Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agaata

pij MLEKO bedziesz KALEKA

Polecane posty

nie wiem czy staje sie \"trendy\", mysle, ze ludzie coraz bardziej sluchaja wlasnie coraz to nowych teorii zamiast siebie. Gdyby mnie odrzucalo od mleka to nikt by mnie nie zmusil do jego picia i bylabym pewna, ze to dla mnie niezdrowe. Ale np mi zawsze odmawiano mleka w dziecinstwie, choc bardzoe je lubilam, bo rzekomo mialam alergie, teraz je pije od lat i jakos nie mam zadnej alergii, choc rodzice nadal jak widza, ze pije mleko, to mnie przed nia ostrzegaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
Moja znajoma uwielbia pić mleko (pije ok. 1 litr dziennie mleko UHT) twierdzi że jej nie szkodzi, tylko dlaczego ma ciągłe zapalenia stawów i żylaków w nogach - być może przyczyną jej chorób jest właśnie picie słodkiego mleka - lekarza reumatologa nigdy nie interesowało to jak ona się odżywia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plotek
MLECZNY „NAŁÓG" śaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym juŜ osobnikiem nie spoŜywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją Ŝyją dwa razy dłuŜej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione specjalnym poŜywieniem, które ze smakiem zajadają nasi ulubieńcy. Sami więc Państwo widzicie, Ŝe gust naszych pupilków jest zmienny. Podstawowa róŜnica między mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartość białka — kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbędna cielakowi, by mu rosły kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie ma kopyt ani rogów, dlatego teŜ, Ŝywieniowe normy białka są jawnie zawyŜone. Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, poniewaŜ określony gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których dostarczamy spoŜywając produkty roślinne. W mleku kobiecym białka — kazeiny jest mało, zaledwie 0,2%. W krowim mleku znajduje się mało Ŝelaza, dlatego teŜ cielak Ŝywi się trawą. W tym celu natura specjalnie przystosowała organy trawienne cielaka, które pozwalają mu strawić mleko i trawę oddzielnie. Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do Ŝołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków Ŝołądkowych ścina się, tworząc coś przypominającego twaróg. Ten „twaróg" oblepia cząstki innego pokarmu znajdujące się w Ŝołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się. Zjawisko to, często powtarzające się, moŜe spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Stąd teŜ pytanie: po co zamieniać swój organizm w „fabrykę - przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele energii na proces trawienia? 91 Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1 — 2-letnie ma juŜ paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest Ŝadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę. Od tej chwili krowie mleko staje się dla organizmu produktem cięŜkostrawnym. Wapń, tłuszcz i cholesterol Nikt nie podwaŜa faktu, Ŝe mleko zawiera duŜo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najwaŜniejsze — jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm. W mleku występują tłuszcze zwierzęce — a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego teŜ mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka — tylko w 20%. W prasie zachodniej dawno juŜ pisano, Ŝe zaobser wowano tendencję rezygnowania ze spoŜywania tłustego mleka i coraz częściej spoŜywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki — znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich zmniejszenie? Co się tyczy kwaśnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i Ŝółtego sera, to te produkty moŜna spoŜywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spoŜywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, Ŝe bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych juŜ zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem. Niestrawna kazeina NaleŜy brać pod uwagę jeszcze jeden waŜny fakt. Obecnie mleko jest szkodliwe, szczególnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczeń. Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny (promieniotwórczy) pierwiastek — stront-90. Niektórzy lubią dodawać mleko do kawy, herbaty. Lepiej tego nie robić, poniewaŜ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się. Kazeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina „klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu. Znakomity uczony — specjalista do spraw Ŝywienia, znawca diet — H. Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości, a doktor Walker dodał: ... i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli). Informacja w mleku W bioenergetyce istnieje teoria — kaŜdy produkt Ŝywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swoich „narodzin", rozwoju, dojrzewania itd. — jednym słowem kształtuje w człowieku „naturalny instynkt zachowawczy". Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia sobą mleko krowie, nietrudno się domyślić. Mądrzy jogowie, Ŝeby nie spoŜywać krowiego mięsa i nie pić mleka uczynili krowę „świętą". Nawyk picia mleka w duŜych ilościach, szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat, przywędrował z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odŜywki mleczne) i „obdarowywali" nim kraje Trzeciego Świata. Całej tej akcji towarzyszyła szeroko reklama o poŜytkach płynących z mleka. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plotek
te dziwne znaki "ż", a tekst pochodzi z ksiazki Tombaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja niestety też lubię
lubiłam bardzo pić kakao i tak sie przyzwyczaiłam że piłam codziennie. Chyba z rok temu znalazłam ten artykuł o mleku i niestety musiałam odstawić kakao a było to trudne :( Wciąz tęsknię za cowieczornym kakałkiem :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mauskaaniiiiii
moja córka ma 12 lat, tez nie moze pic mleka??? TO jak urosnie?!!!!! :|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jezus jak czytam takie teksty
to mnie skręca bardziej niż po tym mleku. "koty które piją mleko żyją 2 razy krócej, co zostało udowodnione przez naukę" Gdzie te dowody? co to za nauka? Chyba te jego radziecke uniwersytety magii i czarów to udowodniły. I dalej hity że tłuszcz ze słonecznika przyswaja się w 80% a z mleka w 20%. Boże skąd ci ludzie to biorą, chyba wymyślają sobie na poczekaniu. "W prasie zachodniej pisano", "zaobserwowano". Pseudo-naukowe wypociny dla mas, podobnie zresztą jak większość tego artykułu o mleku. Po jednych pieniądzach sę te rewelacje i te tombaki też.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
Trawienie mleka przez dorosłych jest niezwykła zdolnością Europejczyków Paweł Szablewski, 05.05.2007 Mleko uważane jest za jedno z cenniejszych produktów odżywczych. W pełni dotyczy to jednak tylko małych dzieci. Dla wielu dorosłych z powodu braku możliwości trawienia zawartej w mleku laktozy jest co najmniej niezdrowe. Jak wykazują badania "mutanci", którzy jako pierwsi zdobyli możliwość trawienia mleka musieli uzyskać wiele korzyści ewolucyjnych, ponieważ szybko rozprzestrzenili się w swych rodowitych populacjach. Dzisiaj większość osób pochodzenia europejskiego, szczególnie z terenów Europy północnej i środkowej, może pić mleko i cieszyć się jego walorami odżywczymi przez cały okres swojego życia. Na przykład w Szwecji obdarzonych tą mutacją jest prawie 100% mieszkańców, w krajach na wysokości Wielkiej Brytanii 95%. W całej Europie mleko nie jest wskazane jedynie dla 10 % dorosłych obywateli. Powoduje u nich biegunki, wzdęcia, bule brzucha. Powodem jest brak możliwości trawienia cukru mlekowego - laktozy. Osoby te spokojnie mogą jeść sery, jogurty czy produkty o obniżonej zawartości laktozy. Ale reklamy "pij mleko będziesz wielki" są dal nich stanowczo nie wskazane. Wskazania te dotyczą większości mieszkańców Afryki, Azji i rdzennej ludności Ameryk. Jak wskazują badania DNA osób żyjących w neolicie, około 7 tysięcy lat temu, proporcje ludzi mogący i niemogących pić mleko w Europie wyglądały całkowicie odwrotnie. Przypuszczalnie jedynie około 10% mieszkańców posiadało zdolność trawienia laktozy. Za rozkład laktozy odpowiedzialny jest enzym jelitowy laktaza. Według założeń ewolucji wszystko co nie jest potrzebne stanowi koszt dla organizmu, którego należy się pozbyć. Zmniejsza szanse przeżycia, a więc eliminuje osobniki nim obciążone. Laktaza bardzo przydatna w najmłodszych okresach naszego życia, z wchodzeniem w dorosłość i zmianą zwyczajów żywieniowych, ma coraz mniej szans na spotkanie z mlekiem. Dlatego u większości ludzi jej produkcja ulega stopniowemu wstrzymaniu razem z wychodzeniem z okresu dziecięcego. Jednocześnie zawierające laktozę produkty, mleko, zaczyna być dla nich niestrawne. Badania przeprowadził zespół Joachim Burger z University of Mainz, w Niemczech. Do analiz udało się zdobyć 55 próby DNA z ośmiu szkieletów datowanych na 5840-5000 p.n.e. Szkielety pochodziły z wykopalisk w Niemczech, Polsce, Litwie i Węgrzech. Próby do poszukiwań DNA pobierano z nawierceń kości i zębów. W każdej z prób poszukiwano genów odpowiedzialnych za produkcję enzymu laktazy. Okazało się, że żadna nie zawierała formy genu pozwalającej trawić laktozę w wieku dorosłym. Może to oznaczać, iż w tym okresie gen ten był wyjątkowo rzadki. Pełne poparcie tego wniosku wymagałby jednak szerszych badań. Cecha determinująca zdolność trawienia laktozy związana jest z allelem (forma genu) dominującym. Według badaczy mutacja musiała się pokazać jakieś 20 tysięcy lat temu ale szybko rozprzestrzeniać się wśród ludów Europy zaczęła około 7000 lat temu. Na ten okres datuje się także rozwój rolnictwa w Europie. Mleko było łatwo dostępne przez cały rok. Dla ludów północy oznacza to także dodatkowe porcje wapnia, co przy mniejszych ilościach słońca i przez to słabszej produkcji witaminy D (odpowiedzialnej za gospodarkę wapnia i fosforu w naszym organizmie), jest szczególnie cenne zwłaszcza w okresie zimowym. Jest to jeden z najlepszych przykładów jak rozwój cywilizacji czy nowej kultury może zmieniać nasze geny. Początki hodowli bydła są datowane na około 10 tysięcy lat temu. Mutacja więc miała około 400 generacji do rozwinięcia się i rozprzestrzenienia wśród dzisiejszej ludności. Patrząc na powszechność jej występowania wśród ludności europejskiej, jest to okres bardzo krótki. Oznacza to, że musiała być bardzo korzystna dla posiadających ją osobników i była silnie wspomagana przez procesy selekcyjne np. niedostatki jedzenia. Szeroko rozprzestrzenioną, zdolność trawienia laktozy mają także niektóre szczepy ludów afrykańskich, których kultura związana jest z hodowlą bydła. Trudno jednak jednoznacznie odpowiedzieć czy jest to ta sama mutacja czy tylko tak samo się rozwinęła. Potwierdza natomiast hipotezę o zmianach w genach w odpowiedzi na zmiany cywilizacyjne czy kulturowe w społecznościach ludzkich. Źródła: - nature.com, Ancient DNA solves milk mystery, 2007.02.26, - J.Burger i inni, Absence of the lactase-persistence-associated allele in early Neolithic Europeans, PNAS, 2007.03.06, vol 104, no 10, 3736-3741; - E.Hollox, Evolutionary Genetics: Genetics of lactase persistence – fresh lessons in the history of milk drinking, European Journal of Human Genetics, 2005, 13, 267–269;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
Pół litra mleka dziennie może zapobiegać cukrzycy Wypijanie codziennie pół litra mleka zmniejsza zagrożenie zespołem metabolicznym i chroni mężczyzn przed cukrzycą oraz chorobami serca - informuje "Journal of Epidemiology and Community Health". O zespole metabolicznym mówimy wtedy, gdy u danej osoby występują co najmniej 2 z problemów takich jak, podwyższone ciśnienie tętnicze, podwyższony poziom glukozy we krwi, podwyższony poziom insuliny, podwyższony poziom tłuszczu we krwi i otyłość. Naukowcy z University of Cardiff przez 20 lat prowadzili badania na 2375 mężczyznach w wieku od 45 do 59.Analizy ujawniły, że występujący u nich zespół metaboliczny zwiększał ryzyko zgonu o 50 proc., zaś cukrzycy - aż czterokrotnie. Okazało się jednak, że zespół metaboliczny był o 62 proc. rzadszy w przypadku mężczyzn wypijających minimum pół litra mleka dziennie, zaś o 56 proc. rzadszy w przypadku spożycia innych produktów mlecznych. Ogólnie, im więcej produktów mlecznych spożywali mężczyźni, tym rzadziej występował zespół metaboliczny Zgodnie z zaleceniami ekspertów w dziedzinie żywienia, dorosła osoba powinna spożywać 2-3 porcje produktów mlecznych dziennie. Porcja odpowiada na przykład kubeczkowi jogurtu albo kawałkowi sera żółtego wielkości pudełka od zapałek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
Cytat z artykułu: " Proszę, nie pij Nie chodzi jednak tylko o laktozę. W 2001 roku nowozelandzki badacz doktor Corrie McLachlan ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko, a właściwie zawarta w nim kazeina (rodzaj białka), jest przyczyną chorób serca. Wnioski naukowca umieszczono w międzynarodowym internetowym serwisie o wymownej nazwie "No milk page" (strona bez mleka). Do odwiedzenia serwisu, na którym znalazło się wiele publikacji, ostrzegających ludzi przed piciem mleka z różnych powodów, do dziś zachęca na swojej stronie internetowej zespół lekarzy III Kliniki Chorób Dziecięcych Akademii Medycznej w Białymstoku".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plotek
Chyba nie myslisz, ze naukowcy amerykanscy czy brytyjscy napisza, ze mleko jest szkodliwe???? Jogurty, kefiry, chudy twarog to inna para kaloszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jezus jak czytam takie teksty - przecież przytoczono zrodlo tego teksu - czyzby mleko zepsulo Ci wzrok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
to wszystko sa przetwory mleczne,tylko kwasne mleko,serwatka,są nam bardzo potrzebne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
Krytycy zawsze sie znajda i krytyka jest wazna, a mleko, tak jak i wszystko inne, nie jest bez wad. Jednak zdecydowana wiekszosc naukowcow (z calego swiata) przynaje, ze mleko jest zdrowe i wiecej z niego pozytku niz szkody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
To nie naukowcy tylko cała baza zajmujaca sie produkcja i dystrybucja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
mleko nie popsulo mi wzroku, bo go nie pijam - nie lubie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
No widzisz biotechnolog,nie lubisz:)a dlaczego zachęcasz innych by się truli????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jezus jak czytam takie teksty
źródło tekstu czyli Tombak, a skąd Tombak bierze swoje rewelacje o kotach żyjących 2 razy krócej i inne bzdety? Oprócz rosyjskich i ukraińskich znachorów, których książki sprytnie powiela i wydaje w Polsce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
to sobie poczytaj opracowania naukowe na temat mleka, prawie wszyscy biotechnolodzy sa za (osobiscie nie znam zadnego przeciwnika). Oni moze tez sie nie znaja, tylko ta garstka lekarzy ma racje? Cala reszta sie myli? Ja mimo wszystko wierze sprawdzonym autorytetom naukowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
nikogo nie zaczecam zeby sie trul tylko pisze co na ten temat mowi nauka. A nauka mowi, ze mleko jest zdrowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
Ale Ty biotechnolog jestes naiwny:)tu nie o mylenie chodzi tylko o wielkim molochu biznesowym w którym wszyscy maja udział:)tak samo jest z farmacja i cała tą baza medyczna:)heh naiwnosc ludzka nie zna granic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
Nauka tak mówi jak jej zagraja forsa:)ale ty jestes naiwny:)biotechnolog,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żadna inna para - masz rację z a naiwnością :) analogicznie ginekolodzy polecaja tabsy anty jakby byly \"dobre na wszystko\", o roznego rodzaju zestawach witamin nie wspominając...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fredyyy
to co ja mam zrobić??? piję 1 szklankę mleka dziennie rano + jogurt. mam z tego zrezygnować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
No bo taka jest prawda,dzis liczy sie tylko udział w pieniadzach a nie dobro klienta czy pacjanta,ci ostatni to tylko maja byc dostarczycialami forsy,reszta nie jest wazna:)heh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość argument z pupy
no tak za mlekiem stoi kasa! Super argument. To w takim razie za nachalnie ostatnio lansowaną zieloną herbatą pewnie też stoi kasa - przecież wszyscy naukowcy badający właściwości produktów są skorumpowani. Warzywa i owoce też promuje lobby badylarzy. Przecież każdy rozsądny człowiek wie że jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie to samobójstwo. W ogóle naukowcy twierdzący ze powinniśmy jeść są opłaceni przez producentów żywności. Tak naprawdę edzenie jest trujące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biotechnolog
wiec niby to, czego ucza na studiach tez jest podporzatkowane komercji? Ale jak mozna zafalszowac nauke i powiedziec, ze jelito cienkie zle trawi laktoze, skoro studenci doskonale wiedza o tym, ze i tak potem pobudzona perystaltyka powoduje wytworzenie bakterii mlekowych? A moze to raczej wy robicie sensacje z czegos na czym sie nie znacie? Wystarczy wam powiedziec, ze krowa nie pije mleka i juz panikujecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żadna inna para
Oczywiscie że zrezygnowac i to dla własnego dobra(zdrowia)tak trudno zadbac o zdrowie???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×