Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak Czarniecki do Poznania...

Wielkopolska To Brzmi Dumnie !!!

Polecane posty

Gość wawiak
a o autostrade w wawie zapytaj rządzących bo trudno żeby wawa sama sobie ją zbudowala , nie mając gruntów ani 10 miliardów dolarów do wydania

Może dziwić krytyka ale tak jest, Nie neguje poziomu uczelni ani ludzi którzy je kończą. Zazwyczaj nie pracują w Warszawie - wynoszą się z niej. Co odrzuca w Warszawie to ludzie. Wrogo nastawieni, egoistyczni, wyezaltowana jest nawet sprzedawczyni w sklepie. Ale to klimat tego miasta - korki - oddech socreala, włodarze i ich kolejne pomysły, brak poszanowania drugiej osoby bo własna dupa najważniejsza itp. Poznań tego nie ma - ludzie tam przeszli na model zachodni pracy - obcowania z innym człowiekiem. Widzę to po współpracy bo realzowana bedzie tam nasza inwestycja.

Gość wawiak
Sticu w mojej firmnie jest bardzo dorba atmosfera i nikt nikomu nie jest wilkiem. Nie ma tu wyścigu szczurów ani zawiści. Domyslam sie tylko że to dlatego że pracuja sami warszawiacy, To ludzie przyjezdni tacy miedzy innymi jak ty psuja klimat, to tacy jak ty wpływaja negatywnie na środowisko. To wam zalezy na posadach to wy uczestniczyscie w wyścugu szczurów. miejscowi mają to w dupie. Mówisz o wyobcowaniu, a co sam zrobiłeś aby zmienić ten stan, z iloma osobami w pracy się zaprzyjaźniłeś? U ilu sasiadów byłeś na imprezie czy spotkaniu? Nie mów mi że tu stosunki sa gorsze bo ja tu mieszkam od urodzenia i tego nie doświadczyłem.

Gość gaza.
To od ciebie zalezy wśród jakich ludzi sie obracasz. Pomysl ze takich przyjezdnych zamknietych ludzi jest tu 200 tys , gdyby choc połowa z was zmieniła nastawienie to ile by to dało. O ile byloby przyjemniej gdybyście nie zagryzali się o stołki i kariery. O ile byloby milej gdybyście zaprzyjaxnieli się z sąsiadami O ile latwiej by było gdybyście tu mieli swoją ukochana lub rodzinę

Wiesz co - chyba masz rację choć ja nigdy do nikogo nie byłem wrogiem ... ale nie zmienia to faktu że znomenklaturowana Warszawa nie kroczy do przodu tak śmiało jak WLKP ...

Gość bertcianova
Gaza, tekst z 1 str. o powstaniach, PRZYPOMNIJ SOBIE, KTÓRE POWSTANIE BYŁO ZWYCIĘSKIE Z TYCH WSZYSTKICH. WIELKOPOLSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość wawiak
Sticku Poznaniowi jestł łatwiej sie rozwijać bo nikt nie traktuje tego miasta jako odskoczni na najwyższe stołki. U nas jak ktos zostaje prezydentem miasta to nie po to żeby rozwinąć miasto a po top żeby zostać prezydentem kraju. Od dawana wawa pada ofiara wielkiej polityki. To jest ewidentna wada stołeczności.

Z tą dumą z powstania w 1918 roku w Poznaniu to przesada. Wojskowi maruderzy i sporo cywilów w zyciu by nie pokonało regularnej pruskiej armii gdyby nie fakt iż owa armia znalazła się w kryzysie i rozprzężeniu spowodowanym przegraną wojną oraz fermentem rewolucyjnym. Zresztą po jaką cholerę odrywano się od Rzeszy ? Po to by teraz marzyć o niezalezności od Warszawy ? Gdybyśmy stali wiernie przy Prusach to byłby tu teraz RFN i nikt nie musiałby wyjeżdżać za chlebem na Wyspy Brytyjskie czy do Irlandii. Zresztą cały nasz tzw poznański sznyt, zamiłowanie do porządku i czystości oraz wyższość kulturowo cywilizacyjną nad resztą Polski zawdzięczamy ponad stuletnim pruskim rządom. W Poznaniu i Wielkopolsce kamienie stuletnich budowli, kamienic, obiektów oświatowych, dworców i bitych dróg wciąż mówią po niemiecku. Kultura, oświata i postęp techniczny szły z Zachodu a Poznaniacy i ich region korzystał za tego faktu pełnymi garściami - dzięki temu iz był częścią Prus a nie np zacofanej Rosji - do dziś zresztą tę odrębnosć kulturowo techniczną mimo prawie stulecia rządów Warszawy widać na każdym kroku.

Gość wawiak
wracja sobie zatem do niemiec drogi trawniku i bądzi ich obywatelem trzeciej kategorii, bo drugiej sa tam mieszkańcy byłego NRD.

Gość loko
Trawnik - pierdol się!!!

Wawiaku - ja nie muszę nigdzie wracać. Mnie jako Poznaniance mentalnie bliżej do Berlina niż do Warszawy. Co do kategoryzacji współobywateli to chyba lepiej być najsłabszym posród orłów niż najsilniejszym pośród wróbli, nieprawdaż ?

No to czemu się tak dzieje - czemu Kaczyński został Prezydentem Stolicy - ja na niego nie głosowałem bo nie mam meldunku w Wawie. Teraz znowu wybory - co zrobią Warszawiacy - wybiorą Marcińkiewicza ?? Czy jak ??

Gość mnie wielkopolska
kojarzy się tylko z wszechobecnym "tej" zaśmiecanie języka :o

Gość wawiak
nie nie prawda. mnie akurat nie odpowiada rola popychadła i niegdy nie chciąłbym byc obywatelem drugiej kategorii. Jesteś dumna z niemickich korzenni ? Prosze bardzo ale niemcy napewno nie sa dumni z ciebie. Jesteś dla nich tylko bidnym dzikusem

Gość jouyt
No właśnie - to ciekawe dlaczego ta pieprzona Trawnik z rzeszy wypaliła - nażarła sie jak widać szwabskiego do syta. Zawsze byłaś półgłówkiem i taką umrzesz.Ciekawe czy w rzeszy byłaś niemiecką świnią - bo tu taką jesteś.W dupie cię mieli , poznałaś się na rodakach i czym prędzej spierdalałaś do Polski, a teraz tutaj szwabkę rżniesz.Żenada i tyle.Tylko ci w oczy napluć.

Wawiaku - pojedź na dawne polskie kresy i zobacz co z tymi pięknymi terenami zrobiła sowiecka swołocz. Myslę że podobne odczucia mogą mieć Niemcy wjeżdżający do Poznania. Ulica Święty Marcin - niegdyś taki poznański Ku-damm dziś w miejscu wyburzonych pysznych secesyjnych kamienic stoi socrealistyczny szaradek w postaci Alfy - wiezowców ze szkła i betonu. Wymieniana tu dumnie Cytadela - unikat na skalę światową, perła architektury obronnej - dziś nedzne jej resztki stanowią plac zabaw dla skateboardzistów. Przypomnę że mury twierdzy zaczęto już rozbierać w dwudziestoleciu międzywojennym. Zamek cesarski - ostatnia tego typu budowla w Europie - też o mało nie rozebrana w szale radosnego niszczenia wszystkiego co niemieckie. Wreszcie Stary Rynek oszpecony \"nowoczesnym\" gmachem BWA nad którego przyszłością zastanawiają się radni każdej kadencji.

Gość wiórek
To może mi Trawnik powiesz co faszystowska swołocz zrobiła z Warszawą i innymi miastami w Polsce.Może mi powiesz , że ta banda dbała o nasze zabytki? No przyznam szczerze mieli wybitnych konserwatorów zabytków , jedynych na skalę światową.

Gość Pyrlandia WLKP
Od naszej Gwary to się odwalcie....ciemnota z Azji... Polacy nie lubią Wielkopolski bo tutaj :" ordnung must sein " a tego Polacy nie mają we krwi....

Gość Jak Czarniecki do Poznania...
A co mają faszyści do Poznania??? Niemieckie naleciałości w Wielkopolsce są za czasów Prus a nie Hitlera.... ludzie do książek!!!

Zgodzę się z Pyrylandią....solidne ekipy remontowe np.

Wiórku - wojna to wojna. Jakoś nie przypominam sobie by Polska prowadziła z Wielkopolską wojnę, skąd zatem te zniszczenia w Poznaniu ? Skąd grabież ? Przypomnę że elementy wyposażenia Zamku Cesarskiego - krzesła z sali tronowej - poznański poseł znalazł w w Warszawie w budynku Sejmu.

Gość odpowiem ...
".....wyższość kulturowo cywilizacyjną nad resztą Polski " - no Trawnik , rzeczywiście tą "wyższość" widać u Ciebie jak na dłoni - udowodniłaś ją tym swoim skowytem zakompleksionej histeryczki - dla której ani tutaj ( w Polsce), ani tam ( w Niemczech ) nie ma miejsca - przyjmij wyrazy głębokiego współczucia - chorym z urojenia należy współczuć - czyż nie ???

Gość wiórek
Trawnik>>>> piszesz - wojna , to wojna.... Tak jest najłatwiej - co było a nie jest nie pisze się w rejestr. To trochę nie tak - jak by nie było to kraj zrównali z ziemią przeklęci faszyści i raczej nikt ich tu nie prosił.Gdyby nie wojna napewno w naszym kraju nie byłoby tak jak jest.Niemcy mieli za co się odbudować i postawić na nogi , ograbili cały świat i w/g mnie nie ma się co szczycić , że teraz tak stoją jak stoją.Aczkolwiek w chwili obecnej też im śliwki z wierzby spadły.Skończyły się dobra z grabieży to i kasy w kraju nie ma.Czyli prawie tak jak u nas.A tacy byli niby gospodarni.Socjal upadł, a Hartz IV doprowadza wielu do nędzy.Zarobki od wielu lat stoją w miejscu a wszystko drożeje. I to jest właśnie piękne - wcale ich nie żałuję.Pracy na normalny Vertrag nie znajdziesz , wszędzie tylko Zeivertragi i Zeitfirmy czyli gorzej jak za polskiej komuny.Ludzie wyzyskiwani pod każdym względem.Jeszcze tylko pare latek i wszystko u nich tak samo jak u nas jebnie.To będzie chyba najszczęśliwszy dzień mego życia. Oby to stało się jak najszybciej, żeby ten wredny naród też zaznał raz biedy.

O Trawnik.....dawno Cię nie widzialem na forum. Hmm....Po tych Twoich tekstach nie wiem comyslec o Tobie...Mialem Cie za inteligentna kobietę... Albo cynizm przemawia przez Ciebie co jest do przyjecia lub chec sprowokowania do dyskusji...albo zwykła ludzka glupota...Wiesz mam zaprzyjaźnionego Węgra skad inąd bardzo sympatycznego czlowieka i b. inteligentnego ale zarazem jest zajadłym szowinistą jeśli chodzi o nacje graniczące z Węgrami. A skad u Ciebie taki szowinizm?? A poza tym kiepska jesteś z historii...szanowna pani. Poznań i Wielkopolska była zawsze w Polsce .Zabor niemecki to smutny i krotki jednak epizod w ciekawej poand tysiacletniej historii Wielkoplski i naszego kraju.... A skoro tak sie zachwycasz Niemcami..nie masz daleko wyprowadź sie z Poznania do Berlina i mieszkaj tam. Tak jak wszystkich komunistów należałoby przesiedlić do Moskwy...JAk znam Poznaniakow a znam ich troche mimo że jestem rodowitym warszawiakiem. to wielu znich z checia wyslałoby Cie na banicje do niemiec po przeczytaniu Twoich beznadziejnych tekstów...Twoi ziomale Trawnik , Poznaniacy od pokoleń...chyba że Ty jesteś taka poznanianka jak niektórzy przyszywani warszawiacy....

Wiórku, pisząc że wojna to wojna miałam na myśli fakt iz jak toczą się walki to postępują zniszczenia i to do kwadratu. Państwo podbite - prawem zwyciezcy - jest ograbiane przez rzeczonego.Po to ostatecznie zaczyna się wojnę by ciagnąć z niej zyski. Moje miasto i region tymczasem nigdy z Polską żadnej wojny nie prowadziło - czemuż w takim razie ta Polska dokonała w nim wspomnianych już zniszczeń i grabiezy ? Druga sprawa. Piszesz : \"Niemcy mieli za co się odbudować i postawić na nogi , ograbili cały świat i w/g mnie nie ma się co szczycić , że teraz tak stoją jak stoją.\" Nieprawda. W wyniku przegranej wojny Niemcy utraciły 20 milionów obywateli. Poza tym setki tysięcy mężczyzn do lat 50 siedziało w obozach jenieckich. Kraj podzielony na dwie okupowane części leżał w gruzach, dodatkowo władze okupacyjne wywoziły do siebie wszystko co nadawało się do wywiezienia. Maszyny przemysłowe, tabor kolejowy i kołowy, surowce i inne dobra taktowane były przez zwyciezców jako trofeum wojenne. Poźniejszy cud gospodarczy Niemcy zawdzięczają ekonomicznemu geniuszowi Ludwiga Erhardta i amerykańskiej pomocy w ramach planu Marshalla. Polska pod dyktatem Sowietów ów plan odrzuciła i to jest powód naszych obecnych kłopotów a nie wojna. Wojna znisczyła Niemcy w większym stopniu niż Polskę, jednak ich zachodnia część nieuzależniona od Rosji w ciągu 15 lat zakwitła. Polska pod butem sowieckim takich szans nie miała. Dzisiejsza sytuacja Niemiec nie jest łatwa ale to nie znaczy że tam szaleje jakiś kryzys. Porównywanie gospodarki polskiej i niemieckiej - wybacz - ale wypada blado i to bardzo w stosunku do tej pierwszej. Niemcy przeliczyli się co do kosztów zjednoczenia. Wiedervereinigung zainicjowany przez rzad Kohla będzie jeszcze dlugo oczuwalny dla niemieckiej gospodarki ale, na Boga, nie można mówić że ta gospodarka jest chora - jeżeli tak - to chciałabym by ta choroba była zaraźliwa i szybko sforsowała Odrę :)

Buber, w Berlinie osobiście byłam świadkiem jak Wielkopolanie wyciągali Żelazne Krzyże swych dziadków z I WŚ by zaświadzcyć przed niemieckim urzedasem ciąłość pokoleniową swego niemieckiego obywatelstwa i uzyskać upragniony status przesiedleńca. A byli to ludzie o typowo polskich nazwiskach. Więc nie pouczaj mnie proszę o mentalności Poznaniaków

Trawnik.....widocznie ja znam innych Poznaniakow - takich co walczyli w Armii Krajowej.... i ktorzy tych co wyciagali Żelazne Krzyże przed niemeckim urzedasem pewnie by rozstrzelali bez sadu za zdradę, a moze by pozałowali kul dla tych niegodnych miana Wielkopolanina istot....

Byli też tacy Poznaniacy co walczyli u boku Armii Czerwonej a inni potem otwierali pierwsze komitety PPR po tzw \"wyzwoleniu\" a jeszcze inni w 1956 roku strzelali w plecy dzieciom i robotnikom którzy wyszli na ulicę w obronie godnego życia Zaprawdę rozmaite są wybory ludzkie...

Trawnik_____zaiste nie poznaję Cię , cienka jesteś w mysleniu:) Demagogię o wyborach ludzkich słyszałem wielokrotnie i nie dotyczy to tylko Polaków Powtarzam slabo znasz historię, nie tylko Polacy strzelali sobie w plecy. Siegnij do historii Francji czy Irlandii...my Polacy przy ich wyczynach jesteśmy aniołami....I nie porównuj ani komunisów polskich ani tych zdrajców ktorzy za wszelka cenę chcą byc Niemcami bo i jedni i drudzy zaluguja tylko na pogardę i wieczne potępienie.

Gość wiórek
Trawnik>>>> ja posiadam tak obywatelstwo niemieckie jak i polskie.Krzyży niemieckich do Berlina nie wiozłem bo nie było mi to potrzebne.To , że mam obywatelstwo również niemieckie nie świadczy o tm , że niemcem się czuję.Urodziłem się i wychowałem w Polsce i do ostatnich moich dni będę się czuł Polakiem.Mam w dupie to , że jakiś tam dziad czy pradziad mój był , czy czuł się niemcem.Prawdę powiedziawszy to już dziś wstydzę się swoich niemieckich papierów i niby pochodzenia - mimo że możesz sobie wyobrazić że komuna i SB wykończyła mojego ojca więc zgodnie z Twoją mentalnością powinienem Polskę wysadzić w powietrze.Dziwię się więc Tobie, że siedzisz tu w tym kraju ,który Cię wychował i wyszkolił i tak go szkalujesz.To nie pierwsze Twoje wystąpienie na tym forum.Widziałem już nie raz jak szkalowałaś wszystko co polskie a wysławiałaś pod niebiosa wszystko co szwabskie.Ja przynajmniej wstydziłbym się tego.