Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kristaaaa

Seks na kilka dni przed miesiączką...dni bezpłodne misiączki ciągle brak

Polecane posty

Gość wanilliaxd
Chce kochac sie z chlopakiem w 4 dniu miesiaczki..miesiaczka u mnie trwa 7 dni..z teg ostatnia mi sie skonczyla 2 grudnia br. a teraz zaczela mi sie 26 grudnia br. przerwe mialam 24 dni..czy jest mozliwe ze moge zajsc w ciaze?..wczesniej tez sie kochalam z chlopakiem i nie bylo wcale krwi..dopiero pozniej jak wrocilam do domu bylo srednie plamienie jasnej krwi..od jakiegos czasu mam nieregularne miesiaczki mam 17 lat..w jakich dniach najlepiej uprawiac sex ?

Gość ahyah
Cykl płodności - hormony i uczucia PDF Drukuj Email Płodność kobiety określa naturalny cykliczny rytm, kojarzony najczęściej z krwawieniem miesiączkowym. Pierwszy dzień miesiączki to pierwszy dzień cyklu. Długość cyklu miesiączkowego mierzymy ilością dni od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia przed następną miesiączką. Niektóre kobiety miesiączkują prawie zawsze w tych samych odstępach czasu, np. co 25 czy co 32 dni, inne mają różne długości kolejnych cykli. Długość cyklu i jego regularność są cechami indywidualnymi każdej kobiety. Niektóre panie mają cykle o rozpiętości np. 25-42 dni. Nie jest to ani chorobą, ani też nie uniemożliwia stosowania metod NPR. Nie spotkaliśmy jeszcze kobiety, która nie mogłaby skutecznie stosować metod NPR. Proszę spróbować. Co się dzieje w organizmie kobiety w czasie cyklu miesiączkowego? W największym uproszczeniu można powiedzieć: w dniach następujących po miesiączce dojrzewa komórka jajowa. Kiedy dojrzeje, następuje jej uwolnienie. Nazywamy to jajeczkowaniem lub owulacją. Komórka zostaje pochwycona i wprowadzona do jajowodu, cienkiej rurki prowadzącej wprost do macicy. Jeśli w ciągu 24 godzin wędrówki przez jajowód, komórka jajowa nie napotka plemnika i nie połączy się z nim - obumiera, a po około 2 tygodniach pojawia się miesiączka. Podczas cyklu jajniki wytwarzają hormony: estrogeny i progesteron. Estrogeny są bardziej aktywne podczas pierwszej części cyklu, tzn. przed jajeczkowaniem. Progesteron jest aktywny w drugiej części cyklu, po jajeczkowaniu. Była już mowa o tym, że jeśli nie dojdzie do połączenia komórki jajowej z plemnikiem, czyli do poczęcia dziecka, to po około dwóch tygodniach od jajeczkowania następuje miesiączka. Zatem czas pozostawania pod wpływem progesteronu jest w każdym cyklu taki sam i wynosi średnio 14 dni. Dla każdej kobiety jest on stały i charakterystyczny, np. dla jednej 12, dla innej 15 dni - nazywamy go fazą lutealną. Czas pozostawania pod wpływem estrogenów zależy od czasu dojrzewania komórki jajowej. Ten czas w jednym cyklu może być krótszy, w innym dłuższy. Kiedy może dojść do poczęcia? Dziecko może począć się tylko wtedy, kiedy w szyjce macicy wydzielany jest śluz. Podczas większości dni cyklu miesiączkowego szyjka macicy jest zamknięta, a środowisko pochwy kwaśne. W takim kwaśnym środowisku plemniki giną w ciągu kilku godzin. Kiedy gruczoły szyjki macicy zaczynają wydzielać śluz, szyjka się otwiera. Spływający do pochwy śluz tworzy środowisko, w którym plemniki mogą żyć kilka dni. Oprócz tego umożliwia on przedostanie się plemników do komórki jajowej. Śluz obecny jest w drogach rodnych kobiety przed jajeczkowaniem i w jego trakcie - po jajeczkowaniu zanika. Czas, w którym możliwe jest poczęcie dziecka, nazywamy okresem płodności lub fazą płodności cyklu miesiączkowego (faza II). Długość fazy płodności zależy od łącznej płodności kobiety i mężczyzny. Zależy bowiem od ruchliwości i żywotności plemników oraz od długości życia komórki jajowej. W obecności bardziej płodnego typu śluzu plemniki żyją zwykle trzy do pięciu dni. Po opuszczeniu jajnika komórka jajowa żyje 12 do 24 godzin. W przeciętnym małżeństwie możliwość poczęcia dziecka występuje przez 5-8 dni. Cykl miesiączkowy dzielimy zatem na trzy fazy: * Fazę I - czas względnej niepłodności przedowulacyjnej. Jest tu małe prawdopodobieństwo poczęcia dziecka. Faza ta może mieć różną długość i zmieniać się z cyklu na cykl. * Fazę II - czas płodności. Występuje w tym czasie duże prawdopodobieństwo poczęcia. * Faza III - okres niepłodności poowulacyjnej - faza niemożności poczęcia. Fazy te możemy bez trudu wyznaczyć, prowadząc obserwację podstawowej temperatury ciała, zmian w śluzie i zmian szyjki macicy. Jak czuje się kobieta w czasie cyklu miesiączkowego? W pierwszej części - estrogenowej, czyli do jajeczkowania, kobieta jest pełna wigoru, łatwo radzi sobie nie tylko z obowiązkami, ale i z trudnościami, przeciwnościami, nastawiona jest bardziej optymistycznie, sportsmenki osiągają w tym czasie lepsze wyniki, studentki lepiej zdają egzaminy. Podczas drugiej części jest mniej sprawna, łatwiej zapada na zdrowiu, trudniej jej przychodzi uporać się z obowiązkami, bywa przygnębiona i zdenerwowana. Ma większe i bardziej wrażliwe piersi, organizm zatrzymuje w tym czasie więcej płynów. Kobieta świadoma swego cyklu potrafi przewidywać, co ją czeka, i jest na to przygotowana. Unika wiosennych porządków czy organizowania dużego przyjęcia w dniach przedmiesiączkowego napięcia. Mąż, znając cykl żony, nie krytykuje, gdy jest jej ciężko, lecz serdecznym gestem lub pełnym zrozumienia milczeniem pomaga jej pokonać trudności. Zachowania mężczyzn w większym stopniu niż zachowania kobiet podlegają samokontroli. Bowiem gra hormonalna kobiety związana z jej cyklem miesięcznym powoduje u niej naturalną nierówność nastroju i pobudliwości. Nie znaczy to wcale, że kobieta ma prawo do niekontrolowanych reakcji. Natomiast każda żona ma prawo oczekiwać od męża, że zatroszczy się o rozwinięcie sztuki panowania nad sobą i pomoże jej w utrzymywaniu równowagi.

Gość ahyah
Obecność śluzu płodnego jest konieczna dla zachowania plemników przy życiu. W tym specjalnym rodzaju śluzu plemniki mogą żyć od 3 do 5 dni. Bez niego giną już po 3 godzinach. to na temat zywotnosci plemników

Gość zizulka
hej dziewczyny... ja tez kochalam sie z chlopakiem dzien przed miesiaczka... mam objawy podobne do tych co ma sie w pierwszym miesiacu ciazy :D pozdrawiam

Gość kobietka 2
Dzień dobry. Kochałam się z mężem 5 sierpnia bez zabezpieczenia i wytryskiem na zewnątrz.Wiem że mógł mieć na członku w wydzielinie plemniki ,zanim włożył do środka.Wtedy były niepłodne dni chyba.Okres dostałam w terminie ,czyli 7 sierpnia.Trwał normalnie 5 dni.Ogólnie cykle mam regularne +/- 1 dzień .Tym razem był cykl 28 dniowy.Czy mam pewność że nie jestem w ciąży?

Gość kobietka 2
up up up

Witam, ostatnią miesiączkę miałam 30.08 a 02.09 kochałam się ze swoim chłopakiem bez zabezpieczenia i do dnia dzisiejszego nie mam miesiączki. Okres mam nieregularny, zdarzało się że spóźniał mi się nawet 3tyg. Czy jest możliwe że jestem w ciąży? Zrobiłam sobie test ale wyszedł negatywny:( Zawsze dzień przed okresem bolały mnie piersi i brzuch a teraz boli mnie już czwarty dzień a okresu nie dostaje. Czy może być coś nie tak? Chcę zaznaczyć że bardzo chcemy dzidziusia:)

Gość Higr
witam chcialabym sie dowiedziec cos.. otoz chce dzisiaj wspolzyc z moim chlopakiem.. ostatnio miesiaczke dostalam 14.03 czy jest mozliwosc zaplodnienia.?

Gość POMOŻCIE
cześć dziewczyny. Mam pytanie czy mozna zajsc w ciaze na ok 3 /4 dni pzed miesiaczka? np mialam miesiaczke 14 lutego potem miala 15 marca ale np mialam przedtem 20 grudnia a dostalam miesiaczke 16 stycznia ( duzo nerwow i scizy ciaży ) i dlatego chcialabym wiedziec czy seks jest bezpieczny przezd miesiaczka?

Gość Ja miałam cykle
co 28 dni co miesiąc. Raz kochałam się z moim chłopakiem 4 dni przed okresem a teraz mam śliczną córeczkę:)

Gość POMOŻCIE
naprawde? o losie.... kurde.... to chyba sposobow jednak nie ma czy przed czy po mozna ...

Gość Ja miałam cykle
No tak właśnie zaszłam w ciąże:) Także takie gadanie że przed czy po a nawet w trakcie to bzdura! Więc nie polecam tej formy anty:) Oczywiście może być tak że nie zajdziesz możesz spróbować jak lubisz adrenalinę:)

Gość POMOŻCIE
dziecko nie byłoby aż wielką trgaedią moj facet ma 21 lat pracuje ja 19 no ale zobaczymy... boje sie wiadomo ze naraznie nie chce, a wrocil z dalekiej podrozy i dlugiej, a ja dopiero po tabletki anty moge isc pod koniec kwietnia

Gość ssdsds
Mam pytanie....czy możliwe jest zapłodnienie na 10 -12 dni przed okresem?

Gość FallenAngel900
Dobry wieczór. Mam mały problem, zastanawiam się czy 4 dni przed miesiączką można zajść w ciąże ? U mnie sytuacja wygląda następująco dnia 18.03.13 (4 dni przed miesiączką) kochałam się z partnerem ( mieliśmy zabezpieczenie lecz niestety wystąpiły małe komplikację) dnia 22.03.13 dostałam normalny okres..cykle mam bardzo nieregularne więc nie mogę za bardzo obliczyć czy miałam w tym czasie dni płodne czy niepłodne. Jutro niestety Wielkanoc i nie mam za bardzo gdzie kupić testu ciążowego, a więc muszę czekać do Wtorku lub Środy a do tego czasu chyba osiwieję Bardzo się martwię ponieważ nie śpieszy nam się do maluszka. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Witam. Mam problem. Kochałam sie z mim partnerem pare dni przed miesiączką bez zabezpieczenia. Miesiączkę mam regularną co 27 dni. @ powinnam dostać 17 lutego a jej nadal nie ma. byłam u lekarza tydzień temu i powiedział, że nic nie widzi. Wczoraj robiłam test i jedna kreska była wyraźna a tej drugiej prawie nie było widać. Byłam pewna, że kochałam się w dni niepłodne. Możliwe, że jestem w ciąży? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, od kobietek które miały podobny problem. :)

Gość gośćlusita
Witam uprawialam stosunek przegrywamy tydzień przed okresem 2 dni temu powinnam dostać okres czy są powody do niepokoju?

Gość gośćjlo
Mam problem... uprawiałam seks z chłopakiem 4dni przed okresem, seks był przerywany czy moge być w ciąży? Prosze o odpowiedz bo bardzo sie boje i nie wytrzymuje z tych nerwów

Gość gość
Może ktoś ma ochotę na telefoniczny seks? Zapraszam do rozmowy ze mną, na pewno się nie zawiedziesz, zrobimy wszystko o czym tylko marzysz, zadzwoń, jestem Beata znajdziesz mnie na http://www.boginiesexu.pl/

Gość gość
Masz ochotę na wirtualną zabawę. Jestem Martyna z http://sextelefon.top/ Powiem wprost, czekam na twojego k****a. Wejdź w moją piździoszkę i przekonaj się jak to jest, zadzwoń, czekam maleńki, wejdź we mnie, chcę ostro jęczeć, tylko dla Ciebie,

hej dziewczyny ponad tydzien temu jakies 9 dni (5 dni przed miesiaczka) kochalam sie z moim partnerem i prezerwatywa utknela we mnie,gleboko tak,ze sama nie moglam jej wyciagnac.Byla tam jakies ok 15 minut.Zanim zoorientowalismy sie,ze zesliznela sie, odbywalismy jeszcze stosunek.Partner nie mial wytrysku.Zestresowlaam sie bardzo tym.Odczuwam to do teraz.Kilka dni temu zrobilam test,negatywny sie okazal.Dzis tez i tez negatywny.Jednak mam hustawke nastrojow,obawy,czasem nadmierny apetyt,czasem wcale.Poczytalam rozne opinie i byly przypadki,gdzie kobiety zaszly,ale l\kurcze bez wytrysku??? Raczej marne szanse tego sa. Co wy o tym myslicie? No tak na logike to serio ciaza raczej mi nie grozi,ale fajnie posluchac kogos innego :) dziekuje!

Zaznacze jeszcze ,ze okres spodziewany byl i to obfity.Ale czytalam,ze tets ciazwoy powinno sie zorbic najwczesniej 14 dni po o***tym stosunku.

Witam , mam pytanie a mianowicie staram sie z partnerem o dziecko ,2 tygodnie przed spodziewaną miesiączką doszło do wytrysku ,prze ten czas bardzo, zle czułam dokuczały mi mdłości , co jakis czas w ciągu dnia , parcie na pęcherz , a ponadto bolące piersi i ból podbrzusza gdzie nigdy mi sie to nie zdarzało , oraz kucie lewego jajnika .Miesiączkę miałam dostac 24 ale nie stety nie pojawiła sie ,wiec w terminie spodziewanego okresu takze współzyłam z partnerem i tez doszło do wytrysku , a 26 odwiedziła mnie ciotka :( ale nie jest taka jak zwykle czy w przeciągu tych 2 tygodni mogłam zajśc w ciąze .Wiem ze zdania sa podzielone ale chciała bym wiedzieć proszę o konkretną odpowiedz .

Witam , mam pytanie a mianowicie staram sie z partnerem o dziecko ,2 tygodnie przed spodziewaną miesiączką doszło do wytrysku ,prze ten czas bardzo, zle czułam dokuczały mi mdłości , co jakis czas w ciągu dnia , parcie na pęcherz , a ponadto bolące piersi i ból podbrzusza gdzie nigdy mi sie to nie zdarzało , oraz kucie lewego jajnika .Miesiączkę miałam dostac 24 ale nie stety nie pojawiła sie ,wiec w terminie spodziewanego okresu takze współzyłam z partnerem i tez doszło do wytrysku , a 26 odwiedziła mnie ciotka :( ale nie jest taka jak zwykle czy w przeciągu tych 2 tygodni mogłam zajśc w ciąze ? .Wiem ze zdania sa podzielone ale chciała bym wiedzieć proszę o konkretną odpowiedz .