersja klasyczna - ja po wlaniu mniej więcej 2/3 ciasta do blaszki do reszty dodałam 2 łyżki kakao i łyżkę mleka i po wymieszaniu wlałam na jasne ciasto - przeciągnęłam spiralnie łyżką i voila - wyszedł \'marmurek jogurtowy\' smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bo z dziewczynami... Napisano Luty 21, 2007 Babka Ani 4 jaja 1 szklanka cukru 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Połączyć żółtko z majonezem i olejem w osobnym naczyniu, ubić białka z cukrem i szczyptą soli, połączyć z żółtkami, majonezem , olejem + mąka ziemniaczana, proszek- można dodać kakao( tzn. ciasto do 2 misek w jedenj dodać kakao, drugą zostawić w wersji początkowej- wtedy babka ma 2 kolorki), wlać na formę, piec ok 45 minut:) Jak ktoś zrobi proszę o opinie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Luty 21, 2007 chyba zaekperymentuję ;) majonez.... ciekawe.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaabbbbcccc Napisano Luty 21, 2007 a czy ktoś może mi podać przepis na tort kajmakowy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bo z dziewczynami... Napisano Luty 21, 2007 tylko dobierzcie odpowiednią foremką w tym wypadku niedużą, jak chcecie w dużej formie to składniki trzeba zwiększyć, smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 21, 2007 Piekłam nie raz i nie dwa taką babeczkę z majonezem, tylko z nieco innego przepisu i mówię Wam zawsze wychodzi PYSZNA:-)! pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 21, 2007 BABKA MOCCA 15dag margaryny 2 łyżki kakao 10 dag białej czekolady 20 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 30 dag mąki 4 jajka 20 dag zmielonych orzechów 3 łyżki kawy instant 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margaryne rozpuścic w rondelku i odstawic do wystygnięcia,czekoladę zetrzeć na grubych oczkach.W duzej misce wymieszac mąkę z proszkiem,dodac cukier puder,cynamon,zmielone orzechy i kakao.Kawę rozpuścić w szkl zimnej wody,wlać do mąki.Ucierać mikserem,dodając po jednym jajku7,aż masa będzie jednolita.Na koniec dodać czekoladę i przestudzoną margarynę.Całość zmiksować.Foremke keksową wysmarować i obsypac bułką tartą,włożyc masę i piec około godziny w temp.180C. TRADYCYJNY MAZUREK KAJMAKOWY Ciasto:35 dag maki 20 dag margaryny 10 dag cukru 1 c.waniliowy 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżka gęstej śmietany Masa kajmakowa:30 dag cukru 3/4 szkl. mleka szczypta sody 1 laska wanilii 10 dag masła Mąkę przesiać,posiekać z margaryną.Dodać żółtka i jajko,cukier i c.waniliowy.Skladniki połączyć.Dodac śmietane i zagnieść ciasto.Uformować kule ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na h.3/4 ciasta odlożyć,a z reszty uformować cienkie wałeczki.Odłożone ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubośći 1/2cm.Brzegi ciasta obłożyć splecionymi wałeczkami i posmarować rozmąconym jajkiem.Piec na złoty kolor w temp.200C W rondelku zagotowac mleko,dodac sodę i cukier.Całość gotować bardzo powoli,aż krople spuszczona na talerzyk zachowa kulisty kształt.Dodac miąższ wanilii.Gdy masa kajmakowa zgęstnieje zestawic ja z ognia,dodać margarynę i dokładnie wymieszać.Ciepłą masę wylać na ciasto,udekorować suszonymi owocami i migdałami. MAZUREK -ciasto podstawowe na 3 sztuki 55 dag maki 3 żółtka 1 jajko 30 dag margaryny szczypta soli 10 dag cukru 1 c.waniliowy starta skórka z 1/2 cytryny Przesianą mąkę zmieszać z cukrem,c.waniliowym i szczypta soli.Dodac margarynę,posiekać nożem,dodać żółtka i szybko zagnieść.Uformować kulę.Włożyć do lodówki,mozna je trzymąc do następnego dnia.Ciasto poszielic na 3 części i rozciągnąć palcami(nie wałkować)na 3 blaszkach(38X26cm)i cała powierzchnie ponakłuwać widelcem.Piec krótko(szybko sie palą!) na złoty kolor w temp.200C MASY DO MAZURKA -Migdałowa:1 szkl.słodkiej smietany(12%) 1,5 szkl.cukru 10 dag drobno zmielonych migdałów olejek migdałowy Śmietanę z cukrem gotować kilkanaście minut,zmieszać z migdalami i olekiem. -Kokosowa:1 szkl.śmietanki 12% 1,5 szkl. cukru 10 dag wiórek kokosowych(postępować j/w) -Waniliowa z rodzynkami:1 szkl. smietanki 12% 10 dag drobnych rodzynek 1,5 szkl cukru 1 c. waniliowy -Orzechowa:1 szkl. smietanki 12% 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl.zmielonych orzechów wloskich -Czekoladowa:1 szkl. smietanki 12% 1,5 szkl. cukru 20 dag gorzkiej czekolady -Morelowa:słoik dżemu morelowego 10 dag suszonych moreli Dżem morelowy podgrzać w rondelku i wrzucić do niego drobno pokrojone morele.Ciepłym dżemem smarować upieczony spód. -Lukier:20 dag c.pudru 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego Utrzeć c.puder z sokiem cytrynowym i pomarańczowym -Karmel miodowy:5 łyżek twardego miodu 6 kostek cukru 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki zimnej wody Cukier rozpuścic z 2 łyzkami wody,dodprowadzić do zagotowania i zestawic z ognia,dodac miód i smietanę i delikatnie mieszać drewniana szpatułką. -Kawowy:10 dag mleka w proszku 15 dag cukru 10 dag masła 1 c.waniliowy 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Mleko,cukier i c.waniliowy zalać 50 ml wrzącej wody i zmiksowac dokładnie.Dodać roztopione masło ,kawę i zmiksować na jednolitą masę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jabłeczniczka Napisano Luty 22, 2007 JABŁECZNIK kładniki ciasta: 3 szklanki mąki 4 żółtka (białka pójdą do piany) 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 paczka margaryny (może być Kasia) Ciasto trzeba zagnieść, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą (troszkę więcej niż połowa masy) należy wyłożyć cienką warstwą na blachę (ja mam taką 27 x 40 cm - zmierzyłam :) i zapiec w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 - 40 min. Pozostałe ciasto dzieli się na 4 części - i w dwie z nich wgniata się kakao w proszku żeby zrobiły się ciemne, a następnie formuje się z ciasta wałeczki (takie żeby były poreczne do ścierania na tarce) i wkłada do zamrażarki żeby stwardniały. Po ostygnięciu ciasta wykładamy jabłka (tak 6 - 8 sztuk startych na grubej tarce), posypujemy je lekko cynamonem. Na jabłka wykładamy pianę z 4 białek i szklanki cukru (nie daje się to ubić na sztywno ale musi być gęste żeby nie spłynęło). Na wierzch ściera się najpierw ciemne a potem jasne wałeczki w małe wiórki. Całość jeszcze raz do piecyka na 40 min. Polecam gorąco - jeszcze nie było wypadku żeby się nie udał ;) A i wygląd ma pierwsza klasa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 22, 2007 Może ktoś ma ochotę na ciasteczka:)? -----------CIASTECZKA OWSIANE ZMARCHEWKĄ I RODZYNKAMI------------ 1 szkl.mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 szkl. płatków owsianych 1 duże jajo 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szkl. brązowego cukru 250 g starkowanej marchewki 3/4 szkl. rodzynek jajo utrzeć z olejem, cukrem i esencja waniliową, dodać pozostałę składniki ciasto powinno być gęste i sprężyste nakładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia, robiąc między cisateczkami ok 4cm odstępy piec w 180 stopniach ok.10-15 minut Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 23, 2007 BISZKOPT JOGURTOWO-WIŚNIOWY Upiec biszkopt. Masa:750ml smietany kremówki 3 jogurty wisniowe małe lub 1 duży 2 sloiczki wydrylowanych wiśni 2 łyżki żelatyny (czubate) 2 łyżki cukru Żelatynę z cukrem zalać 3/4szkl. gorącej,przegotowanej wody.Ostudzić.Śmietanę ubić ,dodać jogurt,letnia żelatynę i wiśnie.Masę włożyć na 1/2h do lodówki a następnie wyłożyć na biszkopt. Polewa:1/2l soku wiśniowego(można dodać wody) 1 budyń wiśniowy 1 galaretka wiśniowa Ugotować budyń na soku wisniowym,zestawic z ognia i wsypać galaretkę.Letnia polewę wyłożyc na masę . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 24, 2007 SERNIK KRAKOWSKI Kruche ciasto:25 dag mąki 8 dag masła 5 dag c.pudru 2 żółtka 2 łyzli smietany c.waniliowy Masa serowa:kg tłustego sera 10 dag masła 6 jajaek 30 dag cukru troche aromatu cyrtynowego Mąkę przesiać,dodać posiekane masło.Następnie dodać cukier,wymieszać z mąką i masłem,zrobić w srodku dołek,dodać żółtka,śmietanę,c.waniliowy,szczyptę soli i zarobic ręką ciasto tak,aby wszystkie skladniki połączyły się w jednolita masę.Z ciasta uformowac kulę i pozostawić w chłodnym miejdcu na 30 min.Ser zmielić.Masło utrzeć z cukrem i 6 żółtkami ,a następnie dodawać po łyżce sera.Ubić piane z białek.Gdy masa serowa będzie gładka dodac ubite białka i delikatnie wymieszać.Dodać odrobinę aromatu.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części,połowę rozwałkować na grubość ok.1 cm.Przenieść na wałku do tortownicy i upiec na jasno złoty kolor.Po ostudzeniu nałożyc masę serową i rozwałkować drugą porcje ciasta.Piec ok.50 min. w średnio nagrzanym piekarniku.Po wyjęciu posypać c.pudrem. PASCHA WIŚNIOWO-WANILIOWA kg pełnotłustego sera(3xzmielonego) 18 dag masła 4 żółtka 25 dag c.pudru 2 opakowania c.waniliowego 120g syropu wisniowego Masło utrzeć z c.waniliowym i c.pudrem,dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania.Gdy masa będzie gładka dodawać po jednej łyżce zmielonego sera,całość utrzeć na jednolita masę.Połowę masy twarogowej przełożyć do osobnego naczynia i dodać syrop wiśniowy.Zmiksować,aż masa serowa będzie w jednolitym kolorze.Do prostokątnej foremki wlożyć najpierw masę waniliową i wygładzić wierzch.Następnie wyłożyć masę wiśniową.Paschę udekorować płatkami kandyzowanych ananasów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Luty 28, 2007 podnoszę;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaabbbbcccc Napisano Luty 28, 2007 poszukuję dobrego przepisu na kajmak lub karmel ale nie z mleka słodzonego, proszę o radę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość najprościej z mleka skondensow Napisano Luty 28, 2007 anego ale robi sie tez z mleka w proszku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 10, 2007 kilka dni temu robiłam biszkopt jogurtowo-wiśniowy wyszedł pyszny:-D~!!! polecam to ciacho-jest bardzo efektowne i wszyscy się zastanawiają z czego jest ta polewa? aha..polewę \"pomaziałam\" w esy floresy białym lukrem:-) pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 10, 2007 Hej ulotna chwilko:)widzę,że rozsmakowałas sie w ciastach,super. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 10, 2007 SEROWY WIENIEC Z GALARETKĄ 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej puszka brzoskwiń 800g serka homogenizowanego 2 opakowania żelatyny 800g musu jabłkowego 3 duże gruszki 100g cukru pudru Obie galaretki rozpuscić w 700ml wody,lekko przestudzić.Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroic w ósemki.Galaretkę wlać do okrągłej formy z kominkiem.Włożyć do lodówki do zastygnięcia.Na galaretce ułożyc brzoskwinie. Zalewe z brzoskwiń podgrzać i rozpuścic w niej paczke żelatyny.Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem i wlać do niego przestudzona żelatynę.Delikatnie wymieszać.Masę serową wyłożyć do tortownicy na brzoskwinie i wstawić do lodówki.Gruszki obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.Tak przygotowane wymieszać z musem jabłkowym.Żelatynę(druga paczka)rozpuścic w 4łyżkach gorącej wody,połączyć z musem i wymieszać.Wyłożyć na masę serową.Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 1,5h.Wyjąć z formy i od razu podawać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 11, 2007 witaj Agripko:-) no tak, ostatnio testuję przepisy na ciacha, ale jest ich tyle, że nie sposób wszystkich wypróbować (nad czym ubolewam) wszystkie ciacha z tego topiku które do tej pory zrobiłam są rewelacyjne:-) dziękuję za super przepisy i kulinarne inspiracje pozdrawiam milutko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zaden nick nie wchodzi 0 Napisano Marzec 12, 2007 super stronka..kilka przepisow sciagnelam..bede probowac :) pozdrawiam :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 13, 2007 MAKOWIEC KUJAWSKI Ciasto:25 dag maki 15 dag cukru pudru 2 żółtka 12 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa:40 dag maku 10 dag miodu 1/2 l mleka 12,5 dag margaryny 2 białka 2 łyzki cukru rodzynki Masa orzechowa:15 dag mielonych orzechów włoskich 125 ml mleka 20 dag cukru 20 dag margaryny Polewa czekoladowa:1/4 szkl. mleka 15 dag cukru 1 łyżka kakao 5 dag margaryny Do mąki przesianej razem z proszkiem dodać chłodna margarynę,posiekac nozem dokładnie,dodac żółtka i cukier.Wyrobic dokładnie ciasto.Zawinąć w ściereczkę i wstawic do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 C.Blachę o wym.38x24cm wyłożyć papierem i ułożyć ciasto.Upiec na złoty kolor. Mak opłukać i sparzyć wrzącym mlekiem (najlepiej zostawić na całą noc)Osączyć i zemlec dwa razy.W rondeku stopic margarynę,dodac mak,miód,rodzynki.Smażyć całość przez 15 min. stale mieszając. Ubić piane z białek razem z dwoma łyżkami cukru ,a następnie dodać do maku i delikatnie wymieszać. Mleko,zmielone orzechy i cukier zagotować na malym ogniu ,aż masa zgęstnieje.Ostudzić.Utrzeć margarynę i połączyć z masą orzechową. Przygotować polewę,czyli zagotowac mleko z cukrem,kakao i margaryna. Na upieczony spód nałożyc masę makową,na to masę orzechową,a wierzch polać polewa czekoladową. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaabbbbddddhhhh Napisano Marzec 14, 2007 dziewczyny potrzebuję przepis na sprawdzony przepis, który wychodzi wystarczająco wysoki, żeby przekroić go na 3 części, i ważne żeby był na małą tortownicę (22cm), pomóżcie proszę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaabbbbddddhhhh Napisano Marzec 14, 2007 przepis na BISZKOPT oczywiście, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Marzec 14, 2007 na stronie wcześniej podawałam przepis na biszkopt z pianką.... ja na bazie tego przepisu piekłam torcik na pierwsze urodziny mojego chrześniaka - z tym, ze na małą tortownicę dałam połowę proporcji - spokojnie na 3 plastry dało się przekroić :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 14, 2007 Bardzo proszę-przepis na biszkopt (tyle, że zawsze piekę go w blaszce standardowej wielkości, więc może Ci \"wykipieć\" z takiej małej tortownicy, ale jak dasz jedno jajo mniej, to myślę, że będzie ok) :) 6jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną masę, odłożyć mikser i teraz posługiwać się już tylko łyżką;)- dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszając połączyć składniki. piec w 170 stopniach przez około 30 minut:) ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł:) pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ruda małpa 0 Napisano Marzec 14, 2007 Dziewczyny! Może wy mi pomożecie? Poszukuję nazwy firmy, bądź adresu producenta babek z bakaliami na włoskiej licencji- nazwa bab brzmi z włoska, producent ma siedzibę gdzieś pod Warszawą, a te wyroby można kupić w niektórych miejscach w Warszawie - no i własnie nie mogę sobie przypomniec, gdzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 14, 2007 ruda małpa-----------------> ja prawie znad morza, więc raczej nie pomogę...ale...no właśnie - pamiętam, że był taki topik o włoskich babkach(ktoś chyba szukał przepisu) być może jest tam coś o producencie takich frykasów:) jak znajdę, to dam Ci znać:) pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ruda małpa 0 Napisano Marzec 14, 2007 dziękuję Ci bardzo:) link do mojego topiku poszukiwawczego: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3428966&start=0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach