Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość wnerw25
-->> -- zacznijcie czytac poprzednie wypowiedzi lub pytajcie ginekologa o bezpieczny sex po tabsach a nie w kolko to samo kiedy i kiedy jak ci przepisuje lekarz tabsy i stosujesz sie do zalecen to normalne ze bzykasz sie do bolu a nie czekasz niewiadomo dokąd. oszalec idzie...

Gość sindi288
hensha----->dzięki za odpowiedz

Gość chora
Hej Dziewczyny! Mam nadzieje że mi pomożecie, a więc tak mój problem polega na tym iż od stycznia brałam tabletki novynette i na początku było wszystko ok ale po jakiś 3 miesiącach zaczęło mnie mdlić, miałam bóle głowy okropny nastrój, lekarz przepisał mi teraz właśnie Yasminelle dziś wzięłam 4 tabletkę pierwszego opakowania i od wczoraj jest mi cały czas nie dobrze ( strasznie mnie mdli, jest mi zimno, i bolą mnie mięśnie). Nie wiem co się dzieje w nocy nie mogę spać, w dzień to samo, nawet samochodem nie mogę jeździć bo tak się źle czuje. Jak myślicie powinnam je odstawić, czy może poczekać do poniedziałku i iść do gina???

Gość problemmmm
PILNE ! Dziewczyny, moja dziewczyna ma teraz 5 dzień przerwy (okres), poprzednio pisałem kilka postów wcześniej, że brala antybiotyk od chirurga dentysty. Kilka minut temu podczas stosunku zsunęła nam się gumka, co prawda skończyłem poza nią, ale czy w trakcie okresu działanie leku jest zmniejszone ??!! Ten antybiotyk nazywał się DALACIN C i brała go 5 dni, nadal nie wiem czy reaguje z Yasminelle, a jeśli tak to czy w trakcie okresu też ma to zmniejszone działanie ? Proszę o bardzo szybką odpowiedź bo nie wiem czy nie musimy udać się po tabletkę po. I jeszcze jedno, głupie pytanie: czy gumka mogła zostać w układzie rozrodczym partnerki ? Przy ostatnim wejściu w nią jestem pewien że była na mnie, a teraz przeszukałem cały pokój i nigdzie jej nie ma...dosłownie wyparowała, włożyłem członka z nią, a wyjąłem bez...czekam na odpowiedź

problemmmm -- nie ma jedoznacznych dowodow.Odnotowano jeden przypadek ciazy w czasie jednoczensego stosowana klindamycyny i tabletek anty.A to jest za malo zeby twierdzic,ze ten antybiotyk na pewno oslabia dzialanie tabletek anty. Czy w trakcie przerey tez antybiotyk zmniejsza dzialanie ? To zalazy ile minelo od ostatniej dawki. Prezerwatywa moze zostac w pochwie.

Gość problemmmm
Przerwę w braniu Yasminelle rozpoczęła w poniedziałek, stosowanie antybiotyku we wtorek, od tego czasu nie współżyliśmy. Dopiero dzisiaj. Sprawa ma się tak, że prezerwatywę miałem na sobie, i gdy czułem, że kończę wyszedłem z niej i stwierdziłem, że prezerwatywy nie mam na sobie, chociaż kilkadziesiąt sekund temu była. Tak jak pisałem antybiotyk brała 4 lub 5 dni. A Yasminelle ma zacząć brak kolejny blister od przyszłego wtorku. Czyli jeśli nie znajdę gumki trzeba udać się do gina celem wyciągnięcia jej, tak ? Jeszcze gdybyście mogły mi dać namiar do jakiegoś gina, który dziś przyjmuje w Wawie to byłbym bardzo wdzięczny, my jesteśmy trochę w stresie. Jeśli by wzięła tabletkę po to jak wyglądało by powrócenie do brania Yasminelle ?

Gość problemmmm
Brać antybiotyk przestała we wtorek, czyli dzień po rozpoczęciu pauzy w braniu Yasminelle

Gość problemmmm
Brać antybiotyk przestała we wtorek, Yasminelle natomiast dzień wcześniej w poniedziałek (wtedy rozpoczęła się tygodniowa pauza)

Gość problemmmm
przerwę w braniu Yasminelle rozpoczęła w poniedziałek, natomiast stosować antybiotyk przestała we wtorek, dzień później.

Gość tlenofon
widać,że oboje z partnerą jesteście nieedukowani w sprawach sexu. No ludzie, najpierw zadajecie takie pytania,jakbyście w ogóle nie mieli pojęcia w tych sprawach a teraz jeszcze pytasz, gdzie jest gumka. Słuchaj, twoja dziewczyna bierze tabletki, które chodzi do lekarza ginekologia, to chyba normalne że powinna się pytać o takie rzeczy, albo zapiszcie się na kurs wychowania seksualnego. Bez obrazy,ale sokoro macie nikłe pojęcie w sprawach tabletek i sexu,może lepiej ograniczcie się do minimum z używaniem ich i najpierw nauczcie się gdzie co jest,czytajcie ulotki/recepty,a nie że ktoś ma za was wasze problemy rozwiązywać. Takie sprawy powinny być piorytetem, jak chce się rozpocząć życie sexualne.

tlenofon no ostro poszło, ale skoro już tak dużo wiesz to opowiesz co z tym antybiotykiem?

Gość tlenofon
A po co ja mam zajmować się ich sprawami?! ostro poszło, bo od jakiegoś czasu czytałem wasze odpowiedzi i niektóre są naprawdę na poziomie zerowym. a znajomość tabletek, gumek, co zrobić gdyby - to są rzeczy, który każdy musi znać jak chce współżyć, a nie że z głupoty i niedoświadczenia są wpadki i tylko problem co z tym zrobić później.

Gość problemmmm
Weź się odczep człowieku. Doświadczenie akurat mamy duże, ale nawet lekarz ginekolog u którego dziś byliśmy stwierdził, że medycyna na takie przypadki jest bezradna a miał on tytuł dr.n.med. więc zastanów się nad sobą. Dziewczyna dostała Escapelle. Lekarz powiedział, że normalnie może rozpocząć kolejne pudełko Yasminelle od wtorku, ale on nie wie czy to nie będzie za duża dawka hormonów, a Wy jak myślicie ? Czy brać, czy może odczekać jeszcze miesiąc ?

Gość biedroneczka1985
do młodej położnej witaj trafiłam na to forum przypadkiem i po przeczytaniu paru postów postanowiłam napisać do ciebie z moim problemem może będziesz w stanie mi doradzić otóż 8 sierpnia mam wesele i prawdopodobnie w tym czasie powinnam dostać okres więc udałam się do ginekologa z prośbą żeby przepisał mi tabletki na opóźnienie okresu przyznam że to była moja pierwsza wizyta zadał sporo pytań zbadał a potem przepisał Yasminelle od razu dwa opakowania i zalecił żebym pierwszą tabletkę wzięła w pierwszym dniu okresu następnie po 21 tabletkach nie robić przerwy tylko od razu zacząć nowy blister i teraz zaczynają się schodki, okres dostałam 9 lipca i wzięłam tabletkę następnego dnia 10 lipca miałam wizytę u stomatologa założyła mi lekarstwo ale po powrocie do domu strasznie mnie bolał ząb więc wzięłam ketonal,wczoraj obudziłam sie o 5 rano z okropnym bólem w dole brzucha więc zażyłam nospę przeleciałam całą ulotkę Yasminelle ale nigdzie nie znalazłam jak reaguje z takimi środkami przeciwbólowymi i teraz nie wiem czy przez te tabletki została osłabiona skutecznoścć yasminelle czy nie czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać czy nie,następnym moim problemem jest zabieg 21 lipca w klinice stomatologicznej,będę mieć usuwaną chirurgicznie 8 i przy takim zabiegu będę miała znieczulenie w zastrzyku i teraz nie wiem czy przed zabiegiem poinformować lekarza że rozpoczęłam stosowanie antykoncepcji?? boję się że jeśli mu powiem to on odwoła zabieg i przełoży na inny termin a tego bym nie chciała bo czekałam 3 miesiące na termin a z drugiej strony jak by mu nie mówić a na wszelki wypadek stosować dodatkowo prezerwatywy bo nie wiem jaki jest skład tego środka znieczulającego i czy nie osłabi działania yasminelle. i najważniejsze u lekarza ginekologa byłam przed okresem i nie wiedziałam dokładnie kiedy dostanę okres bo mam bardzo nieregularny okres często się spóźnia ale skoro dostałam 9 lipca i wzięłam pierwszą tabletkę to 21 tabletkę powinnam wziąść 29 lipca i jakby zrobić tą 7 dniową przerwę to według ulotki okres powinnam dostać po 2 lub 3 dniach a następną tabletkę z nowego blistra wziąść 6 sierpnia czyli gdyby było wszystko ok to 8 sierpnia byłabym po okresie ale parę dziewczyn pisało że okres się im spóźniał i wiele z nich nie miało okresu w trakcie tej przerwy i boję się że przez branie tych lekarstw plus ten zabieg u mnie też może się opóźnić a do tego napewno dojdzie stres bo będę się martwić czy napewno dostanę czy nie a to napewno nie wpłynie pozytywnie na okres i dodatkowo może go opóźnić czy zrobić tak jak zalecił ginekolog i nie robić przerwy ale z kolei dziewczyny które tak zrobiły pisały że miały krwawienie przez cały drugi blister tak więc obawiam się że zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku jest bardzo duże prawdopodobieństwo że 8 sierpnia będę krwawić i wtedy się naprawdę załamię. Proszę Cię doradź mi co mam zrobić bardzo licze na twoja pomoc.Pozdrawiam

biedroneczka1985 -- w polowie sie zgubilam ....Skoro w ulotce nie ma wymienionych subtancji ,ktore bralas to znaczy,ze nie wplywaja na dzialanie tabletek.Leki p/bolowe i rozkurczowe mozdsz bez obaw stosowac.Tak samo jak znieczulenie.Przed zabiegiem stom. powiedz lekarzowi ze stosujesz hormony bo one wplywaja na skrzepliwosc krwi.Biorac dwa blistry pdo rzad musisz liczyc sie z fatalnym samopoczuciem, mlodsciami,bolami glowy itp ( zwlaszcza,ze pierwszy raz stosujesz hormony i generalnie na samym poczatku nie powinno robic sie takich rzeczy).Ale oczywiscie oragnizm tez moze dobrze tolerowac taka sytuacje.Ale liczyc sie ze skutami ubocznymi musisz.Tak samo jak z krwawieniem,ktore prawie na pewno pojawi sie w trakcie drugiego blistra.

Gość problemmmm
Młoda położna - właśnie też wydawało mi się, że powinno się odczekać i to nawet dłuższy czas, tak powiedział grzebalec mojej poprzedniej kobiecie z którą było podobnie. A ten stwierdził, że może normalnie brać kolejne pudełko.

Gość biedroneczka1985
czyli według Ciebie lepiej żebym zrobiła ta przerwę 7 dniową i modlić się żeby w tym czasie wystąpiło krwawienie tylko co jeśli ja zacznę brać tabletki z drugiego blistra a okresu nie będzie??

Gość hensha
Hmm tak czytam wasze posty i oojoj co tu się zrobiło.. Tlenofon -> radzę ci,nie wtrącaj się jeśli masz pisać takie teksty. Problemm-> a może lepiej byłoby zmienić lekarza? tytuł dr.reh. czy inne nic tutaj nie może znaczyć, skoro twojej poprzedniej partnerce mówił podobnie.. Spróbujcie udać się do innego lekarza,zobaczycie co powie Takie jest moje zdanie.. I nie martwcie się,będzie dobrze ;)

Gość szysza24
-->>AnikZgr --jakie testy siedmiodniowe??

zapytaj w aptece, niedawno czytałam ulotkę testów, które wychwytują ciążę 2-3 dni przed oczekiwaną miesiaczką, 6 dni po zapłodnieniu. Quick vue się nazywają.

Gość Zainteresowaanyy
Hmmm, a ja dalej mam w sumie problem. Jutro będzie dzień w którym terminowo moja dziewczyna powinna rozpocząć drugie opakowanie Yasminelle. Gdyby nie ten weekendowy problem wszystko by było okej. Z jednej strony mam zdanie lekarza, który powiedział, że zaleca rozpoczęcie tego pudełka od jutra, i tekst z ulotki Escapelle o tym, że można go łączyć z inną antykoncepcją, a z drugiej strony zdanie młodej położnej i Ginekolog u której byłem z moją poprzednią partnerką. I komu tutaj wierzyć ?

Gość kiniusia873
Witam. Ja co prawda jeszcze nie zdecydowałam się na antykoncepcję w tabletkach i czytając te wszystkie posty totalnie się zagubiłam, mam full wątpliwości i już sama nie wiem jaki mam zrobić krok:( Możecie mi zaproponować jakies tabletki, po których można schudnąć i przede wszystkim nie rośnie biust!!? mam wystarczająco duże piersi i gdyby powiększyły mi się jeszcze o rozmiar-tak jak czytałam, że się dzieje np. po Yasmin- to byłaby dla mnie tragedia... Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej, ale im więcej przykładó z praktyki, tym będę Wam bardziej wdzięczna... Pozdrawiam:)

Gość tan
hej ja juz kiedys bralam yasminelle, ale czulam sie po nich fatalnie, bolaly mnie lydki strasznie... i piesi teraz znowu dostalam od lekarza yasminelle, twierdzi, ze to najlepsze tabletki dla mnie, zobaczymy, wczoraj wzielam pierwsza i narazie czuje sie dobrze, tylko teraz lekarz kazal mi przy pierwszym opakowaniu brac dziennie cwiartke tabletki aspiryny, wiem, ze w niej znajduje sie witamina C, czy ona nie oslabi dzialania tabletek?

Gość hensha
Kiniusia-> po pierwsze nikt stad nie doradzi ci żadnych tabletek, bo od tego jest ginekolog. On przeprowadzi z tobą wywiad, zrobi badania(próby wątrobowe,cytologia itd.) i to on zadecyduje,które tabletki są dla ciebie odpowiednie. Ty chcesz schudnąć czy zabezpieczyć się przed ciążą? Bo mam wątpliwości czytając twój post.. Jeśli to pierwsze-to tabletki anty. odpuść sobie.. tan-> jak czytałaś parę postów wyżej,napisane już było odnośnie brania przeciwbólowych/przeciwzapalnych (i innych przeciw.) leków. Witamina C nie osłabi działania tabletek anty. (pomyśl logicznie). W tabletkach jest ulotka i dokładnie jest napisane m.in. jakie leki mogą powodować osłabienie działania anty. (m.in. leki na padaczkę,depresję), więc dokładnie przeczytaj ulotkę a dowiesz się wszystkiego.

kiniusia873 --- a od kiedy tabletki odchudzaja ? Homorny nie spalaja tkanki tluszczowej.Pozatym jak mamy zaproponowac Ci tabletki? Tabletki dobiera sie do profilu hormonalnego kobiety. Zainteresowaanyy -- Ty to chyba masz najmniejszy problem.Bo zadaje sie,ze to dziewczyna bierze hormony a nie Ty.Tabletki \'po\' mozna laczyc z antykoncepcja.Nie ma jednoznaczych przeciwskazan.Ja tylko napisalam,ze robienie miesiecznej przerwy jest bez sensu bo ona i tak nie wniesie niczego dobrego.Ale gdybym jak dostala konska dawke hormonow pod postacia escapelle to do tabletek anty wrocilabym wtedy kiedy moj oragnizm wroci do siebie.Ja bym na 3 miesiace tabletki odstawila dla wlasnego zdrowia.A Twoja dziewczyna niech zrobi tak jak zechce. tan ---- nie oslabi.Pozatym mozna kupic aspiryne bez witaminy C.I jezeli bierzesz aspiryne to kup sobie apsiryn protect.Aspiryna to silny NLPZ i biorac ja codziennie nabawisz sie wrzodow zoladka szybciej niz myslisz.A aspiryn protect wchlania sie w jelicie co jest bezpieczniejsze a i tabletki nie bedziesz musiala dzielic bo dawka jest mnijesza ( dostosowana do profilaktykip.zakrzepowej). Ja tez tak bralam.Szkoda zoladka.

Gość anti87
hej dziewczyny:) mam pytanko pewnie gdzies to juz zostało poruszone taki temat ale az w tylu stronach nie chce mi sie szukac mam nadzieje ze któras z was mi odpisze:) otóz nie chciałabym robic przerwy miedzy jednym a drugim opakowaniem poniewaz wtedy wyjezdzam a nie chce miec wtedy okresu i czy sa jakies przeciwskazania ?? dziekuje bardzo za odpowiedz z góry i pozdrawiam:)

a co na ten temat ulotka? bo to od niej wszystko zależy... co bierzesz? opakowania można łączyć, ale z reguły skutkiem ubocznym jest plamienie pod koniec 2 opakowania. mogą do tego dojść ogólne złe samopoczucie, wahania nastrojów i inne cuda wymienione pewnie w Twojej ulotce.

Gość Krynolinka
Problemmmm- hmm cale życie wiedzialam, ze w czasie okresu sie nie zachodzi. Już w szkole podstawowej dowiedzialam sie, ze w czasie okresu organizm oczyszcza sie i wyplywa niezaplodnione jajeczko. No coś w tym stylu. Dawno to bylo. Czy dzisiaj już sie nie uczy takich rzeczy?! Moze polozna fachowo to wytlumaczy? Bo po tych rozmowach zaczynam mieć myśli, czy moze mi się to przyśnilo? Czy ja mam juz luki w pamięci;) hi hi A taka stara nie jestem! ha Niektóre pytania mnie zabily!!! Pozdrawiam Wszystkich.

Gość Krynolinka
Problemmmm- hmm cale życie wiedzialam, ze w czasie okresu sie nie zachodzi. Już w szkole podstawowej dowiedzialam sie, ze w czasie okresu organizm oczyszcza sie i wyplywa niezaplodnione jajeczko. No coś w tym stylu. Dawno to bylo. Czy dzisiaj już sie nie uczy takich rzeczy?! Moze polozna fachowo to wytlumaczy? Bo po tych rozmowach zaczynam mieć myśli, czy moze mi się to przyśnilo? Czy ja mam juz luki w pamięci;) hi hi A taka stara nie jestem! ha Niektóre pytania mnie zabily!!! Pozdrawiam Wszystkich.