Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosząca o radę doświadczone

Czy do szpitala trzeba brać kosmetyki dla noworodka

Polecane posty

Czytam różne dziwne poradniki i jestem zaskoczona. W każdym jest napisane, ze przyszła mam oprócz ubranek na wyjście maluszka ze szpitala musi przygotować pieluszki jednorazowe, pieluszki tetrowe, podstawowe kosmetyki dla dziecka, ubranka na zmianę, bo szpital nie daje swoich. Czy to prawda? Czy faktycznie jest to wszystko potrzebne w szpitalu? Wcześniej myślałam, ze dziecko ubierane jest w szpitalne ubranka i szpitalne pieluszki i wystarczy mieć przy sobie tylko i wyłącznie ubranka na wyjście ze szpitala. Poradźcie mi kierując się doświadczeniem, co powinnam spakować dla maluszka?

Gość nataka75
weż do szpitala dla maluszka najmniejsze pampersy newborn i chusteczki nawilzone to tyle tak było w szpitalu w którym ja rodziłam na wszelki wypadek warto wybrać się do wybranego szpitala i upewnić się i druga sprawa jezeli przejdziesz się po porodówce porozmawiasz z położną będziesz czuła się pewniej w czasie porodu pozdrowienia i powodzenia

Ja zabrałam kaftaniki (najprawdopodobniej zostaną na nich plamy od odkażania pępka \"fioletem\", czego i tak nie da się uniknąć), ponieważ ubrania szpitalne nie mają nic wspólnego z delikatną bawełną a wyobraź sobie taki gruby, szorstki materiał w kontakcie z bardzo delikatną skórą noworodka. Skarpetki, bo maluchom, szczególnie z niska masą urodzeniową, bywa zimno. Krem do smarowania pupy, oczywiście pampersy i chusteczki. Niektóre mamy pakują również do torby czapki, czego ja nie zrobiłam. Mydło do mycia i sól fizjologiczna do przemywania twarzy jest na miejscu. To chyba wszystko

Gość nataka75
wątpię szczerze ze maluchom jest chłodno na oddziałach położniczych gdzie okna są chyba zabite gwożdziami a tobie było zimno??????? a kaftaniki może nie były pierwszej nowości ale napewno nie były też szorstkie nie przesadzajm,y dodam ze ja rodziłam w normalnym publicznym szpitalu w dużym mieście

Pampersy i chusteczki to dobry pomysł.Ja jeszcze zabrałam bebanthen w razie odparzenie lub popękanych sutków od karmienia.Ubranka wziełam swoje dla noworodka(jeżeli chcesz aby dziecko miało smoczka to kup sama.........mojemu dziecku bez pytania wciskali smoczek zapchany pieluchą od czego dostał w buzim pleśniawek.

Dziękuję za rady. Widzę, że co wypowiedź to inna wyprawka i znów mam mętlik. Widocznie wszystko zalezy od szpitala. Cóż może nic nie wezmę dla dziecka do szpitala i gdy zajdzie potrzeba mąż dowiezie. Przeciez wszystko naraz nie jest potrzebne, prawda?

Gość hm mm
jackop dziwne ze u was w szpitalu smoczek wciskaki siłą u nas nie wolno smokow a jak dziecko placze to kazali mu dac palca ohyda

Gość buka poka
Ja zadzwoniłam do szpitala, bo faktycznie "co kraj to obyczaj". Tam gdzie rodziłam dawali ubranka (skarpetki i czapki też) i kosmetyki. Pieluchy trzeba było mieć własne. I może warto zapytać, jakie kosmetyki mają, bo wiele szpitali dostaje gratis J&J, a większość dzieci jest na nie uczulona.

Gość vial
w każdym szpitalu jest inaczej, tam gdzie ja rodziłam nie potrzebne byly kosmetyki ani ubranka. należało tylko dostarczyć pieluszki jednorazowe i jedn opakowanie mleka modyfikowanego. Ale o tym wiedziałam już wcześniej. Najlepiej , jeśli wybralaś już szpital w którym chcesz rodzić, zadzwon lub odwież go i wypytaj sie o wzystko. Ja tak zrobiłam Pozdrawiam

TO ZALEŻY W JAKIM SZPITALU BĘDZIESZ RODZIĆ, MUSISZ SIĘ DOWIEDZIEĆ JA RODZIŁAM W SZPITALU GDZIE MUSIAŁAM MIEĆ WSZYSTKO SWOJE, A JAKBYM RODZIŁA U SIEBIE W MIEJSCOWOŚCI TO NIC BYM NIE MUSIAŁA MIEĆ, WSZYSTKO BYM DOSTAŁA. WSZYSTKO ZALEŻY OD SZPITALA:)

Gość magdamagdamagda
oprocz chusteczek ii pampersow przyda sie linomag