Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agais

kto z Was ma nieochrzczone dziecko?

Polecane posty

a tak w ogóle, nie wiem czy sie sptkałyście, ale podobno ostanio jest moda na wypisywanie się z koscioła katolickiego, bo jak cię ochrzcili to amen, jestes ich na zawsze, podwyższasz ich statystyki :P

Rodzice mojej kolezanki sa ludzmi niewierzacymi. Mimo to ja ochrzcili- chociaz sami nie podjeli sie wychowania jej w wierze katolickiej, przynajmniej wysylali ja na religie i na chorki przykoscielne. Po latach dziewczyna ta jest bardzo mocno zwiazana z Kosciolem katolickim i zawdziecza to wlasnie swoim niewierzacym rodzicom, ktorzy dali jej mozliwosc uczestniczenia w tym wszystkim. Prawda jest taka, ze nieochrzczenie dziecka jest takim samym pozbawieniem wolnej woli, jak i jego ochrzczenie. Chrzest otwiera przed dzieckiem mozliwosc poznania wiary w Boga. Dziecko wychowane bez wiary w Boga nawet nie wie, co odrzuca, bo wiary nigdy nie doswiadczylo! Trudno po latach zdecydowac sie na cos, czego sie nie zna, prawda? O wiele latwiej i uczciwiej jest zrezygnowac z wiary, ktora zna sie od podszewki.

Ja uważam, ze w Polsce nie ma takiej mozliwości by dziecko nie poznało dogmatów katolickich, lae jeśli chodzi o ateistów i cih ochrzczone dzieci, ja znam tylko sytuacje odwrotne,bo jesli juz kosciół to wybierali protestancki. Ale moze ja mam specyficznych znajomych. W każdym razie znam nawiedzona katolcko mamusie, której dzieci kosciół omijaja z daleka. Dodatkowo poniewaz mamkiepskie zdanie o wiedzy katolickch księży, wolę juz sama uczyc dziecko.

Nikt nie mowi tutaj o poznaniu dogmatow, tylko o prawdziwej, personalnej wierze! Wyuczenie sie nauki danego kosciola nie jest rownoznaczne z doswaidczeniem wiary.

Albo sie wierzy albo nie, nie mozna kogoś nauczyc wiary, można tylko zapoznac z nauka danego koscioła

Wiare mozna przekazac- jesli sie samemu wierzy. Zywy przyklad zycia wiara dziala jak magnez i powoduje chec nasladowania takiego zycia. Dzieci obserwujace swoich szczerze wierzacych rodzicow przejmuja od nich ich wiare- ucza sie, co to znaczy wierzyc (a nie tylko znac dogmaty). Nie znam ani jednej szczerze wierzacej rodziny, w ktorej chociazby jedno dziecko zrezygnowalo z wiary. A znam takich rodzin sporo. Jesli rodzice nie sa w stanie pokazac dziecku, co to znaczy wierzyc, jest jeszcze nadzieja, ze zrobi to ktos inny- szczerze przekonany o swojej wierze. Jest tak np. w grupach przyparafialnych dla dzieci i mlodziezy. Jesli twoje dziecko bedzie znalo tylko dogmaty koscielne, a nie doswiadczy prawdziwej wiary, to zapewne za kilka lat odejdzie z kosciola, bo nie bedzie w tym wszystkim widziec wiekszego sensu. Czym bowiem jest sucha wiedza bez doswiadczenia jej w praktyce?

Hiena, nie zalezy mi na tym. Ważne jest by mój syn był uczciwym i madrym człowiekiem, tolerancyjnym i otwartym. Gdybym miała go wychowywac jakieś wierze to nie byłby to katolicyzm. Sorki, ale w tym kosciele spotkałam się z taka głupota i nietolerancja, że wolę moje dziecko trzymac od tego z daleka. Jak będzie wykazywalo zainteresowanie i chęć poslę je na zajeci ado luteran np. A sorki za nadmiar literówek, ale ja robiemultum na raz rzeczy, bo suka goni mnie spac. :)

Gość kochani moi
właśnie weszłam na wasz topi, świerzo dopiero co powstały i dobrze bo to jest dobry temaci. Mam dwójke dzieci. Jako dziecko - do 15 roku życia byłam katoliczką. Wywodze się z bardz, dziadek organista w kościelkedzo katolickiej rodziny. Wujek ksiądz, dziadek organista w kościele. W wieku 15 lat mama zaprowadziłą mnie do "innego kościoła" - wtedy tak mówiłam- i wiecie co tam mi sie oczy otworzyły. Poznałam prawde opartą na Biblii. Jestem z kościoła Ewnagelicznych Chrześcijan. Moje dzieci nie są ochrzczone - bo według biblii nie chrzci się dzieci, Pan Jezus też był ohcrzczony jako dorosły - moja starsza córa nia poszła do kominii - i nie przeżyła tego tragicznie. Nie jest przez to odtrącona prze z swoich rówieśmików. A co się tyczy życia pozagrobowegi i pośmiertnego to na zbawienie i na niebo nie można zasłóżyć tylko trzeba uwierzyć W pana Jezusa Chrystusa jako Swojego Zbawiciela, bo On umarł za grzechy wszystkich. Wiem ze to nie jest na temat napisane ale chciałam się tym podzielić z Wami. Podsumowując Moje dzieci nie są ochrzszczone i nie dzieje im się przez to krzywda:) majaja - tak apropo to moja mama tez poznała te prawdy w ruchu neokatechu,enalnym w kościele katolickim i tak sie to zaczęło:)

Gość kochani moi
sory ale świeżo źle napisałam ups.... przepraszam za błęds:P

To twoja sprawa, w jakiej wierze chcesz ochrzcic lub wychowac swoje dziecko. Nikt ci nie narzuca katolicyzmu. Chodzi tylko o to, ze chrzest (w jakimkolwiek wyznaniu chrzescijnskim- powiedzmy ze w protestantyzmie) otwiera przed dzieckiem pewne mozliwosci i doswiadczenia, ktorych nie doswiadczy nie bedac ochrzczone. Moze dzieki temu wiele zyskac. Zawsze moze zrezygnowac. Co do mnie- ja spotkalam sie z madroscia i zrozumieniem w kosciele katolickim. Wszystko zalezy od tego jakich ludzi sie spotkalo. A wiadomo, ze ludzie sa rozni- niezaleznie od wyznania.

Gość zgadzam sie z Hieną

Gość pozniej to bedzie
za pozno...

Gość kochani moi
akurat my nie chrzicimy dzieci więc nie mam problemów chrzcić czy nie. Ja zostałam ochrzczona jako dzieciak, a jako dorosła osoba też potwierdziłą swoją wiarę chrztem. Nie sądzę że kiedykolwiek będzie za późno. Na takie rzezcy zawsze jest odpowiedni dla danej osoby czas. Trzeba do tego dojrzeć i wybrać samemu. I chyba nie zgadzam się z tym że jakoś zamykamy drzwi dla dzieci które nie ochrzcimy. A dlaczego mamy robić coś wbrew przekonaniom, jesli dla mnie chrzest dziecka jest niepotrzebny. Czy zastanawiałyście się kiedyś po co chrzci się te maluchy?? Pytam poważnie nie z ironią i mam nadzieję że się nie obrazicie:) Ale powiedzcie dlaczego chrzci się dzieci???

a co to jak nieochrzczone to napietnowane?szkoda ze (katolicy nie wszyscy)maja takie zamkniete umysły na inne religie ....

Gość kochani moi
noe niestety tak jest katolicy mają zamknięte serce i umysły. Chociaż musze przyznac że moje dzieci nie są z tego powodu napiętnowane i odrzucane przez rówieśników a ja też jestem wszędzie przyjmowana i chyba lubiana (bo mam duzo znajomych:P)

do kochani moi - w kosciele katolickim jest dogamat, ze dziecko nie ochrzczone idzie do piekła. Zastanawiaja sie podobno czy nie odwołac tego w stosunku do dzieci, których nie zdążono ochrzcić.

witam moje panie nie spodziewalam sie takkiego odzewu,dziekuje za te mila dyskusje! oto moja historia: wychowalam sie w katolickiej rodzinie,wszyscy co niedziela w kosciele,dziadek organista,ksiadz zostawal u nas na kolacji po \"koledzie\".szkoda tylko,ze poza kosciolem wszyscy dorosli strasznie sie klocili i to przy nas,dzieciach.byc moze ciezkie przezycia wzbudzily we mnie niechec do kosciola,ale to nie tylko to.uwazam,ze chrzest powinien byc przyjmowany przez swiadoma tego osobe.tu,wsrod luteranow,komunia polaczona jest z bierzmowaniem i odbywa sie w wieku 13 lat.mysle,ze dzieki madrym i wyczerpujacym rozmowom,jakie mam zamiar odbyc z moja corka,bedzie ona zdolna podjac te decyzje majac 13 lat i jesli zechce-zostanie ochrzczona. jej ojciec nie wierzy w Boga,ja -jak najbardziej.jednak (pomimo szacunku dla papieza i pewnych sentymentow do katolicyzmu) nie jestem ani troche religijna. mam zamiar opowiedziec corce o Jezusie,powiem jej w co wierza inni ludzie i co ja o tym mysle-szczerze.powiem jej co mysle o Biblii,o cudach i zyciu po smierci.slowami dopasowanymi do jej rozumku,ale zawsze szczerymi. mysle,ze to jej wyjdzie na dobre.

ja tam nie mam nic do innych religii póki mi nie narzucaja nic niech sobie kazdy wierzyw co chce ide spac papa

Majaja, dziecko moze zostać ochrzczone pośmiertnie, nawet przez rodziców (mój kumpel tak ochrzcił swojego matwego synka).

u luteran akurat chrzcza noworodki,ale przynajmniej nikt nie wmawia rodzicom,ze pojda one do piekla jesli pastor nie odprawi nad nimi obrzadku...:-O

Ja wierzę tylko że jest Bóg, reszta nie została mi dana, najbliżej mi do buddyjskiego pojmowania Boga, ale buddyzmm jest zbyt wymagającą religia dla mnie :(

hieno jezeli nauczysz dziecko wszystkiego tego czego ksiadz na religii(z ta roznica,ze powiesz szczerze,ze NIE WIESZ tak naprawde wielu rzeczy,co ksiadz by podal za pewnik) to co ono straci nie bedac ochrzczone? czy naprawde myslisz,ze dziecko w wieku do,powiedzmy 10-12 lat w ogole zastanawia sie nad swoim chrztem?przeciez to tylko ceremonia,ktora mozna przeprowadzic kiedykolwiek.

Agais, a ja się zastanawiam, czy tak naprawde trzynastolatka może swiadomie podjąc taką decyzję. Moze ja jestem jakaś durna, ale w tym wieku rózne motywy mną kierowały przy podejmowaniu decyzji-i większosć z nich była płytka...Zeby się przypodobać, zyskać czyjaś aprobate, bo ktoś mi bliski tez tak zrobił. Wydaje mi się, ze jak już mówimy o swiadomym decydowaniu, to dopiero jako osoba dorosła można taką decyzję podjąć z pełnią odpowiedzialnosci.

Pszczólko - może, nie wiem jak to dokładnie jest, czytałam tylko, że Watykan rozważa zmiany w tej kwestii. A rozmawiając z ludżmi z neokatechumenatu, oni bardzo powaznie mówią, że dziecko nieochrzczone idzie do piekla i koniec, dla mnie to absurd, no ale trudno dyskutować z wiarą.

agais, jeśli ktoś jest wierzącym katolikiem, to chrzest nie jest dla niego tylko ceremonią,ale sakramentem-ochrzczone dziecko jest swięte i ma w sobie żywego Boga.

Pszczólko - 13 - latki są rózne, ja w tym wieku bardzo poważnie rozważałam te sparwy, nawet doszłam do jakiś mało odkrywczych wniosków, ale własnych :P

Ktoś dla kogo chrzest jest sakramentem, nie będzie namawiał innych by ochrzcili, bo ie zaszkodzi, nie mówie o tobie :D

ja wierze w Stworzyciela,ze jest wszechmocny i dobry.wierze w zycie po smierci,choc moj umysl nie jest w stanie pojac jak moze ono wygladac.wierze tez w zmartwychwstanie Jezusa,z tym,ze uwazam,ze kazdy czlowiek,ktory bedzie mial tak silna wole w popelnianiu dobra i tylko dobra,moze osiagnac takie wyzyny medytacji,ze bedzie w stanie \"wyjsc \"z ciala i powrocic do niego...ze prawa fizyki nic dla niego nie beda znaczyc....a Jezus prawdopodobnie byl jedynym,najsilniejszym i Jemu sie udalo...dal nam przyklad. sa przeciez mnisi buddyjcsy,ktorzy susza mokre reczniki na plecach,gdy wokolo mroz!medytuja rozmyslajac o ogniu. nie mam zamiaru obrazic wierzacych w Jezusa,po prostu wierze,ze on zmartwychwstal.

Zmartwychwstanie zmartwych wstaniem, ale po co ten krzyż, przerasta mnie to.Dobra, kotleciki zrobione, ja naumiana suka mnie za moment siła do łózka zaciagnie. Kolorowych snów.