Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariolka zet

Co lepsze- Linux czy Windows?

Polecane posty

Gość mariolka zet

Ktory system polecacie

Gość pewnie że windows
linux jest dla zboczeńców komputerowych, którym sie nudzi w domu i maja czas konfigurować ten niedorobiony system;)

systematycznie podnieca cię wywoływanie wojen... :D

Gość edek bez kredki
A co jest lepsze woda sodowa czy gazowana? :P

Gość sie zacznie
windows jest lepszy znacznie bo mozna duzo sie nauczyc o komputerach majac go i walczac z nim...za to linuksa instaluje sie i tyle

Gość */*/*/*/*/
linux jest lepszy znacznie bo mozna duzo sie nauczyc o komputerach majac go i walczac z nim...za to windowsa instaluje sie i tyle:D

Linux jest przede wszystkim darmowy i nikt nie moze sie przyczepic o nieorginalne oprogramowanie, Windows natomiast ma sie albo piracki (i podobno w niekotrych miastach ostatnio za to scigaja i wlepiaja kary) albo za oryginal trzeba zaplacic niebagatelna sume, podobnie zreszta jak za cala reszte oprogramowania z Micro$oftu typu Office itd. Linux jest w porzadku, legalny i darmowy, oprogramowanie pod niego tez. pisze to, chociaz osobiscie tez mam Winde, bo zwyczajnie jestem przyzwyczajona, a Linuxa musialabym sie od nowa uczyc. co nie znaczy, ze kiedys w koncu sie nie przestawie, bo polityka firmy Micro$oft jest zlodziejska i tyle.

To że Microsoft prowadzi złodziejską praktykę to norma:D, jak nie chcą piractwa, to niech dostosują ceny do zarobków w danym kraju. Maja zepełnie nielastyczne podejscie. To nie jest aż takie trudne jakby tylko chcieli. Ciekawe czy w USA ktoś by wydał swoje miesięczne zarobki na windowsa:D A co do linuxa, hm...dobrze że jest. Chyba jedyna zaleta;) A to że jest bezpłatny to z tym jest różnie. Te bezpłatne dystrybucje linuxa są bardzo niedorobione, bo najczęsciej robia to zapaleńcy. Następna rzecz to brak sterowników do wielu urządzeń, to już to skreśla linuxa:O Niestety długo to nie będzie konkurencja dla windowsa. Do biura, intenetu, na jakiś serwer i tyle. Mało kogo bawi ciągłe siedzenie na forach poświęconych linuxowi i próbowanie uruchomienia byle jakiego programu:O

Gość niebagatelna sume za
windowsa??? nie przesadzaj!!! w koncu 320 zl (bo tyle kosztuje windows home) to nie jest nie wiadomo ile, na co przecietny polak sobie nie moze pozwolic, za to spi spokojniej :)

Gość poza tym czesto jak sie kupuje
zestaw komputerowy to w sklepie proponuja windowsa za duzo nizsza cene niz gdyby kupowalo sie go osobno i zgadzam sie z przedmowca w 100% , cena windowska nie jest strasznie wysoka, poza tym mozna kupic na raty!

jestem studentka dzienna i nie pracuje, 320 zl za Windowsa to dla mnie sporo. do tego wez pod uwage, ze sam Windows nie wystarczy - a gdzie cala reszta programow?

przeciętny Polak nie mieszka w Warszawie :P i innych dużych miastach. Wiekszośc zarabia po 800-1000 zł:D Tak,XP Home tyle kosztuje, ale to jest wersja OEM powiązana z płytą główną. Zmienisz płyte głowną to masz już oficjalnie pirata:P

Gość dsgfadf
jak jesteś niepracującą studentką to super profesjonalnego oprogramowania za tysiące złotych nie potrzebujesz. wystarczy ci w większości przypadków freeware ściągniety z sieci

Gość darmowa dystrybucja
jest calkowicie zdatna do uzytku i nigdy nie mialem z nia problemu...a sterowniki.. noc coz.. w firmie mojego znajomego nawet maszyna do wywolywania zdjec jest sterowana linuksem dzieki temu zaoszczedzil na comiesiecznych wizytach serwisanta do reinstalacji systemu co odbywa sie w innym tego typu zakladzie dosc regularnie.

Gość dsgfadf
Ramirez, nie wiem skąd się urwałeś, ale średnia pensja w Polsce to nie 800 zł, tylko 2600 zł brutto. Z tego NA PRAWDĘ da się zaoszczędzić na windowsa. Ci co żyją w prawdziwej biedzie nie mają wogóle komputera. A jeśli już to nie taki, na którym nowoczesne oprogramowanie pójdzie.

Gość darmowa dystrybucja
dokladnie tak... dzis juz kazdego praktycznie moze byc stac na winde za te 3 stowy

darmowa dystrybucja----to znjadz mi sterowniki do tunera tv, drukarki i skanera to przerzucę się na linuxa:D Nie istnieją:O

Gość darmowa dystrybucja
zalezy do jakich sprzetow... nie neguje ze ogromna przewaga w ilosci Windowsow i sila oddzialywania tego oprogramowania jest taka ze na razie moze sie znalezc sprzet na ktory nie bedzie sterownika..nie wiem bo u mnie wszystko dziala...

dsgfadf--2600 brutto:D a ile to netto??? Chyba mieszkasz w duzym mieście i nie wiesz jak ludzie zarabiają w Polsce:O

Gość darmowa dystrybucja
za to ty ramirez nie znasz oficjalnych danych...a o tym chyba mowil kolega :) srednia pensja to wlasni cos kolo 2500 tysiaczka a nawet jesli ktos zarabia 900 to trudno...mnie nie stac na samochod to jezdze pociagiem

Gość jest masa darmowych
programow w siecie ktore mozna sobie sciagnac, poczynajac od programow antywirusowych, do sluchania muzyki, ogladania filmow a nawet niezastapionego offica jednak mozna zastapic darmowym i legalnym pakietem biurowym pod nazwa openoffice, a w windowsa mozna zainwestowac, bo 320 zl nie jest to cena nie wiadomo jak wygorowana!

Gość ja na
komputer zarobiłam w niemczech- tyrając w truskawkach. więc doceniam darmowy linuks

Gość linuxiasz
Ramirez=>wszystkie dystrybucje Linuxa są bezpłatne. Co do sterowników to w zasadzie linux w tej nie obsługuje tylko jakichś no-name wynalazków z Tajwanu. Poza tym obecne dystrybucje po instalacji zawierają w zasadzie wszystko czego potrzeba, i nie ma w zasadzie sensu instalować czegokolwiek jeszcze, w sytuacji kiedy się kompa używa do typowych zadań. Średnia krajowa wynosząca 2600 złych brutto jest niestety pobożnym życzeniem. Jest po prostu źle liczona i paru gości zdecydowanie ją zawyża. Powinna być średnia ważona i może wtedy wyszłoby tak ze 1500. Wracając do tematu. Jeżeli człowiek nie ma zamiaru na komputerku grać to polecam ktoregoś z Linuxów . Tym badziej że na dobrą sprawę nie imają się go żadne paskudztwa z internetu i można go wykorzystać do działaności komercyjnej. Winda na licencji komercyjnej kosztuje już w granicach 500 złych.

Gość powiedzcie jej
że WINDOWS, a co se uruchomi na Linuxie??????? Ileż w końcu programów jest pod Linuxa? A pod Win wszystko bryka.

pod linuxem też zdecydowana większosć programów bryka - tylko trezba trochę ruszyc głową i poszukać odp. sterowników. ja na jednym kompie mam windę, na drugim linuxa i ogólnie nie moge się przyczepić wcale do linuxa, a farmazony o tym, ze nic pod lunixem nie chodzi to można między bajki włożyć. tak piszą ci, co bladego pojęcia o nim nie mają lub ci, którym komp jest potrzebny tylko do gier :P

a te 320 zeta za windę to jest, jak już ktos napisał, za wersję OEM. jak masz kompa i tylko chcesz do tego system kupić - wtedy tysiąc się rozpęknie :P mi tam linux śmiga az miło :)

Gość powiedzcie jej
zdziwisz się- mam pojęcie-jestem informatykiem. Swoje przeszłam z Windowsem , ale nie zamieniłabym na Linuxa. A pałą zdarza mi sie ruszać!

Gość są jeszcze gorsze przypadki
Czy uważacie że największa zaletą Wolnego Oprogramowania jest jego cena (tzn że jest bezpłatne) ?

--> Ramirez { dsgfadf--2600 brutto a ile to netto??? Chyba mieszkasz w duzym mieście i nie wiesz jak ludzie zarabiają w Polsce } Taka własnie jest średnia. Weź pod uwage że pensje np Balcerowicza 40 000 (ponad) tez sa uwzgledniane przy wyliczaniu średniej. A więc te 2 600 to nie jest pomyłka. A że większośc zrabia poniżej 1 400 to juz co innego. A co do tematu ja wole Linuksa. I jakos mnie nie interesuje czy jest lepszy od windowsa. Na winde mnie nie stać.