Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pokrecona-zakrecona

sport a ciaza

Polecane posty

Gość pokrecona-zakrecona

wszystkiego w swoim czasie dowiem sie od lekarza, ale tertach chce juz wiedziec co mozna, a czego nie. Basen pewnie tak, rower z umiarem, a co z bieganiem? jestem wielka fanka (biegam ok 10km dziennie, lub co drugi dzien)... wydaje mi sie, ze to bedzie zabronione. a inne sporty? cos na ujedrnienie brzucha? czy juz za pozno, jak jest dzidzia w srodku? moze jakies cwiczenia na wmocnienie kregoslupa? mam z nim problem (skolioza)... piszcie wsstko co wiecie :)

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiii
ja sie nie znam ale pewnie bedzie trzeba ograniczyc wys.fiz....a w google moze poszukaj

Gość pokrecona-zakrecona
masz racje - juz znalazlam troche na ten temat

Gość Iza..
Z autopsji wiem,ze jezeli masz ciąze zagrozoną, ewidentnie nalezy zarzucic zarówno pływanie jak i jazde rowerem oraz inna aktywnośc ruchowa ,oprocz oczywiscie spokojnych, relaksujących spacerow. Pierwsze 3 miesiące są decydujące jezeli chodzi o rozwoj plodu i np.wstrząsy podczas jazdy rowerem czy wysilek moga spowodowac komplikacje.To wszystko wiem od lekarza,takze są to dosc sprawdzone informacje. Powodzenia i pozdrawiam

Gość pokrecona-zakrecona
zastanawia mnie jeszcze - jak z bieganiem, bo nigdzie nic o tym nie znalazlam

Gość Iza..
Lekarz mówił, że biegac także sie nie powinno, oczywiscie piszę tu o sytuacji,kiedy masz jakies komplikacje.Dozwolone tylko relaksujące spacery. Mysle, ze jezeli nie masz zadnych problemow to i tak ostroznie nalezaloby teraz uprawiac sport, a najlepiej, niestety, choc na te 1-sze 3 miesiące ich zaniechać.Jednak zapytaj lekarza- moze się mylę.

No to masz problem :) Ja swego czasu tez szukalam takiej informacji ale nikt Ci jej nie poda, bo nikt nie zaryzykuje stwierdzenia : mozesz biegac. Ja w poprzedniej ciazy biegalam do 8 tygodnia, potem sie tak zle czulam (zmeczeni, nudnosci) ze nie mialam zadnych ciagotek do biegania, a potem juz zaczal brzuszek rosnac no i skupilam sie na bardziej statycznych cwiczeniach. Ogolnie bieganie raczej nie jest dobrym pomyslem, zwlaszcza im dalej w ciaze, bo wstrzasy i podskoki ciazy nie sluza. W pierwszych 3 miesiacach nie stresowalabym sie jakos, macica jest wtedy jeszcze malenka, oczywiscie, jesli nie masz komplikacji (typu plamienie, bol brzucha). Potem mozesz spokojnie uprawiac intensywne marsze, w zasadzie do kiedy chcesz. Brzuszki tez odpadaja, z powodow dosc oczywistych, ale jezdzic na rowerze mozna dopoki jest wygodnie :) Jasne, ze bezpieczniej na stacjonarnym, ale tez bez szalenstw, w koncu ile razy zdarza sie spasc z roweru jezdzac spokojnie po sciezkach rowerowych? Na plecy - wszystko dozwolone, z wyjatkiem cwiczen z lezeniem na brzuchu jak juz jest brzuszek. Z tego co wiem pilates sa niezle, joga tez - tylko ze straszliwie statyczne, wiec nie wiem czy Ci pasuje. Plywanie na pewno jest swietne, odciaza kregoslup, ale trzeba znalezc czysty basen, zeby uniknac grzybicy...Na pewno warto uprawiac sport ile sie da, ale uwazajac na to co wlasne cialo przekazuje. Nie forsowac, nie dopuszczac do podwyzszenia tetna pow chyba 100 uderzen na minute, pic duzo, itp...

Gość pokrecona___
dziekuje za ta odpowiedz :) bardzo mi pomoglas - zapytam koniecznie dzisiaj lekarza jeszcze :)

Z lekarzem to tez zalezy do jakiego trafisz... sa tacy, co uwazaja, ze ciaza jest fizjologia, wiec w granicach rozsadku nie ma problemu, ale sa tacy, ktorzy kazda ciaze traktuja jak zagrozona, i zabraniaja wszystkiego... Mam nadzieje ze Twoj jest z tej pierwszej kategorii :)

Hej! Mialam ciaze bez zadnych komplikacji i moj lekarz pozwolil mi jezdzic na rowerze pod warunkiem, ze nie bede przesadzala i uciskala brzucha. Z tego zo wiem, spacery, pkywanie i ...taniec sa nawet wskazane, ale z bieganiem to jednak ostroznie. Ogolnie - lepiej zapomniec o sportach wysilkowych, ale nie o ruchu w ogole! Nie wyobrazam sobie jak mozna zniesc trudy porodu i pierwsze tygodnie z maluchem, jesli ma sie cialo jak mozzarella... ;) Powodzenia! Kuk

lekarz mi powiedzial tak: \"widzialas keidys taka kwoke wysiadujaca jajka? nie? to ci narysuje... to jest kwoka, ktora przez 9 miesiecy siedzi na jajkach i je wysiaduje i nigdzie sie nie rusza, tylko siedzi\" :P wiem, ze przesadzil, ale zrobil to, gdy mu powiedzialam, ze biegam sobie czesto i dosc duzo. kupilam fajna ksiazke, gdzie sa rowniez cwiczenia dla ciezarowek :) zabiore sie za to po prostu

Jesli nie ma komplikacji mozesz spokojnie uprawiac sport. Jedyne sporty naprawde zabronione w ciazy to jazda konna, narciarstwo. Trzeba uwazac na sporty typu hokej, czy rugby jesli ktos takowe uprawia, no i oczywiscie sporty typu wspinaczka itp. Reszta jak najbardziej wskazana, sama bedziesz wiedziala co Ci pasuje a co nie. Ja chodze na silownie tak jak to robilam przed ciaza i czuje sie super (jestem w 21 tc).Tak jak pisaly dziewczyny trzeba uwazac z cwiczeniami na brzuch i to chyba tyle :D

Hej:0 Ja z biegania przeszlam na szybkie chodzenie..z szybkiego chodzenia na po prostu chodzenie;).. Plywalam ale bardzo spokojnie..traktowalam basen jak relax i jako panaceum na moje plecy i ramiona.. Do tego uprawialam yoge dla ciezarnych i delikatne cwiczenia dla ciezarnych Dzieki temu ze cale zycie uprawiam sport bylo mi dosyc latwo odzyskac sylwetke sprzed ciazy..a moje miesnie brzucha nadal istnieja..jezeli i dasz rade to jakis czas po ciazy tez powinnas(tylko dla chetnych) zaczac cwiczyc..pomoze ..przy pozniejszym zmeczeniu..dzwiganiu dziecka i innych dolegliwosciach.. Ale kazdy ma inne predyspozycje i cialo:)) pozdrawiam