Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madzek

jak usunąć pieprzyk????

Polecane posty

podobno mozna to zrobic u chirurga albo u kosmetyczki - wolalby szczegoly raczej o kosmetyczce. już od kilku lat chce usunąć pieprzyk z twarzy ale ciagle to odkładam a on mnie coraz bardziej denerwuje. bardzo prosze o pomoc

Gość lorenka
ja polecam u chirurga ,jest specjalista badz co badz najczesciej wyciety bierze do badania histopatologicznego

ale do chirurga trzeba mieć skierowanie od internisty?? a jak wygląda sam zabieg i czy wcześniej robią jakieś badania?

Gość tylko u lekarza
chirurg czy raczej dermatolog? ja bylam u tego drugiego i usuwalam piepszyki na szyji- cudow nie ma, blizny sa, wiec przemysl sobie!

Gość cosk-a
moja mama usuwala u chirurga dwa z twarzy i jeden na szyi ,juz nie wiem czy ze skierowaniem ale byla na piewrszej wizycie obejrzal i zapisala za tydzien ,miejsowo znieczulil usunal -niczym u stomatologa ,nic nie bolalo ,malenkie kreseczki zostaly nic nieznaczace ,pozniej wynik wycinkow -byly ok!

ten pieprzyk strasznie mnie szpeci - jest z boku,pomiedzy broda a ustami. jest ciemny brazowy i wystaje ponad skore. ostatnio moja mama stwierdzila, ze urusl - ale mi sie nie wydaje chociaz z 2 strony sie zastanawiam, ze moze nie zauwazylam bo codziennie sie widze. juz mam go dosyc

Gość ble ble ble...
Tez mialam usowane pieprzyki. Jeden na plecach, byl dosc duzy i odstajacy, w dodatkuw miejscu, gdzie draznil go pasek od stanika. Poza tym po prostu mi rosl. Poszla do dermatologa i po obejrzeniu dostalam skierowanie do chirurga. Chirurg zalatwil to w mig - polozylam sie, male uklucie, skalpel, opatrunek i po wszystkim. Po tygodniu mialam kontrole ranki, ktorej juz prawie nie bylo. Drugi mialam na udzie i bylo prawie tak samo. Mikro-blizny sa prawie niewidoczne. Teraz musze jeszcze sie wybrac na usuniecie z twarzy jakiejs narosli, ktora wyglada jak bialy pieprzyk. Troche sie boje, bo jak pytalam o to wczesniej, to powiedziano mi, ze nie bedzie tego wycinac tylko "lyzeczkowac". Nie wiem co to znaczy. Jesli ktoras z Was wie to prosze o informacje.

slyszalam tez o \"wypalaniu\" pieprzykow u kosmetyczki. przychodzi sie na zabieg i z miejsca jest wykonywany - nie mialyscie tego? pracuje a popoludniami tridno dostac sie do lekarza

wyżej napisaliśmy Ci, dlaczego wypalanie jest niebezpieczne. niszczy ono komórki i nie można ich przebadać. Twoja skóra, Twoje życie, Twój wybór.

Gość Lauruśśśś
Ja miałam wycinany piepszyk przez chirurga...był obrzydliwy wystawał i sie powiększał w dodatku był na brodzie dodawało mi wyglądu baby-jagi hihihi.Wreszcie go usunełam zapłąciłam 500 zł,wczesniej miałam go badanego.Troche strachu ale nic nie bolało i moja twarz jest naprawde śliczna żałuje że tyle lat mnie szpecił :/

Gość plociuch
na NFZ miala bys bez oplat ,a 500 zl w kieszeni

Gość anikam
ja tez miałam takie pieprzyk jak Lauruśśśś, ty;ko że na plecach. był ciemny, wystający i przypominał sutek. Okropienstwo! Ale poszłam do dermatologa na Koszykowej w Wawie (jesli mieszkasz w wawie to poszukaj tam) państwowo. Lekarz stwierdzi co to i czy nadaje sie do usuniecia. Ja usunelam i mam spokoj. Tylko wybierz dobrego chirurga, bo moze ci spieprzyc. Mi sie to troche rozlazło i mam blizne :o aha! pieprzyk wysyłają na badanie czy to nie czerniak

Gość bbbb
a ja usunelam pieprzyka i teraz mam czerniaka:( i jestem załamama!!

dzieki anikam jestem z warszawy wiec pojde na koszykowa jak radzisz bo moj dermatolog jest beznadziejny i nifdy mi w niczym nie doradzil tylko kilkakrotnie zaszkodzil. A w opatrunku az tydzien sie chodzi?? duzy jest? bo wiecie do pracy chodze i tak glupio troche

Gość anikam
do poprzedniczki Wspolczuje ci, ale niestety nawet gdybys pieprzyka nie usunela to z czasem tez byś miała czerniaka. Dlatego usuwac trzeba jak najszybciej takie pieprzyki żeby sie nie zamieniły w raka. Mi też grozilo że bede miała czerniaka, ale zdążyłam :) A tobie życzę jak najszybszego powrotu do zdrówka! 😍

Gość anikam
wiesz, po usunięciu chirurgicznym zakladają szwy, wiec muszą zalepic czymś. Ja miałam mały opatrunek, ale fakt faktem bała sie, żeby nie pekły szwy. Ale z reguły zdjemują je po tygodniu, wiec moze weź kilka dni wolnego?

Gość bbbb
powiedzieli ze dlatego że został ruszony ten pieprzyk! ale czy do konca maja racje...

Gość wyłącznie u chirurga
skalpelem! teraz juz się chyba w ogóle nie usuwa znamion innymi metodami - mam nadzieję.. wypalanie czy wymrażanie czasami nie usuwa znamienia do końca, a taka naruszona struktura może zezłośliwieć i nieszczęście gotowe ja miałam skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu z przychodnia, usuwałam w prywatnej klinice która ma podpisaną umowe z Funduszem, i po sprawie absolutnie nie u kosmetyczki! tylko sobie krzywdę zrobisz... na kafe jest mnóstwo topiców o usuwaniu

juz przekonalyscie do chirurga - wczesniej nie mialam o tym pojecia

Gość Bella - dona
W Warszawie na Elekcyjnej w szpitalu chirurg na NFZ usuwa ,super ,nic nie boli,nie ma sladu i badania histopatolpogiuczne ok!

Gość january2007.
ja wycinalm u chirurga ale mi zrobil niesamowita dziure. Po badaniu histopatologcznym sie okazalo ze pieprzyk byl rakowy.

Gość anikam
dermatolog daje takie skierowanie do chirurga

Gość dermatolog nie daje skierowani
mnie odesłał do mojego lekarza pierwszego kontaktu bo dermatolog skierowania wystawiać nie może, ew zalecenie do usunięcia, ale skierowanie do chirurga tylko wasz lekarz z przychodni no i na Fundusz czeka się ok 2 miesiące na zabieg

Gość kasia19843
mam pieprzyk na czole u nasady nosa ok 5mm moje pytanie czy ktos moze mi podac adresy dobrych specjalistów oraz czy taki zabieg jest w pełni bezpieczny

Gość tinker
ja własnie myśle nad usunięciem pieprzykÓW!! bo mam ich troche więcej na twarzy i ost zaczęły mnie denerwować, nie wiecie jakie są sposoby oprócz chirurga ( jakieś kremy itp) na ich usunięcie ? i jaka granica wieku ( mam 16 lat ) i jaka jest cena poszczególnych zabiegów? czy warto? ponieważ boję sie blizn:(

Gość DEAST
Mam ogromneg pieprzyka w pachwinie na lewej nodze - na wewnętrzenej stronie ud obok wargi sormowej.(!) wielkość tak 1cm na 1cm może troche więcej i jest bardzo ciemny. mam 20 lat i po prosatu niewiem co mam robic. jestem załamana,:( boje sie iść z tym do lekarza, po prostu boje się komplikacji.(!) poaztym dużo cwicze codziennie tak do 1,5 h do 2h rózne cwiczenia na rozne partie ciała (brzuch.nogi, uda ,pośladki - ogólnie całe ciało) a przecież po takim zabigu niemożna chyba wykonywać takich czynnośći ani inny ruchowych ? jestem tym zdruzgotana ahhh... :( boję się tez lekarzy ,nigdy niewiadomo na jakiego się trafi ... a tyle słychac w telewizji o źle zrobionych zbaiegach albo coś.... strasznie sie boje. :(((((((( czy któras z was jest w podobjen sytauacji tzn. pieprzyk w tak nietypowym miejscu??? niemogłam nic w necie znaleść informacji o usunięciu pieprzykow z takuich miejsc wszedzie tlko : szyja, brzuch,plecy,twarz. niewiem jak wyglądało by usunięcie czytałam że jak pieprzyk jest duży to duzy obszar wokol pieprzyka tez jest wycinany :O

Gość DEAST
zapomniała dodać pieprzyk jest bardzo wypukły też tak na ok 1 cm .

Gość ja miałam wycinany
na szyi, szwy miałam tydzień, po tygodniu rana już była zagojona praktycznie. A do lekarza idzisz do przychodni do chirurga, potrzebujesz skierowania od dermatologa lub onkologa. Ja bym na Twoim miejscu poszła do lekarza, bo pieprzyk ten masz narażony na ciągłe obtarcia itd więc może być z tego coś złego. A pieprzyk usuwa się w znieczuleniu miejscowym w przychodni, przychodzisz na zabieg i po nim idziesz do domu. Pieprzyk idzie do badania histopatologicznego i na pewno wszystko będzie w porządku