Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 Surfi --sorry za ta zmiane :p Ninka - Marcelinka - :P w kazdym razie nie było to palnowane :P w moim stanie skleroza jest na porzadku dziennym :P ciagle musze sobie cos zapisywac na karteczkach bo nie pamietam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Fasolka, ale nie ma problemu, no cos ty..tez czasem musze spojrzec w tabelke, bo mi sie chlopcy szczegolnie mieszaja ;) Wszyscy sa tacy rozkoszni i przystojni :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aisza 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 hejka wchodze szybciutko bo Nelcia mi mowila ze Jagoda ma do mnie pytania juz szukam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malolepszaa 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 ja tylko na popludniowy raport, zobaczyc co slychowac...ja padam, ost jakies mam gorsze dni! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aisza 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 Jagodko!! po pierwsze ten krazek nazywa sie PESAR... kosztuje ok 100 zl i trzeba samemu w aptece kupic bo to nie jest refundowane, krazek zaklada lekarz w gabinecie z uzyciem duzej ilosci lubrykanta i z tego co wiem to zakladanie nie boli tylko taki ucisk sie czuje, przy kazdej wizycie lekarz powinien go wyjac wyplukac i zalozyc znowu :):) cala idea pesara polega na tym ze po zalozeniu skrocona szyjka obkurcza sie na pesarze i zamyka ujscie :):) ja nie mialam pesara bo praktycznie nie mialam szyjki i nie bylo na co go zalozyc wiec mnie zalozyli szew McDonalda( w 20tc) : w znieczuleniu ogolnym (ok 30min narkoza) lekarz zaklada szew na szyjke. oprocz tego ze zle sie czlowiek czuje po narkozie - zalezy jak kto ja znosi - i nie mozna przez caly dzien wstawac to nic nie boli !! zadnych dolegliwosci ale pozniej lezy sie od 7 do 14 dni w szpitalu zarowno przy pesarze jak i przy szwie niestety sa uplawy wiec trzeba uzywac wkladki, i jest kategoryczny zakaz uparwiania sexu - takze maz wiaze supelek:P:P:P:P zarowno pesar jak i szew jest sciagany ok 2-3 tyg przed porodem :):):) nie wolno nic dzwigac NIC!!!!! na poczatku akurat w moim przypadku po zalozeniu szwu przez ok 2 tyg moglam byc tylko w pozycji pol lezacej nie moglam siedziec bo mnie brzuch ciagnal , sprzatanie zostaje wtedy M albo komus z rodziny no i L4 do konca ciazy :) ogolnie mowiac przy jednej i drugiej sprawie nie mozesz za bardzo nic robic i duzo lezec no ewentulanie obiadek ale bez dzwigania ciezkich garow !! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aisza 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 aha i magnez dostajesz Jagodko zeby skurczy macicy nie dostac - bo prawda jest taka ze szyjka powinna sie skracac przy porodzie i wlasnie to powoduje skurcze macicy dobrze ze dostajesz w tabletkach bo ja w szpiitalu to ciagle z kroplowka z magnzem bylam... dziewczyny postaram sie odezwac wieczorem albo jutro rano bo jetsem u Nelci , M ma weekend wolny wiec bede miec chwilke czasu i nadrobie wszystko :):):) buziole Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jagody 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 Aisza - wielkie dzięki za rozjaśnienie w głowie. Mam nadzieję, że się na pesarze skończy i zda on egzamin. Nosić to ja nic nie noszę od początku ciąży. Wszystko jest na głowie M. Moje porządki ograniczają się do umycia płyty kuchennej bo i tak po M poprawiałam wszystkie smugi więc stwierdziłam, że szmatkę to dam radę jeszcze utrzymać :P Jeżeli chodzi o pranie to tylko mam nadzór nad tym co M ma wrzucić do pralki bo wiadomo że nie zawsze dla facetów białe jest białe a kolorowe to kolorowe ;) Natomiast w przypadku zakupów to ja jedynie albo robię listę albo jadę z nim i placem pokazuje co ma do koszyka włożyć. Sporadycznie kupowałam pieczywo a i tak miałam wyliczone co mogę przynieść do domu :P Owszem gotuję obiady ale też na zasadzie, ze wszystkie garnki mam wyjęte i postawione na kuchni (bo te akurat mam ciężkie), jak trzeba coś odlać to też M jest w pogotowiu. Zmywać też nie zmywam garnków tylko jak już to kubki i talerze więc na prawdę na tym polu już nic się więcej nie da zrobić :O Wychodzi na to, ze mam się położyć plackiem, ech ale jak trzeba to trzeba. Oj narkozę to ja źle wspominam, miałam dwukrotnie i zawsze kończyło się sensacjami żołądkowymi więc byłoby super gdyby dało się tego uniknąć. Zastawia mnie jeszcze jedna kwestia jak to się stało, ze tak nagle wyszło, ze nie ma szyjki??? Gin tego nie kontrolował? Czy po prostu niby było ok a na kolejnej wizycie się okazało, że jest źle :( Malolepsza - to ostatnie pytanie jest również do Ciebie? Fasolka - to z przejmowaniem brzucha i płci to nie do końca jest tak jak piszesz np. Surfitka przejęła po Justynie a jak wiadomo mają dzieci odmiennej płci :D:D Wiec kto wie jak to będzie :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Jagody, racja, chce zauwazyc, ze Ryba zlapala brzusio ode mnie i tez ma byc inna plec :) Chyba przejmowanie brzuszkow nie laczy z plcia. ;) Dobrze, ze uwazasz na siebie. Wierze, ze wszystko bedzie dobrze i maluszek nie bedzie sie pchal na swiat zbyt szybko, jeszcze drugie tyle i mozesz juz rodzic swoja boroweczke :) aisza, Betty - dopiero przed chwila zagladlam na skrzynke - sliczne malenstwa. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 zreszta płec nie taka ważna - wązne że brzuszki są przechwycane i sie potem ładnie rozwijają :) Jagódka--to masz light w domu - korzystaj kobieto póki można :p nie kazdy ma tak dobrze jak kobieta w ciaży :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 a my już z M. ustaliliśmy ze w przyszłym roku na jesień kupimy szczeniaka AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER - od stycznia (czyt. po weselu) :P zaczne odkałdac do sakrbonki kasiorkę - bo chce takiego co ma rodowód - co by z wiadomego źródła był a nie jakaś mieszanka ....Gabryś bedzie miał już roczek to akurat bedzie czas na szczenię :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 jagoda ---sprzedaąm twoją historie o kryształowym żyrandolu na innym topiku :D ciekawe jakie beda reakcje :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Hej Kobietki Napisano Wrzesień 26, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
telesforka 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 Czesc! Dziewczynki kochane ale my sie wcale nie spieralysmy z Surfitka o brzuszek:D:D:DWiem ze ona teraz nie chce drugiego malenstwa jeszcze, wiec tylko ostrzeglam przed latajacymi nisko brzuszkami-jakby co to Surfi miej oczy dookola glowy;)Wiadomo-czlowiek strzala,pan Bog kule nosi-bedzie co ma byc-jakby co to jest jeszcze co nieco do przechwycenia????Choc az ma Voltare to nie chcialabym czekac,a byc moze tak bedzie. Dzis od rana leje jak z cebra-teraz dopiero przestalo.Pobolewa mnie gardlo a tu staranka za progiem,wiec chyba chwyce sie domowych sposobow i wskocze pod kolderke. Ryba-stan ciazy to stan w ktorym trzeba myslec tylko o sobie i o malenstwu i nie przejmowac sie olewajacymi lekarzami,tez mysle ze bez zadnych skrupolow powinnac zostawic te pania-zaloze sie ze o skasowaniu pieniedzy za wizyte pamietala w odroznieniu od wazenia itd. Milla-lepiej sprawdzic i dowiedziec sie ze to glupstwo niz zaniedbac i potem zalowac. Jagody-leniuszkuj ile sie da,super ze M sie wykazuje. Przepraszam ze do kazdej nie pisze ale serio lamie mnie w kosciach wiec korzystam z wolnego popoludnia i do lozeczka. Buzki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
telesforka 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 to nade mna to bylam ja-tyle ze w miejsce nicka wpisalam powitanko i polecialo w eter:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 to zmykaj sie wygtrzewac - Telesforka - cobys miała siłe łapki wyciagnąc po brzuszek - a jest ciezki to ci musze zdradzic :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Fasolka, ciezki nie ciezki, ale jaki rozkoszny.. kuruj sie Telesforka, pogode mamy pod psem i pewnie caly weekend taka bedzie :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Malolepsza, sprawdz maila, prosze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aisza 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 hejo hejo!! wrocilam juz nod Nelci... w srode bylam na wizycie kontrolnej z malym - juz jest oki kupki ladnie robi wiec nastepna wizyta 14.10 - szczepienie i usg bioderek :)\' Maly wazy juz 5,5kg i pampersy 2 zaczynaja mu byc za male wiec kupilam 3 ale z Hauggiesy bo nie bylo innych no i powiem wam dziadostwo straszne!! jak juz je mam to zuzyje ale pozniej znowu Pampersy bo sa o wiele lepsze... dzisiaj kupila malemu nowy smoczek z NUKa (http://www.bobomarket.pl/img/275/27535961.jpg) bo jest tak bardziej do buzki dopasowany od tych z AVENTu (http://dino.sklep.pl/nowy/images/smoczki_gryzaki/avent_sm_gryz_0_3_silik_noc_11434_s.jpg) to Bartus nie umie utrzymac i ciagle ryk bo smoczek wypadl... do tego robi mu sie troszke ciemieniucha i walczy z paskudztwem jak tylko moge...kupila mu dzisiaj z NIVEA plyn do kapieli i szmpon w jednym zobaczymy jak zareaguje :) Bartulek ostatnio malo spi w dzien ale dlugo w nocy takze teraz juz tylko raz wstaje :) juz patrze na te wszystkie gerberki, hippy i w ogole i jeszcze tylko miesiac a nie bee z tym karmieniem tak uwiazana bo zwykle jak idziemy do lekarza to mu przypada karmienie wiec musze go przetrzymywac troszke a tak zupke dostanie i tyle :):) Musze wam sie pochwalic ze Bartulek jak mu sie wlozy zabawke do reki to ladnie trzyma i sie nia bawi!! bardzo zwraca uwage na karuzele zabawki i w ogole wszystko taki maly a taki ciekawy...ostatnio sie nauczyl rownoczesnie ssac smoczek i raczke do buzi wlozyc :):):):) JAGODKO nie martw sie bedzie oki zarwono przy pesarze jak i przy szwie ciaze sie donosi takze spoko loko :):):):):) no tak calkiem plackiem nie mozesz przeciez siedziec i pilotem kanaly przelaczac :P:P:P jakby co to pytaj jestem weteranka problemow ciazowych ... a jezeli chodzi o narkoze to tez mialam rewelacje zoladkowe :( SURFI no ja teraz znowu biore Cilest i jestem zadowolona, przy Bartusiu tyle roboty ze nawet nie mysle o drugim a tak w ogole to jeszcze mam schize z porodu :( RYBCIU fakt faktem ze na dobrego lekarza trafic to ciezko ja mialam farta i mi sie udalo bo jestem bardzo zadowolona ale nie zawsze tak jest, z doswiadczenia ci powiem ze jak lekarz prowadzacy pracuje w szpitalu to jest o wiele lepiej i przychodzi sie pytac i udziela wiec niz szczatkowych informacji bo na obchodzie to byle predzej... TELESFORKA sliczne zdjatka na NK :):) i migaj kochana do lozka jak sie staranka zblizaja a mezus tez sie ucieszy jak przyjdzie z pracy a tu zoneczka w lozeczku czeka :P:P:P ja to zboczona jestem :P:P FASOLKA trzymaj sie dzielnie !! juz niedlugo utulisz swoje malenstwo :) matko ale ten czas przelecial :D dopiero mowilas ze w ciazy jestes a tu juz na ostatnich nogach... MILLA w ciazy to czlowiek inaczej reaguje ja bylam strasznie strachliwa i placzliwa ... trzymaj sie cieplutko :) i niech goleniem mozle lepiej sie M zajmie :P:P MIMI nie martw sie moze to tylko chwilowy kryzys, my sie z M tez teraz dluzo klocimy bo ja sie jakas nerwowa zrobilam i w ogole chociaz powiem ci szczerze ze z tym uciekaniem do mamusi to moglby sobie podarowac...glowa do gory i trzymaj sie dzielnie :D MALOLEPSZA, MEZATKA,MONIS, BETTY jak tam wasze malenstwa?? MARTUNIADIABLICA trzymam kciuki w tym cyklu zeby sie udalo :):) ANI, MILKA co z wami?? OMEGA, NELCIA buziaczki Voltare JUSTI jak tam Adrianek ?? dla wszystkich po duzym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Aisza, ja od poczatku uzywam butelek i smoczkow Nuka i Nina teraz nie chce nawet innego wziac do buzi ;) I mam to samo zdanie o pieluchach, tez raz kupilam Huggisy bo nie bylo Pampersow, tragedia :( A na ciemieniuche to slyszalam, ze dobry szampon Musteli..lub po prostu ja kapie Nine w Oilatum i nie uzywam szamponu zadnego ani mydla..no na niedziele tylko myje szamponem, zeby takie klapniete nie byly, to wtedy stoja we wszystkie strony a juz sa dlugie tak na 7-8 cm niektore, bo ona ciagnie sie za wlosy :D No i nie ma ciemieniuchy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Ale ja pisze po polsku, nie sa dlugie ze sie ciagnie, tylko dlatego ze urosly :P A stoja bo sobie sama funduje taki fryz ciagnac sie . Mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czytelnia Napisano Wrzesień 26, 2008 WItajcie dziewczynki przypadkiem dziś odkryłam kafeterię i ..mogę przycupnąć obok?Widzę,że tworzycie zgrany zespół;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Pewnie, wchodz, pisz , zawsze przyjmujemy wszystkich do naszego grona :) Witaj wsrod nas i przedstaw sie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czytelnia Napisano Wrzesień 26, 2008 Hmmm..Mam na imię Aga.Mam 3letnią córkę i Aniołka *17.07.2007 Dziękuję za przyjęcie do grona:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Nie ma za co dziekowac. Domyslam sie ze starasz sie o drugie dzieciatko. Przykro mi z powodu aniolka :( Dlugo sie juz starasz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 26, 2008 Ja musze zmykac, mam nadzieje, ze jeszcze pogadamy i bedziesz do nas zagladac. Buziaczki dla wszystkich. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czytelnia Napisano Wrzesień 26, 2008 No więc sprawa wygląda tak...przez rok nie dopuszczałam do siebie myśli o kolejnej ciąży teraz już inaczej podchodzę do sprawy i chciałabym ale i się boję.Moje dziecko zmarło w zasadzie do dziś nie wyjaśnionych przyczyn-urodziła się o terminie ale byla bardzo chora.I nie wiem jak sie teraz wziąć do zachodzenia w ciążę.No wiesz jakie badania itd.Na dodatek nie mam pojęcia do jakiego gina iść bo do obecnego jakoś nie mam przekonania.Może któraś z dziewczyn na tym forum miała robione badania kariotypu bo mnie ten temat interesuje, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 Aisza ---no to Bartulek - chłop na schwał :P miesiac szbybko minie i sie bedzie objadal nowymi smakami :) a tobie bedzie jeszcze lepiej - kolezanka moja na ciemieniuszkę poleciła mi coś co się nazywa Olejuszka z serii Skarb Matki, i to samo stosowałam u mojego małego podopiecznego w zeszłym roku - pomogło mu. Surfi - ahahah :D całkeim nieźle to wyszło - że twja córcia ma długie włosy bo se je naciaga :p heheh dobre dobre .... wiecie co mój M. to jakiś dziwny sie zrobił - bez przerwy łazi do pokoiku małego niby to pod pretekstem ze chce zobaczyc ile stopni na dworze - bo za oknem mamy tam termometr - i co ja nie patrze to on bierze balsam dla niemowlat i chlas sie nim po buzi smaruje :P dzis zaziorał ze szamponik mamy to stwerrzził ze jak wróci z pracy to sobie musi umyc nim głowe - ja mu mówie to moze jeszcze sudocrem wypróbj i papmersy czy dobrze chłoną :p - jak narazie to tylko oliwka go nie pociaga :P co ja sie z nim mam - :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fasolka81 0 Napisano Wrzesień 26, 2008 CZytelnia- ---witaj u nas no my tu rodzina taka spora jesteśmy :) - mam nadzieje, ze do niej dołączysz na dobre :) ja nie miaąłm takich badań tak ze sie nie orientuje w tym temacie - ale u nas pełnio jest ekspertek wiec moze któras cos wie o tym .... i nie badż nieśmiała - pytaj o wszystko i mów co tylko ci lezy na serduszku !! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
telesforka 0 Napisano Wrzesień 27, 2008 Fasolka-sudocrem i pampersy:D:D dobre Czytelnia witaj. Surfitka-z wloskami Ninki fajny ten tekst Ci wyszedl;) Buzki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Surfitka 1 Napisano Wrzesień 27, 2008 Fasolka, dostalam w prezencie komplet kosmetykow Johnsona, a ze jak powszechnie wiadomo uczulaja, wiec nawet ich Nince nie probowalam podawac..i kto zuzyl szamponik, zel do mycia, balsamik??? Tatus :P A odkad powachal Niny proszek do prania, chce by jego robocze nawet ubrania byly w tym prane..te chlopy naprawde maja cos z rycerza :o Czytelnia, niestety niepomoge. Tez nie wiem o co chodzi, chociaz wiem, ze na tematach o ciazy i macierzynstwie, w topiku o poronieniach sa dziewczyny ktore mialy robione to badanie. Jedynie moge podtrzymac na duchu i gleboko wierze w to, ze kolejna dzidzia urodzi sie zdrowa. A co ci mowili podczas ciazy? Wiadomo bylo juz cos wczesniej z usg, czy zapewniali, ze wszystko z dzidzia w porzadku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach