Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _ew_

Pierwsze ruchy... kiedy?

Polecane posty

Gość _ew_

Kiedy, w którym tyg. czulyście pierwsze ruchy dziecka? Czy były to mocno czy ledwie wyczuwalne ruchy?

Gość niezbyt szczesliwa
Pierwsze ruchy dziecka poczulam pod koniec 17. tygodnia. (To moja pierwsza ciaza). Byly to lekkie, aczkolwiek zdecydowane kopniecia, nie moglam ich pomylic z niczym innym.

Gość też przyszła-już obecna mama
Ja poczułam ruchy moich Kruszynek w 18 tc. Były one leciutkie.....takie "smyrnięcia":) - na pewno nie można ich pomylić z niczym innym:)

Gość tylko na chwilke
od 16

Gość Elunka
z pierwszym dzieckiem czułam ruchy w 16 tyg, teraz jestem w 13tyg i już zaczynam czuc ,,,,ze maleństwo zaczyna szalec

Gość _ewkamarchewka_
Ech zazdroszczę... też bym już chciała poczuć .... kończy nam się 17 tydz.

Gość jamilla
ja czułam ok 21 tyg

Ja mimo że to była moja pierwsza ciąża poczułam ruchy w 14 tc, miałam pracę siedzącą i czułam rozpychanie w dole brzucha potem bąbelki itp. z tygodnia na tydzień czułam bardziej. Gin powiedział że skoro w 14 tc już czuję to musi być chłopak bo podobno chłopcy silniejszy szybiej o sobie dają znać, w 18 tygodniu potwierdził że będzie to chłopak :), obecnie mój \"mały chłopiec\" skończył 4 miesiące i waży 7,5 kg i ma 69 cm :)

Gość 14 TC..
WLASNIE JESTEM W 14 TC I TEZ WYDAJE MI SIE ZE JUZ CZUJE RUCHY ALE TO CHYBA ZA SZYBKO CO??

Gość ach te motylki -....
Ja poczulam pierwsze ruchy pod koniec 19 tyg. Takie delikatne ale przyjemne babelki. Po tygodniu odczuwalam motylki w brzuchu(to bylo najprzyjemniejsze....) a tydzien pozniej to juz byly prawdziwe kopniaki.Teraz sie tak rozpycha ze czasami mam wrazenie ze brzuch mi przebije ;-).

Ja poczułam pierwsze ruchy tak pod koniec 18 t.c. i już od razu czułam takie delikatne kopniaczki :) Teraz jestem w 27 t.c. i czuję już porządne kopniaki ... a jak malutka się rozpycha to mam wrażenie jakby chciała mi z brzuszka przez pępek uciec ;) Razem z narzeczonym lubimy patrzec na brzuszek jak dzidziuś szaleje :)

Witam Mamusie :D ja poczulam pod koniec 16 tygodnia tak jakby delikatne \"dotkniecie\" w dole brzucha a potem odczuwalam tak jakby cos pelzalo mi pod skora. teraz to juz sa prawdziwe piruety :D aaaaa i jeszszcze mialam wrazenie jakbym jechala na kolejce gorskiej, teraz juz nie ale na poczatku wygladalo to wlasnie tak ;p (to moja pierwsza ciaza)

Gość jusiek
ja poczułam w 19 t.c pierwsza ciąza,uczucie super jakbym w brzuchu trzymała motyla

Gość niezbyt szczesliwa
wyczuwanie ruchow dziecka zalezy w duzej mierze od miesni brzucha, ja jestem drobna i chuda, miesni wycwiczonych nie mam, wiec czulam wczesnie pierwsze kopniaki. najlepsza jazda jest po 25 tygodniu, szczegolnie kiedy leze na boku, wtedy dziecko ma najwiecej miejsca na rozpychanie sie, czasem tak sie przewraca, ze wszystko podchodzi mi do gardla ;)

ja poczulam pozno bo 22 tydzien ale wg mnie juz w 18-tym czulam lekkie przemieszczanie w 22 byly to juz konkretne -ale delikatne kopniecia i pukania

ja pierwsze ruchy poczulam dokladnie w 15 tygodniu i 2 dniu. Tak sie zastanawiam od czego to zaleczy ze niektore wyczuwaja ruchy juz od 14 tygodnia a niektore musza czekac z tym do 19 tygodnia albo i pozniej. Czy ma tu jakies znaczenie waga mamy? slyszalam ze jak wczesnie sie poczuje dziecko to moze byc chlopiec? czy ktorejs sie to sprawdzilo?

Gość hmmmmm.............
Mysle ze wiele nowych mam moze latwo zostac w prowadzonych w nlad czytajac to co piszecie... Lekarze uznaja za pierwsze ruchy dziecka pierwsze wyczuwalne kopniaki. W pierwszej ciazy takiego kopniaka dostaje sie zazwyczaj miedzy 19 a 21 tygodniem ciazy. W kolejnych ciazach na skutek rozciagniecia miesni brzucha mozna juz odczuwac silniejsze kopniecia od 16 tygodnia. Tak jak to nazywacie 'trzepotanie motylka' jest rzeczywiscie odczuwalne wczesniej. Ja jestem w 16 tygodniu i juz je czuje. Ale nie kazda kobieta je odczuwa i nie jest to regula. Tak ze nowe mamusie - do 20-21 tygodnia nie macie sie o co martwic. Mamusie po raz drugi - pierwszy kopniak powinien byc miedzy 16 a 20 tygodniem.