Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasikkk27

Kocia łapa czy małżenstwo ??

Polecane posty

Gość kasikkk27

Witam , tak sie zastanawiam jakie sa plusy i minusy zycia ze soba bez slubu i ze slubem ?? Jak patrze na moich znajomych ktorzy wzieli slub to wcale im nie zazdroszcze, jakos nuda wieje od nich i wydaje mi sie ze sa ze soba , bo maja slub. I ta liczba rozwodow mnie przeraza. A zycie bez slubu... dzieci nie slubne i jakos tak czegos brakuje , taka nie pewnosc ciagle sie pojawia....ale to zawsze wolny zwiazek. Jakie sa wasze opinie na ten temat ?

Gość kasikkk27
bąka z pupci tanio wyssam

hmmm.... powiem tak kazdy układ ma swoje plusy i minusy nuda może być w związku i ze ślubem i bez rozstać też można się bez względu na to, czy ma się ślub (sa rozwody) czy sie go nie ma sądząc po sobie - byłam w małzeństwie i jestem w związku bez papierów i jakoś mi się do ślubu nie śpieszy

Gość vcxvxc
niekoniecznie moi rodzice sa malzenstwem od 25 lat

Gość leon X
ta jak cuś pieprznie to nie wiadomo czy smiać się czy płakać ciepła klucha

każdy żyje jak mu pasuje. My od 3 lat jesteśmy w tzw. wolnym związku, jakiś rok temu zdecydowaliśmy się na małżeństwo ale za 2-3 lata, teraz nam się nie spieszy. nawet moja ciąża nie przyspieszy terminu slubu,dla nas to nie jest istotne. Co kto lubi, tu są plusy i minusy i tam też,w sumie to prawie bez różnicy. Bo i bez ślubu obrączki nosić można, znam takie przypadki.

Gość czarowniczka hehe
a ja bym chciala wziasc slub w przyszlosci z moim lubym :) to takie romantyczne ! :*

Gość bardzo wygodne dla mężczyzn
i mało korzystne dla kobiet.

Gość tutetu
wg mnie zwiazek inny niz malzenstwo to zwiazek na probe, z zastrzezeniami, z watpliwosciami, i zawsze daje niepewnosc i brak podstaw do budowania czegos trwalego i jak potem dziecku dac poczucie bezpieczenstwa i stabilnosci, jak nauczyc je budowania wlasnego partnerstwa, jak wytlumaczyc, gdy male, ze tata i mama sie kochaja ale nie chcieli slubu... zwiazek na kocia lape jest dobry w okreslonym czasie i sytuacji ale nie jako sposob na zycie p.s. ja sama zyje z kims wlasnie na kocia lape

zamieszkanie z facetem bez ślubu - bardziej już go nie można rozpieścić i rozbestwić.

a jaka ja jestem rozpieszczona i rozbestwiona, to nawet nie macie pojęcia ;)

Gość tutetu
do "bardzo wygodne dla mężczyzn": przestrzegając przez związkiem bez ślubu i zamieszkaniem razem ZAKŁADASZ NIERÓWNOŚĆ STRON związku piszesz tak jakby w związku to głównie kobieta dawała coś z siebie, jakby była słabsza, jakby zawsze uzależniona od mężczyzny i potrzebowała czegoś od niego i dlatego musiało jej zależeć na związku formalnym to oddźwięk patriarchalnego przekonania o tym że mężczyzna jest silniejszy i jeśli musi bo ma obowiązek, to zapewnia kobiecie byt, a za to ona oddaje mu swoje ciało i rodzi dzieci, czyli jeśli mężczyzna nie jest mężem to on "poświęci się" w zamian za nic tymczasem współcześnie te role straciły wyrazistość, wiele się zmieniło, więc i przekonania się dezaktualizują na przykład ja nie czuję potrzeby łapania męża, minipulowania mężczyzną tak by chciał być mężem, potem nagrodzenia go i czerpania korzyści z bycia żoną w przypadku mojego związku, to ja jestem stroną silniejszą i wyjście za mąż jest dla mnie ryzykiem, to mojemu partnerowi bardziej zależy na ślubie teraz mieszkamy razem i on mnie rozpieszcza, jest to dla mnie "wygodne" i "korzystne" jeśli się pobierzemy, dla niego będzie to rewelacyjne rozwiązanie, ale ja mogę wiele stracić

Gość wuwuła
widac po twoim mentorskim tonie- żenada jak smakowały te wszystkie rozumy które pochłonęłaś???

Myślę że papierk nic tu nie mają do rzeczy jeśli chodzi o nudę, czy rutynę. Przed ślubem byłam w związku bez papierka przez ok. 3 lata i było strasznie nudno i rutynowo, a teraz jestem już 3 lata po ślubie (z kimś innym) i jest rewelacyjnie. Mieszkamy razem od 4 lat w sumie. Nigdy się ze sobą nie nudzimy. Grunt to odpowiedn \"dobór\" partnera :)

Gość nie Artur tylko Piotr
Szczególnie rozbestwiona :P .

Gość wuwuła
tutetu- przykład feministycznie wypranego mózgu

wuwuła - świeżo upieczona mężatka dumna z tego powodu? gratuluję życiowego sukcesu ale nie dziel się już nim z nami więcej, ok? tutetu, pozdrówka :)

dla młodych ludzi planujących mieć dzieci, wspólne gospodarstwo - ślub - owszem ale po wsześniejszym zamieszkaniu razem na jakiś czas, trzeba sie poznać w syt. stresowych dla kobiet po przejściach i mężczyzn z przeszłością - kocia łapa nie ma koszmarku rozwodowego, dzielenia spalinówką TV na pół itepe ;)

Gość wuwuła
nie używaj więcej intuicji bo cię myli ani ja mężatka ani świeżo poślubiona Mandarynki feminizmu się znalazły

Gość reniaka
A ja mam taka sama opinie jak 'tutetu' i uwazam ze juz nudne jest to jak ludzie w tym wyscigu gonią tylko do ołtarza, zwłaszcza kobiety. Mi to nie jest potrzebne jeszcze, jestem szczesliwa i rozbestwiam moje Kochanie a on mnie i jest nam dobrze. A to ze ma ktos takie poglady nie znaczy ze jest brzydka kobieta bez faceta.

Gość nie Artur tylko Piotr
Moja kobieta powiedziała mi, że nie wierzy w szczerość związków "na kocią łapę" i chce wziąć ze mną oficjalno-uroczysty ślub. Niech jej tam będzie :) .

tutetu - czy rzeczywiście kobieta w dzisiejszym świecie jest tak wolna jak piszesz? raczej nie, prawa kobiet wciąż są ograniczane. Nie wyznaję feminizmu, ale takie są fakty. Po drugie - męska natura prędzej czy później daje o sobie znać - zawsze. Czy choćby w taki sposób, że odezwą się w nim instynkty opiekuńcze i Twoja "silniejsza strona" zacznie mu przeszkadzać, bo wolałby czasem mieć słabą kobietkę, której mógłby zaimponować, czy też w taki, że pojawią się u niego frustracje spowodowane Twoją zbytnią niezależnością, a wtedy pomimo uczucia narodzi się pomysł poszukania sobie tej małej, delikatnej kobietki, którą będzie mógł objąć swoim silnym męskim ramieniem i wtedy będzie się czuł jak najbardziej potrzebny, a nie "wyrzuć proszę śmieci". Poza tym, lepiej, żeby kobieta jeśli taka nie jest, żeby nie grała słabej w sytuacjach do tego potrzebnych, bo grę się wyczuwa, a to nie wpływa korzystnie. Po trzecie - nie powiedziałam, że ślub jest bardziej korzystny. Uważam że jest po prostu prawidłowy. Poza tym między innymi polega na oddaniu części siebie drugiej osobie. Rodzisz dzieci nie mężczyźnie - tylko wam obojgu. Twojemu partnerowi zależy bardziej na ślubie właśnie dlatego, że wie, że może Ciebie stracić, bo prawdopodobnie jesteś osobą tzw. bezbłędną, wszystko robisz dobrze i gdzie on znajdzie drugą taką? Tymczasem Tobie może się znudzić któregoś dnia "potrafienie wszystkiego" i się wkurzysz.

Gość niuleczka4545
do tutetu Moim zdaniem masz całkowitą rację. Popieram w 100%.

Gość tutetu
niuleczka4545, dziękuję bardzo

Gość Tak tutetu
Najlepiej zajdź z nim w ciążę a potem go porzuć.

Gość wuwuła
słownik feministyczny nie zawiera słowa "ciąża".Należy używać terminu "inkubacja"

ciekawe, co mi mój kociołapowy M. na obiadek dzisiaj poda i jak mnie rozpieści... a ja go troszkę rozbestwię, juz nawet wiem, jak ;)

Gość reniaka
Mówi się ze feministki są agresywne, a tutaj widac kogo takie poglądy uwierają - niedowartościowanych ludzi. Obrażajcie dalej:o

Gość eee-spoko
Fajnie że coraz więcej takich kobiet. Można nie wiążąc się z żadną cieszyć się wieloma ;) .