Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aleksandria

białko w moczu

Polecane posty

Witam! Otóż mam problem...W pt odebrałam wyniki badań moczu i krwi...Te, które są niezgodne z normami wyglądają tak: ) RBC - czerwone krwinki 4.01 norma 4.5-5.9 2)PDW - szerokość rozkładu płytek 19.4 norma 9-17 To była morfologia..Ale bardziej martwi mnie wynik badania ogólnego moczu Otóż: 1) białko 27.0 a norma jest 0....(!!!!!!!) :(:(:( 2) Osad - krwinki białe 10-15 norma 1-4 3) Osad - krwinki czerwone 0-2 wył. norma 0-1 w p.widz. Dzwoniłam do lekarza i kazał kupić Urosept...Czy któraś z Was miala podobne wyniki?? Jakie były wnioski lekarza?? Uspokójcie mnie proszę...Mam nadzieję, że to nic poważnego Pozdrawiam serdecznie!

W moczu ludzi zdrowych wydalane są niewielkie ilości białka. Zwykle nie przekraczają one 100 mg na dobę. U tego samego człowieka stężenie białka w moczu, czyli tzw. białkomocz, w różnych porach dnia może być bardzo różne. Dlatego też dla uzyskania dokładnych danych o wielkości białkomoczu powinno się określać ilość białka w moczu dobowym. Jest to parametr szczególnie istotny, gdyż najczęściej jest następstwem chorób nerek lub też schorzeń dróg moczowych. Znaczne ilości białka tracimy w chorobach kłębuszków nerkowych, nieco mniejszy białkomocz może towarzyszyć kamicy nerkowej, zapaleniom dróg moczowych. Obecność białkomoczu można stwierdzić także u niektórych pacjentów z niewydolnością krążenia czy w czasie wysokiej gorączki w przebiegu chorób ogólnoustrojowych. Obecność białka w moczu zawsze wymaga wyjaśnienia i konsultacji lekarza, ale nie zawsze przesądza o rozpoznaniu choroby. Czasem bowiem, szczególnie u ludzi młodych, białkomocz może pojawiać się w stanie pełnego zdrowia po dużym wysiłku fizycznym, pod wpływem zimna lub po energicznym badaniu okolicy lędźwiowej, gdzie znajdują się nerki.

Gość justaaaaaaaaaa
mi tez kazal brac urosept, mamy problem z nerkami

Gość obserwator-amator
moczowo-płciowy (26-07-02, 17:17) Odchylenia od normy # Kolor: Wiele artykułów spożywczych oraz leków może zmienić barwę moczu. Bezbarwny mocz może być spowodowany przez niewydolność nerek, niekontrolowaną cukrzycę. Przyczyną ciemnego moczu może być odwodnienie. Czerwonawy kolor moczu może być spowodowany przez krew. # Przejrzystość: Zmętnienie moczu może być spowodowane ropą (białe krwinki), krew (czerwone krwinki), spermę, bakterię, drożdże, kryształy, zarażenie pasożytami , np. Trichomonas) # Zapach: Niektóre artykuły spożywcze (np. szparagi), witaminy, antybiotyki (np. penicyliny) mogą spowodować specyficzny zapach. Słodki, owocowy zapach występuje w niekontrolowanej cukrzycy). Zakażenia układu moczowego powoduje cuchnący zapach. Mocz pachnący jak syrop klonowy może wskazywać na pewna mutacje genetyczną. # Ciężar właściwy Anormalnie wysoki ciężar właściwy moczu oznacza duże zagęszczenie moczu spowodowane przez: brak podaży płynów, utratę płynów (uporczywe wymioty, biegunka, nadmierne pocenie się) lub obecność białka lub cukrów w moczu. Anormalnie niski ciężar właściwy moczu oznacza duże rozcieńczenie moczu, którego powodem może być nadmierna podaż płynów, ciężką chorobę nerek lub użycie diuretyków. # pH: Niektóre artykuły spożywcze (np. owoce cytrusowe), leki (np. zobojętniające) mogą wpływać na pH moczu. Wysokie, alkaliczne pH może być wywołane przez uporczywe wymioty, chorobę nerek, zakażenie układu moczowego, astmę. Niskie, kwaśne pH może być oznaką odmy płucnej, niekontrolowanej cukrzycy, przedawkowania aspiryny, spożycia nadmiernej ilości alkoholu, wypicia glikolu etylenowego, przedłużającej się biegunce, odwodnienia lub głodzenia. # Białko: Pojawienie się białka w moczu oznacza uszkodzenie nerek, które może być spowodowane zakażeniem, nowotworem, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą, toczniem rumieniowatym (SLE). Obecność białka w moczu może oznaczać także: niewydolność serca, białaczkę, szpiczaka mnogiego, zatrucie (np. miedzią lub ołowiem), stan przedrzucawkowy (powikłanie w ciąży) # Cukier: Po niektórych lekach glukoza może pojawić się w moczu. Nadmiar glukozy wydzielany do moczu jest spowodowany często niekontrolowaną cukrzycą. Innymi przyczynami mogą być: uszkodzenie wątroby, uszkodzenie mózgu, zatrucie specyficznymi substancjami, choroby związane z nadnerczami lub choroby nerek z upośledzoną reabsorpcją zwrotną glukozy z moczu. # Ciała ketonowe: Obecność ich może wskazywać na źle kontrolowaną cukrzycę, dietę niskowęglanową, głodzenie (w tym anoreksja i bulimia), alkoholizm. Ciała ketonowe pojawiają się w moczu u osób nie jedzących przez 18h lub dłużej. Może pojawić się również u osób chorych z nudnościami i wymiotami przez dłuższy czas. Niski poziom ciał ketonowych występuje czasami u zdrowych kobiet w ciąży. # Analiza mikroskopowa: Czerwone krwinki mogą pojawić się w: uszkodzeniu nerek lub pęcherza moczowego, zakażeniu układu moczowego, zapaleniu nerek (glomerulopatii), raku nerki lub pęcherza moczowego lub toczniu rumieniowatym (SLE). Białe krwinki w moczu oznaczają zakażenie układu moczowego, raku pęcherza moczowego, glomerulopatii, toczniu rumieniowatym W zależności od rodzaju, obecność wałeczków może oznaczać zapalenie lub uszkodzenie kanalików nerkowych, mały przepływ krwi przez nerki, zatrucie metalami (np. miedzią , ołowiem), niewydolność nerek, zakażenie bakteryjne. Zwiększona ilość kryształów lub obecność specyficznych kryształów może sugerować kamicę nerkową, uszkodzenie nerek, upośledzoną przemianę materii. Niektóre leki oraz szczególne zakażenie układu moczowego może spowodować wzrost ilości kryształów w moczu. Obecność bakterii w moczu oznacza zakażenie układu moczowego. Drożdże oraz pasożyty (np. Trichomonas) mogą również spowodować zakażenie układu moczowego. Czynniki zniekształcające obraz badania. Krew menstruacyjna może zaburzać wyniki badania ogólnego moczu. Wiele leków może zmieniać wynik badania moczu. Wysokie dawki witaminy C przyjmowane łącznie z tetracyklinami (antybiotykami) mogą podwyższyć wyniki cukru, ciał ketonowych i białka Witamina C łącznie z erytromycyną lub trimetroprimem (antybiotyki) mogą spowodować tworzenie się kryształów Zanieczyszczenie, nieodpowiednie przechowywanie próbki może mieć wpływ na wynik badania.

hmmm justaaaaaa a też Tobie wykryli białko w moczu? jeśli tak, to napisz proszę jaki miałaś wynik?? i czy równocześnie też miałaś podwyższony poziom białych krwinek?? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i czekam na dalsze...

Hej. Ja też miałam białko w moczu. najpierw 30 mg, po 2 miesiącach urosło do 100 mg (białe krwinki też mam podwyższone). lekarz nic nie kazał mi brać. Powiedział, że to nie są aż takie duże wartości i mam się nie martwić. Ale może dlatego, że lekarz powiedział, że to już końcówka ciaży.

Dzięki Aga_pp! Skoro ja teraz w siódmym miesiącu mam wskaźnik białka 27 to pewnie nie jest tak źle...Mam nadzieję, że jutro podczas wizyty lekarz też mnie uspokoi...