Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla mama

Szczepienia przed ciaza

Polecane posty

Gość przyszla mama

Witam, chcialabym sie przed planowana ciaza zaszczepic na ospe, oraz potrojnie rozyczka-swinka-odra. Na zadna z tych chorob nie chorowalam w dziecinstwie, i tak dla bezpieczenstwa i komfortu psychicznego. Czy Wy, inne uczestniczki forum, szczepilyscie sie na to wszystko? Mam jeszcze pytanie, czy przyszly tatus tez powinien sie na cos zaszczepic? Nie jestesmy w stanie stwierdzic, jakie choroby przechodzil w dziecinstwie. Bede wdzieczna za odpowiedz!

hej :) tatusia możesz oszczędzić :) ja najpierw zrobiłam przeciwciała czy szczepionki, które miałam podawane w latach młodości działają. Wyszło, że tak więc nie musiałam sie szczepić na nic nowego poza żółtaczka, z która nic do tej pory nie miałam wspólnego i dzieki Bogu :)

jedyna zakźna choroba jaką przeszłam to ospa wietrzna więc podobnie jak Ty autorko nie mam nabytej odpworności poprzez przejscie chroby :)

ja polecm WZW A i B -trzeba przynajmniej wziasc 2 dawki Szczepionka potrojna o ktorej piszesz-minimum 3 miesiace przed zajsciem w ciaze:)

Gość NataliaM
polecam wszytkeiszczepionki poza grypa przed ciaza, wato tez zrobic sonbie badania na toksoplazmoze,koniecnie cytologie.