Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olivia

prosze o przepis na placek po wegiersku

Polecane posty

no i zeby byl prosty i szczegolowy :) Nigdy tego nie robilam....:o Dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w skrócie tak
robisz placki ziemniaczane i polewasz gulaszem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Doskonały przepis:) Po raz pierszy od rana dziś się uśmiechnąłem..:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak, ale nigdy tego nie robilam, potrzebuje wyjasnienia od A do Z, w koncu jak za to sie wezme, to chce by odpowiednio wygladalo i smakowalo :) Prosze o szczegoly...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: Placek: - 6 dużych ziemniaków - jedna średnia cebula - 1 jajko - 2 łyżki mąki - kwaśna śmietana - sól - olej Gulasz: - 0,5 kg wieprzowiny - jena cebula - pieprz, sól - liść laurowy - 1 łyżeczka mąki. Jak przyrządzić? Placki: 1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule. 2. Dodajemy jedno człe jajo oraz 2 łyżki mąki. 3. Doprawiamy solą i mieszamy. 4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm. Gulasz: 1. Wieprzowinę pierzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju. 2. Podlewamy wodą dusimy, do miekości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy. 3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąkąi oraz doprawiamy. Potrzebne przybory: Trzy patelnie, nóż, deska, miska, tarka. Składniki: Placki: - pół kilo ziemniaków - mąka - 2 jajka - sól, pieprz - olej Sos: - pół kilo mięsa mielonego, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - przecier pomidorowy, - przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie), - olej - śmietana Jak przyrządzić? Placki: Ziemniaki albo zetrzeć na tarce, albo wrzucić do robota kuchennego. Starte, pomieszac z mąką, jajkami, ażeby wyszła jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni, z jednej i z drugiej strony, aż będą zarumienione; złoto-brązowe. Sos: Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kolejny nick = rewelacyjny przepis, serdecznie Ci dziekuje :) juz go sobie skopiowalam, pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
jaka mąka do tego placka? pszenna czy ziemniaczana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jasne ze pszenna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
dzieki, jestem żółtodziub:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gulasz do placka po węgiersku robię tak: Mięsko kroję w kosteczkę opruszam mąką i rzucam na gorący tłuszcz, obsmażam, dodaję pokrojoną cebulę i po chwili podlewam woda i duszę około 15 minut. Potem dodaję starte na grubych oczkach: pietruszkę i seler, oraz pokrojoną marchewkę i paprykę, a także pomidory w puszce. Doprawiam czosnkiem oraz mnóstwem przypraw(papryka słodka,chilli,pieprz czarny, ziołowy, tymianek, estragon...), odrobiną wina lub octu winnego oraz dodaję cukier dla przełamania smaku. :) Pycha, zaręczam :) Placki tradycyjnie ziemniaczane lub ze szpinaku. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do mąki to niektórzy dają pszenną, niektórzy ziemniaczaną a ja mieszam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spelniona obietnica
a czy zamiast wieprzowiny nie powinna byc wolowina ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dla mnie wołowina odpada. Acha po polaniu placków gulaszem na wierzch dajemy śmietanę i ketchup oraz obowiązkowo surówka najlepiej buraczki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×