Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość posiadaczka popularnego imieni

Co myślicie o oklepanych, na stałe przyjętych do polskiego języka imionach?

Polecane posty

Gość posiadaczka popularnego imieni

Mam na myśli imiona, które nosi co druga Polka i co drugi Polak m.in. Kasia, Ania, Agnieszka, Małgosia, Marcin, Mateusz, Piotr? Wolałybyście właśnie tak nazwać swoje dziecko czy może jakoś bardziej oryginalnie np. Nadia albo Alan?

Gość ja tam lubię...
swoje oklepane "Ania" :P:P

Gość Elevinka
Ja chcialam Sare ale moj facet woli bardziej przyziemne imiona:)

Gość fdbadbbf
mamy tyko dwa imiona męskie i dwa żeńskie skoro nosi je "co drugi" Polak czy Polka?? ja wolę klasyczne imiona, te niby oryginalne są ohydnie pretensjonalne, i bardzo często nadawane w dołach społecznych, ale to mój gust zresztą... było o tym już tak wiele topików

Gość LilySnape
Wolę te przeciętne od idiotycznych Olivierów w Polsce. Pretensjonalne takie Klaudie...

Gość 8427562045620
Moje jest najfajniejsze Nina :)

Gość spostrzegawcza_Ja
Ja chciałam nazwać córkę jakoś badziej oryginalnie np. Liwia, Oliwia albo Amelia. Mój mąż chcał, żeby córka miała proste, przyjęte w Polsce imię w stylu Kasia, Joasia, Paulinka czy Agnieszka. W końcu doszliśmy do porozumienia i nazwałyśmy córeczkę Wiktoria- prosto, polsko i oryginalnie, bo nie znam żadnej Wiktorii;)

tez lubie moja Anie:) Ale wiecie co - gdybym miala kogos nazwac to raczej wlasnie Ola albo Kasia (no ania juz odpada - co za duzo to nie zdrowo). A wiecie czemu? Bo te imiona sa po prostu sliczne o czym zreszta swiadczy ich popularnosc! Nadia czy Sara wydaja mi sie bardzo pretensjonalne (sory), Oliwia z kolei tez mi sie podoba. A z meskich najbardziej lubie: Mikolaj, Sebastian, Adrian, Konrad, Jan, Krzysztof

Gość 11111111
Wiktoria- polsko ???

Gość tez mama...
Jeden woli PGR:D Drugi klasyke!!

Gość spostrzegawcza_Ja
Nie chodzi o to, że Wiktoria to polskie imię, ale Kasię czy Anię też można tłumaczyć na wiele języków, a mimo to przyjęły się w Polsce jako jedne z najpopularniejszych imion.

Hehehe a ja i mój mąż kochamy nasze oklepane imiona ;) Nie ma to jak para- Kasia i Krzyś :) :)

Gość ach te imiona
Kasia - najbrzydsze imie jakie znam. Ola - nie lubie bo mi sie kojarzy. nadia ruskie, sara tak ma na imie suka mojej psiapsioly. a przyziemny jest ten kto gardzi polskimi imionami na rzecz alanow czy oliwek itd...

Gość A czemu nie
Większość polskich imion są to imiona hebrajskie, greckie, niemieckie, czy francuskie. Typowo polskie są to te słowiańskie, np. Ziemowit, Stanisław. Dla mnie Wiktoria jest polskim imieniem, choć pochodzenia chyba rzymskiego i oznacza zwycięstwo. mam babcię Wiktorią i ciotkę Wiktorię, która ma 90 lat. Tera jest niestety nieco oklepane, bo wiele kilkuletnich dziewczynek nosi to imię. Wiktoria jest bardziej polska niż Alan, Xavier czy Olivier. Sama mam na imię Magdalena i też możnaby zarzucić, ze nie jest to polskei imię tylko hebrajskie

Gość ania nia nia nia nia
:P Ania najpiekniejsze imie ;)

Z polskich imion pewnie też coś da się wybrać, ale wolałabym, żeby mój synek miał na imię Allan, Olivier czy Natan aniżeli miałby być Bartkiem, Kubusiem czy Pawełkiem bez obrazy).

Gość hiehieheiheiehieiee
wiktoria nie oklepane? poczekaj, aż mala pójdzie do przedszkola czy szkoły :P zobaczysz, jak oryginalne imię dziecku daliście ;)

Gość a ja tez jestem
"oklepana" :) i dalabym albo mikolaj - tez troche oklepane, nie jakies roger czy cos takiego:| albo bym dala hania-takie z dawnych lat bardziej niz jessica itd:|

Gość a ja tez jestem
jak ostatanio bylam u lekarza, to dam wszystkie dzieci nazywaja sie albo wiktoria, albo oliwia, albo klaudia, natalia,weronika, nadia, laura... ewentualnie nazywaja sie: oskar, igor,

Gość hiehieheiheiehieiee
allan, oliver (a fu, jak ten mydłek:O)......bleeeeeeeeeeeeeee, nie musi być bartek, pitrek czy cholera wie co, ale jest tyle ładnych imion w jezyku polskim, ze nie trzeba siegać po zapożyczenia, które na naszym gruncie, w zestawieniu z polskimi nazwiskami brzmią po porstu pretensjonalnie :o

Gość Magda 20...
Mam na imię Magdalena i muszę przyznać, że tych Magdalenek jest stanowczo za dużo. W liceum było nas w klasie 5, w biurze też nie jestem jedyną Magdaleną. Imię nie jest złe, ale wolałabym coś bardziej oryginalnego.

ja jestem Kasia ,mój najdrozszy mąż to Jaś !!! Cudowne połączenie,prawda? ;-) Niedługo urodzi nam się Jagoda, a mamy juz Monikę.

Gość hiehieheiheiehieiee
mój syn ( o ile w ogóle zdecydowałabym sie na dziecko) mógłby mieć na imie igor, mateusz, konrad, andrzej (żeby wołać jędrek na niego ;), bo jędrzej już mi się nie podoba). a dziewczynka? antonina (tosia, tońka, tonia...), gabriela (gabrysia bardzo mi sie podoba :), sama bym tak chciała), no albo jeszcze ida (to od musierowicz)........... dużo mogłabym jeszcze sobie wymyślić, te to tak an początek, bo na ten temat jeszcze nigdy nie rozmyślałam ;)

Gość leon i jego akordeon
no a marek to oczywiście rdzennie polskie imię. Tak samo jak anna , ewa , magdalena , joanna , piotr , mariusz itd. Wszzystkie te "polskie" imiona (poza staszkami i ziemowitami) pochodzą SKĄDŚ . Za 500 lat może każdy będzie marudził , czemu nazywa się dzieci Y76JKG , jak przeciez jest takie staropolskie imię alan , oliwia , klaudia albo wiktoria. Ludzie , trochę tolerancji. To jest tylko imię , zlepek liter. Ani lepsze niż jakiekolwiek inne imię , ani gorsze. Dla jednego pretensjonalne , dla drugiego zupełnie nie. Dla jednego ładne , dla drugiego brzydkie. Mnie sie podoba imię ewa - takie stare. Nie podoba mi sie natomiast piotr - też stare. Jaka zasada rzadzi w tym przypadku ?