Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carrots6

Upośledzenie umysłowe

Polecane posty

Gość carrots6

Córka skończyła 16 lat i staje na komisję ZUS ma upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym .Może ktos wie która grupa inwalidzką mogą jej przyznać?

Walcz o co najmniej odpowiednik II grupy, czyli całkowitą niezdolność do pracy, inaczej córka nie dostanie żadnego świadczenia. Najlepsza byłaby pierwsza, ale ZUS potrafi nieprzyznać jej nawet osobie w śpiączce, więc może nie byc łatwo. PS. Całkowita niezdolmość do pracy oznacza wg ustawy niemożność wykonywania żadnej pracy w jej normalnych warunkach, bez dostosowania do niepełnosprawności wykonującego, dawna I grupa, czyli całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji oznacza dodatkowo niemożność zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjalno-społecznych bez pomocy innych osób.

Gość To chyba jeszcze zależy
od ilości punktów w skali IQ. Wiem, że bardzo się czepiają niestety.

Gość carrots6
Mam nadzieje ze wywalczę tą drugą grupę bo dochodzą jeszcze sprawy okulistyczne.

Gość Życzę powodzenia. Szczerze.
Mam nadzieję, że się uda. Biurokraci nie zdają sobie sprawy co to znaczy upośledzenie umysłowe. Wydaje im się, że jak ktoś potrafi czytać, to znaczy, że rozumie co czyta, że jak potrafi liczyc, to poradzi sobie w sklepie, że jak w ogóle żyje, to powinien pracować... Ehhh, przykre to jest...