Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Fanta Dziękówka :) no jakby tak już ściśle pisać to był do aparatu potrzebny, tyle że do zdejmowanego... jakieś 10 lat temu:D ale nie roztrząsajmy tego, są 4 - i tak za dużo :) Czas spaaaaać, dobrej nocy wszystkim:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justka_pl 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Dobranoc :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kosiak 0 Napisano Lipiec 8, 2008 do Bluberry, nie chcę się wymądrzac,ale czy napewno trzeba u Ciebie usuwać aż tyle ząbków?? Być może tak jak piszesz, masz poważną wadę i u Ciebie nie obejdzie się bez tego. Mogę cie pocieszyc, wyrywanie u chirurga nic nie boli, dają dobre znieczulenie. Miałam 2 m-ce temu dolną ósemkę usuwaną z dłutowaniem, nic nie widziałam, nic nie słyszałam ;) Byłam u ortodonty (dobra klinka), która tez zaznaczyła 4 ząbki do usunięcia, przeraziłąm się że az tyle ząbków. poszłam do innej gdzie zakładają DAMONA i doktor powiedziała że nie ma potrzeby usuwania żadnych ząbków przy DAMONIE a i przy zwykłym aparacie metalowym jakby ortodonta bardziej się wytężył też nie. 8 też nie kazano usuwać, jeżeli są zdrowe, ładnie wyrżniete, to na starość mogą się bardzo przydać. Usunięcie ósemek podobno nie wpływa na rozsunięciu ząbków w aparacie. W tej kwestii obie ortodontki były zgodne. mam umówioną wizytę na założeni aparatu we wrześniu ale cały czas się waham, dzisiaj idę do swojej stomatolog, która leczy moje ząbki od 15 lat, pogadam z nią. Moja wada to stłoczenie ząbków (robi się to z wiekiem :P) i jedynki zaczynają nachodzić na siebie ale czytałam, że nalezy przeczekac bo ten proces sie kiedyś zakończy, pytanie kiedy. :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Blyberry Napisano Lipiec 8, 2008 Kosiak---> Dzięki za info:) Z tego co wiem to te 8-emki idą na rzeź po to by coś tam zmienić z kątem szczęki. Kurczę tyle razy już tam byłam i do końca nie wiem co mam za wadę oprócz tego, że ciężką:D Pamiętam, że zgryz krzyżowy i gotyckie podniebienie, a i dodam, że podniebienie mam tak wąskie, że ledwo orto na wycisku palec zmieściła :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sawell Napisano Lipiec 8, 2008 A teraz uwaga bo facet wkracza na wasze forum!! ;) 22 lat, oj kiepsko, kiepsko z ząbkami - wada po rozszczepie wargi Ciesze sie że uważacie że nigdy nie jest zbyt późno. Od września zaczynam leczenie m oj będzie się działo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Poznań, rok urodzenia 1988 :) można dopisać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patrick moj pies 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Nie bierz bialego bo zolknie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AsiaWch Napisano Lipiec 8, 2008 Czy ja tez mogę znaleźć się na liście? :D Mój Nick AsiaWch, rok urodzenia 1987, zębów usuniętych zero, miasto Wałbrzych, data założenia górnego łuku 30.04.2008, koszt 1300 metalowy, górny będzie jakoś we wrześniu lub październiku, łuk podniebienny: zwykły (żaden hyrax poprostu łuk podniebienny). z góry dzięki i myśle, że ta lista to bardzo fajna sprawa :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AsiaWch Napisano Lipiec 8, 2008 a i jeszcze zapomniałam czas leczenia ok 3lata, data zdjęcia górnego i dolnego: nie wiem. Pozdro :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AsiaWch Napisano Lipiec 8, 2008 i znowu widzę błąd w mym wpisie to dolny ma być we wrześniu lub październiku :P ahhh chyba za duzo wrażeń... :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 8, 2008 AsiaWch jasne :D ... już wpisałam :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 a moze niech każdy w swojej stopce umieśći link do tabelki??? bo jak AUTORKA nie bedzie sie jakis czasu udzielać to trudno bedzie znalezc... coi wy na to??? a przede wszystkim co na to stwórczyni :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Jasne :D każdy może zamieścić :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 a powiedzcie mi proszę... jak to jest z tymi zamkami mini... czy to sie zakłada na zyczenie pacjenta (zeby był mniej widoczny aparat) czy w zaleznosci od wielkosci zeba... Bo ja np mam dosc małe zeby ale jedynki sa wieksze sporo nawet i nie wiem (bo nie zapytałam orto) jakie mi założy.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 a czy np jest mozliwość mieszanych (czyli jedynki normalne a reszta mini)?????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 a u mnie nie działa ta tabelka...:( dlaczemu????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 8, 2008 miszt Myślę że i na życzenie pacjenta i w zależności od zębów. Co do mieszania normalnych zamków z mini to nie wiem ale wydaje mi się że ortodontka na to nie pójdzie. :( Tego linka spróbuj wkleić : http://spreadsheets.google.com/pub?key=p3jlbrsDfbuoGnyIi09wyQw Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 sprawdzam link Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onira 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Fanta88-> nadal nie mam dostępu :/ mimo, że dostałam twoje maile, to i tak nie mogę wejśc :| Podam tutaj ;p nick - onira rok - 1993 ilość usuniętych zebów - 0 data zalożenia górnego łuku - 20.06.2008/metalowy/1200 data założenia dolnego łuku - ? data zdjęcia górnego łuku - ? data zdjęcia dolnego - ? luk podniebienny- - czas noszenia - ok. 2,5 roku miejscowość - Sławno Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Czesc... dzis o 15 jade do orto bo rano sie budze a tu z 1 i 2 po prawej stronie zamki odpadly... cxzujecie 2 zamki ? ja to mam pecha ;/ :(((( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 8, 2008 miszt a ten : http://infobot.pl/r/BkA Onira Ja nie wiem co tam jest nie tak ... wczoraj 3 osobom udostępniłam z czego tylko 1 mogła edytować listę ;( Zajmę się tym po sesji i co będą chcieli dostęp to będą mieli. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onira 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Fanta88-> już jest :) mogę edytować ;) Dzięki :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 8, 2008 xxx_aparatka Coś kojarzę że to nie pierwszy raz (chyba że nicki pomyliłam :P) Może ci odpadają od napojów gazowanych ? Klej wtedy szybko się rozpuszcza. :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Lipiec 8, 2008 eeee tam...moja współlokatorka ma aparat 1,5 roku. je wszystko 9bez wyjatkow) i pije codziennie pepsi (tylko taki napoj lubi) i nigdy powtarzam NIGDY nic jej sie nie odkleiło. Wydaje mi sie ze to sprawa kleju badz złe przyklejonego zamka, bo jak to mozliwe ze ktos kto pije codziennkie ok 1,5 pepsi - nie ma takich wypadkow a ktos kto sie raz czy dwa napił - ma tego typu wypadek????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SlackerB 0 Napisano Lipiec 8, 2008 wrocilam z wizyty, to tak: jedynki mi sie srogo wyrownaly z czego jestem niezmiernie zadowolona tzn jedna byla znacznie wysunieta od drugiej, oraz mam szerszy usmiech i w ogole orto zadowolona, juz za 1,5 miecha umowiona jestem na separacje, nastepnie aparat, byloby wczesniej ale orto bierze urlop i troche jej nie bedzie.fiu fiu teraz tylko odliczam do dnia 19.08 :D i jeszcze miech sie pomeczyc w ruchomym:E Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 8, 2008 Oderwala mi zamek na trojce bo to przez niego sie te odkleily bo pod jakims zlym kattem ustawiony i inna sila nie zreozumialam ale za to zobaczylam moj wycis... masakra jakie ja mialam zeby :D teraz sa juz SUPEEEEEEEEER podciagnela mi drut i jem jogurty ... eh :D Ale zapewnila mnie ze teraz mi juz nie odpadna zamki a jak sie spytalam czy to moze przez cole ktora lubie czasem popijac to mi odp ze sama miala aparat i tez pila cole i to napewno nie przez to :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 8, 2008 a i nowe gumki mam :D teraz mam rozowe :D ale jasno bo nie miala duzego wyboru ;( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mdzia14102 Napisano Lipiec 8, 2008 to super rozowy jest cool a jak mi radzicie wziasc niebieskie czy rozowe gumeczki???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justka_pl 0 Napisano Lipiec 8, 2008 A jak ten zamek sie oderwie to to jakoś zwisa albo cuś?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justka_pl 0 Napisano Lipiec 8, 2008 W ogóle to jaki kolor gumek wybrać na pierwszy raz? Które są najmniej widoczne i oczywiście nie ulegają wieeeelkiemu przebarwieniu?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach