Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dzika krokodylica

Bezrobocie - rejestrować się czy nie?

Polecane posty

Mam dylemat. Skończyłam studia ale jeszcze nie odebrałam dyplomu. Nie chcę się rejestrować jako bezrobotna. Jeszcze nie...Planuję wyjazd z kraju w najbliższym czasie. Ale już nie jestem pewna. Bo tak do końca nie wiem jak to jest z tymi świadczeniami. Jesli odbiorę dyplom i się nie zarejestruję to rozumiem, że nic mi nie przysługuje, jak np. opieka zrowotna. Ale nie chcę sięrejestrować tylko po to ,zeby wysłali mnie na staż za 450 zł. Co robić?

Gość terra25
staż absolwencki to nie jest przecież obowiązek.. ale wierz mi-przydaje sie... sama to przerabiałam..

Gość fcwsfqwfqwf
na staz sie zgodzic ne musiszz to po pierwsze! a zarejestrowac sie mozesz chodz to guwno warte ale zawsze ubezpieczona jestes

No tak, ale jak się zarejestruje i wyjedzie z kraju? Przeciez do UP trzeba stawiać się co jakis czas. No chyba, że to można jakoś załatwić.

ja po studiach też wyjechałam za granicę i po pierwsze bylam w czasie na ubezpieczeniu rodziców, a za garnicą płaciłam tam skladki na ubezpieczenie zdrowotne, więc miałam zapewnioną opiekę medyczną.

Gość a jak to jest poradzcie
jak pracowalem 1,5 roku od roku szukam pracy to czy to przepadlo czy jeszcze sie moge zarejestrowac? to moja 1 praca byla wiec nie znam sie:(

Gość plusz
a jak to jest poradzcie _>> trzebabyło zarejestriować sie od razu po wypowiedzeniu to byś jescze miał zasilek przez 6 miesięcy, a tak to przepadło Ale zajerestrować się możesz i teraz tyle że Ci już zasiłek nie przysługuje Ogólnie Rejesracja daje tyle że płacą za ciebie składę na ubezpieczenie zdrowotne i można sobie zastrzec że nie chce się iść na staż. Trzeba się stawiać mniej więcj co dwa miesiące - zależy od urzędu. Jeśli nie masz dyplomu to potrzebne jest zaświadczenie z uczelni że ją ukończyłaś, wszelkie dyplomy, zaświadczenia ukończenia kursów, prawo jazdy, dowód osobisty A jesli wyjeżżąsz i masz tam zamiar pracowac legalnie to sobie opłacasz skladkę na ubzpiecznie tam bo prywatna służba zdrowia jest droga na zachodzie.

Gość do plusz
dzieki :)

do a jak to jest proradźcie---> oprócz tego, że będziesz mieć opłacone składki, to zawsze możesz starać się o przyjęcie na jakiś kurs z UP, zawsze to kilka papierków więcej do CV.

Na razie czekam na dyplom - bo uczelnia jeszcze go nie wystawiła... W sprawie ubezpieczenia zdrowotnego - cały czas byłam ubezpieczona \"na rodziców\" i właśnie nie wiem jak to jest...kiedy to ubezpieczenie wygasa? Kiedy kończę naukę? Czy np. 26 lat? Wykupiłam ubezpieczenie KL i NW razem z kartą ISIC, ale to nie daje mi kompletnego ubezpieczenia. Teraz się zastanawiam...Może lepiej się zarejestrować, a jak wyjadę i zacznę pracować za granicą (legalnie oczywiscie) to się w kraju wyrejestruję.