Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MegiMegi

PLAMIENIE CZY OKRES? W ŚRODKU CYKLU???

Polecane posty

Gość esssssska
odświeżam. na badaniach nie bylam - ale caly czas sie zastanawiam :) w tym cyklu krawawienia brak - ciezko to nazwac nawet krwawieniem - to takie" pajaczki" w środku cyklu :) czekam na jakies info od Was bo interesuje mnie ten topic :) pozdrawiam sorki za dluga nieobecnosc

Gość studentka1985
dziewczyny trzeba wziac pod uwage pewną diagnoze, która niestety bardzo czesto jest wykrywana za pozno, mianowicie endometrioza. Jest to choroba której towarzysza przedłużone krwawienia miesiaczkowe (pisałyście o plamieniach przed okresem), mogą (ale nie musza) pojawic sie bardzo silne bóle w dole brzucha, nasilające sie wraz z postepem choroby. Należy jednak zaznaczyc ze czasem choroba ta rozwija sie calkowicie bezobjawowo.W badaniu palpacyjnym lekarz może wykryc zgrubienia na macicy, powiekszone jajniki, czy wiezadła macicy. Moze pojawic sie ból w trakcie stosunku. Niestety choroba ta prowadzi czesto do niepłodności. Naprowadźcie lekarza na ta diagnoze i powinien powiedziec wam co dalej. Można zrobic badanie krwi pod katem antygentu błonowego CA-125, jednak wskażnik ten jest podwyzszony dopiero u kobiet w zaawansowanym stadium choroby. Ostatecznego rozpoznanie dokonuje sie przez laparoskopie. Jest kilka stopni zaawansowania endometriozy I- IV , w pierwszych dwoch stopniach zaleca sie kobiecie jak najszybsze zajscie w ciaze, poniewaz czesto w jej wyniku cofaja sie wszelkie objawy i choroba ustepuje. w pozostałych stopniach stosuje sie leczenie farmakologiczne (tabl. anty) lub chirurgiczne, ale po nim tylko 30% kobiet zachodzi w ciaze.

Mam dokładni taki sam problem. Miesiączkę skończyłam ok 13 lipca a wczoraj wieczorem dostałam plamienia. Co prawa są dość słabe a krew raczej ciemna. W czwartek bolały mnie jajniki. Biorę tabletki anty od ok 3 lat i do tej pory nigdy mi się to nie zdarzyło. Mam nadzieje że nie jest to nic poważnego tak jak napisała studentka 1985. Wizytę u ginekologa mam dopiero w środę a jak na razie bardzo się denerwuje.

Gość a.ja
Ja wlasnie tez mam podobny problem. Tabletek anty nie biore od kwietnia 2008, wszystko bylo w porzadku az do zeszlego miesiaca - w opolowie cyklu pojawily sie plamienia. Nieduze, ale irytujace. POzniej mialam normalna @, ale teraz znowu zaczely sie plamienia - zoltawe z odrobina krwi... Dzisiaj planuje wybrac sie do lekarza i zapytam o badania hormonalne. Staramy sie o dzidziusia, i zaczelo mnie to wszystko troche martwic...

Gość a.ja
Ja wlasnie tez mam podobny problem. Tabletek anty nie biore od kwietnia 2008, wszystko bylo w porzadku az do zeszlego miesiaca - w opolowie cyklu pojawily sie plamienia. Nieduze, ale irytujace. POzniej mialam normalna @, ale teraz znowu zaczely sie plamienia - zoltawe z odrobina krwi... Dzisiaj planuje wybrac sie do lekarza i zapytam o badania hormonalne. Staramy sie o dzidziusia, i zaczelo mnie to wszystko troche martwic...

Gość a.ja

Gość co to może
U mnie plamienia albo raczej upławy, czasem jakby tylko kremowy sluz zaczynją się odrazu po miesiączce, mam już tak drugi cykl, a wg ginekologa nic mi nie jest. Tez staram się o dziecko, ale jak tu sie starać jak ciągle coś ze mnie wylatuje.... i jest to dla mnie dość krępujące :(

Gość a.ja
ja bylam wczoraj u lekarza ogolnego (mieszkam w UK i tu jest inaczej), i dostalam skierowanie na badanie i cytologie na dzisiaj. Wyniki za 2 dni. I jeszcze dostalam skierowanie na badanie krwi na poziom progesteronu, tarczyce, watrobe i cos tam jeszcze (nigdy nie mialam z niczym problemow - to pewnie tylko tak zeby wykluczyc). Kazal mi tez brac kwas foliowy (to tak ogolnie - dla osob ktore sie staraja o dziecko, i zreszta slyszalam juz wczesniej o tym). Badanie krwi trzeba wykonac w 21 dniu cyklu i wlasnie juz sie umowilam na poniedzialek, wiec zobaczymy. PO rozmowie lekarz powiedzial, ze jemu to wyglada na krwawienie okoloowulacyjne i ze to jest wszystko w porzadku, no ale badanie ma to potwierdzic. Sama jestem ciekawa.

Gość kukulinea
17 dzien cyklu. Dzis zaobserwowalam plamienie, ktoego nigdy wczesniej nie mialam. Boli mnie podbrzusze. Notabene bardzo czesto boli mnie brzuch, mozna powiedzeic ,ze ciagle cos mnie tam pobolewa raz mocniej raz mniej, raz jest to klucie, raz jakby ciagniecie a innym molesci jak przed miesiaczka. Staramy sie o dzidziusia, czy to plamienie moze miec jakis z tym zwiazek????

Witam wszystkie dziewczyny:) co prawda jestem tutaj pierwszy raz bo ten problem mnie dotknal.. wystraszylam sie gdy przeczytalam ze to mozna miec problem z zajaciem w ciaze. Boje sie i mam zamiar wybrac sie do ginekologa i dziwi mnie to ze plamienie mam dopiero od tego okresu.. tylko mam je 2 tyg przed planowanym okresem i boje sie ze jest cos nie tak.. co prawda jest to moj 3 okres odkad zaczelam wspolzyc z chlopakiem i nie wiem czy to ma jakis wpływ? Zeby bylo jasniej to nie biore tabletek i nawet bym nie chciala .. ale co mowicie czy to tylko teraz tak? Zawsze przed okresem mialam plamienie ale to tak z pol dnia zanim dostalam to juz wiedzialam ze przyjdzie a teraz mam plamienie 2 tyg wczesniej i troche sie boje.. pomozcie jak wiecie cos na ten temat. Mowilam jz o tym chlopakowi bo on tez sie martwi a tez sie krepuje przy jakims blizszym zblizeniu choc wiem ze on to rozumie.. a i plamienie nie jest caly czas silne czasami wcale nie ma.. jak wiecie cos na ten temat prosze napiszcie:) pozdrawiam

Gość Laleczka z slaskiej porcelany
Wiatam Mam małe pytanie. Nie dawno zaczełam brać tabletyki antykopcepcyje i zaczełam krwawic małymi ilościami miedzy miesiaczka . Moje pytanie brzmi JAK DŁUGO BEDZIE MI TO SIE DZIAŁO 2 MIESIACE A MOZE 3 ? Wyczytałam na róznych forach ze to samo przechodzi bo organizm sie przyzwyczaja . ale jak długo to trwa ?