Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gorolka

dlaczeko ślązacy uwazaja sie za niemcow?? przeciez sa polakami

Polecane posty

Gość Gorolka

mam pytanko... wiem ze moze jest to głupie ale zastanawiam sie czemu Ślązacy uwazaja sie za niemcow?? przeciez zawsze byly polakami.. a ich rodzice walczyli o to aby nas wyzwolic.. ja jestem gorolka tzn mieszkam w Zagłebiu i wiem ze ślązacy nas niecierpia.. dlaczego? najgłupsze dla mnie jest tez to ze nawet młodzi ślązacy ktorych na swicie nie bylo ani za czasow wojny ani okupacji tez tacy sa.. i tak dziwnie mowia.. rozumiem jak starzy tak mowia ale mlodzi?? przeciez to głupie

Gość Buj w Chucie

Gość True Man
Ciekawe,że Ci których znam zupełnie się z nimi nie utożsamiają.Baa, nawet się wkur...li gdy Niemcy wygrywali na MŚ. Zawsze znajdzie się jakaś mniejszosc, ktora potrafi mąciuc.

Gość True Man
Ciekawe,że Ci których znam zupełnie się z nimi nie utożsamiają.Baa, nawet się wkur...li gdy Niemcy wygrywali na MŚ. Zawsze znajdzie się jakaś mniejszosc, ktora potrafi mącic. Co do gwary, to też jest to ich indywidualna sprawa.Górale też są dla Ciebie obcy?

Gość True Man
Zgadza się , Ci którym była wtłaczana ideologia.Nie znasz wszystkich więc za wszystkich nie odpowiadaj.

Gość na Opolszczyznie...
co 5 osoba jest niemcem i tylko tam jest ich najwecej Opolszczyzna=Niemcy II :D

Gorolka -mam pytanko... wiem ze moze jest to głupie ale zastanawiam sie czemu Ślązacy uwazaja sie za niemcow??- A za kogo -Twoim zdanie- mieliby się uważać? -przeciez zawsze byly polakami..- Proszę,zdefinjuj słowo - zawsze - -a ich rodzice walczyli o to aby nas wyzwolic..- Kogo,Was? -ja jestem gorolka tzn mieszkam w Zagłebiu i wiem ze ślązacy nas niecierpia.. dlaczego?- Zapytaj fakty historyczne. -najgłupsze dla mnie jest tez to ze nawet młodzi ślązacy ktorych na swicie nie bylo ani za czasow wojny ani okupacji tez tacy sa..- Jacy,tacy?,znasz coś takiego jak przekaz - pokolenia na pokolenie -? -i tak dziwnie mowia.. rozumiem jak starzy tak mowia ale mlodzi?? przeciez to głupie- Dla mnie jest też dziwna tradycja,Waszej dziwny mowy,no i że tak młodzi mówią,przecież to głupi...

Mamy tu Niemców Ślązaków Niemieckich Ślązaków Ślązaków Śląskich ( :D ) Ślązaków Polskich U mnie większość przyjaciół wyjechała do Niemiec i tylko jedna osoba uważała się za Niemkę ,ale i to nie taką \"oryginalną\",tylko już spolszczoną ! A samych Niemców ,tych z Niemiec uważają za zbyt ponurych ! Nasiąkli już naszą polskością i mówienie o Niemieckości Opolszczyzny jest niepotrzebne ! A gdyby nasza gospodarka dawała takie możliwości jak niemiecka,kupa ludzi z radością wróciłaby do Polski !

Slązak-polski,ciekawe?,przecież egzystencji Slązaków - choć nie uznanej przez władze polskie -nikt nie może oponować,jak 170 000 ludzi warażających narodowość śląską,są faktem w polskiej ewidencji.

Gość Jak Narodowość śląska
,to i musi być Mazurska,Małopolska,Wielkopolska i wszystkie inne "...polskie"

Jak Narodowość śląska ,to i musi być Mazurska,Małopolska,Wielkopolska i wszystkie inne \"...polskie\" Które to są - polskiej narodowości -?,które - wszystkie inne - są \"polskie\"?,które nie są - polskie -?,prosiłbym o wyjśnienie i odpowiedzi.

Gość Ogłaszam narodowość
Zamojską !! :D:D:D

masz racje ale ..jest ale....ja jestes slazara i wcale tak nie mysle wiec nie mow ze WSZYSCY ja mieszkam w niemczech ale sie uwazam za POLKE nie cierpie takich OLAKOW ktozy si uwazaja za niemcow NIENAWIDZE ICH wiec jak widzisz sa ludzie SLAZACY o innych pogladach ps:ciekawy temat;)

nie wszyscy Ślazacy uwazaja sie za Niemców.Ale duzo Ślązaków ma niemieckie obywatelstwo.A mowa Slazaków to po prostu gwara, piekna tradycja.To samo mozesz powiedziec o Góralach czy Kaszubach.

doriks nie wszyscy Ślazacy uwazaja sie za Niemców.Ale duzo Ślązaków ma niemieckie obywatelstwo.A mowa Slazaków to po prostu gwara, piekna tradycja.To samo mozesz powiedziec o Góralach czy Kaszubach. Tak,to samo można powiedzieć o gwarze,dialekcie polskim,białoruskim czy ukraińskim,jak utrzymywali rosyjscy uczeni - po prostu gwara -,podobnie Czesi - słowacki jest gwarą czeską -,jakieś konkluzje,Doriks? Też,za kogo my -Slązacy- się uważamy,jest naszą sprawą. Ps.Kaszubski nie jest - gwarą -,jest uznanym - językiem -.też w Polsce.

Gość Gwara Katowicka

Gość Słowacki jest gwarą Chińską
A ci z Chorzowa są goralami !!!

Gość ktos znajacy sie na rzeczy
Do autorki = jak sama zazanczylas, pytanko jest glupie a nawet bardzo glupie 😠 bo na jakiej podstawie sadzisz, ze Slazacy uwazaja sie za niemcow? znasz wszystkich? co Ty bredzisz? pierwsze slysze, ze tak jest.Moze masz na mysli osoby, ktore po zakonczeniu wojny pozostaly na ziemiach polskich a urodzone byly w niemczech, wiec moze to stanowic wyjatek i w ciezkich latach 80-tych, wiekszosc z nich wyjechala na stale do Niemiec, co ulatwilo im posiadanie niemieckiego obywatelstwa, ale generalnie takie osoby jesli pozostaly na ziemiach polskich, to uwazaja siebie juz za Polakow.Owszem jezdza do Niemiec, odwiedzaja rodziny i groby przodkow,ale wracaja tutaj do Polski, jak sami mowia = do domu! Co do gwary = co to znaczy dziwnie mowia? wiesz co oznacza slowo GWARA? .... widac, ze masz braki i to ze szkoly podstawowej, pewnie mialas pod gorke dziewczyno z zaglebia czujaca sie lepsza od innych!!!!! 😠

ktos znajacy sie na rzeczy: -Do autorki = jak sama zazanczylas, pytanko jest glupie a nawet bardzo glupie bo na jakiej podstawie sadzisz, ze Slazacy uwazaja sie za niemcow? znasz wszystkich? co Ty bredzisz? pierwsze slysze, ze tak jest.Moze masz na mysli osoby, ktore po zakonczeniu wojny pozostaly na ziemiach polskich- Więcjeszcze raz z historii polskiej: Mieszko I \"przybył\" na Sląsk z pomocą zbrojną cesarza niemieckiego,nie wiedziałem,że -ziemia- może mieć jakąkolwiek narodowość,mnie jest znane,wymieniona -ziemia-była zamieszkiwana przez Slązaków,i jest przez nich zamieszkiwana,jednak pod polską administracją. -a urodzone byly w niemczech, wiec moze to stanowic wyjatek i w ciezkich latach 80-tych, wiekszosc z nich wyjechala na stale do Niemiec, co ulatwilo im posiadanie niemieckiego obywatelstwa, ale generalnie takie osoby jesli pozostaly na ziemiach polskich, to uwazaja siebie juz za Polakow- Slązacy uważają się za Polaków?,przepraszam,to jakaś pomyłka,wyniki polskiego spisu powszechnego są inne Twojego twierdzenia. .Owszem jezdza do Niemiec, odwiedzaja rodziny i groby przodkow Więc w Niemczech odwiedzają - groby przodków -,ciekawe,żeby nie powiedzieć - kuriozalne - -,ale wracaja tutaj do Polski, jak sami mowia = do domu!- Wracają,tak,ale nie do Polski lecz do Hajmatu,czym Polska nigdy im nie była,i nie jest. -Co do gwary = co to znaczy dziwnie mowia? wiesz co oznacza slowo GWARA? .... widac, ze masz braki i to ze szkoly podstawowej, pewnie mialas pod gorke dziewczyno z zaglebia czujaca sie lepsza od innych!!!!! - Właśnie,co oznacza słowo - gwara -?

Gość O jakiś neofaszysta
udający Ślązaka !

Gość a ja akurat znam
sporo ludzi z opolskiego i doprawdzy czasem żenujące mają poglady. Krytykują wszystko i wszystkich poza opolszczyzną . Pochodze z dolnego Ślaska i szanuje gwarę śłąską natomiast irytuja mine docinki czy niem oge po ludzku mówić , mówię w jezyku polskim, irytuje mnie jka mnie pytaja a jak tam u was to wygląda? a jak u was to sie robi ? tak jakby pochodzili z innego kraju ! irytuje mnie to że jeżdża do Niemiec czyscic kible (bo niestety akurat tych ktorych znam zazwyczaj w wieku 19 lat już pracowali ) pracowac na budowie a smieja sie otwarcie z ludzi studiujacych bo przecież euro najwazniejsze, mam nadzieje i jestem pewna że nie jest to opinia wszystkich ślazaków czy tez zachowanie , ale nieboycznie irytuje mine widok flagi niemieckiej na domach w wioskach polskich na śłąsku i dlam nie niewybaczalne .

O jakiś neofaszysta: \"udający Ślązaka !\" Chyba do mnie,a jeżeli,to proszę o definicję faszyzmu i neofaszyzmu. Ja udawać nie muszę.

Gość buhahahahaha
Rico-chorzow walnij sobie w łeb baranie, nudny jestes ćwoku :P

Gorolka Zadałaś pytanie, a właściwie stwierdziłaś, że Ślązacy uważają się za Niemców, chociaż są Polakami. Jestem Ślązaczką. Nie czuję się ani Polką ani Niemką. Czuję się Ślązaczką. To trudno pojąć, ja wiem. Ale taka jest prawda.