Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaszokowana

Przezierność karku

Polecane posty

Gość zaszokowana

Jestem w 11 tygodniu i wykryli u mojego dziecka fałdę karkową, która mierzy 2,82 Mam się martwić??

Gość ------------------
nie wiem powinnas gina o to zapytac

Gość zgggaga
chodzi o zprawdopodobienstwo wystapienia zespołu downa?

Gość zaszokowana
tak, właśnie chodzi o zespół downa.....no ale jak mam się tym nie sugerować, skoro jestem w 11 tygodniu a tu taki duży wynik?? To za dużo! Tak mi gin powiedział :(

Gość katkamatka
Może wybierz sie na konsultacje do innego specjalisty od usg? i zrób dodatkowe badania? Nie martw się, tylko sprawdź dokładnie, bo to rzeczywiście dużo :( U mnie w 12 tygodniu było o połowę mniej...

Gość ------------------
hmm nie wiem co powiedziec gin chyba wie co mowil, a jakies skierowanie na badanie zeby wykluczyc zespol downa nie dal? wiem ze sprawdzaja jeszcze na podstawie nosa czy dziecko ma ten zespol wiesz nie wszystko sprawdza sie na 100%, radze pojsc do innego gina i nic mu nie mowic o tym co poprzedni powiedzial zobaczymy czy on cos zobaczy i radze sie pospieszyc, bo tylko chyba do 12-23 mozna to ustalic

Gość i...
Oprócz standardowej oceny struktur płodu i jego pomiarów, ocenia się również tak zwaną przezierność karku (ang. nuchal translucency, NT) tj grubość warstwy podskórnej płodu, w której w tym okresie zbiera się niewielka ilość płynu. Zwiększona grubość tej warstwy świadczy głównie o wysokim ryzyku wad genetycznych (głównie zespołu Downa). Dlatego gdy w trakcie badania usg lekarz stwierdzi, że przezierność karku płodu wykracza poza normę ustaloną dla danego tygodnia ciąży/wielkości płodu zawsze powinien zaproponować dalszą diagnostykę, czyli amniopunkcję. Warto wiedzieć, że nie zawsze płody z poszerzoną przeziernością karku mają nieprawidłowy kariotyp, czy wadę genetyczną. W przypadku, gdy przezierność karku jest nieprawidłowo poszerzona a kariotyp jest prawidłowy należy dalej obserwować płód

Gość koobi
Robiłam przeziernosc w 13 tyg. i wynosiła 2,4 .Czyli zaraz pod kreską. Lekarz powiedzial,ze mogłabym się martwic, gdyby było ponad 4.Pamiętaj o tym,ze sprzet nie jest doskonaly i zawsze jest jakis margines błedu. Teraz jestem w 33 tyg., wszystko jest ok. Jesli się martwisz, zrób dodatkowe badania

nos...tak obecnosc kosci nosowej ... w ogóle dobre USG pokazuje dokładnie twarz a w przypadku dziecka ze zespołem downa jest ona zdecydowanie inna - nos \"spłaszczony\" .... no ale markerem jest własnie przeziornosc karkowa - u Was ten wynik jest duzo ponad norme ....a czas badania jak najbardziej własciwy ( m.11-13 t.c) skonsultuj ten wynik z innym lekarzem w oparciu o USG ....!

Rzeczywiscie, taka przeziernosc jest troche za duza. Ale to nie oznacza nic pewnego. Jesli chcesz mozesz poprosic lekarza o skierowanie na punkcje wod plodowych. Ale w 11 tc. to chyba troszke za wczesnie. To badanie jest bardzo wiarygodne jesli chodzi np. o zespol Downa. Daja prawie 100% pewnosci, no i w 100% potwierdza plec dziecka. Mowi sie, ze to badanie niesie ryzyko poronienia, ale nie boj sie, bo jest ono naprawde bardzo, bardzo niskie. Moja kuzynka robila to badanie dwa razy ze wzgledu na jej wiek (37 lat przy pierwszej i 39 lat przy drugiej ciazy) i po badaniu wszystko bylo ok. Pozdrawiam

Gin powiedział Ci, że za dużo. I nie zlecił innych badań? To szybko zrób jeszcze raz usg gdzie inndziej.