Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbuuu musze jechac

czy w ANGLI beda mi dzialac urzadzenia typu suszarka czy musze kupic jakas prze

Polecane posty

Gość bbbuuu musze jechac

pinke" ? :) jesli tak to ile to kosztuje i gdzie moge to dostac

Gość bbbuuu musze jechac

Gość bbbuuu musze jechac

Gość 3 płaskie noże
w UK inny system gniazd i wtyczek jest musisz posiadać przejściówkę , każdy elektryk coś takiego wykona :)

Gość bbbuuu musze jechac
dzieki :) a czy taka przejsciuwka jest uniwersalan do wszystkich urzadzen?

Gość _ryju
rozumiem, ze z suszarki chcesz zrobic sobie wibrator, skoro na tym forum to pytanie zadalas... bedzie dzialac ;)

musisz kupic specjalna przetwornice z 220 v na sile 380v i wtedy podlaczyc suszarke czy inne urzadzenia. W Polsce mamy jeszcze stare systemy energi oraz przesylu energi, na zachdozie zzgodnie z normami UE sa dopuszczone 4 fazy , z dodatkowym zerem i jeszcze jednym przewodem ochronnym, ktory notabene w polsce podlacza sie mostkujac 3 fazy? W Polsce do 2010 roku ma byc przejscie na przesyl zgodny z doktryna UE gdzie zamiast zwyklych 220v bedzie 380v, co my tu tracimy? a wiec to ze wzrosnie przesyl pordu o 30%,a sprawnosc urzadzen spadnie o 60% skad to: urzadzenia traca swoja sprawnosc odbioru, tzw: zatratnosc 4 fazy, co mowi ze gdy wprowadza 4 fazy urzadzenia automatycznie beda gorzej dzialaly, alle wiadomo UE chce tego bo zarobi. Jesli chcecie zrobc test jak dziala takie urzadzenie, podlaczcie np: w gniqzdku przewod fazowy z przewodem ochronnym czyli bolcem, zobaczycie ze sprawnosc wzrosnie zgodnie z iloczynem przybranej rezystancji gniazdka i sieci. Jesli jedziesz do angli, wez z metr kabla (NIE drutu!) zeby np. w szuszarce podlaczyc dodatkowo przewod jeszcze do gniazdka, z szuszarki, zalaczylem wogole jak wyglada gniazda w Angli i jak u nas niestety bedzie w 2010roku! Stwierdzicie ze debilizm, coz ... zycie! http://img172.imageshack.us/img172/6120/gniazdrf0.jpg

img190.imageshack.us/img190/986/gniazdkm3.jpg cos ten link nie dziala, wiec skopiujcie to co wyzej i musicie wkleic do przegladarki.

Gość fogofago
kupisz sobie konwerter :P

ja pierdziele ... ludzie ... wy sie chyba szaleju napiliscie ... skad wy takie cuda wyciagacie??? mozna podlaczyc bez niczego

Moderia niestety nie dziala, a mam przyklad jak wyglada gniazdo w angli :( ale dzieki ze walczysz :)

Moderia niestety nie dziala, a mam przyklad jak wyglada gniazdo w angli :( ale dzieki ze walczysz :)

linki podane dzialaja konwerter mozesz kupic na miejscu za jakies grosze powtorze ze da sie podlaczyc bez konwertera w brytyjskich gniadkach sa 3 otwory, jeden na uziemienie w ktory musi wejsc jeden z bolcow bo inaczej 2 pozostale moga byc zablokowane. te 2 pozostale maja podobny rozstaw do polskich tylko inny ksztalt

rany co za problem???zyjemy w 21 wieku! idziesz do sklepy elektrycznego i prosisz o przełączkę- taką zeby miala 3 dziurki zamiast dwoch, a jak nie chcesz przełaczki, to jak juz bedziesz w Anglii, to w jedną z 3 dziurek wtykasz cos, np. zaktetke od dlugopisu i wtedy odtykaja sie tamte dwie i wsadzasz suszarke. Z prostownica i gofrownica tak samo;)

wiesz jodeka ja w ten sposob zalatwilam sobie ladowarke - to nie zawsze dziala. przejsciowka jest tania i bezpieczniejsza. w funciaku kosztuje funta

wgniazdko ang to trzy dziurki- dwie u góry, i jena na dole. domowym sposobem robisz tak- wciskasz coś w dolną dziurkę- np pilniczek do poaznokci- (wylacz włacznikiem gniazdko najpierw ;)- na dól właczony, na górze wciśniety to wyłaczony) potem w dwie dziurki górne wciskasz wtyczkę typu kontynentalnego (taka polska. wyciagasz pilniczek, i włączasz włącznik. jesli chcesz przejsciówke kupic- ta z media market to kawał gówna ;), i do tego dorzyzna. przejsciówki po 5-7 funtów sa lepsze bo wytrzymaja większe natezenie pradu -16A. te tanie nadaja sie np do golarki ....

Gość elektrykowi uwierz
nie podłączysz żadnego przewodu z "polską" wtyczką do gniazda w UK. W UK gniazda mają inny rozstaw płaskich bolców. Więc... Już nawet na samym lotnisku znajduje się stoisko, w kt orym dostaniesz specjalną przejściówkę, podobną do naszych starych "złodziejek". Są dwa typy tych przejściówek: z płaskich bolców na okrągłe - te musisz mieć, kiedy zabierasz jakieś angielskie urządzenie elektryczne z anglii do polski i: z okrągłych na płaskie - czyli, kiedy zabierasz polskie urządzenie z polski do anglii. Koszt najtańszego to ok. 5, 6 funtów. Poza bezpiecznikiem wewnatrz nic w przejściówce nie mam prawa się zepsuć. Itp, itd.... Jeżeli nie zabierasz ze sobą elektrycznej kuchni :-) to obciążalność tej przejściówki praktycznie nie powinna cie interesować. Jeśli nie masz pewności czy pasuje, poprostu przymierz na stoisku. W ten sposób twoja ładowarka na pewno będzie działać, a akumulatorki w wibratorek posłużą ci na wiele samotnych, zimnych, angielskich nocy... :-))))))))

Gość a moze .............
ja mam tylko taka wtyczke gdzie z jednej strony jest mijsce na nasze 2 bolce, a od spodu 3 angielskie bolce depilator mi dziala

w anglii maja inne wtyczki, dlatego musisz sobie kupic \"wtyczke przejsciowa\" kupisz tam w kazdym supermarkecie.ja kupilam w lipcu w TESCKO ,kosztowala ok 4 funtow.sa wieksze i mniejsze wtyczki.kup wieksza,bo wykorzystasz do wszystkich urzadzen.

a moze... -dokladnie to ,to sa te przejsciowki.bo angielskie gniazdka z 3 bolcami , nie tak jak u nas z 2 dziurami.

MUSISZ PAMIETAC I ZORIENTOWAC SIE CZY KONTAKTY I WTYCZKI BEDA PASOWALY DO SIEBIE BO Z TYM BYWA ROZNIE