Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość optikuska

pytanie o soczewki

Polecane posty

Gość optikuska

Bylam dziś u okulisty. Za tydzień idę na naukę zakladania soczewek i od razu dostanę moje pierwsze soczewki. (miesięczne ) Czy mam też sobie kupić taki plyn do czyszczenia soczewek? Zapomnialam się zapytać okulisty a nie wiem czy nastawiać się na kolejny wydatek. 115 zł soczewki(6szt) i badanie 40 zł to już trochę sporo.

Gość taka-ja
Mozesz zapytać okuliste czy mozesz u niego kupić płyn, zeby nie biegać juz po miesice, bo oczywiście musisz go posiadać, gdyż jest podstawą do użytkowania soczewek, które przeciez zamierzasz nosic aż miesiac :)

Gość optikuska
dzięki za odpowiedzi:) A ile kosztuje taki płyn, tak ok?

Gość agataaaaaaaaaaa
http://www.allegro.pl/search.php?string=ats&category=12934&country=1 wejdz sopbie i zobacz ja zawsze kupuje na allegro bo roznica w cenie ogromna w sklepie musisz liczyc za duzy plyn 360 ml ok 55 zl ( plyn do ktorego nie trzeba nic dokupywac, bo do tanszych plynow trzeba jeszcze tabletki odbialczajace) patrz na to zeby byl to plyn typy all in one

Gość plyn to podstawa
polecam allegro - tam mozesz kupic promocyjne opakowania, czyli 2 w cenie jednego i do tego jakis gratis (np. opti free bylkiedys sptrzedawany z apaszka).

Gość taka-ja
Nie wiem jak to jest u innych, ale ja u swojej lekarki płacę 50 zł za płyn, który starcza mi naprawdę na długo (ostatni wyrzuciłam po ponad 5 miesiacach użytkowania, a było jeszcze troche w butelce, tylko jest zasada ze taki płyn można użytkowac nie dłużej niż pół roku) pozdrawiam :)

Gość Samusionka
a jeszcze poproś, zeby ci dali na promocji taki malutki płyn na początek, często mają dla nowicjuszy. I jeśli mogą to niech ci też dorzucą blister takich soczewek jednodniowych - dla początkujących jednodniowe są niezłe bo nie ma strachu, że przy wkłądaniu czy wyjmowaniu ją podrzesz etc. i są zazwyczaj jeszcze cieńsze niż zwykłe więc się je mniej czuje - chociaż przez to ciężej też zakłada bo niemal niewidoczne. Np. Johnson Moisty są delikatne, ale się leją tak na rękach jak szmatki i ciężko się na nich nauczyć, ale za to potem są wygodne :) Z kolei o2optix CIba Vision są super z tych miesięcznych, ale teraz widziałam że jakieś nowe Acuvue tez się takie oddychające pokazały (nie wiem tylko czy miesięczne czy tak jak większość Acuvue dwutygodniowe tylko - sprawdź bo potem nieźle się można na porównywaniu cen przejechać ;) A potem jak ci sie spodoba to już będziesz chciała kolorowych próbować i innych :) A - i jescze jeśli będziesz na Allegro kupować, zwróć uwagę, czy teju podejrzanej serii ReNu jescze aby tam nie mają, zawsze trzeba daty produkcji posprawdzać i czy produkt na polski rynek jest robiony bo zachodnie mają czasem inne standardy i oznakowania. A tu jescze wklejam linka do testu wprawdzie producenta szkieł okularowych a nie soczewek, ale sądzę, że do badania przed soczewkami też się przyda :) http://epliki.waw.pl/www/_flash/EssilorCVT.html

Gość maiden
Soczewki są git, ale lubię mieć i okulary zdecydowanie szybciej i wygodniej się je nakłąda i zdejmuje:) Mam takie z tej firmy co to ten test robi czyli essilor i szkła som rewelacyjne, czyszczą się cudnie i w ogóle są super, ale soczewki też lubie

Gość Rozklapciana
A ja zdecydowanie stanę po stronie okularów bo sie bardziej opłacają po prostu...nawet jak zaszaleję i kupię sobie oczki z oprawkami Lagerfelda i skzłąmi essiolr i wydam na to 600 to i tak ogólnie wychodzi mi 10 miesięcy chodzenia w soczewkach...samo się narzuca rozwiazanie...

Gość JarmA
To jest rzeczywiście finansowo słuszne bo sama mam takie okulary no z innymi oprawkami:) Ale oprócz tego mam też w kosmetyczce szkła kontaktowe jakby coś mnie napadło i chciałabym sobie ponosić. Kupiłam sobie jednodniowe i mam na zmiankę jakby co.

Gość JarmA
No dobre szkła to oczywiście podstawa jest na pewno przy okularach. Soczewki mam dobre bo Ciba vision i szkła też bo mam chyba właśnie te essilor. Wg mnie nie ma co oszczędzać na okularach, to jest zbyt poważne a koszty naprawdę nie zmieniają się tak bardzo przy gorszej jakości szkłach. Jedynie co to oprawki mogą je znacznie podnieść, koszty w sensie:)

Gość a nawet jesli jest to co
ja nosze soczewki miekkie miesieczne. Jedna butelka płutu kosztuje 50zł i starcza na ok 4 miesiące. para soczewek 30zł.

Gość Yyyyyyygh
No dobrze, rzeczywiście można znaleźć niedrogie soczewki i niedrogi płyn, ale w dwóch kwestiach nadal "przegrywa" z okularami: Cena i Komputer. Okualry na dłuższą metą okazują się tańsze, a do komputera soczewki jakby się nie nadają, oczywiście nie twierdze że są same w sobie złe bo je lubię ale do kompa zdecydowanie okulary!

Gość euflorie
jasne, ze musisz kupic plyn! ja osobiscie polecam Solo, a wyprobowalam juz chyba wszystkie dostepne plyny na rynku :)