Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wasze opinie

szybkowar-czy warto, co w nim gotować i jak długo?

Polecane posty

Gość -asia-
Ja mam szybkowar FAGOR, pisałam o nim w poprzednich postach. Dostępny na allegro w przystępnych cenach.

Gość rraaffcciioo
Witam Ja kupilem szybkowar - multiwar firmy welmax, kosztowal 1000zl. co prawda poczulem po kieszeni, ale nie zamielil bym na zaden inny. jest to moj pierwszy taki produkt i nie wiem jak sie sprawuja tansze, jednak ten jest godny polecenia. ps bigosik w 15min... pozdrawiam

Gość rraaffcciioo
adres to rjrjhh@wp.pl

długo nosiłam się z zamiarem zakupu szybkowaru ponad rok i w koncu jako że był przypływ gotówki zakupiłam sobie Fagor Future in 6 elementow - jest super naprawdę ale trochę się go bałam za pierwszym razem teraz zawsze dokładnie sprawdzam zawór bezpieczeństwa no i zawór ciśnienia czy nie zapchany, właśnie ugotowałam ogórkową ciekawa jestem jak wyszła pachnie... gotowałam już rosół- pycha, flaki, warzywa na sałatkę, udka na parze ziemniaki kilka razy wsyztsko szybko i na czuja na razie ale ok 10 minut rosół ok 20min jestem zachwycona szybkością i smakiem super żałuję że wcześnie nie miałam teraz muszę się tylko odzwyczaić od tego gotowania raz na 2 dni bo w tym przypadku mogę codzień coś gotować bo trwa krócej proszę o rady odnośnie ryżu czy naszy jeczmiennej na krupnik można je dodawać?????? bo obawiam się

Gość MaraTT
można, oczywiście. tylko trzeba pamiętać żeby nalać mniej, bo ryż czy kasza pęcznieją. Gdzieś widziałam ciekawy przepis z ryżem, chyba tu: http://ronatsklep.pl/przepisy-fagor,94.html Dzięki grubym ściankom szybkowaru, dłużej utrzymującym temperaturę, ryż "dochodzi jeszcze po wyłączeniu gazu, czy zdjęciu z kuchenki.

Gość MaraTT
ronatsklep.pl/przepisy-fagor,94.html

Gość olkusz
co myslicie o szybkowarze z olkusza? jeste teraz promocja na gruponie, zastanawiam sie nad kupnem

Gość zosiwarkocz
jak juz kupowac cos to tylko Fagor

Ja wlasnie zakupilam Olkusz na gruponie. Zobaczymy jak bedzie dzialal, to "moj pierwszy". Szybkowar oczywiscie. Zachecily mnie tez "dwa garnki" - bo cierpie na chroniczny niedosyt naczyn w domu ;)!

Gość -asia-
jak przetestujesz szybkowar, garnki mogą okazać się zbędne :)

Eeee ;), garow w domu nigdy nie za duzo...teraz np. szukam fajnego na szparagi, szparagi mniej mnie kreca, ale - chce kupic szynkowar i bedzie mi potrzebny. Szybko dzialaja, dzis dostalam maila, ze paczka ruszyla do paczkomatu, wiec - max we wtorek obiad z szybkowaru!

Gość gooothka
Z mężem w domu po jego tacie wygrzebaliśmy dwa szybkowary, starsze od nas obojga razem wziętych :) ruskie, stare, ciężkie ale boskie. Ja się trochę boję bo nienawidzę tego spuszczania pasy, ale wrzucam kilka plastrów karkówki bądź mięso pokrojone na gulasz (najpierw szybko obsmażam na patelni na oliwie), do tego bulionetkę, ziele angielskie i liść laurowy i 15 minut - mięsko miękkie i pycha. W międzyczasie gotuję kaszę i przygotowuję sos, więc przygotowanie obiadu mi zajmuje koło pół godziny. Nie próbowałam gotowania czegoś innego bo zwyczajnie niezbyt mi się opłaca go brudzić, dla naszej dwójki tylko gotuję, jakbym miała codziennie myć ten wielki ciężki gar to nie byłabym zbyt szczęśliwa.

Gość -asia-
Fajnym rozwiązaniem, które stosuję już standardowo, jest wekowanie w słoikach zup, sosów. Zaoszczędza się nie tylko czas gotowania, częstotliwość, ale i miejsce w lodówce, aby gar z zupą nie zajmował miejsca. Gotuję w szybkowarze 6l. Zostawiam tylko tyle, ile nasza 3 osobowa rodzina skonsumuje :), resztę lekko gotującą się przekładam do słoików, zakręcam i obracam do góry dnem. Po wystygnięciu wkładam do lodówki. Może stać ho, ho. Aby ta sama zupa co dnia nie znudziła się, gotuję kolejną, wg. potrzeby. Kiedy nie mam czasu, albo ktoś wpadnie niespodziewanie, mam do wyboru często 3-4 rodzaje zup, albo sos, a ziemniaki w szybkowarze 4min. Dla mnie to super sprawa. POLECAM !!!

Gość Jaki Silit
Jaki Silit!? Dajcie spokój!. Jak już coś kupować to naprawdę porządny. Przecież to zakup na lata. Pomyślcie o bezpieczeństwie użytkowania. Ja gotuję w szybkowarze Tefal clipso control. z tańszych Tefali np. http://www.ceneo.pl/10781543. Muszę przyznać ze wszelkie gulasze czy inne potrawy z mięsem wychodzą naprawdę smaczne:) Ostatnio mam manię gotowania w szybkowarze właśnie

Gość gość
Szybkowar to świetne naczynie, ale zwróć uwagę w jakiej temperaturze i pod jakim ciśnieniem gotujesz gotujesz bo to jest tu najważniejsze aby zachować jak najwięcej witamin. Przetestowałem kilka i wybrałem niemieckiej firmy Silit.

Gość gość
Nie lubię "zimnej" stali. Dom to nie szpital. Obecnie używam naczyń markowych Silit produkowanych w Niemczech, tych z Silarganu, do kupienia również w Polsce. Szybkowaru też. Jestem przeszczęśliwa. Dostępne są w różnych kolorach. Ja mam przecudne białe i całyczas są jak nowe i naprawdę prześliczne.

Gość Polka98
Polecam multivar Welmax, można w nim zrobić szybko pyszny obiad, nic się nie przypala. Jest to zdecydowanie mój kuchenny hit.

Gość gość
Witam odnośnie szybkowarów mam takie pytanko a mianowicie posiadam od wczoraj szybkowar firmy Sapir ma on pokrętło do regulacji pary , niebieski klips który wysuwa się pod wpływem ciśnienia no i wiadomo taki cypelek bezpieczeństwa , napisze prostymi słowami Już kilka razy próbowałam cokolwiek w nim zrobić , ale się nieda ! Kiedy wyskakuje cypel z bezpieczeństwa i zaczyna syczek pokrętło regulacji pary przekręcam gaz na najmniejszy a to syczy syczy syczy syczy dość mocno wydobywa się para i tak do końca gotowania a niebieski klips tylko delikatnie się wysuwa , nie pokazuje się żadna linia szybkowar zepsuty czy ja źle coś robie ?????

A ja kupiłam taki: http://archiwum.allegro.pl/oferta/szybkowar-4-6-l-rossler-austria-zestaw-8-indukcja-i3646295245.html Mój pierwszy szybkowar ,jednak mam problem z prawidłowym zamknięciem go :( instrukcja była strasznie uboga.......dwa razy udało mi się zamknąć go prawidłowo i u coś ugotować,jednak mam obawy,ponieważ wiem że podstawą jest prawidłowe zamknięcie. Bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś ma wskazówki jak prawidłowo zamknąć ten szybkowar ;) Pozdrawiam serdecznie

Gość gość
pozdrawiam wszystkich fanów szybkowara!!!!! super urządzenie. polecam gorąco

Gość gość
Hej, co powiecie o szybkowarach Hawkins? mój wybór padł właśnie na nich teraz szukam modelu, jaki polecacie?

Gość ynaska
ja zdecydowałam się na szybkowar philipiak ze względu na dobrego producenta, sprzęt też jest bardzo prosty w obsłudze

Gość gość
Moja sąsiadka przez szybkowar ma przeszczep twarzy,jak walnął to wszystko poszło na twarz,może żle dokręciła?.

Gość gość
Jak działa szybkowar? mógłby ktoś mi wytłumaczyć ?:) Słyszałam o tym trochę, ale wydaje mi się, że moja wiedza jest niewystarczająca...

Gość Bernikaaa
ynaska też posiadam taki szybkowar z firmy philipiak. A szybkowar to naczynie ze stali nierdzewnej lub aluminium. Jego okrywa wyposażona jest w uszczelkę i mocowana do naczynia za pomocą zazębień (pokrywy okrągłe) lub przez docisk (pokrywy owalne). Ciśnienie pary dodatkowo dopycha pokrywę do kołnierza naczynia, zapewniając dużą szczelność połączenia. Wyposażony jest w zawór - regulator, utrzymujący stałe nadciśnienie w jego wnętrzu poprzez wypuszczanie nadmiaru pary, oraz w zawór bezpieczeństwa, otwierający się w wypadku zablokowania się zaworu regulatora. Zawory te zazwyczaj umieszczone są w pokrywie. Szybkowar przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii oraz zmniejsza ilość substancji wymywanych z potraw.

Gość gość
Dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź :). Teraz powoli mogę się przymierzać do zakupu :)

Gość kankinka
Słyszałam co nie co o zestawach philipiaka. Tak się zastanawiam jaka jest różnica w czasie jeśli chodzi o ugotowanie tej samej potrawy, a niech to będą zwykłe ziemniaki w szybkowarze a ugotowanie ich tradycyjnie??

Gość Bernikaaa
Ogólnie mówiąc to szybkowar przyspiesza proces gotowania; pozwala na oszczędność czasu i energii oraz zmniejsza utratę składników odżywczych przez gotowane potrawy.