Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eliska111

dziecko karmione piersia-kiedy mozna podac najwczesniej pierwsza kaszke?

Polecane posty

A nie od 5 mies ?? moj syn jest juz na sztucznym mleku i sama chetnie podalabym mu juz jakas nowosc,ale z tego co wiem to dopiero jak skonczy 4 mies czyli od 5 mies...

Gość eliska111
ja mam w domu probke pisze PO 4TYM CZYLI moge troszke podac? 5 m-cy skonczy niedługo.:)

Tzn chodzilo mi o to,ze mozesz juz podac...:) Sorki za chaos,ale maluch rozrabia :)

Gość nam poradził pediatra
że dopiero jak skończy 6 miesięcy i to na moim mleku.

ja dałam po 5 miesiącu, ale mała dostała zatwardzenie, pediatra kazała mi odstawić kaszki i podać jabłko, deserki potem zupki itd. Jesli karmisz piersią dalej to po 5 miesiącu nie trzeba dawać kaszek. Pozdrawiam :)

Gość mumii
ja dalam kaszke na lyzeczce 2 dni przed tym jak moja Misia miala skonczyc 4 miesiace dzis ma 7 i je duzo roznosci wlasnie lyzeczka, nasze mamy wprowadzaly kaszke po 3 miesiacu i zyjemy ;

myślę, że nie umrze, ale nie ma ponoć takiej otrzeby :p

No wlasnie...moja mama opowiadala,ze nie mogla sie doczekac az skonczymy 5 tygodni(jest nas troje) bo wtedy mogla podac geste jedzenie(mielismy tendencje do krztuszenia w czasie jedzenia)...soczki pilismy juz w wieku 3 tygodni i jakos wszyscy zyjemy i mamy sie swietnie...No,ale wiadomo,ze teraz kladzie sie nacisk na jak najbardziej naturalne metody...Ja sama chetnie bym cos podala,ale chyba poczekam az maluch skonczy 4 mies i wtedy bede przynajmniej spokojna,ze nie zrobilam czegos nie tak jak powinnam :)

potrzeby :P

Gość eliska111
ja zamierzam dac troszke łyzeczka bo moje dziecko nie uznaje smoczka ani butli

łyżeczką, po pierwsze mały nie uznawał butli a po drugie jak wprowadzałam nowe posiłki to zależało mi też na tym, żeby były już \"normalne\", czyli łyżeczką Dzięki temu jak wróciłam do pracy (mały miał 6 m-cy) świetnie umiał jeść wszystko łyżeczką, cyca używał tylko rano, po południu i na noc, i powoli sam rezygnował

no niektórzy mają takie potrzeby :P np ja wiedziałam, że muszę wrócic do pracy a mały butli nie uznaje to coś musiał jeść a zaczęłam go trenować wcześniej, żeby się nauczył i potem z głodu nie umarł :D

Gość eliska111
ja narazie do pracy nie wracam a moj mały to głodomorek widze ze jest lada dzien konczy 5 m-c dostał juz soczek,marchewke to dostanie i kaszke na sprobowanie

No wlasnie u mnie podobnie bylo z cycem,,,maly pil z cyca i wszystko bylo super dopoki dopoty ja bylam w domu,ale problem pojawial sie wtedy,gdy musialam jechac na studia(cale weekendy co tydzien)..on robil w domu histerie bo nie chcial pic z butli...wiem co przeszedl moj maz i mama gdy nie wiedzieli jak mu wcisnac a on pol dnia nic nie jadl i darl sie z glodu...w koncu gdy nadszedl taki dzien,ze chwycil butle to podawalam mu ja coraz czesciej rezygnujac tym samym zkarmienia piersia...teraz juz pije caly czas z butli a ja juz dawno nie mam pokarmu...nie moglam sobie pozwolic na meczenie dziecka i wszystkich po kolei...niestety,ale ze studiow zrezygnowac tez nie moglam na rzecz siedzenia w domu i karmienia piersia :o Zreszta od poczatku mialam malo pokarmu i wiecznie byl glodny,wisial na cycku calymi dniami !!

Moja córeczka ma 3 m i 3 tyg i podawałam jej już robiony soczek z marchewki, jabłuszka, wvczoraj dostała kaszkę bobovity morelową rozrobioną moim mlekiem. Piła ją z butli na dobranoc, Dawałam jej tez bobovitę bananową na łyżeczce. Mała nie ma problemu z jedzeniem z butelki, ani łyżeczki, pomimo, że karmię piersią. Tak jak pisze Mumii, nam też dawano wcześniej tzn ok. 3 m i jest wszystko ok :) Moja Julianka uwielbia dodatkowe jedzonko, nawet zaobserwowałam,że otwiera dzioba na widok łyżeczki (ciekawe, czy chociaż świadomie :P ) A jak jej wczoraj zabrałam butelkę, bo skończyła pić kaszkę to był ryk :D posmakowało... Heh Wydudlała 90 ml. Urwisku, jesteś z Wrześniówek 2006? Czaserm do Was zaglądam, ale tylko podczytuję, nie odzywając się :P. Macie bardzo ciekawy topik :)

Gość mumii
moja mala dopoki pila tylko mleko nie chciala pic zadnych cherbatek co mnie martwilo i byla tak blada ze pediatra zwrocil na to uwage,odkad je lyzeczka jest rumiana i pije soczki i cherbatki, zupy tez jej daje lyzeczka potem nadaje sie tylko do umycia i przebrania podobnie czasem ja rownierz np.gdy raz dawalam jej barszcz dzidzia z pelna buzia zupy zaczela kichac ...ale bylo wszystko brudne ; im szybciej dziecko zaakceptuje pewne zeczy tym latwiej w przyszlosci mamie, moja mala spi w swoim pokoju , a wasze maluchy? klade ja spac mowie dobranoc i wychodze nie usypialam jej nigdy zadnym wozkiem bo to meczace a dziecko ktore tego nie zna nie domaga sie poprostu.....ufff ale sie rozpisalam...

Tak jestem z wrzesniowek :) :) Zapaszamy czesciej i moze wlaczysz sie do rozmowy?? Kazda nowa,przyjazna twarz mile widziana :):) Moj synek tez pije soczki marchewkowe:) Bardzo mu smakuja...:)

Gość eliska111
mumii zazdroszcze usypiania!:)

eliska111 >..to ja uporzadkuje te wiadomosci ..:) ..zasada jest taka ...Kiedy karmisz dziecko piersia tylko i wylacznie .. ..pierwsze posilki stale podawane lyzeczka podajesz kiedy dziecko skonczy 6 miesiecy .. Jesli dziecko jest zdrowe i ma dobra wage ..ten okres mozna skorcic o dwa tygodnie . Pierwszym pokarmem innym niz mleko matki jest ..jabluszko ..starte na tarce .. Podajesz to przez kilka dni ..zaczynajac od 1 lyzeczki .. Po tygodniu ..nastepnym pokarmem jest ..sama marchewka ..( przez 3 dni ) Najpierw 1 lyzeczka ..potem do pol malego sloiczka .. Potem podajesz marchewke ale juz z ziemniaczkiem itp .. Oczywiscie jabluszko obowiazkowo codziennie jako deser . Wszelkie kasze ... mozna podawac po tym okresie wstepnym .. Kupujesz kaszki bezmleczne i dodajesz do tego :swoje mleko: Jestem w karmieniu na bizezaco bo moje dziecko ma 5.5 miesiaca .. Dzieci karmione sztucznie a karmione piersia to ..zupelnie co innego wiec nie mozesz sie sugerowac radami mam ktore karmia inaczej niz sama piersia ..:) Pozdrawiam . Jakby co to bede wieczorem ..🖐️

Moj maluch zasypia sam w lozeczku...kapiel,jedzonko i odkladam go do lozeczka...nie ma z tym problemu:) Gorzej w ciagu dnia bo nauczylam go spania na sofie i za cholere nie chce zasnac w lozeczku(chociaz teraz spi bo przenisoalm go tam jak juz zasnal :D)

Giovinetta->> A moze wiesz cos na temat dzieciakow karmioncyh sztucznie?? Podobno moza wczesniej,ale od kiedy dokladnie?? Jesli mpozesz cos napisac w tej sprawie bede Ci bardzo wdzieczna :)

Gość mumii
jakaya odnosnie soczkow to polecam rozcienczac z woda bo sa ciezkostrawne,pewnego ranka (jeszcze zanim zaczelam rozcienczac) Misia obudzila sie z piekna wysypka,i z tym wykropkowanym bobasem zasuwalam do lekarza, a nie byl to nasz pierwszy soczek zaznaczam,tylko tak ni z gruszki ni z pietruszki wyszlo uczulenie

tak, ale z reguły jak się zacznie jako pierwsze podawać owoce, to dzieci potem zupek nie chcą jeść to z obserwacji

Gość mumii
eliska111 a ile ma twoj maluch?