Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaa

pomóżcie wymyślic mi za i przeciw do takich punktów

Polecane posty

Gość monikaaaa

aborcja eutanazja kara śmierci będe wdzięczna bo nie wiem co mozna do tego napisać siedze juz troszke nad tym i nic mi do głowy nie przychodzi a mam miec jak najwiecej wymienionych za i przeciw

Gość niby się zgadza ... ale
naprawde NIC ??? jaka szkoda :O

Gość monikaaaa
no naprawde nic mi nie przychodzi do głowy

Gość pobita.
aborcja - za/wybor kobiety, przeciw/ nie ma

Gość heeeeelllp
eutanazja -za ulga w cierpieniu. przeciw-moze być wykorzystana(nadużywana) , by umiercić niewinnych ludzi, będących np w śpiączce, lub osoba nierokująca na przyszłość mogłaby jednak kiedyś pod wpływem cudu, wybudzić sie...

Gość niby się zgadza ... ale
no dobra: aborcja ZA - kobieta ma decydowac a nie ktos za nia - w koncu nie jest ubezwlasnowolniona PRZECIw - normy moralne, wartosci chrzescianskie itd. eutanazja ZA - godna smierc - decyzja CZLOWIEKA w pelni wladz umyslowych - zmniejszenie kosztow na opieke PRZECIW - patrz j.w. kara smierci ZA - zadosuczynienie - sprawiedliwosc spoleczna - odebranie zycia za taki sam czyn PRZECIW - patrz j.w. :O

Gość monikaaaa
dzieki za pomoc moze ktos jeszcze cos podpowie bo mam napisac argumenty za i przeciw do kazdego z tch punktów a nie wiem czy to co wyzej jest dobre ja myyslałam np. przy aborcji ze za to np gdy kobiecie grozi śmierć albo gdy dziecko ma sie urodzic chore np a nie ze kobieta ma o tym decydowac to mi jakos na argument za nie pasuje ale nie wiem moze sie myle a co do tego ze szkoda ze nie mam zdania na ten temat to jakos nigdy nad tym sie nie zastanawiałam ale wszystko przede mna bo mam dopiero 16 lat

Gość aadhdgd
Co cię nie zwalnia z obowiązku myślenia, dziewczę. Grunt to mnieć swoje zdanie i coś do powiedzenia, nie?

1. jeżeli społeczeństwo będzie zamożne i oświecone, to nawet gdy będzie dopuszczalna, zdarzać się będzie rzadko. U nas jest odwrotnie i tylko podziemie z mafią się z tego cieszy. Kler prawdopodobnie ma z tym jakieś powiązania. 2. w ostateczności na życzenie świadome 3. w ostateczności, choxciaż użycie skazańców jako królików doświadczalnych byłoby pożyteczniejsze

Gość monikaaaa
cos napisałam skozystałam z waszej pomocy moze ktos sprawdzic i ewentualnie cos poprawi jak bym sie gdzies powtarzała Aborcja Za: kobieta ma prawo decydować o własnym ciele, zagrożenie płodu dziecka, badanie planetarne, urodzenie dziecka z gwałtu, zagrożenie życia matki, zagrożenie zdrowia matki Przeciw: zabójstwo człowieka, zabieg jest ryzykowny, często powoduje uraz psychiczny, normy moralne (sumienie0, normy religijne, komplikacje z powodu zabiegu, niepłodność, problemy zajścia w ponowną ciążę, zle przeprowadzona aborcja prowadzi nawet do śmierci. Kara śmierci Za: przestroga dla przestępców, jest sprawiedliwa za świadome umyślne i zaplanowane pozbawienie życia drugiej osoby, brak KŚ powoduje ze organizacje mafijne sa silniejsze od władz, eliminacj ze społeczeństwa zagrażających mu jednostek, zadość uczynienie, sprawiedliwośc społeczna, odebranie zycia za taki sam czyn, wieloletni recydywiści niedający oznak poprawy na dalszą resocjalizację, dealer narkotyków sprzedający białą śmierć Przeciw: zabójca jest człowiekiem, żaden człowiek nie ma prawa zabijac drugiego bo to jest morderstwo, niebezpieczeństwo pomyłki a w przypadku KŚ jest nieodwracalna, daje zły przykład, lekceważenie życia ludzkiego, nie spelnia funkcji profilaktycznej zapobiegającej przestępstwom, zniesienie czy wprowadzenie KŚ nie wpływa na zmniejszenie lub zwiększenie przestępczości, trudno określić winę motywy i czynniki które skłoniły go do przestępstwa Eutanazja Za: przerwania cierpienia ludziom śmiertelnie chorym, którzy sa skazani na łaskę i nie łaskę innych, czasami człowiek woli wybrać śmierc niż cierpienie szczególnie gdy ma świadomość ze z upływem czasu będzie ono jeszcze wieksze, ulga w cierpieniu, godna śmierć, ból nie do wytrzymania, chory sam prosi o skrucenie mu zycia, długa i nie uleczalna choroba Przeciw: problem z jednoznacznym stwierdzeniem w którym przypadku zastosować „pomoc” w odejściu, lekarze maja leczyc a nie zabijać, może zostac naduzywana , to zwykle morderstwo, do tego trzeba mieć sumienie

Aborcja-TAK każda kobieta powinna sama decydować o sobie Eutanazja-TAK ale nie może być nadużywana i wykonywana na zdrowych osobach Kara Śmierci - TAK są jednostki których nie zresocjalizujesz a ich trzymanie całe życie w więzieniu nieraz 40 czy 50 lat, tylko uszczupla budżet państwa. Trzeba wydawać na karmienie, pilnowanie itp.