Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martuśka...

przepis na deser z żurawiną dla rocznego brzdąca

Polecane posty

Gość martuśka...

Hej. Mój skarb wczoraj skończył roczek ;) Niestety ma grzybicę układu pokarmowego po kuracji antybiotykowej! (od września dostał 4 antybiotyki!!!) Pani doktor oprócz leków zaleciła włączenie do diety żurawinę, bo ma właściwościodgrzybiające. Może któraś z was ma fajny pomysł na deser?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kisiel -25dag żurawin -2-3 łyżki mąki ziemniacznej -2 szkl wody -cukier do smaku Żurawiny umyj ,zalej szkl wody i gotuj 10 min.Przetrzej przez sito i przelej wywarem a potem gorącą przegotowaną wodą.Mąke rozprowadz zimną wodą dodaj do wywaru ,wymieszaj,zagotuj.Osłódz do smaku.Podaj jak ostygnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martuśka...
Dzięki wielkie! jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to napiszcie proszę! Z góry dzięki za pomoc!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Soczek z marchewki i żurawin 50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 1,5 litra wody Sposób przygotowania: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą.. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jako sos do ryżu lub kaszki Składniki: • 15 dag żurawin • 2 jabłka • 3/4 szklanki wody • skórka z pomarańczy lub z cytryny • 5 dag cukru Wykonanie: Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić owoce na ćwiartki, wsypać opłukane żurawiny, zalać gorącą wodą i ugotować. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Możesz dodać cukier do smaku i ewentualnie drobno posiekaną skórkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdyby mały nie przepadał za marchewką to polecam sam napój z żurawin. cukier - 20-30 dag skórka cytryny - 1-2 szt woda - 1,5 L żurawina - 40 dag Żurawiny przebrać, starannie opłukać, rozgnieść, zalać wodą. Żurawiny w wodzie wygnieść i przetrzeć przelewając wodą lub ugotować, odcedzić. Do wody z sokiem żurawinowym dodać cukru do smaku i skórkę cytrynową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I coś na obiad Barszcz czerwony Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 1/2 kg buraków - kilka ziaren ziela angielskiego - 4 szklanek wywaru z warzyw lub wody - 2 rozgniecionych żurawin - 1 (lub więcej) ząbek czosnku (niekoniecznie) - cukier i sól Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia, możesz zupę przecedzić. Dodaj żurawiny . Dopraw cukrem i solą. Możesz dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na mleko i jego przetwory, barszcz można jeszcze doprawić łyżeczką masła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×