Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gruba baba

waze ok 140 kg i nie radze sobie z soba

Polecane posty

Hej! Ja jestem juz! Karolinko bardzo mi przykro :-( Trzymaj sie. Kazda zaloba musi przejsc pewien proces, to trwa.. Daj sobie czas. I pamietaj ze my tu jestesmy- nawet jak nas nie ma. Pisz gdy Ci zle i nie zapominaj ze Cie wspieramy 👄 To juz za tydzien!! Ale czas szybko leci. I bardzo dobrze!! Poza tym nic nowego. Rutynowa codziennosc. Wioli dzieki za diete. Wydaje sie byc sporo tego jedzenia... Postaram sie ja wprowadzic w zycie po Nowym Roku. Teraz nie ma sensu zaczynac. Zaraz swieta a ja nie zamierzam glodowac przy swiatecznym stole. Mówcie co chcecie ale Swieta to czas radosci a nie liczenia kalorii. Tym bardziej ze tak zadko jestem w domu... Trzymajcie sie cieplo! 🖐️

HI Eulalio... masz rację co do rozpoczynia diety, bo mama przygotuje dla Cibie smakołyki..... po Nowym roku???? przyjdzie czas na dietowanie??? a będziesz wpadała do nas tu

karolciu. strasznie mi przkro. wiem jak to jest. kilka tygodni temu tez stracilam przyjaciela, ktory zmarl na raka mozgu :( ale trzeba byc silnym. trzymaj sie. my tu jestesmy i cie wspieramy. docip na srode: -co to moze byc, juz trzeci dzien nic sie nie chce robic? -sroda chyba. musialam sie tym z wami powdzielic bo mi wlasnie nic sie nie chce robic a mam tylko tydzien na to, zeby skonczyc dwa prokty. co tam skonczyc skoro nawet nie zaczelam. oczywiscie jeszcze swieta, pranie, sprzatanie, gotowanie, prezenty. osiagnelam szczyty lenistwa. wszytko zamowilam na allegro. zgroza. jeszcze tylko sobie planuje cos kupic fajnego ale nie wiem co.

aloha przemiłe panie:D tak czytam sobie i czytam...ehh...ale nie mam co dodać na razie. moje dni teraz wyglądają bardzo nieorganizacyjnie...przychodze o 14.00 ze szpitala i ide odsypiać na 3 godziny- ile ja zycia trace przez te praktyki...ciągle jestem nie wyspana ;( ehh... poza tym zyje przyjazdem chłopaka z anglii...jeszcze tydzień:) :D później święta- to bedzie masakra...aż sie boję tego jedzenia:D bedzie wypass dosłownie i w przenośni:D no to pozdrawiam was kochane...

a no tak :P zjadłam właśnie dwie mandarynki. powiem wam coś. okryłam coś bardzo zapychjącego a mało kalorycznego. bierzemy pół szklanki chudego mleka i pół szklanki owocow, miksujemy na puchaty koktail i wcinamy. wypiłam dzisiaj taki z mandarynkami i musze powiedzieć, że od godziny 13 czułam sie napchana jak świnia. mozna użyć innych owoców: banany, pomarańcze, kiwi, jabłka, gruszki ... jagody, truskawi i inne. co tam aktualnie dostępne jest. akurat madarynki są teraz najlepsze i słodkie wiec nie trzeba nic wiecej dodawac. polecam.

yohimmm - nie pekaj. ja zyje wyjazdem do chlopaka a tu jeszcze tyle roboty w domu :D a na swieta to juz sobie wyborazam - jedzenie, jedzenie, wiecej jedzenia, wiecej picia, gory jedzenia, tony jedzenia. a potem po swietach nie spojrze na szynke i nalewki :P ale sie w sumie ciesze. troche wolnego :D

Lady ale ja naprawde sie boje tego świątecznego obżarstwa:D...wiesz jak to jest...w świeta je sie (na śląsku moczke) a w innych regionach to sie nazywa i jest to podobne ale nie to samo- kompot z suszu...jak to zapycha..same orzechy, suszone owoce, potem makówki, o matkooo! potem mi brzuch rozrywa:D bleee...a przecież jak lezy na stole to myslisz o tym, ze juz nie umiesz? bo ja jem dalej...fuj:) a to ty wyjezdzasz..a kiedy?gdzie?:) ja jestem juz taka podekscytowana przyjazdem chłopaka...jeszcze tylko tydzień..rajuśku!!!to bedą święta jakich nie było:) ale beda jaja...w pierwszy dzień świąt wejde tu na forum (i jeśli bedziecie pisać)i poczytam wasze wypocinki, ale to objedzone jesteście:)zresztą ja tez sie rozłoże tu na forum z moim rozpychem:) co se bedziemy żałować...jak świeto to świeto:D

ja akurat jade do belgii. wiecie jak to zabrzmi strasznie, ale moj chlopak dostal prace wiec co by nie mowic on bedzie w pracy a ja co? bede musiala robic te cholerne projekty :P

Gość duszkasek
hej dodzia i cała resztunia.Już jestem. Byłam u lekarza.doktór obejrzała wyniki i wypisała mi do dietki Meridię.Fajnie. Tylko,że teraz jej nie kupię bo niemam kasy...Buźkaski od duszkaska. od niedzieli jestem lżejsza o uwaga......całe 2KILOGRAMY!!!!Mogę dalej stosowaćmoją własną dietkę bo mam dobre wyniki.

duszkasek nie to zebym sie czepiała, ale dlaczego \"nie zrobisz\" sie na czarno? a ile ta Meridia kosztuje?co ona powoduje? kiedy lekarz ja przepisuje?? jacieee wszyscy o tym piszą a ja guzik wiem na ten temat:)

Gość duszkasek
zaraz się zrobię.jakoś nie przyszło mi todo głowy.ważne,że mogę z kimś popisać a czy ważny jest kolor-nie wiem.Może masz rację-czarny wyszczupla.ha.ha.ha. Meridia działa na przysadkę mózgową-powodując,że nie czujesz głod,ale musisz coś jeść... 30tabl.kosztuje 125zl.(meridia 15) a 115zl.meridia 10. Mi przepisała 15 bo jest mocniejsza dawka potrzebna.Mam do zrzucenia jakieś 40kg jeszcze.po miesiącu trzeba iść znów na wizytę-cały czas mowa o rodzinnym.

duszkasek dobrze było by cie widzieć na czarno... jeśli jest to twój oficjalny nick to po co sie kryć?:) o kurcze!!! ta meridia jest droga!!! ciekawe czy warta? kiedy bedziesz kupowała? jak zaczniesz brać to napisz jakie odczucia...czy faktycznie daje efekty:) bardzo mnie to ciekawi! i to zwykły lekarz rodzinny przepisuje??myślałam , ze jakis specjalista.. no to powodzenia!!! oby pieniążki nie poszły na marne

Gość duszkasek
ja już ją brałam 2 lata temu. przez 2 mies.schudłam około 15kg.ale potem zaszłam w ciążę i trzeba od nowa.

Gość duszkasek
ta meridia 2 lata temu była duuuużo droższa.

poniżej tekst z innego forum, dot takich wspomagaczy jak Lida i Meridia, które zawierają ten sam składnik, ia biorę teraz Meridię..... ale chyba na mnie nie działa.... ale mam kolejną porcję..... moje odchudzanie zaczęłam od tabsów Lida, poniżej tekst z innego topiku, poczytajcie, bo L i M mają ten sam skład; Oj gorąco tutaj się zrobiło, kłócicie się, ale czy warto? Dla nowych i nie tylko, dla przyszłych szukających przypomnę \"troszkę\" podstawowych wiadomości, po przeczytaniu, których raz jeszcze zastanówcie się czy batalia o \"trującą Lidę\" ma sens? \"Sibutramina jest lekiem redukującym masę ciała. Stanowi ona inhibitor wychwytu zwrotnego dwóch monoamin tj. serotoniny i noradrenaliny. Jak wiadomo w regulacji łaknienia i wydatków energetycznych podstawową rolę odgrywają serotonina (5-HT) i noradrenalina. W wyniku stymulacji zakończeń nerwowych w mózgu są one uwalniane do szczeliny synaptycznej. Następnie łączą się z receptorami odpowiedzialnymi za przekazywanie sygnałów do komórek docelowych. Im dłużej neuroprzekaźniki znajdują się w szczelinie synaptycznej tym bardziej efektywne jest ich działanie. Aktywność tego procesu zależy od mechanizmu wychwytu zwrotnego, który polega na ponownym wchłonięciu neuroprzekaźnika przez komórki, które go uwolniły. Sibutramina poprzez hamowanie wychwytu zwrotnego potęguje działanie serotoniny i noradrenaliny na receptory komórek postsynaptycznych. Za pobudzenie uczucia sytości odpowiedzialny jest wpływ ośrodkowy serotoniny na receptory 5HT2A i 5HT2, a noradrenaliny na receptory B1. Natomiast zwiększanie wydatków energetycznych zależy od działania obwodowego noradrenaliny na beta-3 receptory (3). W dotychczas przeprowadzonych badaniach nie wykazano występowania wad zastawkowych serca u pacjentów leczonych sibutraminą (8). Wyniki tej obserwacji zależą od innego w porównaniu z deksfenfluraminą mechanizmu pobudzania aktywności monoamin. Sibutramina hamuje wychwyt zwrotny serotoniny podczas gdy deksfenfluramina pobudza głównie jej wydzielanie. W rezultacie stężenie serotoniny w synapsie stymulowane deksfenfluraminą jest 5-10-krotnie wyższe w porównaniu z efektem działania sibutraminy. Sibutramina wchłania się z przewodu pokarmowego, metabolizowana jest w wątrobie a jej metabolity wydalane są przez nerki. Okres półtrwania metabolitów sibutraminy wynosi 14-16 godzin. Ubytek masy ciała uzyskiwany w wyniku leczenia otyłości sibutraminą jest wynikiem zmniejszenia ilości przyjmowanej energii, a także zwiększonej utraty ciepła z organizmu. Osłabiony apetyt powoduje, że pacjent zjada mniejsze posiłki, skraca czas ich trwania, rezygnuje z przekąsek. Orientacje smakowe zmienia się w kierunku produktów białkowych. Z kolei zwiększony wydatek energetyczny u ludzi zależy od stymulacji termogenezy poposiłkowej, a u zwierząt poprzez wpływ na brunatną tkankę tłuszczową (9). Ponadto lek ten utrudnia powstawanie efektu yo-yo, co wynika z faktu, że sibutramina utrudnia spowalnianie spoczynkowej przemiany materii. Jak wiadomo powstaje ona w wyniku stosowania diet redukcyjnych. W badaniach na ochotnikach z dodatnim wywiadem w kierunku uzależnień od różnych substancji nie wykazano aby sibutramina posiadała cechy uzależniające (10). Stwierdzono, że istnieje zależność efektu terapeutycznego od podawanej dawki leku (11). Najlepsze rezultaty uzyskuje się stosując dziennie jednorazowo 10 mg lub 15 mg sibutraminy. Czas leczenia do 12 miesięcy, ale tylko u osób, które w ciągu początkowych 3 miesięcy terapii straciły nie mniej niż 5% początkowej masy ciała. Dotychczas przeprowadzono szereg kontrolowanych prób klinicznych z zastosowaniem sibutraminy, które wykazały statystycznie znamiennie większe ubytki masy ciała w grupie pacjentów przyjmujących sibutraminę w porównaniu z placebo. Metaanaliza wykazała, po 12 tygodniach, że 5% ubytek masy ciała, osiągnęło wśród otrzymujących 10 mg sibutraminy 49% leczonych, a w grupie 15 mg odpowiednio 55%, a w grupie placebo tylko 19% (12). Bray i wsp. wykazali, że ubytek masy ciała w wyniku stosowania sibutraminy w dawce 10 lub 15 mg wynosi odpowiednio 6,1% i 7,4%, a w grupie placebo tylko 1,2%. (13). Apfelbaum i wsp. stwierdzili, że zastosowanie sibutraminy u pacjentów poprzednio leczonych dietą o bardzo niskiej zawartości energii (VLCD) nie tylko powoduje utrzymanie uzyskanych rezultatów, ale również indukuje dalszy ubytek masy ciała, średnio o 6,1 kg (14). W zaprezentowanych po raz pierwszy podczas Europejskiego Kongresu Otyłości (Mediolan, 1999) najnowszych badaniach wieloośrodkowych STORM (Sibutramine Trial in Obesity Reduction and Maintance) oceniano efekty, tolerancję i bezpieczeństwo długoterminowego leczenia otyłości przy pomocy sibutraminy zalecanej w skojarzeniu z dietą niskokaloryczną i zwiększoną aktywnością fizyczną. Wyniki 6-miesięcznej obserwacji wykazały średni ubytek masy ciała wynoszący 11%, zmniejszenie obwodu talii o 10,6 cm, obwodu bioder o 8,6 cm, a ubytek wskaźnika talia/biodra (x100) wynosił 2,7. Ponadto wykazano, że lek ten jest przydatny w utrzymaniu, przez okres 2 lat uzyskanych rezultatów w ciągu pierwszych 6 miesięcy leczenia (15). Również z innych obserwacji dotyczących leczenia otyłości sibutraminą wynika, że zarówno w dawce dziennej 10 mg jak i 15 mg szczególnie zmniejsza obwód talii, co może wskazywać na ubytek tkanki tłuszczowej wisceralnej. Ponadto wykazano, że podczas leczenia otyłości sibutraminą obniża się poziom całkowitego cholesterolu, LDL-cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto sibutramina przyczynia się do wzrostu poziomu HDL-cholesterolu i poprawy profilu glikemii u pacjentów z cukrzycą (16). Z objawów niepożądanych, które mogą pojawić się podczas stosowania sibutraminy wymienia się nieznaczny wzrost ciśnienia 14:40 Dalusia oto ciąg dalszy.... Z objawów niepożądanych, które mogą pojawić się podczas stosowania sibutraminy wymienia się nieznaczny wzrost ciśnienia krwi (3 mmHg), a także przyspieszenie częstości pracy serca o 5-6 uderzeń na minutę. Inne objawy uboczne to suchość w jamie ustnej, zaburzenia snu i zaparcia. Sibutramina nie powinna być \"Sibutramina nie powinna być stosowana jednocześnie z lekami podwyższającymi poziom serotoniny we krwi (17). Dotyczy to leków działających poprzez hamowanie wychwytu zwrotnego monoamin lub stymulację uwalniania neuroprzekaźników, a także blokujących aktywność monoaminooksydazy (MAO). Inhibitory izoenzymu CYP 3A4 (erytromycyna, ketokonazol, cymetydyna, werapamil, sok greipfrutowy) nasilają działanie sibutraminy. Natomiast leki indukujące aktywność izoenzymu CYP 3A4 (antybiotyki makrolidowe, fenobarbital, deksametazon) osłabiają jej działanie. Pamiętać należy, że nie należy kojarzyć sibutraminy z innymi centralnie działającymi lekami hamującymi łaknienie, a także lekami przeciwdepresyjnymi i neuroleptykami. Sibutraminy nie podaje się w przypadku wtórnej otyłości, istnienia nie poddającego się leczeniu nadciśnienia tętniczego, pheochromocytoma, ciężkiej niewydolności wątroby i nerek, tachykardii, zaburzeń rytmu serca, zwężenia naczyń mózgowych, choroby niedokrwiennej serca, a także hipomagnezemii i hipokalemii. Przeciwwskazaniem do podawania sibutraminy jest jaskra z wąskim kątem przesączania\" na stronce www.kardiologiawpraktyce.pl znalazłam.... Podstawowymi mechanizmami działania leków stosowanych w leczeniu otyłości jest: – hamowanie łaknienia (leki serotoninergiczne: sibutra-mina-Meridia), – zmniejszanie trawienia pokarmów i wchłaniania tłuszczów w jelitach (inhibitory lipazy: orlistat – Xenical), – działające termogenicznie (leki noradrenergiczne: sibutramina – Meridia, efedryna, kofeina). Sibutramina (Meridia) zmniejsza przyjmowanie pokarmów, wywołując uczucie sytości. Mechanizm jej działania jest podwójny. Hamując wychwyt zwrotny serotoniny, nasila poposiłkowe uczucie sytości, a poprzez hamowanie wychwytu zwrotnego noradrenaliny nasilając termogenezę zwiększa wydatek energetyczny, co łącznie prowadzi do zmniejszenia masy ciała. Stosowanie sibutraminy polega na rozpoczynaniu od dawki 10 mg na dobę, którą w razie potrzeby można zwiększyć do 15 mg. Lek stosuje się rano, raz na dobę, u pacjentów, u których nasilenie głodu występuj po południu i w godzinach wieczornych, lek można stosować w godzinach przedpołudniowych. Program STORM (Sibutramine Trial of Obesity Reduction and Maintenance) jest dwuletnim badaniem oceny skuteczności sibutraminy w redukcji masy ciała i utrzymaniu uzyskanego efektu (James W.P.T.: Lancet 2000, 356, 2119). W okresie pierwszych sześciu miesięcy stosowania sibutraminy 10 mg dziennie średni ubytek masy ciała u 605 leczonych pacjentów wynosił 10 kg, a w dalszym okresie obserwacji do dwóch lat sibutramina pomagała utrzymać zredukowaną masę ciała. Poza obniżeniem i utrzymaniem zredukowanej masy ciała, u osób leczonych sibutraminą obserwowano znamiennie niższe stężenie triglicerydów i wyższe stężenie HDL cholesterolu jak w grupie leczonej placebo (Dujovne C.A.: Am.Heart J. 2001, 142, 489). U chorych otyłych z cukrzycą typu 2 w czasie kuracji z zastosowaniem sibutraminy obserwowano wraz z obniżeniem masy ciała poprawę regulacji cukrzycy (Finer N.: Diabet Obes, Metab. 2000, 2, 105; Fujioka K.: Diabet. Obes., Metab. 2000, 2, 175). Korzystnym sposobem stosowania sibutraminy okazało się jej stosowanie w terapii przerywanej (Wirth A.: JAMA 2001, 286, 1331). Działania niepożądane, takie jak suchość w jamie ustnej, bóle głowy, zaparcia, bezsenność i pobudzenie, były na ogół łagodne. Obserwowano średni wzrost skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi od 1 do 3 mm Hg, a średnie przyspieszenie częstości tętna wynosiło od 3 do 7 na minutę. Przeciwwskazaniem do stosowania sibutraminy są zaburzenia rytmu serca i niewyrównane nadciśnienie krwi. Nie należy stosować sibutraminy u osób stosujących leki przeciwdepresyjne, neuroleptyki, leki przeciwmigrenowe, opioidy. Jaskra, ciężka niewydolność wątroby i nerek, ciąża stanowią przeciwwskazania.

Gość duszkasek
ja nie mogę się stać czarna.!!-jak?

Gość frygowata
co to jest tkanka łuszczowa wisceralna????

Gość duszkasek
no to dodzia wyczerpujący opis-miałam gdzięś ulotkę ale wcięło. pewnie zaraz będę miała gości i ucieknę od was.

ja jestem zdecydowanie za zdrowym odchudzaniem.... sama jestem duzym grubasem...i mam cholernie dużą nadwagę, mimo to że już schudłam ponad 20 kg.... jeszcze mam dużo???? wiem że każda z nas chce szybko chudnąć... ale tak się nie da... bo nie ma złotego środka... bo ludzie by nie mieli problemów z nadwagą.... a jest zupełnie inaczej......Meridię biorę, ale coś jest nie tak!!!!! duszko nie bedziesz czarna????

Eulalio co jest grane??? z Tobą?? Luli..... co u Was słychać??? zapraszam laski na nasze forum

Gość duszkasek
może to głupie ale niewiem jak to zrobić...................

Gość Atram
hej..........moze glodowka lecznicza? bedzie dobrze, uwierz w siebie.. polecam ksiazki Michala Tombaka :)

Gość Wioli
Tak czytam wasze wpisy i wiecie co nie warto sie truć Meridiami i innymi specyfikami. Już sie na słuchała ja brałam przez miesiąc metanzig czy jak mu tam i wiecie co to była porazka. Nie chce sie czyms takim truc. Osobiście nie polecam. Wole sie pomeczyc i sama schudnac, po tym to przytyłam nawet 10kg wiec nie wiem jak to ma działac na przysadke mózkowa, a poza tym dużo miałam powikłac. Nie pisze sie na to. A ja dziś miałam mały opier-papier w pracy i musze poprawić swoje wyniki. Blleeee Eulalio ta dietka wyglada na taką ze duzo jedzenia, ale one sa dobrane co to wartosci odzywczych (białka weglowodany), bo to uzależnione jest od pory dnia kiedy to zjesz:))) Jestem jeszcze w pracy, zaraz zmykam. Jutro ide na tipsy, bo normalnie mam takie krótkie ogryzki a w piatek mam impreze to bede musiała sie jakos doprowadzic do porządku. Uciekam zaraz. Paptki

ja sobie w zeszłą sobotę robiłam pazury.... nowe włosy.... i do tego jeszcze rzęsy.... tak przed imprezą, dzidzia piernik po renowacji... czasami się udaje.... czy Wy juz śpicie????

jest złoty srodek na odchudzanie naprawde ....kiedys jak tak ktos mowił to czułam sie cholernie obrazona ale naprawde nie mowie tego w złej intencji jedyny złoty srodek na schudniecie to MŻ= MNIEJ ZREC! działa jak cholera ...wiem bo sama schudłam niezle ale i tak za mało...:) a jedzenie jest złe boli jest do dupy...przez jedzenie miałam same problemy ...a teraz jestem coraz szczesliwsza no bede za 5 kilo:)

ja mam za sobą 20, ale jeszcze chcę zgubić ach 30..... co mam se żałować... a co???

no laski nie doczekałam się na Was???? trudno???? wskakuję do wanny bo jutro pobudka po 5 tej rano!!!! jak dotrę do pracy to się zamelduję tutaj????? pozdrawiam