Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje waszej pomocy

kolczyk w jezyku mojej corki pomocy!!!

Polecane posty

witam!na wstepie od razu zaznaczam,ze nie jest to prowokacja a wpisy zbuntowanych nastolatek,ktore nic nie wnosza na temat,nie beda brane pod uwage.Moja corka ma 15 lat i dzis przyznala mi sie,ze ma kolczyk w jezyku(od dzis).Zrobila jej to jakas kolezanka w warunkach domowych,oczywiscie bez mojej zgody.Corka doskonale wie,ze ja na to nie wyrazilam zgody,lecz powiedzialam,ze gdy bedzie dorosla(co nastapi przeciez niedlugo) to nie bede miala nic przeciwko temu i nie "wypisze jej z rodziny" jak to czynia niektorzy,bo bedzie wtedy juz dorosla.Jestem bardzo oburzona i strasznie zmartwiona,przede wszystkim tym,ze corka zlekcewazyla moja osobe(dobrze wiedziala,ze sie na to nie zgodze),ale mniejsza z tym.Przede wszystkim mysle o tym,ze gdyby cos sie stalo(np zaczelo ropiec,lub puchnac) to JA za to odpowiadam,bo corka jest pod moja opieka.I zastanawiam sie,czy to nie jest przestepstwo,ze jakas dziewczyna(corka nie chce wyjawic kto to) jej to zrobila mimo,ze na to w gabinetach kosmetycznych wymagana jest zgoda rodzicow.Porozmawialam z corka na spokojnie(nie wpadlam w panike,na szczescie!) i corka obiecala,ze pojdzie do kolezanki i to zdejmie( oby!choc tak mnie zawiodla,ze juz przestaje jej wierzyc...).Prosze poradzcie mi,czy mam to gdzies zglosic,czy wybrac sie do psychologa,czy to co zrobila ta dziewczyna jest zgodne z prawem,czy moge jakos"legalnie" zmusic corke do zdjecia tego.Jesli ktos ma jakies doswiadczenia to prosze,piszcie!

prosze was o opnie

podnosze i prosze o wpisy

Gość dupa w grochy
panikujesz :) po co do psychologa ..o kolczyk ?? zlituj sie

Na pewno zrobienie kolczyka w języku osobie niepełnoletniej bez zgody rodzica jest nielegalne. Ale jeśli koleżanka też niepelnoletnia to odpowiadają za nią rodzice.

no ale to kolczyk w jezyku i jest to chyba dosc niebezpieczne,zwlaszcza ze robione w domu bez zachowania higieny i srodkow ostroznosci a poza tym jak narazie to jeszcze za corke odpowiadam,nie jest pelnoletnia,wiec skoro nie na to nie zgodzilam to co mam zrobic?

Poza tym dziwie się córce że dala sobie zrobić kolczyk w języku koleżance, przecież mogla jej coś uszkodzić.

Co zrobić? Po prostu kazać jej wyciągnąć kolczyk i koniec. Żaden problem i wcale nie jest jej potrzebna do tego wizyta u koleżanki.

Gość dupa w grochy
bardzo niebezpieczne ale chyba niekoniecznie trzeba z tym leciec do psychologa poczekaj, zobaczysz czy zdejmie :) jesli nie czeka Ci dluga rozmowa (ja przynajmniej bym to zrobila)

Gość jaka matka
taka natka

Malinkaa7 dzieki za pierwsza madra odpowiedz,prosze powiedz co bys mi poradzila,bo choc staram sie byc spokojna to trudno mi teraz jasno myslec.Niewiem,co to za kolezanka ale sadze,ze tez jest niepelnoletnia,bo gdyby byla to by musiala byc chyba glupia,zeby nie zdawac sobie sprawy z tego co robi.Wiem,ze w tym wieku dziewczyny sadza,ze sa juz prawie dorosle i wszystkie rozumy pozjadaly,ale przed skonczeniem pelnoletnosci dla mnie to jeszcze dzieci,no moze mlodziez ale nie sa jeszzcze dorosli,i nie powinni takich rzeczy robic tak samowolnie.Co mam robic:(

Gość dupa w grochy
jaka matka...wyjdz stad :o sama mam sporo kolczykow natomias moja mama nie ma ani jednego wic...wyjdz :o

Gość karinkaA
Porozmawiaj na spokojnie z córką. Powiedz że ta sytuacja Ci nie odpowiada i żeby wyjęła kolczyk. Dziurka zarośnie się bardzo szybko, u mnie zarosła się w kilka godzin. Mnie też koleżanka przebijała język i też mam 15 lat. Odradzam Ci wizytę u jej koleżanki czy jej rodziców, bo tylko narobisz jej problemów i potem Twoja córka może stracić koleżankę. I na pewno Twoja córka chciała tego kolczyka w języku, więc ta która jej przebiła nie jest wiele winna. Zrobisz jak uważasz. To jest tylko moje zdanie :D

Też bym się wściekła, że jakaś pewnie małolata przebija język mojej córce nie zdając sobie sprawy że może zrobić w ten sposób krzywdę. No cóż wyjścia masz dwa albo wyciągnąć z córki informacje kto jej to zrobił i udać się do rodziców, bo nie daj boże ta kolezanka oferuje swoje usługi także innym. Albo kazać córce natychmiast to wyciągnąć nie zagłębiając się w to kto jej to zrobił i uświadomić jej że mogła sobie zrobić niezłą krzywdę.

dzieki,Malinka,porozmawialam z nia i powiedzialam,ze ma to dzisiaj zdjac(teraz jest na angielskim),ale nie wiem,czy nie bedzie sie wykrecac,bo mowilam dzis,ze od razu ma to zdjac albo ja jej zdejme a ona sie juz wykrecala,ze ona nie umie.Ma dlugoletnia przyjaciolke ktora ma juz kolczyk jakis czas wiec ma do niej isc i to zdjac zobacze jak wroci dzieki za odpowiedz choc nadal niewiem co robic przeciez nie zdejme jej na sile

Słuchaj taki kolczyk ściaga sie bardzo łatwo. Z reguły są zakończone kulką z jednej i z drugiej strony i jedną z tych kulek się odkręca i wyciagasz kolczyk.

Gość kurcze powiedz
w czym CI przeszkadza ten kolczyk w jezyku Twojej córki? Jakby moja chciala to bym jej bez problmeu pozwoliła, jeszcze dała pieniądze zeby poszła to kosmetyczki lub studia percingu a nie musiala chodzic po kolezankach. To nie tatauaz, w kazdej chwili moze wyjac i sladu po tym nie bedzie. A potem sa takei topiki "moja córka związała sie z narkomanem" Pewnie dzieciak trzymany pod kluczem i obchuchany obdmuchany Czy Wy nie widzicie ze dzieciaki to robia niejako na złośc doroslym?

Poza tym jak nie będzie chciala ściągnąć zawsze możesz jej zagrozić że się dowiesz kto jej to zrobił i pójdziesz zrobić aferę. Na pewno ściągnie.

mogła nic nie mówić :P żeby Cie nie denerwować :P mój facet ma kolczyka w języku prawie 3 lata a jego matka nic nie wie :D gdyby się dowiedziała robiłaby pewnie takie sceny jak Ty a ma w takim miejscu, że nie widać jak mówi a w newralgicznych sytuacjach (jak np pokazuje mamie gardło jak jest chory - mama jest lekarzem) to go po prostu wyjmuje i juz

Do kurcze powiedz, no daj spokój 15 latka z kolczykiem w języku? Jak to wygląda?

Zastanawiam się nad tym dlaczego na języku u tak młodej osóbki Powiecie moda?;) dzięki! już wolała bym na pempku.Smarkata jest i zapewne jest pod jakimś wpływem trzecich osob To co zrobiła to głupie no i niebezpieczne masz dużo racji.Psychologa jej nie trzeba teraz tylko przypilnuj, aby usunęła ten kolczyk Zapewniam ćię że podobna sytuacja po tej sprawie już się nie zdarzy:) Musisz bardzo poważnie z nią porozmawiać i to nie raz ...ąż do znudzenia

Gość jak juz sobie zrobila to daj
jej spokoj, tylko uswiadom ze zrobila glupote ze przebijala u kolezanki a nie w salonie-faktycznie mogla sobie krzywde zrobic z drugiej strony pomysl czy w tym nie ma tez troche twojej winy, moze gdybys miala inne podejscie do tego to twoja corka poszlaby z toba normalnie do salonu, bezpiecznie i czysto zrobila tego kolczyka i nie musialabys sie bac a w ogole to poinformuj ja ze kolczyki w jezyku i okolicach zebow niszcza szkliwo i po jakis 5 latach noszenia bedzie miala problemy

Gość kurcze powiedz
A kiedy ma sobie zrobic ten kolczyk? Jak bedzie miała 40 lat? Ja naprawde nie rozumiem co to może przeszkadzac, chce niech robi. Moze ktos da jakies racjonalne argumanty dlaczego nie pownna miec?

Nie no faktycznie: ,,zrobiła sobie to niech już ma\". Bardzo pedagogicznie. Zastanówcie się co piszecie. Pozwalając na zostawienie kolczyka bo już sobie zrobiła jest totalną głupotą. Daje jasny przekaz: mam czegos zabrania to nie oznacza że nie można tylko żeby zrobić po kryjomu i powiedzieć po fakcie to wtedy można.

Gość kurcze powiedz
No dobrze ale powiedz dlaczego w ogóle zabranic? Przeciez to chyba nie jest nic strasznego, roxzumiem tatuaż ale kolczyk?? Przeciez gdy zechce lub sytuacja bdzie tego wymagala może wyjąc i nie bedzie nawet śladu.

Chodzi o to, że skoro jej mama nie wyraziła zgody to nie powinna tego robić proste. Jeśli jej mama nie miałaby nic przeciwko to ok, proste.

karinkaA dziekuje za odpowiedz.Boje sie tylko ze corka sie uprze a przeciez na sile jej nie wyciagne co wtedy zrobic jak sie zaprze??? na ten temat wczesniej rozmawialysmy pare razy ona pytala i ja zawsze mowilam ze sie nie zgadzam ale jesli tak bardzo chce to juz ewentualnie zgodzilabym sie nas kolczyk w pepku nawet mi sie to podoba sama bym z nia poszla do gabinetu i zaplacila malinka sory ze pisze z malej litery ale komp mi troche wariuje i caps lock skacze cos chyba z klawiatura wiec narazie nic nie zmienie tylko bede tak pisac na caps l wtedy wychodza mi male litery mysle ze ta kolezanka pewnie innym dzieciom tez to robi skoro zrobila mojej corce to chyba nie jest to pierwszy raz mam kolezanke bardzo mlodziutka zawsze marzyla o kol w jezyku i jak tylko skonczyla osiemnastke to zrobila w tajemnicy przed rodzicami za kilka dni jej wszystko napuchlo nie mogla przelykac i rodzice zadzwonili po pogotowie i jej to wyjeli a ile wstydu sie najadla powiedzialam to mojej corce mysle ze to na nia troche podzialalo do kurcze powiedz moja corka nie jest trzymana pod kluczem malinka ja juz zagrozilam ze sie dowiem i zrobie afere ale jak tu sie dowiedziec powaznie mysle zeby to gdzies zglosic a jesli chodzi o psychologa to ktos mnie zle zrozumial nie z tym ze kolczyk tylko chodzi o fakt ze moja corka sie nie slucha i nic sobie nie robi z tego ze ja sie na to nie zgodzilam choc dobrze o tym wiedziala wiec w tym jest problem bo gdyby zrobila glupote bez wczesniejszej rozmowy to jeszcze rozumiem ze nie wiedziala ale ona dobrze wiedziala ze jestem temu przeciwna dzieki malinka widze ze ty jedna mnie rozumiesz teoria nie mogla nic nie mowic bo zauwazylam ze sepleni i nic dzis nie jadla choc zrobilam jej ulubiony obiad tak pyszny ze nigdy go nie odmawia a nic dzis nie jadla kurcze denerwuje sie pale jeden za drugim potrzeba mi akurat problemow cholercia teoria ale czemu napisalas ze ja robie sceny przeciez napisalam wyraznie ze porozmawialam z nia na spokojnie czy chodzi ci o to ze ja robie sceny tu na forum nie sadze a twoj facet jest niepelnoletni to jest pytanie ale nie wskakuje mi znak zapytania

Gość kurcze powiedz
No może akurat i tu sie zgodze. ale wydaje mi sie ze jak kaze jej teraz wyjac to zrobi cokolwiek innego na złość matce zeby sobie odbić ten kolczyk. wiec moze pozwolic jej juz na ten kolczyk ale dac jakas kare za zlamanie zakazu? zabrac kieszonkowe albo jakis szlabanik

poten wlasnie o tym przed chwila pisalam tylko nie bylo jeszcze twojego wpisu dla mnie w jezyku to jest dosc niebezpieczne i dlatego nie na to nie zgadzam ale co innego w pepku choc tez bym wolala zeby sobie zrobila jak juz bedzie dorosla no ale juz predzej to niz w jezyku przeciez organizm jeszcze rosnie a poza tym nie bylo to zrobione w gabinecie gdzie sa od tego odpowiednie narzedzia i przeszkoleni specjalisci

Gość kurcze powiedz
No dobrze. Więc podaj mi jakis racjonalny argument dlaczego nie pownna miec tego kolczyka? BVo Tobie sie nie podoba? Wydaje mi sie, że nie pozwalasz tylko dlatego ze Tobie sie nie podoba miejsce tego kolczyka. Widze, ze nie jestes całkowita przeciwniczka kolczykowania skoro zgodziłabys sie na pepek. A tak w ogóle to poszukaj sobie w internecie ze przekłucie pepka częsciej sie "paprze" niż język