Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość seviii

mowa roczniaka

Polecane posty

A, jeszcze ten (w użyciu to, ta, ten - wskazując co chce) i dam (daj mi - w skrócie;) ). Pewnie jeszcze coś bym sobie przypomniała, ale wiadomo, że nie sposób wszystko zapamiętać :) generalnie to co większość dzieci ;)

Gość anuulka07
półtoraroczna córeczka mojej kolezanki mówi juz wyraznie,pełnymi zdaniami a moje półtoraroczne maleństwo nie chce. Mowi czasami mama,kiedys w wieku 9 miesi ęcy mowila oko,kot,zaba-teraz jeszcze mówi trzy,cici,po,am i juz wiecej nie chce.duzo rozumie i szybko sie uczy,ale mowic nie chce.dzis przezywalam do siostry,ze coreczka kolezanki tak ladnie mowi calymi zdaniami,a moje malenstwo jeszcze prawie nic-wtedy ona powiedziala trzy.(pewnie zrozumiala ze ja obgaduje,oj niedobra mama). Moja corka nie chce sie uczyc mowic,czesto mnie zbywa i odchodzi do zabaweczek,umie bawic sie sama i nie chce sluchac jak czytam,ksiazki szybko oglada,a jak ja zainteresuja obrazki to pyta kuku czyli co to. Och ta chora ambicja,powinnam poczekac az dziecko samo bedzie chcialo mowic,a ja tak przezywam i to jeszcze w jej obecnosci. moze ona nie chce mowic,ale za to umie obslugiwac urzadzenia,wlaczac zabawki i to za pierwszym razem. Poza tym nigdy mi nie placze i jest bardzo grzeczna,tylko w oczy nie chce patrzec.