Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blabla

Jaki wybrać kościół w Krakowie?

Polecane posty

Witajcie, mam dylemat - nie wiem który krakowski kościół wybrać na ślub. Najlepszy by był nastrojowy, niewielki (na ok. 150 osób), z dobrym dojazdem - z tego względu raczej odpadają kościoły na Rynku, chociaż... może się mylę. Jeśli któraś z Was ma jakieś ciekawe propozycje - będę wdzięczna za pomoc

Gość helllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
kataedra na wawelu albo na skalce ,w mariackim to 2 lata trzeba czekac

hej ja biore w klasztorze w Tyncu...pieknie... sa ogrody tynieckei , zdjecia w plenerzee.....piekne widoki na zakole wisły, stylowy kościółek... ja jestem zachwucona..aha a braci arzybieraja sami swiezrymi kwiatami kościół.. chyba na wawelu ślubów nie daja...

Ja miałam w kościółku Najświetszego Salwatora na Salwatorze. Kościółek wpięknym ogrodzie, ślub bardzo kameralny :) polecam.

Gość na wawelu daja
ale co to za przyjemnosc - slub z tlumem turystow snujacych sie po katedrze w tle? wiem, bo znajomi tam mieli. mysmy mieli w kosciele XX Misjonarzy na stradomiu. ladny barok, malenki kosciolek, z pieknymi ogrodadmi (o czym malo kto wie), gdzie po slubie mozna sobie skladac zyczenia (a jak pada to na kruzgankach) wiec nie trzeba tego robic na ulicy przed kosciolem co tez nie jest bez znaczenia.

ja brałam ślub w opactwie benedyktynów w Tyńcu i bardzo polecam. Niewielki kościółek a śliczny, piękna okolica, dobry dojazd po prostu ideanie :D

Verka, a mogłabyś napisać coś więcej o ślubie na Salwatorze? Bo szczerze mówiąc też o tym myśleliśmy, tylko nie wiem, jak wygląda ceremonia, czy ksiądz odprawia mszę "na odczep się"? czy raczej też się starają, żeby ta uroczystość wypadła jak najlepiej? Będę wdzięczna za informacje.

Cześć Dziewczyny:) Ja \"obsługiwałam\" śluby w Bazylice Franciszkanów i na Salwatorze, ale u sióstr Norbertynek. Obydwa bardzo udane, choć Franciszkanie - bardzo wymagający dla fotografa. Ale to już nie Wasze zmartwienie :) W kwestii dojazdu - jeśli bierze się ślub u Franciszkanów, można łatwo zaparkować na specjalnym parkingu (płatny, strzeżony) na tyłach Bazyliki. Na Salwatorze też nie ma problemu. Natomiast gdybym sama miała wybierać, to też wybrałabym Tyniec - ewentualnie Dominikanów. Dominikanie mają świtene kazania ślubne - byłam kiedyś na ślubie, gdzie jeden z braci miał tak wspaniałe, osobiste kazanie, że byłam pewna, że zna Młodych \"prywatnie\". Okazało się, że widzieli się pierwszy raz w życiu! W każdym razie - zazdroszczę Wam:) Ja studiowałam w Krakowie i bardzo chciałam mieć tam ślub, ale nesze rodziny mieszkały zupełnie gdzie indziej i nie można było ich na siłę \"tachć\" do krakowa. Szczęściary! :) 🌼

Gość ollllaaa
katedra na wawelu,bardzo mili i bezproblemowi ksieza,polecam!!!!!

Moja kuzynka miała w kościele św. Anny przy Placu Wszystkich Świętych - bardzo ładny kościół, wszędzie blisko i co ważne - bardzo symaptyczny ksiądz :)

Alienna, a jaki? chodzi Ci o Franciszkanów czy Dominikanów? W którym kościele ładniej wygląda ceremonia?

Agula - dominikanów :) Świetny ksiądz, który wygłosił ładne i stosunkowo niedługie \"kazanie\", piękny i dość duży kościół - gości na pewno tam zmieścisz ;) i cudowna atmosfera - ja byłam pod wrażeniem :) Jak nie zapomnę mogę się dopytać jak się ten ksiądz nazywał :)

Tak właśnie myślałam. Ja byłam na ślubie koleżanki u Franciszkanów i też było bardzo ładnie, ale chcemy też inne kościoły porównać. Dzięki za pomoc

Gość paulinka73
A kiedy przyjmuje ksiadz w Tyncu?

Gość moja przyjaciółka
...miałą ślub w kościele Piotra i Pawła na Grodzkiej - było przepięknie!!! Ksiądz, ceremonia, kazanie - wszystko na najwyższym poziomie! Po ceremonii zrobiliśmy cudne zdjęcie grupowe, na schodach, na tle kościoła - wyszło suuuuper! I jeszcze jeden mały szczegół - wyjście z kościoła, to piękne stylowe drzwi....państwo młodzi na ich tle, kiedy wychodzili z kościoła, do tego płatki róż, którymi ich obsypaliśmy i....zdjęcia są jak fotosy z filmu jakiegoś! ;)

ja mialam slub w kosciele Bozego Ciala na Kazimierzu i szczerze polecam! wybralismy ten kosciol ze wzgledu na moj szczegolny sentyment do tego miejsca, moi rodzice sie tam pobrali, a ja wieksza czesc dziecinstwa wlasnie na Kazimierzu spedzilam. Nie wiem czy Tobie sie spodoba, bo jest dosc duzy, ale wierz mi, przepiekny (troche gotyku, troche baroku). Do tego te organy .... Sa to jedne ze starszych i najwieksze w Krakowie, organista co prawda ceni sie dosc wysoko, ale na serio warto! Ksieza bezapelacyjni, bardzo ludzcy i dobrze sie z nimi czlowiek dogaduje, kazanie podobno dosc skladne i madre (srednio pamietam hehe). Mozesz podjechac samochodem od strony Wawrzynca (jak wreszcie skonczy sie remont) albo zaparkowac przy Bozego Ciala. Troche problemow jest z autobusem, na Kaziu sa dosc waskie uliczki i akurat w okolice BC nie bardzo autokar ma gdzie zawrocic. Dlatego najlepiej zaparkowac (chyba platnie) na Placu Wolnica. Goscie podrozujacy komunikacja miejska dojada zarowno tramwajem jak i autobusem.

Gość aaaakkaa
na Kopernika ladny kościół chyba św.mikolaja?

moja siostra bierze ślub w czerwcu ul pijarskiej u ojców pijarów ładny kościół polecam

moja siostra bierze ślub w czerwcu ul pijarskiej u ojców pijarów ładny kościół polecam

Dominikanie Dominikanie Dominikanie! Strzelą Wam takie kazanko, że klękajcie narody:) Albo faktycznie Tyniec - ma klimat. Ja jeszcze lubię kościół Św. Anny

Gość ano... problem...
niech kazdy bierze ślub w swoim kosciele w swojej parafi a nie pchaja sie do krakowa zeby zrobic pokazowe. uhmm. wiesniaki. ja tam jestem z Krakowa i biore slub w swoim parafialnym kosciele na osiedlu i tak powinno byc!!!!

Gość alabama01
popieram poprzednika..zamiast myslec o slubie jako sakramencie to najwaznejsze aby Kosciol dobrze wyszedl na zdjeciach...zalosne.

Gość do nie-wiesniaka
tiaaaaaa, a pozniej wezmiesz nie wiesniacki slub na OSIEDLU (łeh, łeh) i niewiesniackie wesele w restauracji typu Spolem NA SASIEDNIM OSIEDLU :D:D:D:D

Problem z kościołami w obrębie Starego Miasta to miejsca do parkowania.. poza Franciszkanami mało gdzie jest na podorędziu parking z przyzwoitą ilości miejsc... Ostatnio zwróciłam uwagę na nieznany przez turystów kościół św. Floriana (koło dworca PKP), barokowy, i ciekawostka dla tych, których takie rzeczy interesują - w kościele są przechowywane relikwie św. Walentego ;) Młodzi po Ceremonii dostają relikwiarz do ucałowania. Wybierając kościół pamiętajcie też, że nie powinien się znajdować zbyt daleko od restauracji, zwłaszcza, jeżeli oznaczałoby to wydłubywanie się ze Starówki w sobotnich korkach gdzieś na obrzeża... Poza tym na Starówce, na wąskich uliczkach z jednokierunkowymi co chwilę (dotyczy to też Kazimierza) ryzykuje się pogubienie przyjezdnych gości :P

Gość hjkhj
w mariackim bym nigdy nie wybrała, pomimo, ze piekny...co to za przyjemnosc milion gapiów i wiecej turystów niz gosci na własnym ślubie?:O moja siostra miała w św. Floriana - piekny kosciółek:) a sama mieszkam koło Giebułtowa (z 10km od Krakowa) - cudowny siedemnastowieczny chyba kościólek, wokół las, cisza, piekny. Przejedź sie tam, bo naprawde jest swietny a niedaleko niego zamek, w którym organizują przyjecia weselne w takim samym stylu:)

Wiesz, w Mariackim nie jest tak źle, bo na czas ślubu odgradza się przednią część kościoła tylko dla gości.. jeden słaby punkt to wejście Pary Młodej do kościoła.. kiedyś musiałam dosłownie wyrąbywać Parze ścieżkę wśród bezmyślnych gapiów, którzy robili im zdjęcia telefonami zamiast się odsunąć :P ale sama uroczystość jest już spokojna, nie kręci się nikt przy gościach. A wychodzi się bocznym wyjściem.