Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość madziasbb
Nie wiem czy ten hyrax to to o czym mysle- ja nosilam przez 3 miesiace taki wyjmowany aparacik na rozszerzenie, ale mialam go nosic tylko nocami i 4 godziny dziennie i absolutnie nie dalo sie w nim jesc,jesli chodzi o mowienie to tez bylo ciezko

Heh, to ja chyba jestem najlepsza:) Mierzę 1,75 m i ważę 49 kg, ale wcale nie chce przytyć:) Kiedyś chciałam bardzo jak pewien chłopak spytał czy jestem anorektyczką:D Wyobraźcie sobie, że wcale nie nosiłam sukienek czy spódniczek! Wstydziłam się moich chudych nóg. Ale ogólnie są bardzo zgrabne i to wcale nie jest moja opinia:) Przyzwyczaiłam się do mojej chudości i polubiłam baaardzo:)

Gość io-io
Witam wszystkich, na pewno jestem w tym gronie najstarsza, mam57 lat i nosze aparat od 19 lipca(góra), na dół załozono mi miesiąc później. Mam aparat kosmetyczny, nosic go bede jeszcze około 2 lat. Podobno nie jestem najstarsza pacjentką mej ortodontki!Poczatkowo nie mogłam sie przyzwyczaic, ale juz teraz widze ogromną poprawę. Wiek nie ma nic do rzeczy, a zawsze marzyłam o ładnych, równych zębach.

Gość malutka22
no ja bym chciala troszke przytyć...nóg nie mam takich strasznie chudych bo mam umięsnione(trenuje pływanie) no ale tez pytają mnie czy jestem anorektyczną cala...a ze zdjecia to nie wyglądasz na te 49 kg.:P ..dobrze wyglądasz.w ogole ja nie rozumiem jak ktos nie umie poznać kobiety szczupłej a kobiety chorej na anoreksje...to raczej po twarzy widać!!tak mnie sie wydaje przynamniej gdyż znam jedną... :/

Ja też trenuję... no już trenowałam pływanie :D Zreszta czego ja nie trenowałam:) Na zdjęciu nie wyglądam na chudzielca bo twarzyczkę mam pulchniutką jak chomiczek, no i mam czym oddychać. A to u dziewczyn chudych jest raczej małooo spotykane :)

Gość io-io
dzięki Cala, młodzi (na przykład moje dzieci) mnie rozumieja, ale rówiesnicy wydziwiaja "po co ci to było" i kazdy mi teraz ogląda zgryz, a większość ma gorszy od mojego :-)

io-io, ja nie rozumiem tych, którzy się Tobie dziwią. Przecież aparat to normalna sprawa. To, że mniej spotykana w Twoim wieku to nie oznacza, że nienormalna. Wiesz, ci co tak się Tobie dziwią są tchórzami, którzy pewnie nigdy by się nieodważyli na założenie aparatu. Ty za to jesteś kobietą, która nie boi się wyzwań, co dla niektórych oznacza aparat ortodontyczny, dba o siebie i ząbki :) Jesteś tredny :) 3maj sie cieplutko i nie daj się burakom ;)

Gość kamyk22
Czesc wszystkim 🌼 tak jak obiecałam przesyłam wszystkim zdjecie :) widze ze duzo dzisij tu sie dzialo :) ciekawe czy to przypadek ze wiekszosc z nas jest wysoka i szczupła ?? :) - ja mam 175cm i waze 60 kg ( w wakacje wazylam 54 ale musialam cos z tym zrobic bo wygladałam jak cien ) pozdrawiam

Gość madziasbb
Słuchajcie, ja też ostatnio schudłam, moje uda i pupa wyglądają ok, ale mam problem i to bardzo duży z łydkami !!! Mam strasznie grube łydki, usłyszalam niedawno ze od chodzenia na płaskim obcasie (nigdy nie lubiłam szpilek), nie wiem co teraz mam z tym robić, chciałabym żeby ich obwód trochę zmalał :( na siłowni instruktor pokazał mi pare ćwiczen m.in. stepper ale powiedział ze to długa i mozolna praca któa i tak nie wiadomo czy jakies rezultaty przyniesie. Poradźcie, moze znacie jakies sposoby na to :(((

Gość aparatka z większym stażem
witam Aparatki, ojj te łydki to raczej nie od płaskich bucików-ja zawsze tylko w takich chodziłam i tak nie mam, chyba po prostu taka masz budowę-bardziej się mięśnie rozbudowały, do dziewczyny która szukała orto w warszawaie-ja jestem z wawy ; ) i mogę polecić swoją-ORTO-FAN na Jagiellońskiej, koło Ronda Starzyńskiego, ale jesłi nie robi Ci róznicy to dobry jest na służewcu-Gor-Dent ul. Herbsta-jest taniej niż w ORTO-FANIE, a jakość i obsługa taka sama, tyle że dalej trochę od centrum, ja miałam tam dłutowane ósemki (brrrr...) ale naprawdę polecam, jeśli musisz coś usuwać to tylko tam-chirurg jest fantastyczny ; )

Gość malutka22
niedziela moze byc miła...? :) hehehe nie wiedziałam :P ja wlasnie juz po basenie(dobra jestem co?), ide zaraz do kościoła i moze ja jakieś zakupy także pewnie wieczorkiem wróce. też zycze miłej niedzieli

Gość ANKA 666
Cześć! Dzisiaj jest juz drugi dzien z aparatem , trochę jestem zdziwiona , bo nic mnie nie boli. Ale cały czas wydaje mi się, ze zęby mam ciemniejsze. Dolne mam jasne,a nigdy nie miałam roznicy miedzy gorą a dołem.A może to takie wrażenie, bo aparat jest metalowy i inaczej się swiatło odbija. Muszę się spytac o to Romka kiedys.

Gość ANKA 666
Mam jeszcze jedno pytanie - czy mając aparat metalowy , mogę sobie zmieniac kolory gumek? Teraz mam takie srebrne, nie widac, ze są.Czy są takie aparaty, w ktorych nie zmienia sie gumek?

Gość io-io
Masiasbb, któż będzie patrzał na Twoje łydki porażony olśniewającym usmiechem? A tak powaznie to według mnie łydek odchudzic sie nie da, przeciez to są mięśnie, a nie tłuszcz! Grunt to się nie przejmować, polubić je takie, jakie są i nie daj Boże nie rozgłaszac wokół "mam za grube łydki", bo pewnie nikt tego poza Tobą nie widzi :-)

A ja mam chudziutkie nóżki, jak mi sie uda troche przytyć to idzie tylko w twarz. Do nóg chyba nigdy nie dojdzie :-( Cycki mam B, ale kiedyś w porywach kupowałam czasami C (przy obwodzie 70-75), chciałabym mieć większe (takie jak Cala :) ) Jak kiedyś schudłam to schudły i cycki :) Niestety nie wracają do poprzedniego wymiaru. Całe dzieciństwo spędziłam na basenie. Były momenty, że siedziałam po 4-5 godz. dziennie. I nic po mnie nie widać :-( Teraz też czasem (w lecie) wychodzę na basen, ale widocznie mnie to nic nie daje :P Dziś wstałam o 11.30 z wielkiem bólem głowy, pewnie za długo spałam, bo na codzień wstaję po 6.00. Poza tym mdliło mnie i myślałam, że się pożygam... Nie poszłam przez to do Kościoła. Niedługo obiadek i czekam na mojego chłopa ;) Wczoraj późno poszłam spać, bo po 1.00, paliło się w kominie u sąsiada. Przyjechała straż i trochę się bałam, bo mój dom stoi obok.

________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 1.__*Dora*__________27______________ X______________________3_lata__________________ 2.__brown_eyed_girl__16______________X_______________X______2_lata__________________ 3.__Krzywa_________27____07.11.06____X______________________2_lata_______kosmetyczny 4.__minka__________22______________________________________2_lata__________________ 5.__wiiolciaa________17____08.09.06___X_____07.11.06___X_____1,5_roku_________metalowy 6.__Agnieszka31_____31____03.10.06___X______________________________________________ 7.__Ileneczka_______16______________________________________________________________ 8.__agaga23________23____08.11.06___X______________________2,5_roku_________metalowy 9.__kamyk22________22_____________________________________________________________ 10._markotka_______21______________________________________________________________ 11._igna**aparatka___17____07.10.05___X____07.06.06____X______2_lata__________metalowy 12._Shiiine_________16________________________________X_____________________________ 13._kati24__________24____26.06.06___X____07.08.06____X____1,5_roku______porcel./metal 14._Aparacik________13_______________X_______________X______2_lata_________metalowy 15._sylvie__________32____04.11.06____X____04.11.06____X__________________kosmetyczny 16._netka91________15____06.11.06____X_____________________________________metalowy 17._linnnea_________18_______________X_______________X_____________________metalowy 18._wiola15________15____ 04.11.06____X_____________________________________metalowy 19._Monola_________36____10.08.06____X______________________2_lata________ceramiczny 20._Aagness______________31.08.06____X______________________2_lata__________metalowy 21._Onaa21_________21_____________________________________________________________ 22._edro___________38____16.12.06__________________________________________________ 23._hiruni___________________________X_____________________________________________ 24._Kiikunia________20_______11.03____X_______02.04____X_____3_lata__________metalowy 25._*Aparatka*_______________12.04____X_______06.05____X____________________metalowy 26._Kociulinda______29_______01.07____X_______02.07____X____________________________ 27._Hadasa_________27____15.11.06____X____15.11.06____X____________________________ 28._kabansa_______________________________________________________________________ 29._najeli_________________________________________________________________________ 30._Agaa24_______________17.11.06_____X____17.11.06____X_____2_lata______kosmetyczny 31._Kofanaaaaa______19___16.10.06_____X_____________________1,5_roku_______metalowy 32._Mała_Miiiii____________10.11.06_____X_______________X______2_lata______kosmetyczny 33._beata_81______________________________________________________________________ 34._ana73________________14.12.06_____X____14.12.06____X___________________metalowy 35._an_ette_______________________________________________________________________ 36._**KwIaTuSzEk**___17____________________________________________________________ 37._MalutkaMałaJa___27_______________X________________X_______________kryształ_górski 38._olaszu2________________________________________________________________________ 39._cranberry________24____________________________________________________________ 40._aneczka_20_____________________________________________________________________ 41._Kewcia__________22____28.11.06___X_______________________2_lata_________metalowy 42._ewelll___________22____________________________________________________________ 43._skaa____________22______03.06____X_______09.06____X____________________________ 44._amaalka_______________________________________________________________________ 45._Triss14__________19____21.09.06___X__________________________________kosmetyczny 46._gini*____________27____________________________________________________________ 47._EDYTA_NAVY_____________12.06____X____________________________________________ 48._diam____________________12.06____X____________________________________________ 49._Gosiaa24________24____13.12.06____X__________________________________kosmetyczny 50._Ewdzia________________________________________________________________________ 60._Cala____________20_______________X_________________X___________________metalowy 61._foisss___________16___15.09.06_____X_____22.08.06____X_____2_lata_________metalowy 62._Braces__________________08.06_____X________08.06____X________________kosmetyczny 63._Emma23________23____14.12.06____X_____________________________________metalowy 64._Chester________________________________________________________________________ c.d.n.

c.d. ________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 65._ona81_________________________________________________________________________ 66._malutka22_____________________________________________________________________ 67._ina24__________________________________________________________________________ 68._magdalena_____________________________________________________________________ 69._rogasiowa______________________________________________________________________ 70._SUNSHINE23_____23____14.12.06___X______________________________________metalowy 71._Beti280________________________________________________________________________ 72._di5____________________________________________________________________________ 73._Vira___________________________________________________________________________ 74._madziasbb_______________________X_______________X______________________________ 75._ANKA_666_____________16.12.06___X______________________________________metalowy 76._io_io___________57____19.07.06___X_______08.06____X______2_lata________kosmetyczny 77._aparatka_z_większym_stażem_____________________________________________________

fajne zestawienie zrobiłaś Dora mam 20 lat, załozyłam aparacik 16.06, tylko na górę, dół na szczęście jest prosty więc nie będę zakładać w ogóle, aparacik mam kosmetyczny, planowany czas noszenia 1,5 roku-standard, chociaż przez te pół roku już mi się wyprostowały i teraz tylko "ściaśnianie" ząbków po usunięciu piątek moja orto mówi, że super się prostują ale to korony a korzenie potrzebują więcej czasu, więc mimo że wyglądają na proste i tak trzeba nosić 1,5 roku-musi się utrwalić i w ogóle, no i żeby się nie rozeszły..

Dora, ja też miałam ósemkę właśnie taką położoną w stronę siódemki. Nie było jej widać w ogóle. W piątek byłam ją wyrwać. To już ostatni ząb, który wyrwałam, w styczniu idę do ortodonty. Mam fajnego dentystę-chirurga. Dostałam trzy zastrzyki, zabieg trwał ponad godzinę, ale nic nie czułam. Dyskomfort był taki, że musiałam mieć buzię otwartą bardzo szeroko i astystentka naciągała mi takim haczykiem usta. To było niezbyt przyjemne. Ale w trakcie myślałam o różnych przyjemnych rzeczach:). Nie było źle. Teraz wyglądam okropnie, policzek bardzo spuchnięty, najgorzej rano wygladam. Ale w piatek zaraz po zabiegu poszłam do pracy (pracuję w szkole) i było wszystko w porządku. Dostałam leki i nic nie boli. Tylko ten wyglad;). Tragedia. Koleżanki dziwią się, że na własne życzenie tak wygladam i wyrywam zdrowe zęby. Wyrwałam 4 (3 ósemki i jedną szóstkę). Znajdź dobrego chirurga, idź do niego ze zdjęciem. I pamiętaj, że usunięcie ósemki może być refundowane. Ja nic nie płaciłam. A wiem, że usunięcie ósemki to koszt do 200 zł nawet. Aha, bardzo źle mi się je, bo nie mogę zbyt szroko otowrzyć buzi (przez opuchliznę i szwy, w piątek jadę je ściągnąć, nic nie boli, nie wiadomo nawet kiedy chirurg je ściąga). Pozdrawiam.

Gość madziasbb
Do Dory, w celu uzupelnienia danych :) Mam 23 lata, pochodze z Bielska-Białej i mam założony aparat od 9.09.2005 roku, na jak długo to nie wiem :) aha, jest metalowy

Cały czas mam dylemat z aparatem. Uparłam się na kryształ górski. Nikt właściwie o krysztale górskim nie mówił nic złego, właściwie nikt nic nie mówił za bardzo:). Boję się, że mi coś odpadnie i koszty będą wyższe. Mój chłopak namawia mnie na kryształ, mnie też się podoba. A nie zapytałam ortodontki o koszty wizyty i ewentualnej naprawy. Pracuję, więc teoretycznie nie powinnam narzekać, ale chciałam trochę oszczędzić, bo za dużo wydaję:). U mnie kryształ kosztuje 3600 zł za górę i dół, a metalowy nie pamiętam dokładnie chyba 2800 zł (też góra i dół).

MalutkaMałaJa - usunięcie 8 kosztuje do 450zl niestety... ja usuwałam prywatnie u cudownego wręcz chirurga za 240zl, ale płaciłam tylko raz 100, drugi (dłutowanie dolnych) 130zł bo w klinice pracuje moja koleżanka; ) bolało okrutnie, dostałam zwolnienie z zajęć na tydzień, opuchlizna, szwy i w ogóle masakra... mi zeszła po 4 dniach, bolało z 10 dni...

aparatka z większym stażem :) może zmienisz sobie nick na mniejszy? :-) Bo wchodzi na pół tebelki...

Malutka-przecież to dla Ciebie ma być komfortowe, o ile w kwestii aparatu można tak mówić; ) więc jeśli chcesz kryształ, to zrób kryształ, osobiście nie wiem o tym za wiele.. PS. pytanie techniczne-jak się wstawia na Kafe buźki (emotki) ??? trochę techniki i się dziecko pogubiło...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się