Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

andzia55

DRUGIE DZIECKO - TAK CZY NIE

Polecane posty

Gość Sasha80
Ci z Rozmów w toku, to naprawdę są nie normalni. Zasłaniają się religią, że Bóg im tyle dzieci zesłał. Ale czy Bóg pomoże im je wyżywić?

Gość anka13
Moja córka za parę dni skończy 10 lat i jest jedynaczką bardzo chce mieć rodzeństwo jest to jej największym marzeniem.mój mąz zawsze chciał mieć jedno dziecko może dlatego że było ich czworo.teraz nawet jest za ale ja się waham mam już 34 lata i bardzo mieszane uczucia jest mi tak bardzo ciężko się zdecydować rozważam wszystkie za i przeciw i nie wiem co mam robić.

Gość izuniaczek
Hej! ja mam 18 miesiecznego kochanego i cudnego synka ktory jest samodzielny.Teraz chodzi do przedszkola bo tam pracuje moja mama. po urodzeniu Adasia niechcialam i nie planowalam drugiego,ale moj mąż chcial..noi stalo sie pyk i bedziemy mieli drugie bo jestem na poczatku ciazy jeszcze niewiem dokladnie i jestem przerazona i zła na siebie ze jeden gupi wybryk i bach:/wszysacy mnie pocieszaja ze bedzie dobrze bo faktycznie mam komfoirtowe warunki ,babcia w przedszkolu,dwupoziomowe mieszkanie babcie na miejscu i pomoga noi oczywiscie kochanego meza..ale ja jestem negatywnie nastawiona i malo mi to wszystko przemawia boje sie jak to bedzie 2 dzieci itd. pozdrawiam

Gość mama z Krakowa
Witam. A czy żadna z Pań nie ma obaw przed drugim porodem? Bo piszecie tylko o obawach związanych z wychowaniem...

Gość byc moze przyszła mama
Witam ja mam córke 5letnia w kwietniu tego roku skonczy 6lat własnie odliczam dni do zrobienia testu ciążowego ponieważ chcemy drugie dziecko chodze do znajomej i jak widze jak sie bawia(jest ich 3) i moja corka sie patrzy to az sie chce miec drugie dziecko .6latek wydaje mi sie ze to dobra róznica wieku jest samodzielna pójdzie do zerówki a ja wtedy bede miała czas na dom, dla siebie i drugiego dziecka .Sama sie dopytywala o rodzenstwo.wiec brac sie do roboty i nie czekac .tez sie zastanawiałm .

Moja corcia ma 6 w kwietniu a ja za dwa tygodnie termin porodu...Bardziej sie boje porodu niz wychowania samego dwojki dzieci,corcia jest samodzielna wiec damy rade :)

to mamy podobnie mjoweczka .moja tez corka w kwietniu skaczy 6latek .ale ja czekam na zrobienie testu narazie mineło 3dni nie wiem jak wytrwam jeszcze nastepne 3dni w wtorek robie test trzymajcie kciuki poniewaz chcemy drugiego dzidziusia.a tobie zyze majoweczk powodzenia w porodzie a czemu sie obawiasz porodu pierwszy miałaś cieżki??:)pozdrawiam

Porod mialam wywolany w calosci oksytocyna i innymi srodkami,byl bardzo agresywny,skorcze praktycznie bez przerw i bole krzyzowe,trwal 12 h :( teraz mieszkam w UK tutaj troszke inna opieka,moze bedzie lepsza ale na mysl o porodzie dostaje gesiej skorki,jakos do konca mialam nadzieje na CC ale widac nici z tego..Zobaczymy..trzymam kciuki za dwie kreseczki :D

Dzieki.odezwe sie we wtorek i wam powiem .powodzenia .pozdrawiam

Gość kiksem
Ja bym bardzo chciała lecz mój mąż nie chce nasz synek 5 letni również chce mieć rodzeństwo

Gość mazianka81
witam ja jestem właśnie na etapie plannowania.Moja Jula w grudniu skonczyła 2 latka i jest juz bardzo samodzielna,( bez pieluch w dzien i w nocy od grudnia,sama je i prawie sie ubiera,nawet zakupy mi segreguje hihi) Mam tylko problem poniewaz mam spirale i nie wiem jak szybko po jej wyciagnieciu mozna sie starac. Mam nadzieje ze uda sie szybko( Jula zajela 3 dni :)) chcialabym zajsc w lipcu lub sierpniu . co do pierwszego porodu,to dłuzej mnie kroplowkami meczyli,niz to bylo potrzebne,Jula miala prawie 4 kg a urodzilam ja w 1,5h. Boje sie tylko pierwszych miesiecy z malenstwem,bo pamietam jeszcze jak to było,i na 100% bedzie na butli od poczatku!!!! pozdrawiam wszystkie mamusie i powodzenia zycze aaa i tylko wspomne,ze mam o 10 lat starszego brata i mimo ze wiezi szczegolnej miedzy nami nie bylo( byl bardziej jak ojciec) to teraz nie wyobrazam sobie ze byłabym sama, I nie chce zeby Jula kiedys cierpiała przez moj egoizm. wiec coz do dziela

Gość mazianka81
BYC MOZE PRZYSZŁA MAMO napisz jak poszlo,jestem ciekawa i trzymam kciuki

a u mnie różnica to 11 lat!!! też miałam obawy nie tyle o to czy sobie poradzę a bardziej o to że takie nasze spokojnie płynace rodzinne zycie wywróci się do góry nogami:) i wywróciło się oczywiście:) trzeba uważać pod nogi żeby jakiejś zabawki czasem nie rozdepnąć,mała roznosi je po całym domu a akcje zbierania ich organizuję jak idzie wreszcie spać,wczesniej nie ma sensu:) starsza panna uwielbia młodszą,a młodsza starszą chyba jeszcze bardziej:) fajnie mieć takiego berbecia po dłuższej przerwie:) polecam

Gość anna33
witam:) a ja mam taki ... problem-może nie problem ... nie wiem:) Moja córka z pierwszego małżeństwa ma 8 lat-teraz jestem w szczęśliwym związku-no i właśnie ...ostatnio pojawił się temat następnego dziecka-a ja się boję-bardzo bym chciała,ale.... No właśnie-a może któraś z Was jest w podobnej sytuacji???

Gość mamawciążnanowo
jednym problemem w twojej sytuacji może być zazdrość starszego dziecka - nie tyle, że nowe dziecko, ale nowe dziecko z nowym tatusiem. rozmawiaj, rozmawiaj, rozmawiaj...a wszystko inne.... róznica między moimi dziećmi - 9 lat. Jest super polecam z reką na sercu :)

Gość Na krawędzi
Chciałam mieć drugie dziecko, dziś wiem, że dlatego żeby poczuć jeszcze raz tą miłość nieskończoną kochać i być kochaną. By być niezastąpioną. Tylko dla siebie. Moja matka jest skłócona ze swoim rodzeństwem. Ja ze swoim też. Dla mojej jedynej córki byłaby to zgarnięcie jej terenu teraz, podział mojej miłości, a w przyszłości podział spadku, który teraz ma dla siebie. Ale ja nie mam kochającego pomocnego męża. Nie był taki gdy zdecydowałam się na dziecko. Bił mnie w ciąży, dziecko wychowuję sama chociaż formalnie jesteśmy małżeństwem. Ale nie żałuję, że ją mam. Chociaż jestem przed rozwodem, nie będzie miała pełnej rodziny. Egoistycznie cieszę się, że od pięciu lat moje życie ma sens. Jednak wiem też, że nie skrzywdzę takim życiem drugiego dziecka.

Jej w moich tematach na forum juz chyba kazdy wie ,ze spodziewam sie drugiego dziecka.W mojej bajce to wyglada tak...Pierwsze dziecko urodzilam majac 21 lat.Szczesliwa mamusia i zona tylko maz niezadowolony...synek majac 3 miesiace Maz wymarzyl sobie corke.No Nie bylam gotowa tak szybko na drugie.Syn ma juz 4 latka zaraz i jestem w koncowce 3 mies.ciazy.Napewno jest bardzo chciane przez nas i oczekiwane ale nie spodziewalam sie teraz,bo odstawilam tabletki na miesiac wiedzac ze bardzo trudno jest zajsc w ciaze po antykoncepcji nawet pol roku mozna czekac,a tu niespodzianka i po mies.mdlosci brak okresu i 2 kreski na tescie:)Juz po fakcie i nigdy nie powiemy nie bo i tak by bylo predzej czy puzniej:)Widocznie taki los:)

Gość gość
no i proszę, narodzą a później obarczają babcie ich wychowywaniem, bo damule zmęczone wychowywaniem tych dzieci