Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mysica

Pessar - czy ktoś miał??

Polecane posty

Gość Paulinkaz
Tak, tak gościu:-) pessar nie działa na skurcze tylko na niewydolność szyjki. Gdybym skurczy nie dostała to bym nie urodziła. Ale co ja tam wiem:-)

Gość Paulinkaz
Dziewczyny nie ma co zwracać uwagi. Mi pessar pomógł w dwóch ciążach i za to jestem wdzięczna. Zamiast w 26tc rodziłam w 34. I z tego się cieszymy. Trzymam kciuki i myślami jestem z Wami. Trzymajcie się dzielnie i leżcie spokojnie.

Paulinka to gratulacje:) duzego synka urodzilas jak na tak wczesny porod:)

Gość misalami
A mówili że teraz to się rodzą duże dzieci.

Paulinka wielkie gratulacje mam nadzieję że z małym wszystko ok bo rozumiem że dostał 1 punkt przez odklejone łożysko ? A waga imponująca

Moja mama miala przodijace lozysko i rodzila w 37t i nuestety nasza siostra nieprzezyla

Bylam dxis po wypis i kolezanka z sali powiedziala mi ze wczoraj wypuścili kobiete z szyjka 5mm i rozwarciem a jest w 34/35 t

Niestety z tym lozyskiem to tak jest paskudna sprawa niebezpieczne nie tylko dla dziecka Ale też dla matki. Ja po wczorajszej wizycie u gin niby spokojniejsza bo sytuacje nie jest dobra krótka szyjka miękka Ale zamknięta bez skurczy. Gin powiedziała mi że sterydy na rozwój płuc zaleca tylko wtedy kiedy widzi bardzo realne zagrożenie porodem w przeciągu max tygodnia. A u mnie skoro szynka zamknięta to nie kieruje mnie na to podanie.

Gość misalami
Ważne ze trzyma a już masz chyba 30 tydzień prawda? Moja mama była na jakichś targach i naznosila mi ulotek to mam co czytać odświeżam wiedzę bo przez 6 lat trochę nowości wprowadzili.

No właśnie dobrze że pytasz... od kiedy leze to liczę każdy dzień w kalendarzu i we wtorek skończyłam 29 tc od środy zaczął mi się 30 i tu się czasami wkrada niedomówienie ponieważ jedni liczą skończone tygodnie więc dla nich byłabym w 29 i chyba tak też lekarze określają a inni liczą tydzień który się rozpoczął czyli dla nich jestem w 30. Ja zawsze wiek ciąży określam skonczonymi tygodniami. A Wy jak?

Gość Izabellla1986
Witajcie dziewczyny. Chciałam Wam się pochwalić, że od wczoraj jesten już posiadaczką pessara. Założenie nic nie bolało i też nie czuję że go mam, natomiast jestem o wiele spokojniejsza. Paulinkaz gratuluję synka. Szkoda tylko że poród wyglądał w ten sposób. Mam nadzieję, że szybko dojdziecie do siebie kochani. Buziaczki

Gość misalami
Ja liczę od zaczętych jakoś mi wtedy lepiej ze juz dalej :)

Gość Monik85nowa
Paulinka a jak to było u Ciebie bo jeśli się nie mylę urodzilas w 34tc+6d to według Twoich lekarzy jest 34 czy 35 tydzień ?

Gość asia1709
Moim zdaniem np. 24tc+1 to już ukończony 24t i pierwszy dzień 25t czyli 25 ja tak przeliczam

no ale z 2 strony jesli wczesniak przychodzi na swiat tego 24tc+1d i mówiąc ze to jest 25tc to przeciez dziecko jest rozwiniete na 24 tygodnie a nie 25... mam z tym problem bo nigdy nie wiem o który dokładnie tydzień ciąży chodzi. musze zapytac gina jak sie okresla wiek przedewszystkim jesli chodzi o poród wczesniejszy niż ten po 37tc. Ja urodziłam pierwsza córke 5 dni przed terminem czyli teoretycznie w 40 tc a na wypisie miałam napisane w 39tc wiec tak jakby dla lekarzy liczyły sie zakonczone tygodnie.

Gość asia1709
Data urodzenia dziecka to pełny ukończony tydzień czyli tak jak napisałaś 39 bo 40 się nie skończył ale będąc jeszcze w ciąży np. 39tc+4 to jako rozpoczęty mówi się 40 tc ja to tak rozumiem

Gość misalami
Hej. Ja z racji pogody dziś skusiłam się na kawę. To moja 3 kawa w całej ciąży. Ale dziś poprostu umieram.spalabym a głowa to zamułona strasznie. Pijacie czasem kawę w ciąży? Czytałam ze lepiej nie ale jakoś dziś nie jestem w stanie nawet leżeć spokojnie.

Gość misalami
Ps. Mój gin zawsze mówi o tygodniu który już się zaczął i tak mam w karcie ciąży czyli tak jak wyżej np 24 i 1 to jest 25.

Gość misalami
A wogole to na stronie 5 10 15 mają wyprzedaż na ubranka dziecięce inflacji maluchów i starszakow jakby co.

Gość asia1709
Ja małą rozpuszczalną kawkę z mlekiem a raczej mleko z kawą piję 3-4 razy w tygodniu. Lubię też kawy zbożowe z mleczkiem więc zamiennie też popijam ogólnie bardzo lubię kawę ale teraz z racji stanu ograniczam. Pogoda dziś fatalna burze, wiatr no i to ciśnienie! (przynajmniej u mnie pod Warszawą) w ciągu dnia usnęłam na godzinę nie wiem kiedy.

Odnośnie kawy to ja akurat nie piję Ale Ryłko dlatego że od kiedy zaszlam w ciążę i to był pierwszy objaw to odrzucilo mnie od kawy. Ale jeśli by mi się jej zachciało to na pewno bym ją piła od czasu do czasu. Nie wydaje mi się aby było coś w tym złego. Wiadomo nie 3 dziennie Ale raz na jakiś czas nie dajmy się zwariować

Ja normalnie pije kawę fusiasta i to na czczo. W pierwszej ciąży tez pilam. Grunt to nie przekraczać dziennej dawki kofeiny a tak to można pic co dziennie.

Gość Paulinkaz
Hej dziewczyny. Tak, u mnie wszędzie wpisane jest 34tc a rodziłam 34i6dni. Ale wszyscy sie dziwią, ze to wcześniak bo wogole nie odróżnia sie od normalnych noworodków. My jeszcze w szpitalu ale tylko dlatego,że obserwują w kierunku żółtaczki. Kosti jest juz ze mną na sali i nawet cyca ssie:-) 1 pkt dostał dlatego, że sie przydusił i jak go wyjęli to sam nie oddychał. Jak to powiedziała lekarka mojemu mężowi, że jakbyśmy nie byli w szpitalu to by była mogiła i mógłby sobie szukać nowej żony i syna. Mimo wszystko mieliśmy dużo szczęścia w tym nieszczęściu:-)

super powodzenia dla Was.... dziewczyny ja mam dzisiaj tak zagwozdkę, jakies 2 godziny temu wypłyneło mi cos dziwnie wodnistego i było tego sporo, sytuacja jednorazowa. nie wiem czy to były upławy miałam całą bieliznę mokra. nic mnie nie boli, czy wy tez tak miałyscie przy pessarze ? mam nadzieje ze to nie wody...

Gość asia1709
A może to jednorazowy wypływ związany z nie trzymaniem moczu bo to się często zdarza na tym etapie ciąży jak dzidzia uciska na pęcherz a bierzesz jakieś leki dopochwowo bo ja cały czas noszę wkładki z uwagi na luteinę dopochwową i do tego jeszcze upławy brr!

Paulinka to super wieści!! Ja tez luteine mam to ciągle z wkladka zreszta ja codziennie wkladki nosilam i nosze. Może to.nue zdrowe ale juz tak mam. I właśnie jak ta luteinę wkladam to teraz czuje ze tam jest juz tak luźniej i inaczej. Wizyta w czy . Dzis nic się nie oszczedzalam:/

Gość misalami
Mi sie tak czesto leje po tych wszystkich lekach. A po clotrimazolu to łóżko zalewałam. Normalnie nerwy za każdym razem. Ale tak ton jest przy tym ustrojstwie gumowym. Mi lekarz powiedział ze wody to by sie nieprzerwanie laly. Test kaszlu wykonywany podobno jest na izbach bo przy kaszlnieciu wody wyplywaja ponoć.

Co to taka cisza? Może ja nie powinnam tu pisac bo pessara nie mam? Ja nic się w sunie dzis nie oszczedzalam Czułam potem klucie/szczykanie tam w pochwie. Wizyta w czw