Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mMasumi

zaswiadczenie o niekaralności

Polecane posty

Gość mMasumi

co będzie zawierac zaswiadczenie o niekaralności, jeżeli miałam kolizje (szkoda parkingowa) i zaplacilam mandat, no i mnie spisali?

Gość yukkii
Przecież nie dostałaś wyroku sądu tylko zwykły mandat za wykroczenie. Jesteś czysta.

No coś ty - takich bzdetów nie wpisują ;) To był mandat. A karalność to czy masz, miałas wyrok :)

Gość BUHAHAHAHA
DOBRE,:D

Co wy za bzdury wygadujecie - w karcie karnej zawierane sa tylko dane o karalności czyli tylko jesli jest się SKAZANYM z kodeksu karnego - wykroczenia nie są odnotowywane w Krajowym Rejestrze karnym . :)

A jesli mialam umorzenie pewnej sprawy w sadzie to czy w zaswiadczeniu o niekaralnosci to piszą??

Gość kobietka123
w zaświadczeniu o nie karalności będzie wpis o karalności tylko wtedy gdy ktoś został skazany prawomocnym wyrokiem sądu za przestępsto z kodeksu karnego.Nie będzie tam wpisów o mandatach czy nawet wyroki sądu grodzkiego bo to są wykroczenia a nie przestępstwa.Gdy śledztwo było umorzone również nie znajdzie się wpis w zaświadczeniu gdyż nie było prowomocnego wyroku. Mój kolega miał wyrok za coś tam no i do pracy miał przedstawić zaświadcznie o nie karalności,myślał że się z parcą pożegna ale o dziwo z Warszawy przyszło mu ze nie jest karany,taki tam mają bałagan.

Gość ilonko jesteś niekarana

Umorzenie sprawy nie jest skazaniem ,więc nie będzie w karcie karnej zadnej adnotacji . Jesli chodzi o uwagę Kobietki 123, że w wydziale grodzkim sa wyroki za wykroczenia to niestety mylisz się, nawet w wydziale grodzkim sa także wyroki ze skazaniem z kodeksu karnego. I sa odnotowywane w KRK. A krajowym Rejestrze Karnym może dojść do pomyłek , to prawda, tam też pracują tylko ludzie i ktoś mógł czegoś nie odnotowac . Informacja o karalności to zwykła tekturka w formacie A5 i może się np. nazwyczajniej w świecie zagubić, podczepić itd. Albo może tak być, że już z mocy prawa skazanie uległo zatarciu , a wam się wydaje, że jak był ktoś karany to adnotacja zostaje na wieki ...

Gość a czy np
to, że odbyła sie sprawa o np. zaległośc za mieszkanie 1500zł to będzie to wpisane?

Gość kobietka123
Diarraz tym sądem grodzkim fakt masz racje,czasem są tam wydawane wyroki z artykułu kodeksu karnego. Ale wszyscy którzy dostali mandacik lub potocznie kolegium za picie piwa w parku np.,to nie mają się czego obawiać nie będzie to odnotowane w KRK.

Gość kobietka123
Diarra sory za przekręcenie nicku:)

Kobietka 123 :) jest o.k. Jak widzę bardzo słaba jest znajomość , albo choćby orientacja w przepisach. Przecież to jest oczywiste, ze za niepłacenie czynszu odbędzie się sprawa CYWILNA i sąd będzie korzystał z kodeksu cywilnego - więc nawet jeśli sąd zasądzi zapłatę - czyli przegrasz sprawę - to nie ma mowy o skazaniu . Skazanie jest tylko z kodeksu cywilnego ! I tylko takie kary są odnotowywane w krajowym Rejestrze Karrnym . Dług cywilny może się jednak pojawić w tym krajowym rejestrze dłuzników, ale w tej kwestii nie mam pojęcia jak odbywa się wciąganie ludzi na tę listę i mam nadzieję, ze nigdy nie będę musiała się tym interesować. A kk , kpki kkw jest w moim ręku codziennie. :)

Gość mMasumi
Dzieki za odpowiedź, nigdy sie tym nie interesowałam stąd moja niewiedza, wyroku sądu nie mam, to byl tylko mandat, ale wolalam sie upewnic, teraz jestem spokojniejsza