Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gorolka

dlaczeko ślązacy uwazaja sie za niemcow?? przeciez sa polakami

Polecane posty

Gość plecaki...
Gliwinka-ja nie potrzebowalam" rugzakym"plecaka ja nie bylam jedna z nich!!!!!! ihihihhiih ja pochodze z krakowa i tam tez przyszlego meza poznalam i pozniej wyjechalam do niego ze slazakami do czynienia mialam dopiero po wyprowadzeniu sie z polski ! wczesniej niemialam takiego zdania i dla mnie slazak,kaszub to polak! a tutaj dopiero zobaczylam ta roznice!!!!! bo sami mi ja slazacy zademonstrowali!!!! owszem nie wszyscy slazacy sa tacy sami!!!!!!!!! ja wspominam o tych ktorzy sie az prosza by cos im poiedziec!:............ a przypominam sobie jeszcze takie gadanie .....ze wystarczylo miec wczesniej owczarka niemieckiego by dostac slazakowi papiery jako niemiec!!!!hiihihihihih powiedzcie czy DOMBROWSKI ,KRAWCZYK to niemieckie nazwisko hiihihihih osoby sie strasznie upieraja ze tak ihhiih i sie pisze DOMBROWSKY i KRAFCIK ???? ihihihih to juz smiech na sali!!!ale jak ci dwaj po niemiecku zaczna rozmawiac hiih to wogole nieslychac ze to !"polski-niemiecki" hiihhiih ale on wielki niemiec!!!!

Gość też ze Śląska
"Dombrowski" to się akurat pisze przez "ą" :-0] Znaczy mam rozumieć, że ślązacy przybywają do Reichu z plecakiem, a krakusy z czym ? Z domkiem jednorodzinnym na dachu samochodu ? :-0 TK "Marzą się chyba Ślązakom czasy, kiedy cała Polska na nich zap*****lała." Kiedy to cała Polska zapierdalalła na Śląsk ? Z tego, co ja pamiętam z historii tro cały Śląski zapierdalał na Polskę, a jak nam już wyeksploatowaliście wszystkie złoża, to kopnęliście w dupsko i wyglądamy teraz tak, jak wyglądamy. Prawda jest taka, że górnicy mieli sklepy "G" dlatego, że gdybyśmy się postawili, cała Polska poszłaby z torbami, bo wszystko czym ówczesny przemysł stał, było na Śląsku. A w kolejkach po żarcie staliśmy tak samo. Tylko nikt nie pamięta, jak pacyfikowano kopalnie, pamietają za to sklepy "G" - - ciekawą macie pamięć wybiórczą :-0 Wracając do tematu: żaden rdzenny Ślązak nie poniży się do tego, żeby uważać się za volksdeutcha, podobnie, jak nie udajemy Polaków. Znam goroli, którzy w Niemczech, Anglii czy USA są bardziej niemieccy, angielscy lub amerykańcscy niż rdzenni mieszkańcy, więc to raczej nie kwestia pochodzenia decyduje o sposbie zachowania, bo znam też takich ślązaków. Osobiście niemców nie trawię, jak nikogo na świecie. Wracając do języka śląskiego - pomijając oczywiste naleciałości jezyka niemieckiego, spowodowane "przechodzeniem" Śąska z rąk do rąk, śląski jest jednym z najczystszych form staropolskiego języka używanego w średniowieczu.

Gość też ze Śląska
Akurat Dąbrowski i Krawczyk to też nie są nazwiska Śląskie. Śląskie to np. Szyndzielorz

Jestem ze Śląska, z Chorzowa. Nie czytałam topiku, czytałam jedynie temat.. :O Kto Ci powiedział takie rzeczy? Eh.. Bez komentarza.

Gość też ze Śląska
Hehe Chorzów rulez :D 🖐️

Gość taki jeden nieobiektywny
Niestety wiem że to nie obiektywne, ale Śląsk mi się kojarzy tylko z przemysłowym wygladem miast i górniczymi protestami w Warszawie.

Gość też ze Śląska
Śląsk traci swój przemysłowy charakter, odkąd wszystkie kopalnie huty i zakłady pozamykano i zostały nieliczne. Oczywiście nic nie zmieni charakterystycznych familoków, ale centra mista (pomijam Rudy Śląskie i Świętochłowice:P) nie różnią się niczym od innych miast Polski - zresztą Łódź czy Bydgoszcz jest 500 razy brzydsza od - choćby- secesyjnego w architekturze Bytomia

plecaki nazwiska z koncówkami-ski,to akurat typowo polskie:) Mam koleżankę-Krawczyk,i to gorolka:) pozdrowiom pnioki,krzoki,goroli ,wszystkich sympatyków Śląska:)

Gość samica tapira malajskiego
Ja kompletnie nie rozumiem o co Wam chodzi z tymi animozjami - jestem rdzenną Ślązaczką z dziada pradziada, mój mąż jest gorolem - poznańską pyrą, a w Warszawie mam doskonałych znajomych i ani oni nie są uprzedzeni do mnie, ani ja do nich z racji pochodzenia. Inna sprawa, że Ci z aldreichu sa gorsi niż sami warszawiacy :-0 Autorko, a niby skąd Twoi sasiedzi wiedzą, że przeprowadziłaś się z Sosnowca ? Masz na czole napisane, czy może Twoje zachowanie Cię zdradziło ? :-0

hmm.....nie zagłębiałam się dokładnie w czytanie tego posta ale odpowiem :) po pierwsze sama mieszkam na Śląsku i naprawde uwierz mi żaden Ślązak nie uważa się za niemca ...mają może obywatelstwo niemieckie ale uważają się Ślązakami to raz :) a dwa to że przeprowadziłaś się z Sosnowca do Mysłowic i dali Ci tam popalić to jedynie potwierdza fakt że Ślązacy generalnie nie przepadają za ludźmi z Sosnowca :) i nie ma to nic wspólnego z tym kim się czują tylko co o ludziach z Sosnowca myślą :)

Gość erich
jak zech poszoł do pierwszej klasy w Świętochłowicach,nr14 to pani SIBIK wychowawcZyni mojej klasy powiedziala mi ty Schwabie i tak cie naucza po polsku ,hehehehe,i zaczla mnie bić po plecach, jak poszolch po paszport w 1985,to ubek powiedzioł mi ty Schwabie i tak niedostaniesz paszportu,hehehehe,cos w tym jest.

Gość a ja akurat znam was
jesetście zakompleksioną bandą roboli, którzy nic innego robic nie potrafią tylko strajkować :P chcecie wiecej kasy to zapierdalajcie , a nie demolujcie stolicę ! I sorrki ale to cała polska na was nieroby zapierdala, bo wam sie nalezy, a gówno wam sie należy :P Robol to robol i ma siano we łbie, a raczej ten węgiel, co go nikt kupowac juz niechce, ale polska musi dopłacac do neirobów i tępaków, bo im się własnego interesu nie chce założyc i podatków płącić ? a czemu nie chcecie płącić podatków, bo co , po 40 zł miesiąecznie wam na debili ze słąska potraca w zusie - noż kurwa to paranoja, to trzeba zamknać i wysterelizować, zeby sie nie rozmnażało :P

Gość plecaki - hehehehe
dobre oj dobre :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D hanys = plecak buhahahaha:D:D:D:D:D

Gość pumeksol
wcale sie nie uwazaja :/

Gość pumeksol
śląsk to także czechy...tak a propo

Gość Ja tam kochom
goroli i slazokow, bom z Warszawy :-) Hej ide w laaas, piorko mi sie migoce. :-) albo: Zachodzi sloneeeeczko za goramiiiii Zachodzi sloneeeeczko za gorami Juz mnie w tym Cieszynie Juz mnie w tym Cieszynie Nic nie cieszyyyy Ludzie skad wybyscie nie byli to: Jezyk macie polski, ( gwara tez jest polska), kulture macie polska, kuchnie macie polska. Slask jest regionem Polski

Gość bercik1000
co ta pierońsko gorolica wynokfio? Jo żech jest z Mysowic i goroli niy ciyrpia alech jeszcze niy widzioł żeby u nos wyciepywali goroli z raje we sklepie ciulo jak z nut i besto godom gorole do szole bo lina ucinomy pyrsk!