Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stooonoga

żałoba narodowa

Polecane posty

Gość żarty nie żałoba
Być może nie wszyscy pamiętają ale pamiętam, kiedy zmarł I sekretarz partii L. Breżniew to była prawdziwa żałoba narodowa, stacje radiowe nadawały tylko muzykę poważną , stacje telewizyjne ( były dwie ) - tylko koncerty fortepianowe były lub Kulka grał na skrzypcach ............. itd, teraz to są żarty nie żałoba.

Stonoga podpisuję sie pod Twoimi słowami całą sobą. A ta zamiana filmów wczoraj to kpina: zamienili głupią komedię na głupią strzelankę i co to niby dało ? Nie puscili Rambo ale puscili inny - WTF ?? O_o Kompletnie nie rozumiem czegos takiego ...

teraz to jest to tylko i wyłącznie dobry sposób na zakręcenie ludziom w głowach... nie wiem co się dzieje w tym kraju...ale chyba jest źle... nie pamiętam Breżniewa,...ale to co się dzieje faktycznie żałoby teraz nie przypomina...śmierć Papieża dotknęła każdego z nas, śmierć górników nie jest tak bliska ludziom, którzy nie znają tamtejszych warunków i uważam że żałoby nie powinno być...może chwila zadumy, ale nie żałoba.

Gość KAJALA
żałoba jest ogłoszona w hołdzie tym 23 górnikom,którzy zginęli tragicznie.Nikt Was drogie panie nie zmusza do siedzenia w domu i zalewania się łzami. dnfjkf ----> widzę,że zazdrościsz im tych pieniędzy.Jeżeli tak,to wyjedz na Śląsk,idz do pracy w kopalni.Jak tam zginiesz to może Twoja rodzina "wzbogaci" się. Rodziny tych górników - ręczę Ci,wołałyby żeby ich bliscy żyli i byli z nimi.Żadne pieniądze nie są tyle warte co życie brata,ojca czy męża. I nie opowiadaj bzdur,że każdy zawód jest niebezpieczny. A w górnictwie musi pracować ktoś,żebyś Ty mogła cieplutko i wygodniutko żyć. Stooonoga - jeżeli ktoś bliski umiera kilka miesięcy,reszta rodziny ma czas żeby się z jego śmiercią oswoić. Nie jest to to samo co śmierć nagła.

A smierc przez pijanych kierowców ? przez sadystycznych rodziców ? przez pojebów ? Jest czas na oswojenie sie ? czy ich smierc jest gorsza bo nie jest tak medialna zwłaszcza przed wyborami ???

Gość lolekkk
Ja tez wspólczuje rodzinom ofiar-nie potrafie sobie nawet wyobrazic co moga teraz przezywac:/ ale nadawanie o tym non stop moim zdaniem jest jeszcze gorsze dla tych rodzin- bardziej dolujace, chyba juz sama tragedia jest wystarczajaco przykra dla nich a tu jeszcze gdzie nie przelaczyc to programy o tym. poza tym zgadzam sie z opiniami wyzej ze to nie jest powod od razu do zaloby narodowej a juz na pewno nie takiej ktora trwa kilka dni..i jeszcze ta zenada w telewizji -mowie o zmianach programu..rozumiem ze nie powinno sie nadawac audycji rozrywkowych itp ale dlaczego seriali nie ma- ze nie wspomne o tym ze jeden film zastepuja innym o podobnej albo nawet gorszej tamatyce, jezli juz to nieadekwatnej do sytuacji:/

Gość KAJALA
każda śmierć jest tragiczna.I każda rodzina nią dotknięta przeżywa tragedię. Jednakże kiedy taka tragedia wydarza się w sposób masowy (23 osoby jednorazowo to chyba dużo?) jeżeli są to ludzie,którzy pracują w tak ciężkich warunkach i bynajmniej nie jest to ich prywatny biznes to wydaje mi się,że zasługują na to,żeby pochylić głowę.Trzy dni to naprawdę niewiele.

\"Jednakże kiedy taka tragedia wydarza się w sposób masowy (23 osoby jednorazowo to chyba dużo?) j\" aaaa czyli wazniejsza jest po prostu ilosc ... ? :O

Gość lolekkk
jak widac kazdy ma swoje zdanie na ten temat i nie chodzi tu o to kto ma serce a kto jest bez serca-po prostu inny poglad na sytuacje- ot co. nikt nie mowi ze to nie jest straszne to co sie stalo ale...no wlasnie nie bede sie powtarzac.

jesteście bez serca zjedz chodz raz na dół to zobaczysz jak tam jest:( ale ludzie są okrutni bez serca szczególnie ci na kafe bo młodzi i tyle nic nierozumieją każdy z was by zrozumiał jakby mieł tam ojca czy brata:( lub męża

Gość pychotka za 6 zl
tych sms'ow zupelnie nie rozumiem.ciagle puszczaja w radiu reklame, zeby wspomoc rodziny gornikow.wydaje mi sie, ze pomoc, ktora otrzymaja od rzadu jest juz chyba wystarczajaca.jest mi naprawde bardzo przykro z powodu tragedii, ktora sie wydazyla i nie zazdroszcze nikomu tych pieniedzy, bo one sa niczym w porownaniu do tego co ci ludzie teraz przezywaja.jestem jednak zgodna co do tego, ze smierc innych ludzi, ktorzy na codzien gina w roznych wypadkach tragicznych lub mniej tragicznych, jest tez ciosem i wielka rozpacza dla rodzin.dlaczego innym nie pomaga sie w takim stopniu, trzeba byc gornikiem by wzbudzic wspolczucie u innych?

Gość który warszawiak to
zrozumie byle ma ciepło w domu wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Gość ja mieszkam na slasku polowa
mojej rodziny to górnicy i ja rozumiem to bardzo dobrze i najbardziej rozumie kogos takiego jak stonoga, bo babka ma w 100 % racje

Gość lolekkk
oj na litosc boska kazdy to rozumie..

Gość Deana
Gdybyśmy chcieli ogłaszać żałobę narodową z powodu każdego zabitego w wypadkach samochodowych,to kaka żałoba musiałaby trwać cały rok.To by dopiero była bzdura. Zgadzam się z Kajalą,że śmierć 23 osób zasługuje na hołd ze strony rodaków.Ale jak widać nie dla wszystkich jest to jasne.

Gość pychotka za 6 zl
ok zaloba zaloba ale wytlumaczcie mi dlaczego zbieraja pieniadze na rodziny gornikow?przeciez juz rzad zaoferowal im swoja pomoc.w naszym kraju jest wiele osob, ktorym taka pomoc by sie przydala ale do nich nikt nie wyciaga reki, dlaczego????

Gość lolekkk
dla mnie jest to jasne ale i tak mam swoej zdanie w tej kwestii.

Ci ludzie - gornicy - narazaja wlasne m.in. po to, zebycie mogly tu sobie slodko pierdo**c - nie zapominajcie ze prawie caly prad w tym kraju pochodzi z elektrowni weglowych!! Dzieki temu jest nam cieplo, dzialaja telefony, telewizja, tramwaje, mamy biezaca wode, dzialaja windy, komputery, lodowki, zmywarki, pralki, kuchenki elektryczne, mikrofalowki, lokowki, prostownice, suszarki do wlosow i wszystko to czego wam do szczescia potrzeba... Ale niektore tepaki tego nie rozumieja... sprobujcie sobie wyobrazic dzien, w ktorym nie ma pradu, wody, gazu i ciepla... co wy byscie zrobili/zrobili? A wlasnie po to zeby to wszystko bylo rzesze ludzi codziennie narazaja zycie... czy wy wiecie co czuja matki i zony tych ludzi? Jak ludziom staja w jednym momencie serca gdy na kopalni zawyje syrena? Pochodze z Pomorza, na Slasku nigdy nie bylem i sie nie wybieram, ale do kurwy nedzy rozumiem tych ludzi.

Gość smsy się wysyła
i na tym w większym stopniu zarabiają sieci telefonii komórkowej a tylko część (pewnie mniejsza część) idzie na cel na który są wpłacane - tak sądzę

operatorzy telefonii oraz operatorzy uslug audioteksowych zazwyczaj w takich wypadkach rezygnuja z dochodu. Odlicza tylko faktyczne koszty obslugi... A pomoc trzeba, bo Ci gornicy nie byli objeci zbiorowymi ukladami i ich rodziny dostalyby naprawde niewiele. A tak swoja droga jeszcze jedna refleksja... srednia dozywalnosc w tej grupie zawodowej o ile pamietam nie przekraczala 55 roku zycia...

Gość magdalena s.
sami wybrali sobie taki zawod

plec, miejsce urodzenia i czas tez wybrali sami? czy wiesz jakie byly perspektywy na SLasku jeszcze kilka lat temu... teraz to mozna rzeczywiscie mowic o wolnym wyborze, ale jeszcze kilka-kilkanascie lat temu wyboru nie mieli...? tepa krowa.

Gość magdalena s.
no wybacz ale zdawali sobie chyba sprawe z niebezpieczenstwa jakie niesie ze soba ich praca.nie tylko gornictwem sie zyje, mozna zarobic na rodzine w innym miejscu.

Gość mgr Roman
tragedia sie stała - fakt ale swiadomie zjeżdżali pod ziemię,podpisali umowy ze swoja firmą,wiedzieli czym ryzykuja uważam za grube nieporozumienie ogłaszanie załoby narodowej i całego tego cyrku z pomocą dla rodzin wspólczucie tak,odszkodowania tak ale wladza teraz pracuje na pieniądze...a to z kancelarii Prezydenta, a to z Caritasu,a to od Minister Pracy... codziennie giinie tragicznie nie ze swojej winy ok 150 osob,jak sie czuja ich rodziny ? Praca cięzka owszem,często ponadf ludzki wysiłek ale przecież nie zarabiali jak kasjerka w markecie :o wszystko to grubymi nićmi szyte i żałosne jak zwykle najbardziej cierpia Rodziny zmarłych

Moze Ci 21letni chlopcy mieli jakis wybor, ale zdecydowali sie zejsc na dol, ale powiedz to rodzinie tego 59letniego gornika... no wytlumacz to im! No slucham... co mogli zrobic Ci ludzie w latach 70tych, 80tych? Wyjechac na Zachod? Zalozyc dzialalnosc? No co?

Gość Faryzeusze
Jak zmarł nasz ukochany ojciec święty mówiliście tak samo: że nie chcecie tej żałoby, za dużo o tym w mediach, po co to wszystko itp itd. Jak ktoś przezywa śmierć bliskich osób, to i tak nie potrafi myśleć o niczym innym. Fakt, że dziennikarze żerują na nieszczęściu tych ludzi, tego nie popieram, ale żałoba jest jak najbardziej uzasadniona. Chodzi o to, żeby przez te kilka dni przemyśleć tę sprawę i może...czegoś się nauczyc.

Gość mgr Roman
mogli się przekwalifikować

Gość magdalena s.
Wlasnie, smiac mi sie chce jak piszecie, ze gornicy zarabiaja malo.Jest to dobrze platny zawod, a pracujac w szczegolnie trudnych warunkach narazajac zycie zarabiaja jeszcze wiecej.Wiem bo mam kilku gornikow w rodzinie i z pewnoscia biedy nie klepia.Pracujac na duzej glebokosci w niedlugim czasie mozna sobie dom postawic.Wiec wybaczcie ale trzeba sobie zadac pytanie, co jest dla nas wazniejsze, zycie czy pieniadze.

tak... magYstrze... mogli sie przekwalifikowac - najlepiej wszyscy...