Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Róża Herbaciana

zestawy witamin dla ciężarnych a kwas foliowy

Polecane posty

cześć!! od 3 dni wiem o mojej ciąży :-) pani doktor zapisała mi kwas foliowy, o 200% dziennej dawce brać 1 tabletke dziennie. akurat teraz nie mogę się z nią skontaktować i dlatego Was pytam: czy mogę do tego,bez konsultacji z nią, brać zestawy witamin dla kobiet w ciąży, skoro one też zawierają kwas foliowy? nie chciałabym go przedawkować, a przecież te preparaty mają go sporo. czy lepiej skończyć kwas foliowy z końcem 3 mieisąca i wtedy zacząć brać te witaminki? póki co, odżywiam się dobrze, więc chyba nie dopuszczę do niedoborów. dziecko chyba zaczyna tak na poważnie \"okradać mamę\" później, ok. 5 miesiąca?? i pytanie 2 z innej beczki: jak radzicie sobie z katarem? jak jem dziennie ząbek czosnku i jakoś nie bardzo pomaga. i piję mleko (kakao) z miodem i masłem, ale od dwoch dni dopiero. czekam na jakieś odp!!

Gość twaróg z trzebowniska
kwas siarkowy powinnaś jeszcze zażywać

Gość Wózeczek
Konkretnie jaka dawke kwasu bierzesz?? Ja np. biore folik 0,4 mg i do tego VITARAL który zawiera 0,2 mg . Ogólnie daje to wiec 0,6 mg dziennie. Srednio w zestawach wit dla ciezarnych kwasu jest 0,8 mg, sa tez takie ktore zawieraja mniej badz wiecej. Niektore kobiety ciezarne zazywaja nawet dawke 5 mg dziennie. To wszystko zalezy od lekarza i od ciebie.

Ja biore Prenatal dla kobiet w ciazy i dodatkowo kwas foliowy w dawce 0,15 i takie były zalecenia lekarza.Teraz ide do gina w cczw to zapyatm czy łykac jeszcze ten kwas bo to juz u mnie poczatek 4 miesiaca:) Ja mysle ze mozesz brac bo chyba kwasu foiowego sie przedawkowac nie da ale zaraz to sprawdze.. A katar..no coz nie leczony 14 dni a leczony 2 tygodnie. Jest taki areozol do nosa disne mar do uzywania przy katarze własnie dla kobiet w ciazy...no ale mnie nie pomaga...a moze pomaga tylko ze na chwilke..

sprawdziłam bezpieczna dawka jest do 4 mg na dobe!!! Ale przy przedawkowaniu nie ma jakis niebezpiecznych objawów,tylko bole głowy,wymioty..Policz ile dziennie Ci wychodzi kwasu,jak do 4 mg to ok:)

mam 4 mg. myślę, że skonsultuję się z lekarzem i zapytam, czy najlepiej nie byłoby brać \"tylko\" tene zestawy ktore zawierają kwas foliowy, a sam kwas odstawić. to byłoby chyba rozsądne. dzięki!!

Gość witaminki dla dziewczynki
Ale nie ma konieczności brania witamin od samego początku ciąży. Mój doktor polecił mi branie witamin dopiero ok. końca 3 miesiąca. Jeśli lekarka nic Ci nie mówiła, to wstrzymaj się z witaminami i przy następnej wizycie o to zapytaj. Wtedy nie będziesz się denerwować czy robisz dobrze, czy źle.

Gość a ja biore
acidfolik.. tam jest napisane 15 mg kwasu foliowego- mam brac przez miesiac tak duza dawke.. ciekawe czemu

Kwas foliowy brałam na parę miesięcy przed zajściem w ciążę. Kiedy już zaszłam mój lekarz kazał mi odstawić kwas foliowy i zacząć przyjmować elevit (który zawiera w swym składzie już kwas). Myślę, że kwas foliowy + witaminy to za dużo żeby przyjmować bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

skoro lekarz nie zalecil Ci brania dodatkowych witamin to nie rob tego. A jak chcesz koniecznie dostarczyc organizmowi witaminy to idz do jakiegos zieleniaka i kup duzo owocow i warzyw. A wiataminy zacznij brac jak juz lekarz zaleci. U mnie to bylo po 20 tyg ciazy.