Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabii21

Co lepsze tabletki anty , czy spiralka?

Polecane posty

Gość gabii21

Mam pytanie jak w temacie. Od kilku lat ( dokładnie 3) jestem na tabletkach anty, zastanawiam sie w tej chwili nad spiralką.

Gość gabii21
Czy nikt mi nic na ten temat nie potrafi doradzić?

Gość ja stwierdzilam ze nigdy
wiecej tabletek anty ale z drugiej strony spiralka (bez hormonow) ma mniejsza skutecznosc slyszalam ze najlepsza z miedzianych jest gyne-fix, ale nie ma jej jeszcze w polsce(jak zwykle jestesmy zacofani)

Spiralę poleca się kobietom, które przynajmniej raz rodziły. Poza tym istnieje możliwość WYDALENIA spirali podczas obfitego okresu i nie możesz tego sprawdzić, czy ona dalej tam jest - czy jej nie ma. Dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne nie zawodzą, o ile są brane regularnie i zgodnie z zaleceniami lekarza. Jeżeli są także odpowiednio dobrane pod kobietę, to nie tyje ona, nie ma zmian skórnych oraz nie powinno dochodzić do większych zaburzeń hormonalnych.

Gość ciocia dobra rada001
tabletki lepsze

Gość Ja miałam spiralkę
Nie mam głowy do tabletek,nawet o witaminach nie pamiętam,a tu potrzebna systematyczność. Spiralka to wygoda.Miałam ją 5 lat i żadnych problemów.

cyt.: waniliowy_budyn Spiralę poleca się kobietom, które przynajmniej raz rodziły. Poza tym istnieje możliwość WYDALENIA spirali podczas obfitego okresu i nie możesz tego sprawdzić, czy ona dalej tam jest - czy jej nie ma. Dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne nie zawodzą, o ile są brane regularnie i zgodnie z zaleceniami lekarza. Jeżeli są także odpowiednio dobrane pod kobietę, to nie tyje ona, nie ma zmian skórnych oraz nie powinno dochodzić do większych zaburzeń hormonalnych. Komentarz: mądra wypowiedź, ja dodam, że czysta spirala nie ingeruje w układ hormonalny, nie obciąza wątroby zatem nie przyczynia się w jakiś sposób do tycia, nie wymaga systematyczności w dawkowaniu, etc. Na tabletki hormonalne mogą sobie pozwolić kobiety które nie planują już nigdy dzieci i które już, w razie utraty figury, nie marzą o nowym mężcztźnie.

Gość czekolada gorzka21
Piasek co za glupoty piszesz:/ ze niby tabletki zrobia z nas bezplodne kobiety? ze niby przytyjemy po nich tak ze bedziemy wygladac jak kaszaloty? opanuj sie czlowieku:/ ja biore tabletki od 3 lat a jezeli cos mi sie przytylo to tylko z powodu mojego lakomstwa. dzieci planuje miec i wcale nie uwazam ze tabletki pozbawily mnie tych planow:/ a co do spirali, to wlasnie obawialabym sie ze podczas zakladania dojdzie do jakiegos uszkodzenia macicy i nigdy nie bede mogla miec swoich dzieci. tez sie zastanawialam nad spirala ale duuuzo o tym poczytalam i zostalam przy tabletkach

skuteczniejsze moim zdaniem sa tabsy,a to dlatego, ze wiesz,ze wzielas tabletke.. a wystarczy minimalne przesuniecie spirali..i az sie zdziwisz jak za 9 miechow rodzisz dzidzie..poza tym, jezlei nie rodzilas to lekarz nie ebdzie zbytnio happy jezlei musialby ci zakladac spiarlke...poza tym, one sa drogie....i niektore powoduja uczulenie.... a czytalam nawet ,ze lekarz zalozyl babie tak lipnie,ze jej przebilo macice;/

cyt.:czekolada gorzka21 Piasek co za glupoty piszesz:/ ze niby tabletki zrobia z nas bezplodne kobiety? ze niby przytyjemy po nich tak ze bedziemy wygladac jak kaszaloty? opanuj sie czlowieku:/ odp.:zbyt nerwowo i niegrzecznie reagujesz. Być może przesadziłem z tymi tabletkami hormonalnymi, a to dlatego, że swieżo mam w pamięci początki antykoncepcji hormonalnej, dzięki której w NRFie urodziły się dzieci bez rąk. Notabene, każda ingerencja w układ hormonalny może , w mniejszym lub większym stopniu, do tego przyczynić.Dlatego uważam, że jeśli już to bez ew. kalek i zafajdanego dalszego życia. Zresztą Wasze małpy Wasz cyrk, nic mi do tego, róbcie jak chcecie, poza tym jestem tylko mężczyzną.

Piesku - jak nie wiesz to sie po prostu nie wypowiadaj. Dziewczyny - ten temat był wałkowany wielokrotnie, sprawdzijcie w wyszukiwarce :-)

cyt. Joł-asia Piesku - jak nie wiesz to sie po prostu nie wypowiadaj. Dziewczyny - ten temat był wałkowany wielokrotnie, sprawdzijcie w wyszukiwarce do Joasi, ponieważ mam sentyment do Wrocławia z racji AWF, wejdź na www i napisz kilka zdań odnośnie całości strony, a wyślę Ci coś w nagrodę. Hey.

Gość gabii2
dzieki za odpowiedi. Chyba jednak zostane przy moich tabletkach.

Gość 5467
No i jakie wnioski? Bo ja nie wiem dalej co lepsze?

Gość odradzam tabletki.....
juz wole sie nie kochac niz je brac :O a i tak przy ich braniu libido wam po pewnym czasie padnie /mimo iz pozcvatkowo nawet odczujecie jego wzrots/ i nie bedziecie mialy ochote na sex....to co to za przyjemnosc

Moja mama zanim zaszła w ciążę przez 10 lat brała tabletki anty i zaszła w ciążę bez problemu, a wtedy jeszcze nie było, tak nowoczesnych i udoskonalonych pigułek.

Gość ryszarda_P
Przecież te dzieci bez kończyn rodziły się po leku uspokająco - nasennym TALIDOMIDZIE, a nie po antykoncepcji.

a ja obstawiam zdecydowanie tabletki... wiekszosc je stosuje. sa skuteczne. poza tym ja juz wole ingerowac w moje hormony niz zakladac jakies spirale... a choroby dzieci lub ich kalectwo nie sa skutkiem brania tabletek anty... moze to miec na to wplyw ale nie oznacza to ze tak musi byc... zawsze istnieje ryzyko... ale jezeli ktos sie az tak obawia to zalecam metody naturalne i po problemie

Gość gkdg
Słyszałam, że zakładanie spirali jest bardzo bolesne. Bałabym się.