Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza24.

czy swiadek musi miec slub koscielny?prawda czy nie ?

Polecane posty

Gość iza24.

witam Dowiedzialam sie ostatnio od swojej glupiej tesciowej ze moj maz nie moze byc swiadkiem na slubie mojej siostry bo nie mamy jeszcze slubu koscielnego ,jezeli cos o tym wieciwe to napiszecie bardzo mi zalezy .

NIE SŁUCHAJ teściowej!!!to nie prawda!!!a jak świadek jest kawalerem, to co??też nie ma slubu!:)Twoje informacje sa bledne:)

Gość króliczek Pawełka
nie musi, ja bylam swiadkową w wieku 19 lat

Gość farfocel.
nie wiem , jak to jest w przepisach , ale jak to mała wioska i ksiądz zna wszystkich parafian i wie , kto żyje na kocią łapę albo co gorsza, hehe , ma ślub tylko kościelny , to różnie to moze byc wiem po swoim proboszczu - jak sie koleś uprze , to wołami nie pociągnie , on postawi na swoim

Gość farfocel.
tylko cywilny miało być

Gość iza24.
dzieki wam wielkie ,tescowa za duzo tvn oglada i to dla tego ,fajnie mam nadzieje ze nic nie stanie na drodze .dzieki

Świadek nawet nie musi byc katolikiem. Przynajmniej tak twierdzi prawo kanoniczne. A że niektórzy księża sądzą inaczej...

teoretycznie jak nie cche to nie musi przyjmowac sakramentów (bo co będzie ściemniał jeśli no jest ateistą..)

Ja nie mogłam być chrzestną mojego bratanka, bo mieszkałam z facetem bez ślubu. :o Na świadka też mogą być takie wymagania. No, chyba że naściemnia na spowiedzi :P

no właśnie, dziwne jest to że prawo mówi co innego a księża sobie coś innego wymyślają... :o bez sensu...

Gość hmmmmm hmmmm
a ja słyszałam,że świadek powninien być kawalerem...

Gość świadkowa
Nie prawda! Oboje z narzeczonym byliśmy świadkami na ślubie i to w małym kościółku na wsi. Mieszkamy razem i nie było żadnego problemu. Poza tym zawsze można się wyspowiadać u innego księdza, który bez problemu cię rozgrzeszy.

Gość farfocel.
a jak jest z naukami ? jeden ksiadz powie , że trzeba chodzić na nauki przedslubne , bo kurs przedmałżeński z liceum sie liczy 2 lata , inny , że 4 lata , inny , że nic ten kurs go nie obchodzi a jeszcze inny , ze nauki naukami , ale oprócz tego chce widziec świadectwo z religii ze szkoy średniej prawo sobie , księża sobie - i co ,podskoczysz ? jak chcesz brac ślub w tej parafii , a nie innej , to się podporządkujesz i tyle , bo inaczej ślubu nie da i tyle oczywiscie można sie bujac po biskupach , tylko pytanie , czy się ma ochotę

Gość świadkowa
Tak w ogóle to jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym, aby ksiądz dociekał kto będzie świadkiem, wystarczą mu tylko dane personalne.

Gość farfocel.
świadkowa - ze rozgrzeszy , to może być , na pewno sie takiego ksiedza znajdzie - ale czasem ksiadz sobie zażyczy poznac osobiscie świadków; cholera wie , czy ma prawo tego wymagac , ale zwykle jak wymaga , to świadkowie grzecznie idą do księdza na pogawędkę ja nie mowię , że się nie uda , tylko że różnie moze byc i to zalezy , czy ksiądz chce robic problemy , czy nie

Gość świadkowa
Tylko ze świecą szukać takiego księdza, któremu chce się poznawać swiadków:)

Gość farfocel.
moze i tak :) ale zdarzaja sie , tak ludzie czasem opowiadają , jakie mieli z księdzem przejścia :classic_cool:

Gość w Twoim przypadku
to pewnie zalezy od 'dobrej woli' ksiedza - jak to jest w malych miescinach. swiadek powinien miec bierzmowanie, ale sa od tego wyjatki jak inne wyznanie. podobnie jest z przyjeciem komunii swietej. jesli nie chce to nie musi - wcale nie musi sie spowaiadac przed slubem. ja bylam swiadkowa i przyjmowalam komunie, a swiadek nie - przed slubem poszlislismy do zachrystii i ksiadz powiedzial, ze z tym nie ma najmniejszych problemow.

Gość farfocel.
ja nie mam slubu kościelnego , tylko cywilny , wiec nie wiem , jak to wyglada z naszym ksiedzem w tej materii , ale znajac go z innych okolicznosci , jestem świecie przekonana , że on , ze swoją checią trzymania wszystkiego pod kontrolą , na pewno by musiał wszystko dokładnie wybadać; mała parafia , on nie ma za bardzo co robić , a lubi taki model wiary , gdzie ksiądz idzie przez wies , a baby całuja go po rekach; wiec na pewno nie ma tak hop siup no ale fakt , nie każdy ksiadz ma ochote na takie zabawy

Gość iza24.
a powiedzcie mi jeszcze jak to jest gdy swiadek nie jest z polski ? ma niemiecki dowod osobisty ,czy przed slubem sie to jakos sprawdza ?? tzn daje sie dowody do kontroli albo cos takiego ????

Gość psychuszka
pewnie jakies zaświadczenie , ze podatki na kościół opłacił :P

raczej nie. musi miec napewno bierzmowanie ale lepiej jak spytacie ksiedza

Gość do psychuszka
Złośliwa jesteś. Nie musisz wypowiadać swoich pustych poglądów i obrażać. prawdopodobnie na oryginalne ciuszki cię stać i na perfumy za 100 zł więc może raz na tydz w niedz warto dać 1zł na kościół. Stwierdzam, że gdyby nie kościół (mimo wszystko) to już w ogóle byśmy się zatracili w przyziemskich sprawach: zjeść, kupić ciuchy, zarobić i wysrać się:-( Co za naród.

Gość świadek powienien
być stanu wolnego. Tak jest w moim rejonie przynajmniej. Pierwszy raz słyszę ze świadek ma mieć ślub kościelny.

Gość psychuszka
weź moze zazyj bromu , co ? o co ci chodzi ? jakbys miała elementarną wiedze ogolną , wiedziałabyś , że w Niemczech płaci sie podatki na kościół - płaci sie podatki , jest sie w kościele - nie płaci sie , nie jest się; więc o co ci chodzi ? gdzie tu jest złosliwosć ? jak koles płaci podatki na kościół , znaczy , ze jest wierzacy , tak ? bo niewierzacy niby nie może byc świadkiem , tak ? poza tym , moze tobie kosciół musi zapewniac rozrywkę , pożywkę intelektualną i wszystko inne - ja potrafię zadbac o to sama; wierzaca jestem z innych przyczyn

Gość a my tu prowadzimy
dyskusję o Niemczech? Bo coś mi się wydawało że mówimy o naszym kraju....:-( Co za rozum wszechstronny masz, tylko z tym bromem to się mylisz dziewczynko. Sama poczytaj troszkę bo mnie rozśmieszyłaś:-D

Gość psychuszka
a pytanie przeczytała ? o świadka z zagranicy ? pare wypowiedzi wyżej ? fajnie sie tu gada - ludzie nie czytają , ale pienia się jak sie patrzy

Gość swiadek nie musi nawet byc
katolikiem, tzn. jeden musi byc, ale drugi juz nie. i wiem to na pewno, bo swiadek mojego meza, jego najlepszy kumpel jest protestantem i nie bylo problemow, zeby byl swiadkiem. a co do stanu cywilnego to co to kogo obchodzi, wiek tez beda sprawdzac? albo inne rzeczy? znajomy rodzicow na swiadka poprosil swoja ciotke (bo to byla jedyna bliska syjaca osoba z jego rodziny) i ta ciotka miala wtedy pewnie z 70-lat...