Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariolka zet

Co lepsze- Linux czy Windows?

Polecane posty

Gość mart-enka
nie, ja nie w srawie diablo, co do systemow vista xp, to zawsze mozesz sobie pomoce wylaczyc, nikt ci nie kaze z tego korzystac, z reszta systemy microsoftu sa tak intuicyjne, ze nie potrzeba zadnych pomocy, w koncu czlowiek juz z nimi troche zyje

Gość kudlata wiewiorka
z linuxem swego czasu mialm tylko jeden klopot najpierw nie moglam nijak wlazsiwie skonfigurowac modemu a pozniej neostrady jak juz sie udalo nabylam oryginal windowsa i mam wszystko w nosie

Gość przemek komQtrłonik
A jest coś innego oprócz windows i linux.

Jestem laikiem komputerowym . Korzystam z linuksa którego sama zainstalowałam i skonfigurowałam . Mam równoczesnie wina z którego praktycznie nie korzystam . Całość oprogramowania którego uzywałam pod windowsem , mam w postaci odpowiedników . Podobno Mandriva jest własnie wersja dla laika , taka mam i nia sie ciesze . Wszelakie info mozna bez problemu znaleźć w necie . Owszem nie bawie sie w kompilacje i bóg wie co tam jeszcze , ale podstawy opanowałam bez jakiegos straszliwie mozolnego teoretycznego przygotowania . Wiec dla tych którzy twierdza jaki jest trudny ... da sie z nim zyc i to bez wyrzeczeń ;)

Gość własnie poleciała
partycja linuksowa na momi dysku ... szkoda miejsca na nią Dlaczego ? Kubuntu po nieudanej instalacji nowych driverów zawiesił możliwość aktualizacji tak skutecznie, że żadne szukanie pomocy ni epomogło i problemu nie rozwiązało .... MAndriva 2008 swiezynka - sięc nie działa, przy logoff black screen (nie chciało mi się plogów czytac i przyczyn szukać), uruchamianie z programów z paska kończy się niczym, Do reszty cierpliowści już nie miałem ... Lepiej wspominam działanie ubuntu 6.06 czy starego MDK 9. Po instalcji prawie dowolnej dystrybucji zawsze kończy się jakimiś cudami. NAwet jako ciekwastko żadne dystro u mnie nie funkcjonuje teraz. Może gdy kiedyś zapomnę o fatalnych paczkach i niestabilności, znowu poeksperymentuję ? Na SKROMNIJE WTYDZIELONEJ PARTYCJI, GDYŻ W MOIM PRZYPADKU SZKODA MIEJSCA DLA DZISIEJSZEGO LINUSKA.

Gość w viscie czy xp mam wylaczone
co mozna, wlaczone klasyczne interfejsy itp... Ale wlasnie ta "intuicyjnosc" mnie dobija ;]

--> przemek komQtrłonik { A jest coś innego oprócz windows i linux. } Za wikipedią. :> * ajaxWindows Amiga * AmigaOS * AROS Research Operating System (AROS) * MorphOS systemy firmy Apple * Apple DOS, ProDOS * GS/OS * Mac OS * Mac OS X, Mac OS X Server, Mac OS X Leopard * A/UX * Lisa OS nieukończone projekty: * Rhapsody systemy firmy Be i pochodne * BeOS * BeIA * NewOS/Haiku * yellowTAB Zeta systemy firmy Digital (DEC)/Compaq * AIS * OS-8 * RSTS/E * RSX * RT-11 * TOPS: TOPS-10, TOPS-20 * VMS (później przemianowany na OpenVMS) systemy firmy IBM * OS/2 * AIX * OS/400 * OS/390 * VM/CMS * DOS/VSE * DOS/360 * OS/360 * MFT * MVT * PC-DOS * SVS * MVS * TPF * ALCS * z/OS systemy firmy Microsoft i pochodne * MS-DOS o PC-DOS, DR-DOS, FreeDOS, DOS, QDOS * Microsoft Windows: Microsoft Windows 1.0, 2.0, 3.x, 95/98/98 SE/Me, CE, NT/2000/XP/2003/Vista o PetrOS, ReactOS * Singularity systemy firmy Novell * NetWare Zobacz też: SuSE Linux NeXT * NeXTStep systemy firmy Unisys * MCP(Master Control Program) * OS 2200 UNIX i jego pochodne * AIX * BSD, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, DragonFly BSD, DesktopBSD, PC-BSD * Digital UNIX * HP-UX * IRIX * Mac OS X * Minix * OSF/1 * SCO UNIX * Sun Solaris (dawniej SunOS) * System V * QNX * Ultrix * Venix * Xenix * GNU/Linux (system GNU z jądrem Linux) * GNU/Hurd (system GNU z jądrem Hurd), * Linux systemy czasu rzeczywistego (realtime systems) * LynxOS * OS9 * Phoenix-RTOS * QNX * Nut/OS * RT-Linux * SenseOS * VxWorks * Suse Linux Enterprise Real Time Inne * Agnix * Amoeba * AtariDOS * Commodore DOS (zapisany w stacji dysków) * AtheOS/Syllable * Athene * CP/J * CP/M * CROOK * eComStation * Egzekutor RTX * EMOS * EPOC32 * GEORGE 3 * GEOS * Inferno * IOS * iRMX * ISIS-II * Kylin * MenuetOS * Mikros * Multics * Palm OS * Quarn OS * SkyOS * Symbian * UDOS * Unununium * System V7

Przeczytałam , zabrakło mi jednego , nikt nie wspomniał o bezpieczeństwie . Testowaliscie ile chodzi win bez dodatkowych zabezpieczeń ? Mój żył jakieś 32 min . Do oprogramowania dochodzi firewall , antywirus , tez nie każdy - bo jakis tylko nieznacznie przedłuża zywot . Pod Linem nie mam problemu , bez zabezpieczeń (jakichkolwiek ) na dobrą sprawę żyje i ma sie swietnie . Ktos wspomniał o tym ,ze korzysta z windowsa , bo chce spokojnie chocby filmy ogladać - a przepraszam pod linem sie nie da ? :D Dla maniaków gier przygotowanych pod windows w wiekszości wypadków sie nie sprawdzi , ale jesli ktos nie gra , to czemu nie .

Gość luuupppp
a co jest lepsze człowiek na poziomie czy menel??? powinnas wiedziec który system jest lepszy wiedzac albo i nie ze linux jest za frajera (tz za free) a instalka wind 400 zł.......

luuupppp , interpretacja Twojej wypowiedzi - mam winde za 400 tzn . jestem na poziomie , bo mnie stać ;) ? Czy jestem menelem bo uzywam oprogramowania , w ogólnym rozrachunku dla mnie lepszego i za free ? :D

Gość w morde jesza.....
nie chyba nie jestes:P ale to bylo tylko głupie porównianie (jkaby bylo) jak te w temacie

Gość Linuxa tez trzeba
pozabezpieczac... Sam z siebie az taki bezpieczny nie jest ;) I jako, ze jestem maniaczka Diablo - LInux odpada ;]

Gość aSZTon
Ja wybieram windowsa i to zarowno w firmie jak i w pracy. Kazdy program ma jakie luki, nie ma systemu idealnego, alewindows wciaz wprowadza aktualizacje i ulepsza produkt, Jak ktos nie ma orginalnego oprogramowanie i nie robi updatow sam jest sobie winny http://przygody.pirata.wyczeslawa.vol.2.patrz.pl

Gość mart-enka
vite przyjdzie nam oceniac za jakies dwa lata, kiedy luidzie beda mieli lepsze sprzety, bo testowanie visty na starym sprzecie nie ma sensu, tak jak nie mia.o sensu testowanie xp.

Gość Karolll
Linux też nie jest bez wad z tego co piszecie. i szczerze mówiąc to jest wiele darmowego oprogramowania pod Windowsy, więc poza wydatkiem rzędu 300 zł, można skompletować oprogramowanie, które wystarczy do bardzo wielu celów. dlatego wydaje mi się, że ten legalny windows to całkiem dobry pomysł.

Gość Indios Bravos
chyba tu chodziło o to, że do domowych zastosowań zawsze się znajdzie jakiś freeware, którym można będzie się posiłkować. pewnie jest w tym racja, a w świetle tego, tak "tani" Windows jest niegłupim pomysłem.

Gość swinkowaaa
linux - calkowicie bezproblemowy, niemal brak wirusow, doskonale oprogramowanie, niestety mniej popularny i trudniejszy w obsludze windows - no coz.... crt-alt-del :)

linux-bez problemow, bez wirusow, sliczny graficznie, wszystkie programy jakie dusza zapragnie, bez piractwa, za to z ciagle poprawiane bledy. w windowsie wybaczcie ale bugi sa i nikt sie nimi nie interesuje, tylko ze na widnowsie czlowiek szybko do nich przywyka. a w razie poblemow mamy fajniejsza bron- konsole albo ctr-alt-esc:P odkad sie przenioslam z systemow wreszcie nie mam ochoty wyrzucac kompa przez okno bo sie znowu zawieslo WSZYSTKO.w linuxie zawiesza sie jesli juz to JEDNA rzecz.

Używam linuksa od 2000 roku. Uwierz mi też sie potrafi zawieść i to tak że ctrl+alt+F(*) niec nie daje. :P

Gość mart-enka
swinkowa, wirusy komputerowe nie biora sie z powietrza. pisza je ludzie, ktorzy maja w tym interes. czyli konkurencja, producenci programow antywirusowych itp zatem jesli twojego wina zaatakuje wirus, mozesz podziekowac jedynie tej "konkurencji". wirusy atakuja windowsa nie bez powodow, to dobry, solidny system, a nie jakas szmira, zatem nie jednemu to musi przeszkadzac, sadzac po mentalnosci ludzkiej

Gość zwolennik lepszosci
heh, tia, niestety niektorzy sie nad takimi rzeczami nie zastanawiaja...mysla schematami i jak widza, ze sa wirusy, to sie nie zastanawiaja dlaczego, tylko odrzucaja produkt ;). j korzystam z darmowego Avista i jeszcze mi zaden wirus plyty nie spalil:D, nawet spiegow nie mialem, wiec sa i sposoby na windowsowskie wiry, nei jest to przeszkoda w uzywaniu systemu, zadna

Jednak jak ktoś nie wie to nie powinien sie wypowiadać. Wirusy pod linuksa nie są praktycznie pisane bo marne szanse są na to by taki wirus zadziałał. A juz żeby został odpalony z uprawnieniami administratora... trzeba wyjątkowego anty talentu. { pisza je ludzie, ktorzy maja w tym interes. czyli konkurencja, producenci programow antywirusowych } :D

zwolennik lepszosci - schematami mysli sie niestety ale pod winem . Jesli chodzi o zabezpieczenia - jasne , dokad uzywałam wina tez nigdy nic mi go nie zezarło , ale format i stawianie od nowa to sorry ale kaplica , musisz wgrac kilkanascie programów niezbednych dodatkowo - w to oczywiście wchodzą zabezpieczenia . Ogólnie mało to zabawne . Przyzwyczajenie to silna sprawa :D

Gość Bartolomeo
zgadzam się, że do bugów w Windowsie szybko człowiek przywyka. jak się przesiadłem na W2k a potem Xp to nie dość, że było ich bardzo mało, to jeszcze były praktycznie niezauważalne (najczęsciej, choć i tak rzadko zwiechy jakiegoś oprogramowania). Vista pewnie też będzie szybko na ten poziom wniesiona. a gdy dodatkowo ceny są niskie, to ja jednak wybieram Windowsy.

Gość mart-enka
Myrevin, a nie jest tak, jak to ktos wyzej napisal, ze wirusy sa pisane przez tych, ktorzy maja w tym intertes ?;) swieta prawda. a co przyzwyczajania, jak sie ma dobre zabezpieczenie to nie ma sie do czego przyzwyczajac.

Gość zahinotyzowana
a czy wiecie jak zainstalowac jave w systemie linux?

Gość xwoman
Zgadzam się z anyżówką; Linux jest lepszy bo darmowy.

Slackware wymiata. Linux w pełnym tego słowa znaczeniu. Z takich bardziej zapapranych niepotrzebnymi badziewiami to brat sobie chwalił Ubuntu i Gentoo. Czy jest trudny? Nie, ale ludzie którzy wcześniej pracowali w Windowsie często sami sobie utrudniają życie...