Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KOLASTKA

Kwas foliowy czy witaminy dla kobiet w ciąży?

Polecane posty

Gość KOLASTKA

Co lepiej stosowac?

Gość ja bralam
folik i feminatal:)

Gość KOLASTKA
a czy kwas foliowy sie nie dubluje z tymi witaminami? bo chyba zalecana dawka to 400

Gość KOLASTKA
uo

Gość folik WITAMINY
lekarz powie ci jaki folik brac ( bo on sie rozni zawartoscia kwasu foliowego sa wieksze i mniejsze dawki)

Gość otóż to
a co powiedział lekarz?

Gość KOLASTKA
no niestety od mojego lekarza nie otrzymałam żadnych informacji, nawet nie zbadał mnie ginekologicznie, tylko kazał czytać książki ( bo tyle tego terz na rynku :O)

Gość ja widziałam herbatki
dla kobiet w ciży mam zamiar je pić takze zawierają kwas foliowy i inne witaminy

Gość zmien lekarza

Gość hehehe..
idz do innego lekarza

Gość KOLASTKA
inny lekarz powiedział że terminy mają na kwiecień :O

Gość KOLASTKA
do prywatnego chodzic to raczej nie będzie mnie stać

Gość Unia
herbatki Hipp?

Gość witaminom sztucznym NIE
ja bralam kwas foliowy na kika tygodni przed zaciazeniem i przez jakies 3 miesiace trwania ciazy. Witaminek innych nie biore, bo odzywiam sie zdrowo i mam swietne wyniki a witaminoza spowodowana sztucznymi witaminami jest groźniejsza niz niedobor witamin

Gość tylko przez pierwsze
3 miesiące kwas?

Gość już mama
Ja bralam kwas foliowy przez 3 miesiace, wit. wtedy nie bo ze wzgledu na obecny jod moga nasilac mdlosci, a po 3 miesiacach lekarz kazal odstawic folik i brac feminatal. Potem doszlo zelazo i magnez, dzidzia jest zdrowa i ma juz prawie 5 miesiecy:)

Gość witaminom sztucznym NIE
a czy ciaza to wg ciebie stan zagrazajacy zyciu, ze trzeba sie aplikowac sztuczydlami?

Gość kacha156468465
kwas foliowy to powinno sie brac juz przed ciaza, bo wtedy jest najpotrzebniejszy. najlepiej 5mg bo te foliki i inne to taki pic na wode. juz w samej maternie jest 1 mg. a poza tym wiecej kwasu foliowego na pewno nie zaszkodzi bo organizm go wydala

Ja brałam tylko kwas. Mój lekarz uważa że jezeli kobieta jest zdrowa, wyniki ma dobre, to witaminy są niepotrzebne.

Gość Majada
folik niedobry?

folik jest dobry, jesli kobieta brala go jakies 3 miesiace min przed zajsciem w ciaze, to wystarczy i wtedy tylko do ok 3 miesiaca ciazy sie dalej bierze folik, bo do wtedy rozwija sie uklad nerwowy u dziecka, a na to jest kwas foliowy, natomiast jesli kobieta nie brala folika i zaszla w ciaze, to lekarz daje tzw dawke konska wtedy 5 mg kwasu foliowego... jesli sie zdrowo odzywiasz to kwas foliowy dostarczasz tez w pokarmie, tam on tez jest... ja jestem w 5 tyg ciazy, wczesniej folik bralam jakies 4 miesiace i teraz mam go brac dalej, ale zadnych witamin, zadnych tabletek...to nakaz lekarza

Gość KOLASTKA
Ja także wcześniej nic nie brałam, ale lekarz kazała mi brać kwas foliowy, nie móiwąc jaką dawkę

wiesz co jesli wczesniej nic nie bralas to chyba lepiej wieksza dawke, zeby nodgonic strate,ale ta wieksza dawka jest tylko na recepte... i lekarz powinien to przepisac, tak mysle

Gość KOLASTKA
to co? radzicie zwiększyć dawkę kwasu? Bo ja biorę dopiero od wczoraj a jestem w 6 tygodniu

Gość KOLASTKA
ja brałam w pierwszym miesiącu ciąży (jak nie wiedziałam że jestem w ciązy) preparat wzmacniający włosy i paznokcie BELISSA a tam jest także kwas foliowy tylko połowa dawki- 200 mg teraz odstawiłam, bo podobno można przedawkowac witaminy i minerały

Gość
Jeśli chodzi o kwas foliowy, to trzeba go brać minimalnie 3 mies. przed zajściem w ciążę. Kiedy kobieta dowiaduje się o ciąży (zazwyczaj 4 tydz.) i jeszcze wcześniej nie łykała kwasu foliowego, to jest niestety problem. Do 5 tyg. tworzy się cewa nerwowa. Gdy brakuje tego kwasu, \"rynienka\" może źle się zamknąć i powstają przeróże wady układu nerwowego. Tak więc najlepiej kwas foliowy brać z przyzwyczajenia codziennie. To jest tak jak codzienne mycie zębów, lub wypicie porannej kawy:) pozdrawiam 🌼