Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uxdgue

zmiana oleju w samochodzie

Polecane posty

Gość uxdgue

prosze kto wie kiedy moge zmienic olej w samochodzie gdy silnik jest zimny i jakie jeszce warunki zdaje prawko i sie ucze dzieki wielkie

Gość Idiotka ale troche
wyciagasz korek i lejesz...

Gość uxdgue
nie !!pomylilam sie..sprawdzic poziom oleju a nie zmienic go.. idiotka to Ty jestes!!lub idiota!

Gość tylko pytam...
na zimno

Gość wyjmujesz takiego
półmetrowego druta, osuszasz, wkładasz spowrotem i znowu wyciągasz. Jak wyciągniesz - oglądasz końcówke -czy wypaćkana w tym cholernym oleju :-) Wypaćkana- znaczy sie jest dobrze . obrazowo ?

Gość uxdgue
dobrze ale chodzi mi o to czy samochod musi stac dlugo, czy silnik musi byc zimny, czy moze dopiero co byc po jezdzie...czy trzeba stac na plaskim podlozu czy jak?

Gość tylko pytam...
nie no logiki trochę idiotko. Wlej w wannę 10 litró wody postaw ją pionowo to będzie się woda wylewać - PEWNIE ŻE MUSI RÓWNO STAĆ !

chcialam zapytac znajacych sie czy usuwanie usterki wycieku oleju to naprawde taka kosztowna operacja jak czytam w artykulach na necie? Niestety chyba zima zrobila swoje i widze ze wycieka :O

Gość ja zmieniam zawsze jak
silnik rozgrzany. Jezdze nie do najblizszego punktu, tylko ciut dalej, zeby zdazyl sie silnik rozgrzac... I wymieniam co roku z hakiem ;) Jak przed zima to leje niewiele ponad minimalny poziom. Kupuje pelny syntetyk. Ale to zalezy od typu samochodu. Do malucha mysle, ze mineralny moglby byc nawet ;) Albo pol syntetyk ;)

Gość ja zmieniam zawsze jak
po co takie rzeczy na egzaminie :D JA sie tego dowiedzialam dopiero z instrukcji obslugi swojego wlasnego samochodu :D

proszy czytajcie ze zrozumieniem! nie zakladalm nowego tematu zeby nie zasmiecac ale widze ze zle zrobilam :P ja pytam o koszty usuniecia usterki wycieku oleju! w internecie pisza ze jest to kosztowne i chce sie dowiedziec co wy w tym temacie mozecie mi powiedziec, panowie gdzie jestescie?!

silnik ma być zimny, a auto musi stać na poziomej nawierzchni... wyciągasz bagnet i tam masz zaznaczone dwie kreski... olej ma być pomiędzy tymi kreskami :)

jedź do mechanika, otworzy klapę i zajrzy do wnętrza... musi zobaczyć z którego miejsca jest wyciek... wtedy ci powie ile to będzie kosztować...

Gość helliotrope
uxdgue - na egzaminie tylko masz pokazać gdzie sprawdzasz, czyli wskazać miarkę poziomu oleju - instruktor powinien Ci pokazać gdzie jest akurat w tym samochodzie; sprawdzać powinno się na płaskim podłożu, ale nie słyszałam nic o tym, żeby przy sprawdzaniu silnik miał być rozgrzany lub zimny. Przy wymianie to co innego. Wyciągasz miarkę, przecierasz szmatką, żeby usunąć stare nacieki, wsuwasz z powrotem do końca i sprawdzasz, czy poziom oleju wypada pomiędzy dwoma wskaźnikami na miarce.

Gość no i jeszcze dobrze jest
wiedzieć jak cząsto zmienia się olej.. co 10 000 km ale pierwsze slysze aby takie pytania byly na tescie z prawka

Dirty_south, a jakie auto?

Gość solidarnosc jajnikow rulez
Od kiedy olej wymienia sie na zimno ? Silnik musi byc conajmniej letni. Zreszta co babe interesuje wymiana oleju jak ona nie wie gdzie jest miska olejowa.

starocia wyciągnęłaś na prima aprilis? :D to mów mi zaraz jakij furze tak olej wycieka, brunetko :P

Gość blondynki pisza nie na temat
o ktorym mowa w tytule topiku... :classic_cool: masz inny problem to zakladasz swoj, takie to trudne? A moze nie umiesz? :D