Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość królik czy świnka

świnka morska, czy królik?

Polecane posty

Gość królik czy świnka

chcę sobie kupić zwierzątko, ale mam dylemat, czy ma to być świnka morska, czy królik miniaturka. Może ktoś miał jedno lub drugie, albo oba:) chodzi mi przede wszystkim o to, które zwierzątko jest bardziej kontaktowe.

Gość cibo matto
Z moich doświadczeń wynika, że świnki są bardziej kontaktowe :) Poza tym królik jakoś bardziej śmierdział...

Gość królik czy świnka
dzięki wielkie:) a jak sie ma sprawa z załatawianiem? bo słyszałam, że królika można nauczyć załatwiania się do kuwety. Opiszcie jeszcze jak mozecie swoje wrazenia co do Waszych świnek i królików

Gość królik czy świnka
moja znajoma ma szynszyla i raczej bym nie chciała. Faktycznie nie śmierdzi, ale nie jest zbyt kontaktowy, jak się go wypuści to praktycznie tylko skacze po ścianach i nie daje sie praktycznie w ogole trzymac na rekach

Gość doradzam Ci
swinke morska!! mialam krolika i swinke. Krolik zezre Ci kable, dywan, gryzie co popadnie, rowniez palce i sra jak najety, swinke mozna przytulic, jest slodziutka, kwicze jak slyszy ze ktos wchodzi do domu, kwiczy jak chce jesc i zeby ja wyciagnac! Swinki sa przeslodkie i polecam :)

Gość uppa
Mam 3 świnki (niedlugo więcej :-D ). Kontaktowe, maja swoje humorki ,smieszne są w ogóle. Uwielbiają wyscigi po pokoju, mozna pęknąc ze śmiechu, patrząc . Karmienie nieskomplikowanee,smierdza---tylko jesli własciciel zaniedba czyszczenie klatek.Sikaja raczej w 1 miejscu, kupkają , gdzie popadnie, ale to takie suche bobki. Jesli planujesz 1 swinke---b. szybko się do Ciebie przywiąże (bo w grupce sa bardziej samowystarczalne). Jedna uwaga --- musisz zapewnic swince wolną przestrzen gdzies w mieszkaniu,żeby sobie polatała.Najlepiej bez dywanów, łatwo zmywalną.I musisz uwazac na przeciagi.

Gość królik czy świnka
chyba mnie przekonaliście do tej świnki morskiej:) jak kupie (mysle ze w poniedzialek) to opisze Wam wrazenia:)

Gość uppa
aha, i polecam swinke rozetkową

Gość królik czy świnka
a właśnie, bo są jeszcze przecież odmiany, krótkowłosa, długowłosa i ta trzecia, tylko nie pamietam jak sie nazywa. To jest wlasnie ta rozetkowa?? ona mi sie najbardziej podoba, myslicie ze mozna ja normalnie kupic w sklepie zoologicznym czy trzeba u hodowcy??

Gość królik większy
-więcej mięska ! :D

Gość królik czy świnka
o tak właśnie o tą mi chodziło, uppa dziękuje bardzo:)

Gość uppa
Swoje rozetki kupilam w zoologu, jedna tylko miała chorą skórę, ale 2 wizyty u weta i wyleczona.Peruwianki sa najdroższe i chyba najbardziej wymagające

Gość uppa
..skąd jestes? za parę tygodni będę miala male ;-)

Gość królik czy świnka
jestem z łodzi:) bardzo chetnie bym kupila mala rozetke:)

Gość uppa
to za daleko :-( ale życze powodzenia w wyborze ;-)

Gość ja ma królika
i moge powiedziec tyle; -trzeba regularnie sprzątac klatkę bo inaczej śmierdzi -królik załatwia sie w jeden kąt klatki, nigdy nie zdarzyło mi się aby zrobił kupke albo siku gdzie indziej -jest kontaktowy i reaguje na swoje imie, okazuje uczucia poprzez lizanie -lubi sie popisywac, robi wtedy bardzo wysokie skoki pezez cały pokój -nadgryza wszystko co popadnie, książki, kable (3 razy go pokopał prąd i dalej skubanic to robi) meble, dywany więc trzeba go pilnowac, jesli od samego początku bedziesz go karcic za takie zachowania to jest szansa, ze nie bedzie tego robił - jak się zdenerwuje to tupie -nigdy mnie nie ugryzł -lubi spacery na trawie, ale musi miec albo duży kojec, albo smycz i szeleczki

Gość kot i pies

Gość uppa
..a niby jakie? Sama z siebie nie śmierdzi.Chyba ze ma własciciela fleję.

ja miałam 2 świnki z czego pierwsza byla krótkowłosa a druga rozetka; ta pierwsza była niesamowita a po drugiej odechciało mi się świnek :o (niesamowity dzikus! mam wrażenie że nie dała się oswoić) Jakiś czas później grzebiąc na stronkach o gryzoniach wyczytałam że te krótkowłose są bardziej inteligentne i przyjazne. Może coś w tym jest.. :)

Gość Anka jakaś tam
zdecydowanie KRÓLIK i jeszcze raz królik. jak się go dobrze przypilnuje nic nie przegryzie,a przegryźć może i świnka morska. króliczki są śliczne, pychate i kochane. jak się zaprzyjaźni to będzie kicał za tobą. są super!

Gość świnka jest kochana
wita cię jak wracasz do domu ;) Bardzo przywiązuje się do ludzi

Gość Anka jakaś tam
KRÓLIK!!!!!!!!!!!

Witam. Ja miała kiedyś świnki morskie, a teraz od 5 lat mam króliczka miniaturkę. I mogę bez Zadnych oporów powiedzieć że wole jednak króliki.Ja mam z nimi lepszy kontakt. Lubię jak mój liże mnie po nosie.Jak wracam do domu to stoi już przy misce i czeka na jedzenie:)))))))). Ja uwoelbiam swojego króliczka. I to nie prawda że z nimi jest gorszy kontakt.Z czystościo też nie jest źle. Ja swojemu sprzątam co 2 dni i wcale nie śmierdzi.Jeśli może przypadkiem zdecydujesz się na króliczka to nie kupuj tych w sklepach tylko znajdź jakąś hodowlę.Bo te ze sklepów są bardzo horowite.Wystarczy jakaś infekcja i kaput.A mój nie chorował jeszcze ani razu.Tylko pamiętaj żeby to była miniaturka,bo inaczej nie zmieści ci się w klatce ;).Ja kupiłam na stadionie od dziadka,a ten mi powiedział co mu dawać do jedzenia.Broń Boże nie te mieszanki co są w sklepach,bo tuczą.Ja np. daję mojemu płatki owsiane,uwielbia je.

Gość llllll
Ja mam królika. Gryzie kable, mnie, i wszystko co się da radzę kupić świnkę morską

Gość zuzka9991
Wiesz świnka morska też może gryźć kable i wszystko w koło :) Miałam dwie świnki kiedyś więc wiem jak potrafią nabroić ;) Teraz planuję zakup szynszyli. Muszę jednak najpierw zaopatrzyć się w akcesoria dla niej. Widziałam, że karma dla szynszyli jest na http://allezoo.com.pl/240-Pokarm-dla-szynszyli Ma dobry skład i nie kosztuje wiele. Będę musiała się jeszcze rozejrzeć za poidełkiem i reszta rzeczy.

Gość gość
Tylko świnka morska. Jest bardzo kontaktowa, poznaje domowników.

Gość gość
Tylko swinka mniej śmierdzi jest słodsza i nie gryzie nie drapie