Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednaod

help

Polecane posty

Gość takajednaod

czy ktos tak jak ja ma kiepski monitor? od kilku dni bardzo bola mnie oczy, czym zakraplac co robic? wymiana nie wchodzi w gre, nie mam tyle kasy

Gość krople ze swietlika

Gość rabka
ja też tak miałam i poszłam do lekarza opulisty który przepisał mi okulary!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i nie pisz ez mało spędzasz czasu przed monitorem bo też tam mówiłam

Gość takajednaod
jak byl u nas informatyk to mowil, ze siedziec nie moze i patzrec na ten monitor :O bylam dzis w lesie na spacerze , probowalam szukac zoledzi i serio nie widzialam, migalo mi sie przed oczami

Gość takajednaod
wspięłam sie na drzewo i ukradłam kilka żołędzi z dziupli wiewiórki, która potem zwinnie nasrała na mnie z konara drzewa 😭

Gość takajednaod
lesne mruczenie a jak to sie ustawia..

klikasz prawym przyciskiem myszy na pulpit a nastepnie: wlasciwosci>ustawienia>zaawansowane>monitor i zmieniasz czestotliwosc odswiezania np na 85 Hz (z domyslnych 60 najczesciej) generalnie tak - 75 Hz- absolutne minimum do pracy 85 - standard w wiekszosci starszych monitorow 100 Hz - standard w nowszych monitorach i tych starszych z gornej polki. oczywiscie mowimy o monitorach kineskopowych (CRT), a nie LCD. jezeli rzeczywiscie szwankuje Ci wzrok, o radze od razu isc do okulisty i po zwolnienie co najmniej na tydzien (zeby oczy odpoczely). jezeli masz takie objawy jak opisalas, to jestes na jak najlepszej drodze do uszkodzenia wzroku. jak Ci powie za pare lat okulista, ze czeka Cie laserowa korekcja wzroku za 10000 zl to moze zmadrzejesz i przypomnisz sobie moment, w ktorym napisalas, ze szkoda Ci kasy na lepszy monitor...

Gość do leśne mruczenie
co ty jej pociskasz? cyt: 20:33 takajednaod jak byl u nas informatyk to mowil, ze siedziec nie moze i patzrec na ten monitor albo informatyk do dupy, albo co bardziej prawdopodobne, monitor do wypieprzenia :-0

Nie wiem czy u Ciebie będzie tak samo, ale... wejdź: START --> Panel sterowania --> Ekran -- zakładka \'Ustawienia\' kliknij \'Zaawansowane\', zakładka \'Monitor\' Ustaw 70 Hz albo 75 Hz. Chociaż nie daje gwarancji, że będzie poprawnie działać, przy starszym monitorze mogą być kłopoty. Jeśli coś będzie nie tak, to zmniejsz spowrotem.

Gość takajednaod
mam 75 wiem monitor jest do kitu :O a za ile kupie cos dobrego?

Gość nowy themat
a ja mam w ustawieniach wlasnie tylko 60 ale mam laptopa i wzrok mi nie szwankuje, nie czuje dyskomfortu.

Gość takajednaod
CRT LCD... nie wiem co mam,,, wybaczcie... :zawstydzona:

wielbiciel, moze Tobie, moje oczy po 5 minutach czuja roznice pomiedzy 85 a 100 Hz. I nie bez przesady, gdyby 75 Hz wystarczalo, nie robiono by monitorow z wyzsza czestotliwoscia odswiezania, a juz na pewno graficy komputerowi nie kupowali by monitorow po 3-4 tys zl...nie sadzisz? informatyk informatykiem, jednemu sie chce, innemu nie.

Gość informatyczka
zgadzam sie, ja przy 75 juz nie moge dluzej wysiedziec, a czesto odwiedzam znajomych i maja ustawione 60 lub 75 mimo ze bez problemu moga ustawic sobie 85. Sprawdz czy na pewno nie mozesz ustawic wiekszego odswiezania.

Naturalnie, że mówię o sobie :o Pracuje po 8-10 h dziennie przy 75 Hz i to od paru lat i moje oczy mają się świetnie ;) Jednemu wystarczy 75, innemu 85, a jeszcze innemu nie wystarczy 100, bo lubi duże liczby w parametrach ;)

Gość takajednaod
Panowie moze pomozecie w doborze monitora? :) skad ejstescie

Gość takajednaod
mialam badanie komputerowe z 3 lata temu i bylo ok :) ale nawet teraz mam "migotki" i czuje sie zahipnotyzowana tym monitorem :O

Gość takajednaod
wielbicielu... to moja cala wyplata :O a komp juz stary :O

wielbiciel - idz w zaparte jezeli chcesz. ja tez swoj pierwszy monitor kupilem firmy MAG, ktora technologicznie do przodu wyprzedzala innych o dwa, trzy lata i tez moje oczy mialy sie swietnie do czasu. pojdziesz do okulisty za rok, oczy beda mialy sie swietnie, pojdziesz za dwa, tez swietnie, ale za trzy przylecisz, bo nagle ostrosc Ci sie zacznie pieprzyc i okaze sie, ze regulowanie ostroscia w monitorze nic nie daje... ale generalnie mam to w dupie, jak sie maja Twoje oczy - tylko nie pisz prosze innym, ze 75 Hz wystarcza, bo nie jest to prawda. taka jedna - napiszesz ile chcesz wydac na monitor, a ja Ci napisze co sensowengo w tej cenie mozna kupic. oczywiscie, o ile nie napiszesz mi, ze chcesz wydac na monitor LCD 700 zl...

Więc nie ma w czym doradzać, idziesz do sklepu i bierzesz pierwszy lepszy CRT (to taki z kineskopem, nie płaski) na który Cię stać. Chyba, że używany wolisz...

Gość takajednaod
hmm... najlepiej jak najmniej :P sama teraz korzystam z kompa, zaczelam prace i malo siedze przed kompem, wczesniej jakos nie odczuwalam tego, ze jest "kiepski", teraz bola mnie oczy... :(

I zdaj sobie sprawę, że nie każdego stać na monitor za kilka tys. W takim wypadku najtańszy nowy będzie dużo lepszy od starego grata :o

Gość takajednaod
te dwa razy co ja klikam na tydzien na kafeterii... moze jakos dam rade... :O